хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Робота через 10-15 років. Чого очікувати?

Зміни в технологіях і способі життя спричинять трансформації практично у всіх сферах людської діяльності. Будуть з'являтися нові напрямки та спеціальності. Роботодавці почнуть посилено полювати за талантами. Система освіти навряд чи зможе реагувати на настільки швидкі зміни, і університети втратять монополію на знання. Тому на перший план вийде ідея безперервної освіти і самонавчання в процесі роботи.

Фахівці сфери ринку праці відзначають кілька напрямків, які варто враховувати, говорячи про професії майбутнього.
 
Перше - це розвиток інформаційних технологій. Сьогодні бізнес у багатьох галузях «пішов» в інтернет. Наприклад, просування товарів і послуг, підбір персоналу або фінансові операції тепер здійснюються через всесвітню павутину. У зв'язку з цим сучасні «білі комірці», крім професійних навичок, активно освоюють нові інструменти роботи в мережі.
Друге - крос-функціональність. У сучасному світі на вагу золота фахівці, які працюють «на стику» професій. Багато компаній прагнуть сформувати команди професіоналів, що володіють знаннями відразу в декількох областях. Такі співробітники можуть планувати свої дії з урахуванням діяльності колег, відмінно розуміють, яким є внесок кожного в загальний проект, а також відкриті до нового досвіду і готові навчати інших.
Третє - мобільність. Експерти стверджують, що сьогодні часта зміна місця роботи і навіть сфери діяльності є нормою. Освіта, яку отримують молоді люди, часто не визначає рід занять, і те, чим вони займаються зараз, не стане роботою усього їхнього життя. Американські дослідники припускають, що незабаром «білі комірці» зможуть освоїти до 10-14 професій до 38 років.
Четверте - зростання кількості позаштатних співробітників. Доступність інтернет-технологій робить можливою роботу на відстані. Компанії все частіше залучають співробітників «під проект», економлячи на оренді приміщень і обладнанні офісів. У майбутньому кількість фрілансерів буде тільки рости.
П'яте - потреба в «універсальних солдатах». Незалежно від того, в якій сфері працює людина, на перший план вийдуть його універсальні здібності. У ціні будуть фахівці, які володіють кількома іноземними мовами, знають основи менеджменту, маркетингу та фінансів. Дослідники помітили, що кожних два роки кількість інформації у світі збільшується більш ніж в два рази. У зв'язку з цим зростатиме потреба в професіоналах, які вміють працювати з big data. Не виключено, що найбільш перспективні фахівці почнуть вивчати програмування, щоб спілкуватися з IT-шниками на одній мові.
З урахуванням цих тенденцій можна стверджувати, що через п'ять-десять-двадцять років більшість галузей піддадуться переформатуванню і ринок праці буде виглядати дещо інакше.
 
У першу чергу, неможливо уявити сучасний світ без IT-фахівців, професія яких є найперспективнішою. Але й тут, на думку експертів, відбудуться помітні зміни. Наприклад, крім популярних зараз розробників і геймерів, з'являться такі професії, як дизайнер віртуальних світів, проектувальник нейроінтерфейсу, цифровий лінгвіст, організатор інтернет-спільнот, мережевий юрист і фахівець з кібер-безпеки.
 
Також актуальними будуть інженерні спеціальності, без розвитку яких неможливий науково-технічний прогрес. Розуміючи, що запас природних копалин обмежений, вчені роблять ставку на альтернативні джерела енергії. Тут на допомогу прийдуть архітектор енергонулевих будинків, який спроектує енергетично автономні будівлі, чи будівельник «розумних» доріг, який створить дорожнє покриття з датчиками контролю стану асфальту, а також наладчик енергомереж.
 
Не здадуть своїх позицій професії, які пов'язані з маркетингом і продажами. В умовах перенасичення ринку товарами та послугами маркетологам і рекламістам завжди знайдеться робота. Перевершити їх зможуть хіба що фахівці в області сервісу. Салони краси, ресторани і фітнес-зали стануть невід'ємною частиною суспільства споживачів.
 
У всьому світі дуже гостро стоїть питання вичерпності природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища і браку якісних продуктів харчування. Тому в майбутньому екологи та фахівці агросектору змушені будуть об'єднати свої зусилля для вирішення цих проблем. З'являться такі професії, як урбаніст-еколог, сіті-фермер (вирощування овочів в міському середовищі) і фахівець з подолання екологічних катастроф.
 
У зв'язку з розвитком небезпечних захворювань і появою нових штамів вірусів незамінними залишаться медики та епідеміологи. Експерти прогнозують появу вузькопрофільних спеціальностей, таких як генетичний консультант, молекулярний дієтолог, консультант з здорової старості і проектувальник ПЗ для медичного обладнання.
 
Вчені все частіше схиляються до думки, що сучасне суспільство - це суспільство ризиків. Тому зростатиме потреба в аналітиках, бізнес-консультантах і форсайтерах. Представникам цих професій належить відстежувати тенденції в економіці, фінансах, транспортній галузі і складати аналітико-прогностичні звіти. Також зросте значимість управлінців, які реалізовуватимуть антикризові програми, налагоджуватимуть співпрацю з інвесторами та держорганами.
 
Нестабільність, наростання ризиків і поява нових викликів позначаться на емоційному і психічному стані людей. Однак на зміну звичайним психологам і психотерапевтам прийдуть фахівці з сімейної траєкторії розвитку, медіатори соціальних конфліктів, бізнес-коучі та персональні бренд-менеджери


7381АК
0

Коментарі