хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Чим доведеться пожертвувати заради стартапа

Нарешті мені прийшла SMS: «Завтра,  о 5 ранку, номер рейсу AZ610,« Рим-Нью-Йорк »». Всі SMS, які приходили на мій BlackBerry недільними вечорами, зазвичай стосувалися клієнта, до якого я полечу на зустріч і. Я працював на одну з трьох топових міжнародних консалтингових компаній.

Це життя на валізі. Життя консультанта, в якій ти пропускаєш все і всіх, крім таблиць в Excel. Життя крутих бізнесменів, для неї нас тренують на ідеальних рабів у кращих бізнес-школах, чиїми дипломами ми пишаємося.
 
Після декількох годин сну я вже сидів у особистій машині, і водій віз мене в аеропорт Фьюмічіно, в Римі, щоб я міг вилетіти до Нью-Йорка у бізнес-класі.
 
Після перельоту я заселився в прекрасний п'ятизірковий готель і відправився в офіс клієнта. Зарплата? Вона теж була чудовою. Моя компанія пишалася тим, що була в списку фірм з найвищими зарплатами у себе в галузі.
 
 
Батьки
 
Але щось у цьому житті було не так. Я не міг і далі виносити це лайно, так що в один прекрасний день подзвонив батькам: «Мама, тато, я щойно пішов з роботи і хочу заснувати свій стартап».
 
У мами майже стався серцевий напад. Мама-перфекціоністка явно не мріє почути таке від сина, якого надихала на навчання в елітній бізнес-школі та хвалила за гарні оцінки. Я намагався полегшити їй удар, але без шансів.
 
«Мам, я ненавиджу таке життя. Всі консультанти прикидаються страшно щасливими, ніби сидять на особливих таблетках. Мені вдається поспати 3-4 години на добу. Всі бонуси, які компанія мені обіцяла, просто не існують. Пам'ятаєш крутий п'ятизірковий готель? Я працюю 20 годин на день і не можу ним насолоджуватися. Відмінний сніданок? У мене немає часу на нього. Обід вечеря? Швидше за все, це буде сендвіч перед комп'ютером з таблицями Excel. І до речі, замість шампанського в бізнес-класі під час польоту я насолоджувався переглядом графіків. Хороша зарплата? У мене не було часу, щоб хоч пенні з неї витратити.
 
Мама, я ненавиджу так жити, це життя лузера. Я навіть з дівчиною не бачуся, і я більше не винесу. Хочу почати свій бізнес ».
 
Мої батьки, до речі, вийшли на пенсію після нудною і стабільної чиновницької роботи.
 
Я розумів, що у сім'ї немає підприємницької передісторії, так що батькам важко буде пояснити ситуацію. Але я ніяк не очікував, що мама подзвонить вже наступного ранку: «Ну як там твій бізнес? Зростає ?! ».
 
Неважливо, що б я не намагався їй пояснити, вона не розуміла, що бізнесу для зростання потрібно більше одного дня.
 
Дівчина, друзі, коло спілкування
 
Моя дівчина і так була завжди готова мене підтримати, так що я поділився новиною з друзями, зайнятими карабканням по кар'єрних сходах в блискучому корпоративному світі.
 
Я всім розповів, що пішов з роботи, щоб втілити в життя стартап своєї мрії. Дехто поступово звів спілкування зі мною нанівець, оскільки вважав мене ненормальним: за невеликий період це був вже другий раз, коли я кинув круту роботу. Решта висловлювали мені підтримку, хоча в спілкуванні з друзями теж щось пішло не так: я скоро зрозумів, що намагаюся не бути на тусовках і зустрічах.
 
Кожен раз, коли я зустрічався з друзями, мені не було що відповісти на постійні питання про мій стартап. «Ну що, як там твій стартап?», «Мітиш в нові Цукерберги, не інакше?», «О, чувак, ми так тобою пишаємося, ми всі віримо, що скоро ти піднімеш величезні інвестиції».
 
Робота над стартапом - це довга подорож, і мені було складно пройти її, враховуючи, як сильно я переживав про те, що подумають інші.
 
День за днем я ставав все більш самотнім і впадав у депресію, оскільки все рідше бачився з друзями. Мій стартап розвивався не так швидко, як то здавалося моїм знайомим. Мене страшенно дістало повторювати одне й те саме: що стартапам потрібні роки, щоб досягти масштабів Facebook або Twitter. Єдине місце, де я відчував себе комфортно - поруч зі знайомими-підприємцями. Це правда: тільки стартапер може зрозуміти стартапера.
 
Гроші, гроші, гроші
 
Як ніби мені було мало самотності і соціального тиску, мене полюбило безгрошів'я - джерело всіх стресів. Гроші закінчувалися набагато швидше, ніж я міг припустити. Це просто вбивало мою продуктивність і здатність приймати виважені рішення. Я постійно був у паніці, намагаючись знайти шляхи до успіху і заробітку.
 
Пам'ятаю день, коли мені довелося клянчити пару центів у дівчини: у мене просто не вистачало грошей на пляшку води. Я ще не розумів, що це був тільки початок труднощів.
 
Сьогодні
 
Досить драми: з тих часів пройшло вже більше двох років. Цей пост я пишу, сидячи на пляжі красивого курорту Таїланду, Пхукета, попиваючи мохіто. Ні, я не хвалюся, і ні, я не став черговим засновником стартапа-мільйонера.
 
Але мій бізнес тепер генерує стабільний приплив грошей, цього мені вистачає на подорожі по всьому світу, я також можу дозволити собі працювати скрізь, де є Wi-Fi.
 
Але я шкодую про одне. Якби я тільки міг задати п'ять питань собі тоді, перед тим, як почати болісну подорож-створення стартапу. П'ять питань, які, як мені здається, кожен майбутній підприємець повинен задати собі сам:

 

1. Ви готові до соціального тиску?
 
Якщо ваші друзі та родина не займаються бізнесом, вони не зрозуміють по-справжньому, чого ви намагаєтеся добитися і тиск з їхнього боку буде відчутним. Я так переживав з приводу того, що інші думають про мене, що це практично зруйнувало мені життя.
 
Я був так вимогливий до себе, карав себе ще більшими обсягами роботи, щоб наблизити день, коли всім зможу розповісти про успіх. Так тривало до того моменту, коли я зрозумів: якщо всім на мене насрати, якого біса я взагалі переживаю?
 
Ви - це кілька секунд, які інші витратять на прочитання вашого статусу в Facebook. У 2014 ні в кого немає часу по-справжньому піклуватися про інших в шумному, переповненому людьми світі.
 
Якщо ви так сильно переживаєте з приводу думок інших, ви витратите час на те, щоб довести їм, що ви успішні, замість того, щоб просто працювати над стартапом. Почніть жити своїм життям. У мене це вийшло досить пізно.
 
2. Ви самотні, а якщо ні: ваш партнер вас підтримає?
 
Мені пощастило роздобути прекрасну дівчину, але я бачив, як багато друзів-підприємців розлучалися з подругами, займаючись бізнесом. Будувати стартап - дуже важка задача, набагато важче, ніж я коли-небудь собі уявляв.
 
Ваш мозок постійно переповнений мільйоном питань і проблем і ніхто, включаючи близьких, навіть гадки не має, що діється у вас в голові.
 
Якщо ви не самотні, постарайтеся, щоб ваш партнер зрозумів: для підприємця іноді нормально бути не в настрої навіть для простого поцілунку.
 
3. У вас вистачить грошей протриматися хоча б рік?
 
ОК, а тепер помножте цю кількість ще на три, адже ваші заощадження будуть витікати крізь пальці набагато швидше, ніж ви коли-небудь собі уявляли. На шляху завжди будуть з'являтися приховані витрати, виплати юристам, зламані «айфони» або комп'ютери, зарплата бухгалтера і т.д.
 
Внутрішньо підготуйтеся з'їхати в квартиру скромніше, менше їсти, рахувати мідяки, робити речі, про які ви навіть не замислювалися в попередньому житті.
 
Останні кілька місяців перед тим, як гроші на стартап остаточно закінчаться, будуть особливо тяжкими, а психологічний тиск зростатиме експоненціально, так що ви позбудетеся нормального сну.
 
Успіх буде приходити поступово, а гроші будуть спалюватися. Чиніть розумно: плануйте з самого першого дня.
 
4. Ви готові спати по кілька годин на добу?
 
Втікши зі світу корпоративних консультацій, я думав, що нарешті потрапив у мрію: працювати там, де хочу, поки мені на очі не попалася цитата Лорі Грейнер: «Підприємці - це ті, хто готові працювати 80 годин на тиждень, щоб не працювати визначені 40 ».
 
Все почалося з прокидання посеред ночі. Спочатку - тому, що мене захоплювали ідеї, і їх приходило все більше. Я просто не міг дочекатися ранку, щоб почати роботу над ними. Потім настала фаза перебільшень.
 
Я працював занадто багато, оскільки завжди хотів ще трохи поліпшити ідею. Але чим більше я працював, тим пізніше йшов спати, тим складніше було заснути, і тим беспокойнішим ставав сон. В результаті два-три дні на тиждень моя продуктивність була на нулі.
 
Не дайте себе обдурити захопленими обговореннями новин про стартаперів-мільйонерів. За цими історіями успіху ховаються болісні дні, безсонні ночі, постійні відмови і невдачі. Подорож до успіху - довга. Дуже. Довга.
 
5. Як ви визначаєте успіх?
 
У кожного з нас - свої пріоритети в житті. Для більшості пріоритет №1 - гроші, для інших - баланс між життям і роботою. Відштовхуючись від того, що ви вважаєте успіхом, можна оцінювати складність шляху перед вами. Якщо вам важливі гроші і публічне визнання - вам доведеться несолодко.
 
Але не забувайте слова Хемінгуея: «Добре, коли у подорожі є кінцева мета; але врешті найважливішим виявляється сама подорож ». Успішні підприємці - не обов'язково ті, хто піднімають раунди на мільйони. Не забувайте, таке трапляється вкрай рідко.
 
Але є тисячі мрійників, які не потрапляють в новини, але яким вдається запустити стартап, і при цьому бути задоволеними життям. Як би подорож до свого бізнесу ні зіпсувала вам життя, якою би важкоюи вона не була, насолоджуйтеся нею, дотримуйтесь свого пристрасного  захоплення.
 
Тоні Гаскінс прекрасно сказав: «Якщо ви не побудуєте свою мрію, хтось найме вас для того, щоб будувати свою».


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/chim-dovedetsya-pozhertvuvati-zaradi-startapa/

0

Коментарі