хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Невідома історія України. Поховання козаків-нерубаїв.



Усім, хто ще й досі сумнівається, що Катерину варто прибрати з центру Одеси, варто приїхати сюди.

Недалеко від міста, по Хаджибейській дорозі в напрямку села Усатове, є найбільший зі збережених в Україні козацький цвинтар.Це поховання козаків-нерубаїв Сотниківської Січі. Чому нерубаїв?

У 1775 році, ліквідовуючи Запорізьку Січ, Катерина заставила козаків, що селились тут на схилах Шкодової гори, підписати документ, в якому вони обіцяють ніколи не брати до рук зброю, а імператриця в свою чергу пообіцяла залишити їх у спокої та не переселяти на Кубань.

Склавши зброю, козаки взяли до рук кайла і зайнялися видобутком вапняка - єдиного будівничого матеріалу на цих землях. Так, і штольні в Нерубайському, які зараз так розкручені під назвою “Одесские катакомбы” - це їх рук робота. До речі, вся Одеса на той час була побудована з цього козацького вапняку. Саме на цьому цвинтарі поховані власники найкрупніших штолень - козаки Шмигора та Гетьманенко.

Сам цвинтар невеликий, усього збереглося близько двохсот хрестів, частина з яких - мальтійські, частина - грецькі, заокруглені, з півмісяцем, чотириконечні, шестиконечні та восьмиконечні. Фахівці стверджують, що тут є 32 види унікальних за формою надгробків.

Найстаріший хрест датується 1771 роком, і, згідно з написом, поховане під ним немовля. Багато могил з позначками 1822, 1855 року. Усі написи зроблені здебільшого по-українськи, з домішками старо-церковних слів. І скажіть мені після цього, що Одеса завжди була “рускагаварящєй”!

До речі, подібне кладовище є недалеко звідси - на вершині Шкодової гори, але там збереглося щось близько п'ятдесяти могил. Проте саме місце визначне, вважається центром Усатівської культури. Розкопки показали тут поховання, датовані 2 тисячоліттям до нашої ери.

Як думаєте, чому про цвинтар знає так мало людей, хоча це одна з найвизначніших пам'яток не лише Одещини, але й України? Чому донедавна він був повністю зарослим та занедбаним?

Чи не тому, що він ніяк не вписується в історію про те, як “Катерина заснувала Одесу”, яку так активно просувають і захищають малороси в Україні?
Тому, коли почуєте від чергового експерта з історії чергове “нє нада трогать єкатеріну, ета наша історія”, запитайте в нього, що він знає з козацької історії краю. Скоріше за все, там - величезна дірка. У формі двоголової курки.

Олександр Дума
13

Коментарі

128.09.22, 13:06

Угу, фортеця і порт Гаджибей... А до того у козаків вимовлялося як Коцюбіїв... 1415 рік перша письмова згадка.
Коцюба-Якушинський ...
У ординських карликів і історія така ж коротка і обрізана...

    228.09.22, 13:24


    "...Якби ми вчились так, як треба, то й мудрість би була своя..."
    Т.Шевченко

      328.09.22, 17:31

      Та знесемо, знесемо, а на її місце поставим козака, але після війни, для Одеси я важливіші питання, наприклад, укриття від ядерного удару! Що тей пам'ятник в порівнянні з життям людей

        428.09.22, 18:59

        не знав.

          528.09.22, 19:07

          але, не всі козаки йшли за Дунай чи погодилися на переселення до Кубані. Тільки "слабкі", сильні поширилися степом попід річки Інгулець, Дніпро, Вісунь та Інгул з їх скелястими берегами. Характерною є й архітектура цих поселень з обов'язковими тинами зкаменю завширшки з метр (фактично обороні споруди місцевого значення).
          До сих пір такі паркани збереглися масово у козацьких селах.
          Тут є одна цікава деталь:
          поселення колоністів лише серед степу й хати всі 100% однакові. Козацькі ж які хочеш, плюс на цих територіях ніколи не було панщини.
          Всі пам'ятають епізод з "Вечорів на хуторі поьлизу Диканьки" - козаки їдуть до цариці. Якщо розібратися - то а нахуя?
          Відповідь:
          козаки везли ульттимативну мирову угоду, згідно з якої в їх устрій царі не пхаються, а взамін не вирізають колоністів

            628.09.22, 19:10

            щодо колоністів, то їм заборонено було селитися по берегам річок, а лише серед степів.(з точки зору того часу там був дикий й неродючий степ)
            Катерина була змушена прийняти таку умову, після підступного розгрому Січі сил на укріплення понад річковими скелями в цариці не було.

              728.09.22, 19:49Відповідь на 6 від Лъйошкин_Кот

              Дуже цікаво. Не знав ці подробиці. Нажаль нам добре забили мізки совковою "історією" в кацапському викладі.