хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Ура! Здійснилось!

  • 27.06.14, 19:00
Підписання економічної частини угоди з ЄС: як це було
Україна і Євросоюз офіційно закріпили економічне партнерство.



Через сім місяців після провалу на Вільнюському саміті Східного партнерства Україна підписує економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС.

Подписание экономической части соглашения с ЕС: онлайн-трансляция
Фото Shutterstock

Дводенний саміт ЄС у Брюсселі стартував учора, 26 червня, з урочистої церемонії на знак пам'яті про початок Першої світової війни. Саміт відбувається у штаб-квартирі Ради Європи в будівлі Юстус Ліпсіус. На саміті, як передбачено, має бути підписано угоди про асоціацію з трьома країнами – Молдовою, Грузією та Україною. З української сторони свій підпис під документом поставить президент України Петро Порошенко, від ЄС – президент Ради Європи Герман ван Ромпей. Політичну частину угоди підписали 21 березня.

Forbes пропонує разом стежити за підписанням меморандуму і згадати про те, як Україна йшла до цього дня, в онлайн-трансляції заходу.

9.20 До будівлі Юстус Ліпсіус прибувають кортежі європейських політиків. Для гостей постелено червону доріжку. Подію висвітлює більш як сотня журналістів.

9.35 Разом з Україною Євросоюз підписує угоди з Грузією та Молдовою. Голови країн сидять за одним столом.

Подписание экономической части соглашения с ЕС: как это было
Фото з публічного доступу

10.05 Другий день саміту розпочався з виступу Германа ван Ромпея. За його словами, міцні економічні зв'язки з європейськими країнами – запорука процвітання для ЄС. «Потрібно розуміти, що підписання угод – тільки початкова точка і аж ніяк не фінальна стадія нашої взаємодії на шляху поглиблення демократії та зміцнення економіки. Європейські країни можуть розраховувати на політичну, технічну та економічну підтримку ЄС», – запевнив він.

10.25 Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу у своїй вступній промові зазначив, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС стане історичною подією для Грузії, Молдови та України. «До сьогоднішньої події ці країни йшли із самого моменту здобуття незалежності», – сказав він. Голова Європейської комісії також підкреслив, що зміцнення економічних зв'язків із ЄС не зашкодить нікому з представників міжнародної спільноти: «Ці угоди підписуються, щоб досягти чогось, вони не спрямовані проти когось». Він також назвав 27 червня «видатним днем для всього ЄС».

Аналіз впливу економічної частини асоціації здійснював ще Кабмін Азарова. Основні тези аналізу – в матеріалі Forbes за листопад 2013 року.

10.35 Виступає прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі. За його словами, підписання угоди ще більше зміцнить зв'язки між Україною, Грузією та Молдовою. «Дуже символічно, що угоду підписують відразу три наші країни», – каже він.

10.41 Прем'єр Грузії звернувся до жителів Абхазії та Південної Осетії. «Усі ми є дітьми однієї країни. Дозвольте мені дати всім жителям Грузії можливість виграти від зміцнення співпраці з Європою», – сказав він.

10.45 Голова делегації Молдови говорить про переваги об'єднання економічних зусиль із ЄС. Виступає французькою мовою.

Подписание экономической части соглашения с ЕС: как это было
Фото з публічного доступу

10.48 What a great day! – Петро Порошенко.

Нагадаємо, що підписати асоціацію з ЄС Україна планувала 22 листопада 2013 року. Проте за тиждень до підписання між Росією і Заходом почалися справжні торги за Україну: МВФ обіцяв відновити програму стенд-бай, ЄС обіцяв забезпечити реверсні поставки 10 млрд кубометрів газу і потужну фінансову підтримку структурних реформ після підписання угоди. Та в результаті Віктор Янукович погодився на кредит від РФ на $15 млрд, відмовившись підписати угоду в останній момент. Детальніше можна ознайомитися за посиланням.

10.50 Президент України сказав, що сьогодні вся Україна, зокрема й Крим, підписує угоду з Євросоюзом За словами Порошенка, підписання угоди України – приклад того, як швидко можуть змінюватися події, якщо люди досить сильні. «Україна заплатила високу ціну, щоб європейська мрія стала реальністю. Усім нам хотілося б підписати цю угоду в інших, комфортніших, обставинах», – сказав він, зазначивши, що Україна очікує на допомогу від європейської сторони у збереженні незалежності та територіальної цілісності.

За іронією долі, угоду було підписано тією ж ручкою, якою восени міг би її підписати Янукович.

10.55 Порошенко закінчив виступ словами українською мовою: «Слава Європейському Союзу, Слава Україні!»

11.00 Першою Угоду про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі підписала Грузія.

Подписание экономической части соглашения с ЕС: как это было
Фото з публічного доступу

11.05 Україна підписала економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС та створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

Чи не з перших днів незалежності Україна декларувала прагнення побудувати економіку за європейським зразком, проте через 23 роки ми маємо швидше «напівфеодальний господарський комплекс середньоазіатського типу». Який шлях ще належить пройти українському бізнесу й економіці після підписання економічної частини асоціації, розбирався Forbes.

11.10 Представники всіх країн-членів ЄС підтверджують Угоди з Грузією, Молдовою та Україною, послідовно (за алфавітом) ставлячи підписи під кожним із документів. Їм підносять планшети з Угодою.

Два місяці тому 23 квітня українські виробники вже отримали право постачати товари в ЄС в режимі односторонніх торгових преференцій. Квоти стосувалися 36 груп аграрної продукції, які обкладалися нульовою ставкою. Проте на даний момент Україна використовувала лише 9,5% з наданих квот. Forbes розбирався, хто вже отримав вигоду від спрощення умов торгівлі, і наскільки істотними є ці преференції.

11.16 Жозе Мануель Баррозу разом із Германом ван Ромпеєм роблять урочисті фото з делегатами Грузії, Молдови та України та текстами Угоди в руках.

Подписание экономической части соглашения с ЕС: как это было
Фото з публічного доступу

11.20 Підписану Петром Порошенком угоду порівнюють із проробленим шляхом від Майдану до Брюсселя.

Угода передбачає створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, скасування або зниження ввізних мит обома сторонами для більш ніж 95% товарних позицій.

Для України передбачено перехідний період для лібералізації протекціоністських заходів. Протягом 10 років Україна обнулить експортні мита в торгівлі з ЄС, у тому числі й на насіння олійних культур, шкіру, метал, природний газ. Також Україна припиняє використовувати близько 3000 географічних назв, які захищені в ЄС шампанське, коньяк і т.д. Щоб зробити цей процес менш болісним, для України передбачено компенсаційний пакет, у рамках якого будуть створені умови для модернізації підприємств і надано допомогу щодо просування української продукції під новими брендами на ринки ЄС.

Угода передбачає додаткові заходи щодо захисту внутрішнього ринку автомобілів та одягу і відмову ЄС від використання експортних субсидій при торгівлі сільгосппродукцією з України. Також є ряд зобов'язань щодо зміни законодавства.

Безліч положень угоди мають рекомендаційний характер і не є обов'язковими до виконання.

Чому підписання економічної частини Угоди про асоціацію – це точка неповернення в цивілізаційному й економічному виборі України та з якими ризиками доведеться зіткнутися нашій країні найближчим часом, аналізував у матеріалі для Forbes президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Подписание экономической части соглашения с ЕС: как это было
Фото з публічного доступу

Не всі поділяють захоплення щодо підписання угоди. «Ступінь ейфорії від підписання сьогоднішнього папірця обернено пропорційна кількості прочитаних сторінок цього документа. Яким би я не був єврофанатом, але цей документ – велика стратегічна поразка для України», – пише на своїй сторінці в Facebook віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, автор Forbes Олексій Молдован. За його словами, те, що європейці «роздають наліво й направо» Угоди про асоціацію, вказує на невисоку значущість цього документа. Водночас питання членства України в ЄС відкладено на невизначений термін. «А от для економіки будуть вкрай негативні наслідки. Якби в документі була хоч згадка про можливість членства хоча б 3000 року, я б ще зрозумів, усі ці жертви. А так... Заради дешевого PR влада пожертвувала економікою», – пише експерт.


1

Коментарі