Європейці не вірять заявам "Газпрому" про крадіжки Україною газу

  • 23.02.12, 19:22
У Європі не повірили заяві "Газпрому", що Україна крала у них газ
У Європі не вірять у несанкціонований відбір газу Україною, про що вчора заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим.


Про це у Брюсселі заявив високопосадовий європейський дипломат.

"Наскільки нам відомо, "Газпром" завчасно попередив європейські компанії про зниження постачань газу через великі морози в Росії", - сказав співрозмовник.

"У даному випадку йдеться скоріше про бажання представити себе в гарному світлі і залишитися у громадській думці надійним постачальником газу", - додав він.

Нагадаємо, 22 лютого, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що "Газпром" підтверджує свій намір виключити Україну з системи доставки російського газу на цiльовi ринки.

А глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна в лютому в окремі дні несанкціоновано залишала у себе до 40 мільйонів кубометрів транзитного російського газу. У "Нафтогазі" відповіли, що не взяли жодного кубометру транзитного газу.

Від Януковича вимагають перенести день захистника вітчизни.

  • 23.02.12, 19:16
Біля Адміністрації президента відбулася акція патріотичних організацій з вимогою перенести святкування Дня захисника вітчизни з 23 лютого на 29 січня, на День героїв Крут. Про це передає кореспондент Тижня з місця подій.Фотогалерея: Від Януковича вимагають перенести святкування Дня захисника вітчизни (зображень: 17)






В акції взяли участь близько 100 активістів, серед яких представники УНА-УНСО, Конгресу українських націоналістів і Української народної партії.

Вони нагадали, що 23 лютого зовсім не свято. Мовляв, того дня була єдина подія, яка спричинила започаткування цього свята. Тоді "більшовицька дивізія Дибенка, злякавшись 200 німецьких велосипедистів, напилася і втікала з поля боя", заявили пікетувальники.

Учасники акції показали невеличкий етюд, в якому радянські моряки тягнули цистерну спирту. Вони нагадали, що у вітчизняній історії є чимало інших дат, коли можно було б святкувати День захисника вітчизни. "В українській історії є дуже багато дат, які шанують доблесть українців. Зокрема, День Героїв крут, Покрова, День української армії 6 грудня, і навіть День Перемоги 9 травня, оскільки під час Другої світової війни полягло чимало українців", - заявили протестувальники.

Вони передали до адміністрації президента підписану заяву з озвученими вимогами.

Нагадаємо, 23 лютого починаючи від 1999 року в Україні традиційно відзначають День захисника Вітчизни.

Прем'єр Криму Могильов бурхливо відреагував на роботу Кужель.

  • 22.02.12, 22:00
УНІАН
Могильов вилаяв Кужель, пояснивши свою поведінку тим, що вона назвала його другою особою
Між прем'єром Криму Анатолієм Могильовим і депутатом кримського парламенту Олександрою Кужель сталася перепалка.


Під час голосування за призначення голови кримської міліції Михайла Слепаньова, Кужель розкитикувала його донецьке походження.

У відповідь Могильов, порушивши регламент, вийшов до трибуни і кинув на адресу Кужель:

"Ви дивовижно засмагли на курорті, тому будьте ласкаві, відпочивайте далі. Крим спокійно проживе без вас! То вас кримська земля хвилює, то мисливські угіддя. Будете платити орендну плату, ми вам дамо землю в степовому Криму і вирощуйте там корів".

Після слів Могильова пролунали оплески, і невдовзі депутати приступили до голосування.

Під кінець сесії Могильов додав, що опозиційна поведінка Кужель пояснюється віком, коли у жінок починаються психічні розлади.

"Я розумію, у вашому віці у жінок певні є проблеми з психо-емоційним станом", - сказав на сесії Могильов.

"Ви ж офіцер, як ви можете собі дозволяти такі висловлювання на адресу жінки? Я вимагаю вибачень!", - прокричала Кужель, але Могильов проігнорував її вимогу.

Депутат пояснила поведінку Могильова безкультур'ям і міліцейським минулим.

"Він забув, що це не главк МВС, а Верховна Рада Криму взагалі-то. У нього в міліції не можна слова "ні" сказати. Його міліцейська поведінка просто принизлива для нього, а не для мене", - сказала Кужель.

Пізніше журналістам Могильов пояснив конфлікт тим, що вона поставила його на друге місце після кримського спікера - Володимира Константинова.

"Вона сказала, що я не перша, а друга особа. Нема в Криму ні першої, ні другої особи!" - сказав Могильов.

Лідеру «афганців», пропонують виїхати з України.

  • 21.02.12, 21:58
Олександр Ковальов

Лідеру Всеукраїнської громадської організації ветеранів війни в Афганістані «Ніхто крім нас» (НКН) Олександру КОВАЛЬОВУ, який організував вересневі виступи афганців біля парламенту, а нещодавно під час покладення Президентом України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ квітів, члени НКН повернулися до нього спиною, співробітники правоохоронних структур запропонували виїхати з країни.


Про це в коментарі УНІАН повідомив сам О.КОВАЛЬОВ.

«За день після покладення квітів і нашого вчинку НКН, у компанію, співзасновником якої я був до недавнього часу, прийшла податкова. Там провели п`ять обшуків. Мене попередили, що з самої верхівки дана команда закрити усі господарюючі структури, якщо її засновники пов`язані з НКН і можуть підтримувати НКН», - повідомив він.

За словами О.КОВАЛЬОВА, ще двох підприємців, зокрема і з Донецької області, які співчувають організації, викликали до МВС і «жорстко профілактували, погрожували фактично».

«Крім того, мені сказали, що МВС дана команда шукати будь-яку інформацію, яка б компрометувала мене. А сьогодні мені прямо сказали старі знайомі співробітники МВС, що мені краще виїхати з країни. Сказали, що на мене дана команда «фас», - зазначив О.КОВАЛЬОВ.

Також лідер громадської організації повідомив, що за ним постійно їздить якась машина, всіх, хто заходить до офісу НКН у Києві, фотографують, телефони прослуховуються.

На думку О.КОВАЛЬОВА, мета такого пресингу - «роздавити» рух ветеранів-афганців в Україні.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого члени ВГО "Ніхто крім нас" стали спиною до В.ЯНУКОВИЧА, коли він покладав квіти до пам`ятника воїнам-інтернаціоналістам у Києві з нагоди чергової річниці виведення радянських військ з Афганістану.

У той же день заступник голови правління ВГО "Ніхто крім нас" Володимир СЕРДЮК заявив, що представники НКН повернулися спиною до влади, яка вже давно повернулася спиною до воїнів-афганців.

Експерт: Табачник може створити проросійську партію.

  • 21.02.12, 21:43
Звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки України може спричинити створення ним політичної сили проросійської спрямованості. Про це в коментарі Тижню заявив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

За словами експерта, президент Янукович дуже бережливий до своїх кадрів. Просто так, без значного приводу він їх не карає зміщенням з посад. «Ситуацію з Табачником я б порівнював з Єжелем (екс-міністром оборони Михайлом Єжелем – ред.). Його критикували з 2010 року, а він залишався на своїй посаді досить довго. Причина (не звільняти Табачника – ред.) для Януковича полягає у питанні відсутності заміни. Але вона не єдина. Ще одна з головних причин пов’язана з тим, що Табачник є фігурою дуже шанованою в Росії», - пояснив експерт.

«Звільнити Табачника означає відправити його в самостійне політичне плавання. Це буде означати, що Табачник очолить новий проросійський політичний проект», - вважає Фесенко.

За словами політолога, для цього у нинішнього міністра є хоч невелика, але власна команда. Окрім того, нагадав Фесенко, Табачник особисто знає практично весь російський політичний бомонд. Іншими словами, має надійні зв’язки з росіянами, які «могли б підтримати його в самостійних політичних амбіціях».

Між тим, на думку політолога, самі «регіонали» не зацікавлені у подібному розвиткові подій. «Працював би (в разі самостійного політичного плавання – ред.) тоді Табачник на електоральному полі Партії регіонів. Але ж регіоналам це непотрібно», - пояснює Фесенко. На його думку, звільнення Табачника з посади міністра освіти і науки може бути зайвим приводом напруги і недовіри з боку Росією, що владі також непотрібно і є стримуючим чинником в бажанні усунути міністра з посади.

Як повідомлялося раніше, сам Табачник заявив наприкінці грудня, що не виключає можливості своєї участі у парламентських виборах, запланованих на 2012 рік.

Нагадаємо, на думку політолога Володимира Фесенка, міністр освіти та науки Дмитро Табачник може погодитися обійняти посаду посла України в Росії, якщо йому надійде така пропозиція. Нещодавно міністр освіти і науки звинуватив ЗМІ у недостатній увазі до позитивних змін в освіті.

Німецькі лікарі: Тимошенко серйозно хвора

  • 20.02.12, 21:23
Німецькі лікарі, які 14 лютого оглянули Юлію Тимошенко у Качанівській виправній колонії, офіційно підтвердили серйозність хвороби українського екс-прем'єра. Про це Укрінформу заявила у понеділок речниця берлінської клініки Charite Штефані Вінде.

"Професор Айнгопль офіційно підтверджує, що пані Тимошенко серйозно хвора", - сказала вона.

Однак, за словами представниці клініки, Карл-Макс Айнгопль не може на даний момент повідомити громадськості подробиці результатів медичного обстеження, оскільки дав обіцянку їх не розголошувати.

"Для пана Айнгопль на передньому плані стоїть пацієнтка, а не політичні розрахунки", - наголосила Вінде.

Нагадаємо, раніше Айнгопль заявляв, що остаточних висновків щодо стану здоров'я Тимошенко ще немає.

16 лютого іноземні та українські лікарі завершили медичне обстеження колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в Качанівській жіночій виправній колонії № 54 в Харкові. Її оглядало 5 іноземних лікарів та лише двоє українських.

У МОЗ заявили, що іноземні лікарі в цілому підтвердили висновки українських фахівців про стан здоров'я Тимошенко. Захисник Тимошенко Сергій Власенко це заперечив.

17 лютого генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що згідно з результатами обстеження екс-прем'єра Юлії Тимошенко іноземними лікарями, вона не потребує ані стаціонарного лікування, ані оперативного втручання

Влада Донецька хоче відстояти ліквідацію української школи.

  • 20.02.12, 21:15
Донецька міська рада подала апеляцію на судове рішення про скасування ліквідації україномовної загальноосвітньої школи №111. Про це повідомила голова ініціативної групи батьків учнів Ірина Круглова.

Вона стверджує, що батьки школярів готові продовжувати боротьбу за існування цього навчального закладу.

За словами Круглової, міськрада подала апеляцію на ухвалу Ворошиловського районного суду Донецька від 30 січня 2012 року, якою було скасовано рішення Донецької міської ради про ліквідацію україномовної школи №111.

Голова ініціативної групи батьків зазначила, що ця апеляція минулого тижня «прийшла поштою у Ворошиловський суд», цей факт їй підтвердили в канцелярії суду.

На Донеччині 2011 року планувалося закрити 26 загальноосвітніх шкіл. У зв'язку з цим, в регіоні відбулися акції протесту батьків учнів.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту заявило, що школи в Україні закривають через погану демографію.

Табачника треба розстріляти за антиукраїнську освітню програму.

  • 19.02.12, 20:34
Мне нравится 1

in
Share

Тягнибок заявив, що ВО Свобода буде боротися за відставку Табачника Тягнибок заявив, що ВО Свобода буде боротися за відставку Табачника
Корреспондент

За вилучення з шкільних програм історії Україна і скорочення кількості годин на вивчення української мови та літератури міністра освіти і науки, молоді та спорту слід було б розстріляти, заявив лідер ВО Свобода Олег Тягнибок.

"За таку програму Табачника потрібно було б розстріляти Це вже таке знущання над українською нацією, така демонстрація зневаги, приниження українців у своїй країні, я думаю, що терпіти далі просто не можна.", - Сказав Тягнибок.

Він повідомив, що Свобода буде боротися за відставку Табачника. "Я думаю, що нація повинна б почати вже зараз реагувати на таку зухвалу поведінку. Переконаний, що в цьому випадку нарешті спрацює закон фізики: чим більше дія, тим більше протидія.", - зазначив він.

Тягнибок зазначив, що український народ ще не готовий до радикальних протестів. Одночасно він висловив сподівання, що затвердження такої антиукраїнської освітньої програми стане каталізатором для масових протестних акцій.

"Мені б цього дуже хотілося, але я розумію, що до цього часу в Україні ще не визріла революційна ситуація. Люди незадоволені, але поки не готові виходити на вулицю і захищати свої права, зокрема в галузі мови, освіти, культури, не кажучи вже про економічні та соціальні. Але це буде дуже серйозний поштовх, а, може, і привід для майбутніх масових акцій протесту ", -. підкреслив він.

Політик зазначив, що соціальна напруга в суспільстві зростає, а в результаті таких дій соціальна напруга набуває національного відтіноку, тобто планомірно йде до революції за соціальну і національну справедливість.

Як повідомлялося, згідно з проектом нових навчальних планів для 5-9 класів, зменшується кількість уроків української мови та літератури, а предмет історія України взагалі зникне.

Кадри вирішують все.

  • 19.02.12, 19:09
Подібно до Росії першої половини 1990-х Україна стрімко опиняється під контролем родини президента. Відмінність цієї схеми від російського аналога часів Боріса Єльцина полягає в тому, що «Сім’я» Єльцина спиралася передусім на його доньку Татьяну, а Віктор Янукович на старшого сина Олександра.



Численні журналістські розслідування демонструють, що довгі ланцюжки фірм-«прокладок», котрі здобувають контроль над ласими шматками української економіки, усе частіше закінчуються людьми, пов’язаними саме з ним. А кулуарні чутки дедалі наполегливіше прив’язують до його особи і керівні кадри країни – ті самі, котрі, як відомо, вирішують усе. Огляд останніх призначень у силових галузях дає підстави говорити про завершення першої фази взяття держави в «сімейний підряд».

Читайте також: СБУ очолив генерал, особисто відданий президенту

СВІЙ ДО СВОГО ПО ЧУЖЕ

Першою ластівкою став голова НБУ Сергій Арбузов. У грудні 2010-го 34-річний банкір очолив центробанк замість Володимира Стельмаха. У ретроспективі призначення Арбузова видається провісником типового кадрового стилю Януковича: невідома загалу людина ставиться на високу посаду з невідомих нікому міркувань, ореол таємниці не розвіюється й після призначення. Верховна Рада затвердила Арбузова на посаді голови НБУ, навіть не запросивши виступити з програмною промовою, – факт, неймовірний для будь-якої європейської держави, особливо в непрості фінансові часи.

Так сталось і з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, що обійняв цю посаду в листопаді 2011-го, а до того 38-річний міліціонер очолював Державну податкову службу. У 1990-х він працював у тій самій Костянтинівці, де робив кар’єру згаданий вище Арбузов, а також у «кузні кадрів» Макіївці. Того самого дня, коли призначили Захарченка, новим керівником податкової став його колишній заступник Олександр Клименко.

Усіх цих новоспечених високопосадовців об’єднують зв’язки з Олександром Януковичем, старшим сином президента.

У лютому 2012-го гарант, схоже, завершує «будувати нову Україну» в її силовій складовій. Службу безпеки України очолює Ігор Калінін, який за часів опозиційності Януковича керував підготовкою його водіїв-охоронців. А міністром оборони стає голова Укроборонсервісу Дмитро Саламатін, котрий у 2006–2010 роках відзначився як найбільш «бойовий» депутат Партії регіонів. Прокуратура так і не знайшла складу злочину в завданні ним тілесних ушкоджень колегам-депутатам з опозиції в день ратифікації Харківських угод

Читайте також: В Міноборони «шахтар» змінив адмірала

ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ ГАМБІТ

Якщо фахового кадебіста Калініна в СБУ сприйняли з полегшенням (після призначення далекого від проблематики спецслужб Хорошковського офіцери та генерали очікували від Януковича чого завгодно), то Дмитро Саламатін у ролі міністра оборони шокував не тільки армійський генералітет. Схильний до рукоприкладства скандаліст родом із Казахстану, за деякими даними, досі не позбувся російського громадянства (та й українське отримав невідомо коли).

Власне, у зроблених Януковичем призначеннях впадає в око саме генетичний зв’язок згаданих осіб зі «стратегічним партнером» із північного сходу. Колишній офіцер КДБ Калінін (чиї колеги про себе кажуть, що не бувають «колишніми»). Саламатін, мало знайомий як з українською мовою, так і з реаліями армії. Згадані вище донецько-макіївсько-костянтинівські кадри теж досить далекі від міркувань про патріотизм та інші непрагматичні речі... Усе це, природно, підштовхнуло активну громадськість до роздумів: чи не є ці призначення квотою Кремля. Водночас опитані Тижнем експерти рекомендують шукати логіку гаранта все ж в інтересах його самого, а не Москви. Ігор Калінін, що очолював за помаранчевих часів приватну охоронну фірму, а з квітня 2010-го керував Управлінням державної охорони, на практиці довів, що може охороняти Януковича, незважаючи на будь-які «перешкоди» на кшталт обурення громадськості (так, він жодним словом не прокоментував трагедію 21 квітня 2010 року, коли кортеж президента потрапив у Києві в ДТП, унаслідок якого загинув водій таксі). Є відомості, що ще в середині 2000-х Калініна порекомендував таткові саме Олександр Янукович.

Про можливі зв’язки з Януковичем-молодшим Дмитра Саламатіна інформації немає. Водночас відомо, що саме під його керівництвом український оборонний комплекс було вибудовано в жорстку вертикаль за російським зразком. Фахівці мають різні думки щодо ефективності такої схеми (кажуть, наприклад, що дотепер формально незалежні одне від одного експортні підприємства могли продавати військову техніку одночасно державам, які мають напружені відносини між собою, наприклад, Індії та Пакистану). Проте ніхто не сумнівається, що зведення оборонки під один політичний «дах» влаштовує президента так само, як і, приміром, фактична передача під його особисте управління голів обласних та районних адміністрацій, уряду й (через партійні структури) більшості мерів і місцевих рад.

Читайте також: Клюєва призначили з прицілом на вибори

У цьому розрізі загадкою залишається тільки одне: наскільки Олександр Янукович справді впливає на діяльність «своїх» кадрів, розставлених на різноманітні посади його можновладним батьком. Утім, поки що діяльність «кадрів Януковича» в будь-якому разі пов’язують саме з президентом (принаймні поки що). І не лише широкий загал, а й ті, хто досі тримає в руках реальні важелі влади, тобто олігархи, які потребують доступу до неї не лише для примноження, а й просто для збереження свого бізнесу.

Водночас виникають питання щодо наявності «довгої лави запасних професіоналів», якою традиційно хизувалася Партія регіонів. Останні призначення свідчать, що або її немає, або президент не розглядає її прийнятним резервом для себе. Відтак найближчим часом можна очікувати нових призначень за рахунок виведення на ключові посади в державі людей, що не мають ані авторитету, ані хваленого регіонального «професіоналізму», але натомість отримають рекомендації від авторитетних для гаранта і разом із тим віддалених від ПР персонажів.

У такому разі може йтися про підготовку Віктором Януковичем запасного сценарію на випадок поразки Партії регіонів на виборах за партійними списками. За нині чинної Конституції, стратегічною метою для Банкової є вирішення проблеми 2015 року. 2012-й – лише ланка в цьому процесі, і якщо досягнути потрібного результату восени не вдасться, а голосування зафіксує рейтинг ПР на рівні не вищому за 20–25%, пріоритетом для Януковича стане зміна конфігурації у владі – через дистанціювання від Партії регіонів та спроби позиціонування над партіями й таборами.

Отож є про що задуматись вітчизняним «олігархам». Наше видання прогнозувало, що впродовж найближчих місяців після зміни керівництва МВС та податкової служби відбудеться завершення переходу силового блоку до рук Сім’ї. Після цього президент і його найближче оточення зможуть розмовляти зі своїми земляками (безвідносно до рівня їхніх статків) із позиції сили, за логікою відомого прислів’я про лом.

Проте очевидні й ризики такої кадрової політики для Януковича. Одна людина просто фізично не може контролювати все і всіх, підмінюючи собою формальні політичні інститути та розподіл владних гілок. У такій ситуації «Лідер» (як називають Януковича у внутрішніх документах Партії регіонів) неминуче загрузає в трясовині поточних інтриг, які зрештою можуть завести його в глухий кут.

Президент Латвії проти визнання російської мови другою державною

  • 18.02.12, 23:24
Мне нравится

in
Share

1
Латвійський президент проголосував проти визнання російської мови другою державною
AP

Президент Латвії Андріс Берзіньш, який перебуває з візитом у Польщі, взяв участь у референдумі про визнання в Латвії російської мови другою державною.

Як повідомила агентству BNS в суботу прес-секретар глави держави Ліга Крапане, він проголосував у латвійському посольстві. "Президент проголосував, підтримавши латиську мову", - сказала вона.

У референдумі взяла участь і вся делегація, яка супроводжує президента. Після цього вони вирушили в аеропорт, звідки мають намір вилетіти в Ригу, зазначила прес-секретар.

Крапане повідомила, що в цілому в посольство Латвії в Польщі надійшли заявки від 100 осіб, що бажають проголосувати.

Заява Берзіньша з приводу результатів референдуму очікується вранці в неділю.

Нагадаємо, в суботу в Латвії проходить референдум про внесення поправок до Конституції, що присвоять російській мові статус другої державної.

Законопроект про визнання російської мови другою державною в Латвії в грудні минулого року був відхилений Сеймом.

У січні екс-президент Латвії Валдіс Затлерс закликав громадян республіки взяти участь в референдумі про надання російській мові статусу другої державної, але проголосувати проти цього.