Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Починаючи нове життя? ч. 2

початок тут

Отже, Вінниця. Обласний центр на Поділлі і найбільше місто цього краю. Трагічні події останніх місяців добре посприяли збільшенню кількості його населення, яке стрімко летить до ювілейної 400-тисячної позначки, хоча не сказав би, що це йде йому на користь.

Незважаючи на розташування майже в центрі України, місто не таке вже й відвідуване та відоме, більшість якщо й проїздили через нього, то вночі на поїзді, з 5-хвилинною зупинкою на місцевому вокзалі. Якщо спитати середньостатистичного українця про Вінницю, найперше він згадає нинішніх президента і спікера (я давно не врубав телик, їх там ще не перемайданили на нових?), цукерну фабрику Roshen і однойменний фонтан просто посеред річки. До речі, фонтану я ще не бачив наживо, то і його фотографій тут не буде.

Але, окрім вищезгаданого, тут ще багато цікавих місць та особистостей. Серед останніх, пов’язаних з містом і областю, найбільш відомі – Михайло Коцюбинський, Микола Пирогов, Іван Богун, Василь Стус. Більш локальні – Іван Бевз, Ляля Ратушна, Григорій Артинов. Взагалі, до місцевих знаменитостей тут досить шанобливе ставлення, ви обов’язково знайдете вулиці, названі їхніми іменами, пам’ятники чи музеї.

Перша згадка про Вінницю датується серединою XIV ст., роком заснування називають то 1355, то 1363, так чи інакше, вік міста перевалив за 600 років. Зараз переважну більшість населення складають українці, але в історії чітко просліджуються польські і єврейські сліди.

Головна вулиця міста – Соборна (як можна здогадатись, в радянські часи носила дико оригінальну назву – Леніна). Як і свідчить її назва, тут розташовані основні культові споруди (синагогу я ігнорую, дуже вже вона неприглядна в нинішньому вигляді).

Головна святиня православних – Свято-Преображенський кафедральний собор. Він збудований у XVIII ст. за проектом архітектора Пабло Фонтана. Спочатку був домініканським костьолом і дещо відрізнявся за своїм видом від нинішнього. Собор входив до оборонного комплексу Мури. Цегляні залишки Мурів добре збереглись на задвірках, хоча час їх неслабо потріпав. А от сам собор розкішний. Фото попсовано всюдисущими електродротами, які мені було відверто ліньки фотошопити.


4

Коментарі

123.02.15, 19:58

весёлая урна-улыбнуло

а вот арка *кошка*...это ОНО реально так называется или просто твоя личная ассоциация в увиденном?

пасиб за экскурс

    223.02.15, 20:10

    ммммм...мой город))) Арка-кошка, такого не слышала. Урны, кстати, по всему городу у нас такие веселые))) Город у нас тихий, местами очень уютный, для семейной жизни самое - то. Много зелени, белочки, кстати во многих местах встречаются, даж в сквере в центре, около башни с часами. Наглые попрошайки! Фонтан наш оскомину уже набил...но там недалеко от него, кстати, есть музей ретро машин. Во все машины с открытыми дверями можно залезать, все крутить и поворачивать.От тачанок до пожарных. Для детворы, вообще, круууть.

      323.02.15, 20:20Відповідь на 1 від disu

      моя асоціація то точно, але не впевнений, що не бачив її у когось раніше

        423.02.15, 20:21Відповідь на 2 від Taly

        про музей машин чув, треба буде якось теж навідатись

          525.02.15, 11:28

          Хотілось би побувати, але загрузла в судах. Не скоро виберусь.

            625.02.15, 20:52

            Цікаво. Чим займаєтесь у Вінниці, чому у Кривому Розі не залишились?

              727.02.15, 00:08Відповідь на 6 від ablets

              та із Кривого Рогу я ще 3 роки тому, по суті, зник, не міг знайти нормальну роботу