Профіль

olgastav

olgastav

Україна, Запоріжжя

Рейтинг в розділі:

Важливі замітки

Хто відповість за зруйновані українські села?

  • 22.07.13, 01:04

Сьогодня повератлись з міста в село, їхали звичними зруйнованими дорогами, бачили вже звичні руїни колишніх свиноферм, гусятників, корівників. Поряд з нашим селом була величезна тракторна бригада, стояв новий млин, який працював влітку і днем, і вечором. Проїхали повз зруйновані клуби.

Кому це заважало? Руйнувати - не будувати. Камня на камні не залишили, як Батий з Мамаєм разом пройшли. При німцях не було такого, як донищили наші "господарі" у 90-ті роки і на початку 2000-х.І зараз намагаються нищити, зачиняючі сільські школи.

І дуже цікаво те, що ті, хто руйнували. розкрадали, зараз саме при владі. І їм не соромно нам дивитись у вічі, вони живуть і процвітають. І збираються сходами влади вище і вище. Бо ми соромимось у них запитати: куди ви поділи все майно? чому зруйнували? коли ви відповісте за це?

 

Чи повинні ті, при кому було зруйновано, розкрадено, знищено чи перепродано об 'єкти держаної власності відповісти за це?


69%, 9 голосів

31%, 4 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Деньги налогоплательщиков.

  • 09.07.13, 12:55
Вчера друг написал из Канады. Уехал туда в конце 90-х, защитил диплом инженера -строителя и работает сейчас на государственной службе.

" Вчера вернулся из длинной поездки (1600км) по побережью громадного как море северного озера, у вас оно на русских картах называется озеро Верхнее. По анг. это звучит Lake Superior - Превосходное или Изумительное Озеро, дикое, чистое, могучее и не прощающее оплошностей ни прохладным летом ни студеной зимой со снежными завалами.  Это мой регион со стройками и переделкой мостов и укладкой свежего асфальта. Классно было проглатывать одному в новом белом Форде тягучие мили. Только вот государственные эмблемы на машине мешают, не очень то покупаешься даже в глуши население -налогоплательщики наблюдают и спрашивают, а кто тебе такую машину дал и что ты тут делаешь? Отвечаю уважительно, т.к. на ихние деньги и машина и мосты строим"

Вот. И каждый налогоплательщик имеет право задать вопрос и получить уважительный ответ. А у нас?
Благодаря Закону о доступе к публичной информации мы тоже имеем задавать вопросы нашим "слугам". Но мы боимся их задавать. Или знаем, что это  ни к чему не приведёт.
А наши "слуги" без зазрения совести тянут деньги налогоплательщиков на личные нужды.
Вчера смотрела программу "Гроші". Рассказывали, сколько денег уходит на дизайн залов заседаний в Верховной Раде. Не говоря уже о других расходах. А мы платим налоги....
.

Моя хата (не) с краю

  • 07.07.13, 15:20

Я уже писала о возможном закрытии старших классов в нашей сельской школе. http://blog.i.ua/user/3007116/1247647/  Официального распоряжения пока нет (или оно есть, но его ещё никто из официальных лиц не объявлял). Две соседние школы уже закрывают, это точно.

2 дня мне звонили родители, учителя.

 Учителя:

- Поднимайте родительский комитет, подписи собирайте, надо что-то делать! надо идти в администрацию!

-  Нет проблем! А вы? Вы - подпишетесь

- Ну, если только анонимно, без указания фамилий. А то нас уволят.....

Родители:

 - Это нужно тем, кто 10-й или 11- класс будет заканчивать. Нам  пока это не нужно. И учителям нужно - они половину зарплаты лишаются. Пусть учителя начинают. И вообще, мы работаем официально, мы ходить не можем к администрации. Нас уволят тогда.

Да не проблема, я напишу, хотя мой ребёнок во втором классе учится. Пойду. Пойдут ещё пару активистов.. Но это - не громада! Потому так и живём, что половина всего боится , а другой половине наплевать. Моя хата с краю.

Зато вчера на речке был "праздник" Купалы. О, где была "громада"! Не очень трезвая, но дружная.

Аграрии требуют организованного и справедливого рынка зерна.

  • 07.07.13, 13:34

Вчера 6 июля состоялась встреча председателей, представителей аграрных общественных организаций, фермеров по поводу низких цен на зерно.

Ещё раз поясню ситуацию. Затраты на 1 га земли, чтобы посеять и убрать пшеницу составляет в среднем от 1600 до 2000 грн ( в зависимости от наличия техники, рабочей силы, качества земли, кредитов и т.д.). С момента уборки зернотрейдеры  вместе с государством установили цену на зерно - 1200-1300 грн. Это ниже затрат. При мировых ценах за тонну зерна 300 долларов. Учитывая, что топливо, удобрения, цены на технику - цены мировые, а то и выше. Это откровенный грабёж.

Результат этой встречи - письмо-обращение к главе обладминистрации, точно такое же написано Присяжнюку. Подписи собираем. Текст письма привожу ниже.

                                     Голові Запорізької обласної

                                                                                                                 державної адміністрації

                                                                                                               Пеклушенко О.М.

Звернення

Ми, керівники громадських організацій аграрного сектору економіки запорізької області стурбовані падінням ціни на зерно урожаю 2013 року.

Так, з базової ціни, зафіксованої Аграрним фондом (АФУ) 1800 грн., а Державною зерновою продовольчою корпорацією (ДЗПКУ) 2000 грн., ціна упала до 1200-1300 грн. з-під комбайну.

Ми передбачаємо подальше падіння цін, що призведе до банкротства більшості сільськогосподарських підприємств.

Ми пропонуємо терміново:

1)      Провести нараду з первинними виробниками сільськогосподарської продукції  в кожному районі області, визначивши відповідальним голову державної районної адміністрації  з запрошенням на цю нараду керівників аграрного сектору районів

2)      Через 2 тижні провести таку ж нараду обласного рівня, визначивши від кожного району по 3 делегатів від первинних виробників

3)      Розпочати роботу зі створенням кооперативного об’єднання виробників зерна озимої пшениці та продуктів її переробки, як пілотного  проекту, надавши лист підтримки ініціативі запорізьких аграріїв  від обласної державної адміністрації  щодо створення зернового кластеру в Запорізькій області.

 

 Звернення  прикладаємо.

Аграрії Запорізької області вимагають організованого та справедливого ринку зерна!

В зв’язку з відсутністю директора Департаменту розвитку сільського господарства в області  та заступника голови облдержадміністрації з аграрних питань, відповідальність за стан справ ми покладаємо на всіх державних службовців, які опікуються станом розвитку сільського господарства.

Ми впевнені в тому, що пропозиції щодо розвитку галузі  сільського господарства, тваринництва,  рослинництва, а також всього аграрного сектору економіки ви отримаєте, та зробите глибокий аналіз в результаті проведення запропонованих нами заходів.

                                                                                                       З повагою до Вас,

 Сергієнко В.О                                                   Голова Запорізької обласної аграрної палати 

Компанієць Н.П                            Голова правління Ради Жінок Фермерів Запорізької області

Вєрозубова Вікторія                    Голова ГО «Молоді Аграрії України»

Мізіна Ольга                                 Секретар ГО «Рада Жінок фермерів», Токмацький р-н    

 Клименко О                                Голова «Ассоціація аграріїв Приморського р-ну»

Ставицька О.С,                            ф/г «Ставицький», Рада жінок фермерів Чернігівського р-ну  та ін...

Покращення в селі

  • 05.07.13, 02:31

Продовжую сільську тему.

Сьогодні до мене телефонували схвильовані батьки учнів місцевої школи. В рамках покращення старші класі школи збираються переводить у район, ставки вчителів скорочувати. КАжуть, що розпорядження вже є, але його ще не оголошують. Мабуть, бояться, що люди будуть проти і почнуть якось діяти.

Але діяти треба, бо якщо закриють школу, село помре. Спочатку закрили дитячий садочок . Зараз закриють старші класи. Чого чекати ще?

МИ, аграрі, фермери, збираємлсь 6 липня у м. Токмак, щоб обговорити сітуацію з цінами на зерно, а також написати звернення від імені присутніх організацій до влади. Треба діяти також і профспілкам вчителів, батькам, сільській громаді. Не набридло мовчати?

Размышления о сельской жизни и аграрном бизнесе.

  • 02.07.13, 01:40

Я всегда считала себя неунывающей оптимисткой. Но иногда, честно, просто не хочется ни с кем и ни с чем бороться, хочется спокойно и жить, спокойно  заниматься бизнесом,  работать, …жить,  а не выживать.

Продолжается  уборка урожая. А в нашем случае – борьба за урожай. Битва. Битва с полем, устаревшей техникой, сухой землёй.  И главное – с государственной тупостью, воровством и коррупцией. Вчера муж пришёл с поля в потной пыльной футболке, со словами : «Вот так даётся хлеб…А эти….»   и нелестные слова в стороны нашего любимого правительства.

 - Только что звонил в пункт приёма зерна,  - поясняет он. -  Ещё недавно цена за тонну была 2000 грн, а сейчас 1300 – 1350 грн .  Это даже не окупает затраты…Как только начинается уборка урожая, цена  на зерно падает катастрофически. Эти спекулянты знают, что в основном фермеру негде хранить зерно до повышения цен, а если и есть где, то кредиты давят, которые набрал на топливо, удобрения, зарплату людям надо давать. В прошлом году у меня таким образом на разнице в цене  государство украло 50000 грн.

 

Комментирует председатель Запорожской аграрной палаты Владислав Сергиенко

  - Сейчас во время уборки цена упала, и ещё больше будет падать. Зернотрейдеры буквально душат хлеборобов.  Причины – вся государственная политика направлена на минимизацию закупочных цен. Но я скажу, фермеры сами виноваты, т.к. молчат. Нужно объединяться в кооперативы, в сообщества, организации. Требовать своего. Да и интересы селян в Верховной раде никто не отстаивает. 

 

 

Другой сельскохозяйственный вопрос. Программа дотации на КРС.  Выращиваешь бычков? Получи дотацию от государства. 250 грн за квартал за одного телёнка, и так до года. В общей сложности, 1000 грн. Вроде, всё неплохо. Я умолчу о сборе документов на этих телят , волокита ещё та, плюс денежные затраты на паспорта, прививки, поездки в район за оформлением справок, но кто это осилил, вроде, должен иметь неплохое подспорье. Мы сделали . Первую дотацию до выборов не успели получить,  потом после выборов получили почти с полугодовой задержкой (это после звонков по разным инстанциям и написанием запросов) . Сейчас опять ждём денег, благо, кормить скотинку  есть чем. Другие не могут ждать, нет уже или сил, или зерна кормить их. И стали  массово сдавать телят на мясо. В результате  закупочная цена сейчас – 9 грн кг. Такую цену никакая дотация не окупит. Вопрос:  кто-то мог такое предвидеть? Я не специалист, но там же у нас законы придумывают типа специалисты? Или нет? Если вы знаете, что у вас не будет денег дать селянам, зачем обещать и тем самым делать и без того нелёгкую жизнь крестьянина ещё труднее. Что такое вырастить телят? Кормить, вычищать, заготавливать сено, прививать и т.д. А в результате сейчас 300 кг бычок стоит почти  столько, сколько , сколько стоил в начале 100-кгмовый.

 Я позвонила в наш областное управление производства животноводческой продукции. Там мне очень мило и вежливо объяснили, что денег в бюджете нет и пока не предвидится. Сослались на постановление от 2 марта, где бюджетные дотации также предоставлены тем, кто сдают продукцию  (в нашем случае бычков) на животноводческие производства. Дотация по  2, 5 грн за килограмм в том случае, если бык больше 330 кг. Я мигом представила, как мы в нашу легковушку запихиваем нашего бычка и он там смирненько сидит, сложив лапки с копытцами, и ждёт своей участи.

Не пойму, неужели нельзя просчитывать, продумывать. Кто этим вообще занимается там наверху и занимается ли? Такая богатая страна в такой нищете. Это просто возмущает. И возмущает эта чудовищная несправедливость по отношению к работникам земли.

У нас трудились  несколько работников. Один постоянно что-то ломал, потом  двигатель в комбайне запорол – воду лень было налить;  другой солярку сливал, застали -  уволили.

Ну если постоянно или воруют, или не знают дела – зачем держать таких людей?

 Мы же тоже работодателями являемся – платим налоги на содержание всякого законодательного аппарата. А они не справляются. Почему мы их терпим? Сами наняли и  за свои же деньги их терпим. Если я оплачиваю не вовремя пенсионный, если при проверке у нас находят какое-то нарушение – нас штрафуют. Кто будет штрафовать непрофессиональную работу наших законодательно-исполнительных работников?

И когда мне дадут обещенную дотацию на наших бычков? Как в старой пословице- через 3 года? Перед выборами?

Моніторинг кошторисів районих на міських адміністрацій

  • 05.02.13, 20:41

Ще одним напрямком моніторингу було дослідження річних планів та кошторисів органів державної влади. 

            Громадські аудитори виявили дуже цікаву інформацію: майже всі кошти, які надходять до районних державних адміністрацій Запорізької області з Державного бюджету витрачаються на оплату праці працівників та оплату комунальних послуг та енергоносіїв, а кошти на дослідження і розробку по реалізації державних (регіональних) програм та на капітальні видатки (будівництво, капітальний ремонт житла, реставрація житлового фонду, реставрація пам’яток культури, історії та архітектури) не передбачено.

Якщо ж в районних державних адміністраціях з коштами, які мають, ледь - ледь кінці з кінцями зводять, то Бердянська міська рада у кошторисі на 2012 р. має дуже цікаві статті видатків:

- на послуги готелів та ресторанів в сумі 51 тис. 259 грн.;

- на послуги з постачання готової їжі 36 тис. 750 грн.;

- на монети та медалі 77 тис. 205 грн.;

- сувеніри 75 тис. 650 грн.;

- вази, статуетки та художні вироби 39 тис. 350 грн.;

Також, незважаючи на солідний автопарк Бердянської міської ради (10 легкових автомобілів, які знаходяться на балансі ради та Mercedes-Benz Sprinter – знаходиться у оренді) є стаття розходів на послуги таксі та оренду пасажирських автомобілів з водієм – 32 тис. грн.

Громадська Організація "Степ"

Моніторинг розвитку громадських організацій.

  • 05.02.13, 20:35

Побудова громадянського суспільства неможлива без існування і діяльності розгалуженої мережі громадських організацій, в тому числі молодіжних та дитячих. Молодіжний рух є як об'єктом державної молодіжної політики так і механізмом, суб'єктом її реалізації. Держава зацікавлена у розвитку молодіжного руху. Це об'єктивна умова, оскільки розв'язання соціальних проблем молоді можливе такими шляхами :

-         зусиллями самої держави, тобто за патерналістською моделлю;

-         зусиллями самої молоді, за підтримки ініціативи молодіжних та дитячих громадських організацій, стимулюючи молодь до самостійного розв'язання своїх проблем;

-         співпраці органів державної влади та громадських організацій.

Співпраця органів державної влади і молодіжних організацій - це спосіб залучення молоді до розбудови держави, використання потенціалу молоді як в інтересах суспільства, конкретного регіону, так і на благо окремих молодих людей.

Може не всі знають, але у нашої держави є стратегія державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні. Тобто держава хоче, щоб у нас було громадянське суспільство і виробило спеціальну стратегію для його розвитку, закріпило цю ініціативу законодавчо.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про молодіжні та громадські організації» від 01.12.1998 р. молодіжні та дитячі громадські організації залучаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування до розроблення і обговорення проектів рішень з питань державної політики щодо дітей та молоді.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування – ініціатори розроблення державної цільової програми розміщують на своєму офіційному веб-сайті проекти концепцій державних цільових програм, які стосуються дітей та молоді, а також розглядають пропозиції до них від молодіжних та дитячих громадських організацій у порядку, визначеному законом.

Згідно положень ст.. 10 вищезазначеного Закону органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надають фінансову підтримку діяльності молодіжних та дитячих громадських організацій і їх спілок у межах повноважень, визначених законом.

При затвердженні місцевих бюджетів передбачаються видатки на реалізацію програм молодіжних та дитячих громадських організацій.

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування можуть делегувати молодіжним та дитячим громадським організаціям повноваження щодо реалізації відповідних програм (проектів, заходів). У цьому випадку вони подають молодіжним та дитячим громадським організаціям фінансову та матеріальну допомогу і здійснюють контроль за реалізацією наданих повноважень, у тому числі за цільовим використанням виділених коштів.

Це те, що повинно бути. А чи так все насправді в Україні та в регіонах?

Запорізька міська молодіжна громадська організація «СТЕП» в рамках проекту «Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель», який реалізується в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа, проаналізували взаємодію молодіжних громадських організацій та органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування по виконанню державної політики у сфері сім’ї, молодіжної політики, фізичної культури і спорту. Громадські аудитори в Запорізькій області намагалися дізнатися, чи проводяться конкурси проектів, як та в якій мірі фінансуються проекти молодіжних громадських організацій в регіоні, чи передбачені кошти на поїздки творчих колективів за кордон.

Запорізька обласна державна адміністрація надала відповідь, що у 2012 році конкурс проектів ініціатив молодіжних громадських організацій не проводився, кошти на реалізацію проектів не виділялися.

Дуже змістовну відповідь надала Бердянська міська рада, яка є одним з лідерів в фінансуванні та проведенні молодіжних заходів в регіоні.

Згідно з „Програмою соціального становлення та розвитку молоді м. Бердянськ на 2012 рік” затвердженої рішенням двадцять першої сесії УІ скликання Бердянської міської ради від 01.03.2012 № 45 запланована організація та проведення молодіжних заходів у кількості – 56 заходів, з гідно з „Програмою забезпечення транспортних послуг на замовлення відділу сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Бердянської міської ради на 2012 рік” виділено кошти у розмірі 200 000 грн. на перевезення молоді призовного віку, дітей-інвалідів до місця навчання м.Маріуполь, перевезення учасників фестивалів та дітей соціально-незахищенної категорії громадян.

Щорічно у м. Бердянськ проводиться конкурс проектів молодіжних громадських організацій. В цьому році згідно з „ Програмою соціального становлення та розвитку молоді м. Бердянськ на 2012 рік” затвердженої рішенням двадцять першої сесії УІ скликання Бердянської міської ради від 01.03.2012 № 45 закладено кошти на реалізацію молодіжних громадських проектів у сумі 40 000 грн., які будуть виділені у разі перевиконання міського бюджету за 9 місяців поточного року та підуть на реалізацію проектів МГО. Дуже прикро, що одночасно органи влади надають руку підтримку нашій молоді та встановлюють умови щодо надання такої підтримки.

Відповіді від районних державних адміністрацій, на справді вразили.

Бердянська РДА надала відповідь, коротко та змістовно, що громадські молодіжні організації в районі не зареєстровані, конкурси проекті не проводилися, кошти не виділялися, поїздки не планувалися.

            В Чернігівському районі Запорізької області молодіжні громадські організації не ініціювали участі у конкурсі проектів. Виникає питання, а яким же чином реалізується законодавча норма, яка регламентує, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування – ініціатори розроблення державної цільової програми.

В Пологівському, Токмацькому та Гуляйпільському районах, молодіжні громадські організації зареєстровані, але конкурси проектів не проводилися. Поважна причина, але недоречна. Тому, що в Законі визначено, що «Молодіжні та дитячі громадські організації залучаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування до розроблення і обговорення проектів рішень з питань державної політики щодо дітей та молоді.

Викликало обурення відповідь Якимівської районної державної адміністрації, де зазначено – «На території Якимівського району функціонує Якимівка районна громадська організація „Молоді регіони”. Організація заснована 05 серпня 2010 року, метою організації є здійснення діяльності спрямованої на задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих та духовних цінностей молоді на території Якимівського району.

            Стосовно питань, висвітлених в запиті, зазначених заходів в Якимівському районі не проводилось». Висновки робимо самі….

На заходи в Чернігівському районі на розважальні та спортивні заходи передбачено 7 000 тис. грн., в Токмацькому районі – 17 750 грн.,

В Гуляйпольському, Якимівському, Пологівському районах кошти на спортивні заходи не закладалися та не виділяються.

Дуже прикро, що всі місцеві органи влади, які підпадали під моніторинг компанію не передбачали фінансування поїздок спортивних та творчих колективів за кордон в 2012 році, тому молоді як завжди, щоб показати свої таланти необхідно шукати кошти для таких поїздок.

               Можна зробити висновок, якщо у нас молодіжні організації і розвиваються, то не на бюджетні кошти. А нам залишається лише сподіватись, що ситуація зміниться на краще.

   Агєнтаєва Вікторія, керівник громадської організації "Степ", 

Ставицька Ольга, редактор "Районні оголошення"           

 

 

Благотворительный аукцион в Запорожье. Фонд "Щаслива дитина"

  • 31.05.12, 10:00

Благотворительный аукцион «Эстафета счастья» ко Дню защиты детей.

Банально, но  факт: каждый понимает счастье по-разному. Для кого-то счастье – много денег, большой дом, для кого-то - шикарная машина, возможность путешествовать.
 Для детей, чья жизнь всегда под угрозой из-за страшной болезни, для их родителей счастье – это, прежде всего, здоровье.

На благотворительный аукцион «Эстафета счастья», который проходил  в Запорожье 30 мая в гостинице «Four Points by Sheraton», были выставлены личные вещи известных людей. Концертная рубашка Олега Скрипки, эксклюзивный мяч с автографом Анатолия Тимощука с двумя билетами на Евро-2012, книга Ольги Сумской с автографом и др. были бесплатно предоставлены известными украинцами для деток Запорожья.  На средства,  собранные на аукционе, закупят  медицинское оборудование для детских больниц Запорожья и области.
« Ко Дню защиты детей мы должны не только говорить громкие и красивые слова, но и доказывать своими поступками, что мы помогаем детям, - говорит организатор аукциона директор БФ «Щаслива дитина» Альберт Павлов. -  Вот несколько детей, которые живут благодаря современному оборудованию: Наташа Кошева, которая могла бы не выжить, если бы не было электроотсасывателя, Арсен Шуть с диагнозом "гемофилия", которому нужен был специальный катетер, а для Насти в Черниговской райбольнице нет простого шприцевого дозатора, цена которого начинается от 8 тыс. грн. И как раз сегодня у всех есть шанс принять активное участие в спасении этих детей»
И хотя,  как говорит Альберт, приглашались многие, людей на аукционе было маловато. Немногие депутаты, бизнесмены посетили мероприятие. А зря. Присутствовала почти вся местная пресса – телевидение, газеты. У депутатов была возможность не только помочь детям, но и активно «попиариться» накануне выборов.
Несмотря на вялое начало, потом стало очень интересно.  Дизайнерское платье от Лилии Син, картины запорожских художников, шикарные деревья из бисера, сделанные руками воспитанников интерната, разошлись быстро.
Моей 10-летней дочери тоже захотелось поучаствовать в аукционе,  и она подняла руку на  лот «Фото с автографом Ани Лорак». Фотография пользовалась спросом, и её перекупили за 600 грн.  Счастливый обладатель лота подошёл к расстроившейся было Веронике и со словами: «Возьми, Солнышко, дарю, ты же хотела…»- вручил фото Ани Лорак  удивленной дочери. Не перевелись ещё настоящие мужчины!
Галантный молодой человек оказался бизнесменом и депутатом горсовета  Денисом Пятигорцем.
В интервью он сказал, что попал на аукцион случайно, но нисколько не жалеет.
- Мне очень понравилась атмосфера. Приятно знать, что средства пойдут на помощь больным детям. Я выкупил несколько лотов, правда, почти все раздарил.
- Спасибо за помощь. С Вас нужно брать пример.
- Это с организаторов аукциона нужно брать пример, они действительно помогают детям.
Местные  СМИ также активно участвовали в приобретении  лотов. Редактор еженедельника «Суббота+» Богдан Василенко (на фото)  приобрёл несколько картин и эксклюзивный коллекционный limited edition DVD-альбом группы "Брати Гадюкіни" памяти Сергея Кузьминского с автографом.
Всего аукцион собрал 14,2 тысяч гривен в помощь детям.
В заключение хочу процитировать слова руководителя Российского фонда помощи Льва Амбиндера: «Мы помогаем не только бедным — мы помогаем и богатым. Мы помогаем им вспомнить о том, что хорошего в них есть».

 Ольга Ставицкая, газета "Районні оголошення",  волонтёр БФ «Щаслива дитина»


 

Мониторим государствекнные закупки.

  • 30.05.12, 00:09

Тендер честный и нечестный.
Стартовал проект “Реализация методики гражданского мониторинга – основа прозрачности государственных закупок»
 Мы сейчас часто встречаемся с загадочным и непривычным для обычного гражданина  понятием ТЕНДЕР. Объявили тендер на закупку, выиграли тендер на поставку, провели  тендер на ремонт дорог и т д. Что такое тендер? Если сказать простыми словами – это конкурс, т.е. предоставлять услуги и получать за эти услуги деньги будет тот, кто обещает их выполнить дешевле, качественнее и быстрее. Казалось бы, всё просто.
Почему тогда часто пишут  о нечестном использовании бюджетных средств, некачественных поставках продуктов и т.д. Сколько было шума с поставками некачественного мяса по завышенным ценам  в детские сады города.
Можно ли что-то изменить?
Сообщаем, что в нашей области стартовал проект “Реализация методики гражданского мониторинга – основа прозрачности государственных закупок»
 - Безусловно, изменить ситуацию можно, -  считает руководитель проекта Виктория Агентаева. – Основная проблема сейчас состоит в отсутствии прозрачности использования государственных денег. Это деньги налогоплательщиков и мы с вами должны знать, куда они используются. В связи с нечестным проведением тендеров мы получаем некачественные товары по завышенным ценам. Эта ситуация должна изменится.
 И главным результатом нашей  деятельности будет создание сети гражданских аудиторов, которые будут контролировать государственные закупки.
- Как давно действует данный проект?
- Это всеукраинский проект, поддерживаемый международным фондом «Відродження». В нашей области он действует второй год.  В том году мы проверяли другие сферы. В частности, общественная организация «Центр политических студий и аналитики» при поддержке всё того же фонда «Відродження» разработали уникальную методику, которая позволяет широкому кругу общественности анализировать деятельность тендерных комитетов в области образования. И мы видели первые результаты. При мониторинге закупок продуктов питания для садиков и школ были выявлены массовые нарушения, о которых неоднократно писали местные СМИ. Виновные понесли наказания: уволены директор департамента образования, науки, молодёжи и спорта  Кузьменко В.И. и главный врач КУ «Городская клиническая больница экстренной медицинской помощи».
 В этом году мы будем проверять тендерные комитеты при закупке ими товаров и услуг, которые идут на нужды деятельности местной власти: райадминистраций и исполнительных комитетов местных советов.  А также будем проверять исполнение государственной политики в сфере туризма, молодёжной политики и спорта.
Итак, проект стартовал с начала мая. О нём уведомлена наша власть и по закону о доступе к публичной информации должна представлять любые сведения гражданским аудиторам или СМИ. Будем надеяться, что власть также заинтересована в честности, прозрачности и изменениях к лучшему.
Простой обыватель может спросить: какой интерес у меня лично к этим деньгам, нечестным закупкам, нарушениям. Не у меня же из кармана их вытаскивают?
Вот именно, читатели,  что из наших с вами карманов.
Это наши деньги, которые мы ежемесячно отдаём в бюджет в виде налогов. Каждый из нас имеет прав знать, как они используются.
Такой пример: сейчас почти каждый родитель сдаёт за своих детей деньги  в фонд школы. Как бы вы отреагировали, если бы директор на эти деньги купил себе автомобиль или новую шубу вместо того, чтобы, например, починить протекающую крышу? Конечно, никому бы это не понравилось и  директор, скорее всего, лишился бы своей работы.
Почему мы терпим, что наших детей в садике кормят некачественным мясом, на ремонт дорог тратятся миллионы, и в результате по дорогам невозможно ездить, потому что эти деньги присвоили?
Будем вместе менять ситуацию. Если вы знаете о нарушениях в государственных закупках – звоните в редакцию или непосредственно руководителю проекта по мониторингу государственных закупок Виктории Агентаевой  т. 050 45 45 600, 097 735 78 25 . .
 Ставицкая Ольга, газета «Районные оголошення», Запорожье