хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Що чекає шукачів роботи в майбутньому...

Рекрутинг в режимі online

Багато корпорацій вже сьогодні пропонують претендентам пройти online-співбесіду. Таким чином вони знаходять висококваліфікованих співробітників з інших міст чи відсівають невідповідних кандидатів вже на першому етапі відбору. У свою чергу, здобувачі, погодившись на skype-інтерв'ю, заявляють про свою готовність йти на будь-який контакт з роботодавцем і знаходити нові можливості для пошуку роботи.

Крім згаданої економії, такий вид спілкування має ряд переваг. На відміну від телефонного інтерв'ю, розмова за допомогою монітора і веб-камери дає можливість встановити зоровий контакт і спостерігати за реакцією співрозмовника. До плюсів можна віднести і те, що в домашній обстановці багато людей відчувають себе набагато впевненіше, а значить, можуть проявити свої найкращі якості.

Проте варто пам'ятати, що під час віртуальної співбесіди здобувача можуть чекати труднощі, яких вдається уникнути при особистій зустрічі. Наприклад, раптовий обрив зв'язку, дзвінок у двері або по телефону, гавкіт собаки з сусідньої кімнати. Всі ці нюанси потрібно врахувати ще до початку відео-дзвінка і постаратися убезпечити себе від можливих неприємностей. Також варто розуміти, що online-співбесіда не дає здобувачеві можливість побачити офіс і колектив, а роботодавцю - налагодити емоційний контакт і скласти цілісний образ майбутнього співробітника.

Лінк на відео-резюме

Як і online-співбесіду, відео-резюме - явище відносно нове. Однак багато компаній віддають перевагу саме перегляду відео-презентацій. Завдяки відео-резюме роботодавці можуть заочно познайомитися з кандидатом в будь-який зручний для них час. А здобувачам такий підхід дозволяє виділитися з натовпу і оригінально піднести інформацію про себе. Також запис відео дає можливість краще підготуватися до першого, нехай і заочного, знайомства, продумати відповіді на питання роботодавця  та при необхідності зробити кілька дублів.

Такий спосіб самопрезентації найкраще підходить тим, хто вміє говорити на публіку і добре «тримається в кадрі», - журналістам, піарникам, викладачам, бізнес-тренерам. Або ж тим, у кого є цікаві ідеї самоподачі. В іншому випадку, невдале відео може поставити хрест не тільки на можливості подальшої співпраці з компанією, але і на кар'єрі в цілому.

Набуває також популярності в Україні відео-інтерв'ю, коли пропонується за допомогою спеціального онлайн-інструменту записувати відповіді на запитання роботодавця. Цей інноваційний формат допомагає кандидатам економити час і проходити співбесіду в комфортній обстановці і в зручний час.

 

 

Фільтр через соціальні мережі

Останнім часом соц. мережі все частіше використовують з метою встановлення професійних контактів. Володарі акаунтів вступають у віртуальні спільноти, діляться корисною інформацією, знайомляться з потрібними людьми. А іноді за допомогою соц. мереж вдається знайти роботу.

Але навіть якщо сторінка в соціальній мережі «заточена» під особисте життя, не виключено, що роботодавець захоче ознайомитися з її змістом. Для рекрутерів профіль в LinkedIn або Facebook може стати додатковим джерелом інформації про потенційного співробітника. І якщо виникне дилема, кому з кандидатів віддати перевагу, пости і повідомлення, розміщені на сторінці, допоможуть зробити вибір. Найчастіше компанії відстежують сторінки тих претендентів, які претендують на державні посади.

Порада для бажаючих знайти гідну роботу: не залишати в соц. мережах повідомлення або фото, які компрометують вас як професіонала. Розміщуючи інформацію про себе, подумайте, як вона може вплинути на думку потенційного керівника.

 

Компьютер-рекрутер

Психологічним тестуванням під час співбесіди, завданнями на кмітливість і вимогою виконати тестове завдання сьогодні нікого не здивуєш. Однак при стандартному спілкуванні рекрутер формує власну думку про претендента, яка багато в чому є суб'єктивною. Деякі компанії пішли далі і використовують у своїй HR-практиці комп'ютерне тестування. На основі результатів тесту формується поведінковий профіль людини.

Наприклад, у кількох американських університетах вже є практика тестування студентів на предмет того, хто з них доб'ється успіхів у навчанні, а потім знайде хорошу роботу. Компанія Evolv розробила софт для оцінки кандидатів для Xerox і Harte-Hanks. Аналіз відповідей на різноманітні й часом несподівані питання дозволяє визначити психотип потенційного співробітника з метою відібрати найперспективніших.

Поки такий підхід використовують тільки ті компанії, які мають для цього достатній ресурс. Але не виключено, що в найближчому майбутньому замість рекрутерів інформацію про претендента аналізуватимуть спеціально розроблені програми.

 

Гейм-тестування

Один з найкреативніших способів протестувати здобувача - запропонувати йому пограти в комп'ютерну гру. Наприклад, американський старт-ап Knack розробив online-гру, за допомогою якої компанії сканують кандидатів, вишукуючи їх особисті якості. За результатами такого тесту комп'ютер прораховує алгоритм вирішення проблем, визначає такі якості здобувача, як наполегливість, рішучість, уміння аналізувати попередній досвід і приймати рішення. Такі допоміжні інструменти дозволяють компаніям ефективніше управляти людськими ресурсами, а також формувати команди, які найкраще підходять для вирішення тих чи інших завдань.



7381АК
0

Коментарі