хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Історія «перегорівшого» програміста

Я пройшов один із стандартних шляхів українських програмістів: отримав технічну спеціальність, працювати почав ще в університеті і став синьйором в 23 роки. Педалювати дуже подобалося - купа захоплюючих концепцій, постійно з'являються нові технології і звичайно ж всюдисуща Java, спасибі тобі  Великий Гослінг :).
Умови роботи в ІТ привабливі як ніде. У теплому кріслі програміста ти немов рок- зірка - всі допомагають, аби ти справлявся з завданнями. Тобі забезпечують кріселка, ноутбуки, свистілки, хотілки і крутилки.
Втома
Але більше року тому сталася Революція, а потім і війна. Працювати ставало все складніше і складніше. Купа часу йшло на перегляд новин та інше, на душі боліло. Став часто ловити Макконахі ( Зловити Макконахі (сленг) - впасти духом, раптово зажуритися, поринути в ніцшеанські настрої, похмуро о....ти  від життя.).
Знайти вільну хвилинку на читання технічної літератури вже було нереально. Про Gof вершники апокаліпсису і святий CQRS, такі слова, як MongoDB, Scala і Hadoop, ставали байдужі, а Brainfuck не викликав посмішку. Спорт взагалі став табу. Далі ще більше: алкоголь, хронічна втома, хвороби. Спроба зайнятися серфінгом і навіть концерт AC / DC не змогли виправити ситуацію. Так минуло близько п'яти місяців.
 
Just do it
Перший же день на роботі після відпустки помножив всю енергію на нуль. Я взагалі став перетворюватись на ганчірку.
Пізніше прийшло розуміння, що далі так не може продовжуватися. Дивишся ролик Шайи ЛаБаф «Just do it», і вуаля - ти у начальника. По дорозі до кабінету в голові виникає купа думок, відчуваєш метелики в животі або типу того, пролітає все життя, як перед смертю. Ну не все життя, але якась частина її :)
Начальнику виклав все на чистоту. У мене і так все було написано на обличчі: про здоров'я, нестача енергії. Сказав, що далі буде тільки гірше для організації, якщо таке тіло продовжить перебувати на роботі. Правда, ще місяць я все ж пропрацював - не хотів підводити команду перед релізом.
У перший же день після рішення я відчув полегшення. Але не в такому обсязі, як буває після здачі найтяжчого іспиту або закритої сесії - мабуть, мій випадок був досить важкий. Планів на майбутнє не будував, просто хотів змінити обстановку і нічого не робити стільки часу, скільки вийде.
 
Життя без офісу
І ось настав той день. За воротами офісу починається інше життя. Сири по 500 і лакшері бізнес ланчі вже оминаєш стороною. Але дрібні побутові питання я повирішував досить швидко. До мене поступово почала повертатися впевненість у собі, а свіже повітря замість офісного почало піднімати настрій.
Коли розповідав комусь про те що звільнився через втому, то за рідкісним винятком всі говорили: «Що за маячня?» Або «Не жени біса». Напевно, залишки радянського менталітету. Хоча навіть у мене самого іноді проскакували думки про те, який же я дурень, що все це марно і час оновлювати резюме.
Йшов другий тиждень нового життя. Я знову подивився ролик Шайи ЛаБаф «Just do it», і вуаля - я знову в справі. Відновив походи в футзал, крім цього ще пішов до друга на тренування з бадмінтону. Ніколи не міг подумати, що бадмінтон настільки цікавий спорт.
Став готувати собі різноманітну їжу за різними рецептами. Запланував пару поїздок в Стокгольм і Вільнюс. Подумував навіть купити дзеркалку, але ні - не хочу бути як більшість. З'явилися плани про власний блог і статті. Написав кілька сайтів для родичів, та й взагалі більше включився в їх починання. З'явилися нові інтереси, знайомства.
Якщо не лежати на дивані, то приходить розуміння, що життя - воно поруч, треба просто його помічати. У перший тиждень в сусідньому дворі зустрів однокласницю, з якою навчалися до 7 класу разом, хоча живу я в цьому районі вже більше року. Навряд чи когось зустрінеш в пробці по дорозі на роботу.
 
 
Знову в бій
Енергія стала бити ключем. Але не минуло й трьох тижнів, як звідкись з'явилося бажання постукати по клавіатурі, помацати черговий NoSql, написати Hello World на Scala або навіть якийсь патерн.
Виявляється, потрібен був конкретний відпочинок з повною зміною обстановки. Була потрібна можливість нарешті зайнятися тими справами, які завжди хотів спробувати, але відкладав через роботу і зайнятість. Тепер я відчув, що чим більше ти робиш всього цікавого, тим більше енергії через тебе проходить і наповнює тебе.
 
 
 
Виніс для себе з цієї історії:
- Якщо відчуваєш, що починаєш вигоряти, то не можна ігнорувати цей дзвіночок;
- Чим раніше даси собі відпочинок, тим швидше і легше зможеш відновитися.
Пора оновлювати резюме.

Nickolay Litvinchuk

0

Коментарі