хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

В режимі жорсткої економії.

  • 27.06.14, 01:00
Усе вище, і вище, і вище...
Із липня в Україні значно зросте вартість комунальних послуг

Валерія НАЛИВАЙКО   

Після того як уряд наказав підприємствам готуватися до режиму жорсткої економії у зв’язку з відімкненням російського газу, школу економії доведеться проходити і всім громадянам України — з 1 липня у півтора-два рази зростуть тарифи на воду та водовідведення. Тож або відкривай гаманець, або економ.

Зростання вартості комунальних послуг є однією з умов МВФ, пояснюють у Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг. Однак проблема тарифоутворення існує вже давно, кажуть там, оскільки досі тарифи підвищувалися лише тоді, коли сягали критичного рівня, і то не на багато. Віднині ж, вирішили в Нацкомпослуг, українці мають платити за воду відповідно до економічно обґрунтованого рівня, — тобто із закладеною рентабельністю до 5%. До речі, востаннє тарифи на водопостачання зростали в 2008—2012 роках.

Відсоток підвищення тарифів на воду в різних містах буде неоднаковий, адже він залежить від індивідуальних проблем місцевих водоканалів. Наприклад, у Івано-Франківську водопостачання подорожчає на 41,7%, у Чернівцях — на 14,6%. От у Києві відсоток подорожчання дійсно вражаючий — тариф на холодну воду у столиці зросте на 110%, на гарячу — на 70%, інформує «Київводоканал».

Окрім тарифів на водопостачання, з липня подорожчає й тепло. За словами міністра фінансів Олександра Шлапака, тарифи піднімуться на 25% — для квартир і будинків із центральним опаленням, на 40—45% — для квартир з індивідуальним опаленням. Для приватних будинків площею від 100 до 300 кв. м тарифи піднімуться на 50% і на 62%— для будівель із більшою площею.

Проте, уряд передбачив захист від «тарифного удару», пообіцявши субсидії тим верствам населення, чий сукупний дохід не перевищує прожитковий мінімум для сім’ї. «Підвищення вартості ніяк не відіб’ється на пенсіонерах і малозабезпечених громадянах — вони не платитимуть більше 10 відсотків (для непрацюючих) і 15 відсотків (для працюючих) від свого сукупного доходу за послуги ЖКГ», — пообіцяв віце-прем’єр-міністр і міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКХ Володимир Гройсман.

А в інших випадках — учіться економити. Це піде на користь і гаманцю, і природі.

УМ.

1

Коментарі