Про мітлу і відьму, або Противсіхи

Як небезпечно бути надто принциповим

В Україні не перевелися принципові люди. І які ж то люди! Хай там що діятиметься, хай там які жахіття буятимуть у політичному житті, для них головне – принципи. За будь-яких обставин. За будь-яку ціну. Небагато народів може похвалитися такою принциповою публікою: хай усе пощезне геть і навіки включно з рідною країною, але принципи мають восторжествувати.

Ось знана письменниця, а водночас іще й науковець-гуманітарій гордо заявляє в інтерв’ю російському «жовтому» журналу: я, мовляв, виступила речницею і натхненницею найпотужнішої на сьогодні в Україні партії – тієї, що проти всіх! На президентських виборах нас було тільки 4%, а зараз уже 25%! У нас є принципи – нам не підходить ніхто з чинних українських політиків, ми відкидаємо цю кланову колотнечу, хочемо зовсім іншого!

І при цьому, наголошує письменниця, режим Януковича не страшний, він смішний, він провінційний, ось Тимошенко – то справжнє лихо, то агентура Кремля, то «гламурний фашизм», Україна від нього, на щастя, порятована (у цей момент, вочевидь, слід співати осанну Вікторові Федоровичу). Ба більше, у діях нинішнього президента ця знана в Європах та Америках пані навіть вбачала ознаки демократії, про що й інформувала світ. Але головне для неї – це все ж таки «партія противсіхів», у якій на сьогодні вже чверть українського суспільства, бо саме ці люди, мовляв, є запорукою майбутньої демократії.

Що ж, кількість тих, кому «по барабану» українська політика, а разом із нею нерідко й Україна як така, справді чималенька. І вона зростає. Ось тільки чи є таке зростання симптомом ствердження демократичної перспективи країни? У 1918–1921 роках «противсіхів» було куди більше. І під час штурму військами Муравйова Києва, і під час «розбірок» між Скоропадським та Директорією, і під час спроб Петлюри за польською допомогою вибити червоних із Центральної та Східної України. Скажімо, якби у Києві в січні 1918-го всі офіцери-фронтовики взялися за зброю (по неї далеко не треба було йти – вдома в кожного щось було, а до того ж у місті розташовувалися величезні склади спорядження колишнього Південно-Західного фронту російської армії), то легко розгромили б недисципліновані більшовицькі загони, а про особливості державного устрою України можна було би подискутувати потім, за сприятливіших умов. Але ні! У всіх були незламні принципи. Як наслідок – значну частину цих дуже принципових осіб (бойових офіцерів з орденами за хоробрість!) розстріляли більшовики. Разом із їхніми принципами та перспективами української демократії. Варто згадати й не менш незламний принцип голови Директорії Володимира Винниченка та його однодумців: «Україна робітничо-селянська або ніякої!» – та прямі наслідки його реалізації, серед яких і капітулянтська політика щодо дій Москви, і загравання з плебейством водночас із нехтуванням «попутниками», себто вітчизняною інтелігенцією, і вилучення з українського війська тих командирів, які намагалися його дисциплінувати… Та що вже казати, навіть отамани Холодного Яру, незламні борці за свободу нашої держави, влітку 1920 року стали жертвами своїх принципів (разом із самою Україною): їм не дуже подобався вимушений союз Петлюри з Пілсудським, тому вони не вели активних дій і не скористалися унікальним моментом: коли Червона армія пішла на Захід, не вдарили по фактично порожньому Києву, в якому були тільки тилові служби та чекісти. А це могло би докорінно змінити перебіг війни, але на заваді стали принципи. І коли отамани очуняли, було вже пізно…

Сьогодні ж, коли йдеться про ту частину громадян України, яка налаштована проти всіх вітчизняних політиків та партій, варто поставити елементарне запитання: а за кого і за що виступають ці громадяни? Невже ж усі вони сплять і бачать розквіт майбутньої щиро української демократії? Якби ж то… Боюся, що половина, а то й більше «противсіхів» налаштована не лише проти Януковича, Тимошенко, Яценюка, Ющенка чи Тигіпка, а й проти держави Україна як такої. І якщо їх спитають – а за кого ж ви? – то відповідь буде дуже простою: за Путіна, за Жириновського, за Лукашенка, за Зюганова. На користь цього припущення говорить значний – приблизно такий самий, як і у випадку «противсіхів» – відсоток громадян України, котрі досі вважають своєю батьківщиною СССР і марять державною єдністю з Росією.

Що ж, наша письменниця – гідна наступниця принципового Винниченка…

Не менш принциповими є й деякі громадські організації. Приміром, одна з них – реальна, дієва, з хорошою репутацією (принаймні до цього моменту) – вкрай негативно відреагувала на інформацію про створення в Україні комітетів опору диктатурі. Мовляв, повідомлення про нашу участь у таких комітетах брехливі, нас там немає і не буде, оскільки вони, по-перше, захищають Юлію Тимошенко, по-друге, у нас зовсім інші принципи, ніж у тих осоружних політиків, які їх створюють. А далі ціла теоретична цидула. Зокрема, попри численні порушення владою громадянських прав і свобод, диктатури все ж таки, на щастя, поки що немає. Якщо ж ідеться про дії на випередження, мета яких – унеможливити загрозу запровадження диктатури, заявляють автори цидули, то в нас виникають сумніви щодо щирості намірів засновників комітетів діяти в цьому напрямі. Бо вони зосереджені лише на затриманні Тимошенко і не помічають інших загроз, як-от численні заборони мирних зібрань, спроби запровадження цензури у ЗМІ, здача національних інтересів України у вигляді угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України – і так далі, і таке інше тощо (список чи не на цілу сторінку).

А потім – гнівні інвективи на адресу екс-прем’єрки та її однопартійців: виявляється, саме їхня хамська і провокативна поведінка у суді є руйнацією поваги до Закону (саме так, з великої літери!) і процедур (а демократія – це, насамперед, чітке дотримання процедурних моментів, зазначають автори цидули). І взагалі: ми, мовляв, визнаємо усіх людей рівними, і для нас не має значення посада чи суспільний статус особи, права якої порушуються, тому політики в наших пріоритетах стоять не на першому місці…

Ось такі незламні принципи в цієї організації. . Витираєш піт із чола і думаєш: хлопці й дівчата, а ви колись логіку вчили? Якщо для вас усі люди рівні, то чого політики у вас не стоять на першому місці? На цьому місці мають стояти всі без винятку, скривджені владою. А щодо процедури… Тут уже кричуще незнання історії: якщо демократія – це насамперед дотримання процедури, то за які такі гріхи наприкінці 1940-х у місті Нюрнбергу судили німецьких суддів, які суворо дотримувалися всіх формальних норм, виносячи вироки ворогам гітлерівського режиму? І чому ніхто, крім нацистів, ніякі британські ліберали та французькі соціалісти, не звинувачував Георгія Димитрова у неповазі до закону і суду та у відверто провокативній поведінці під час Лейпцігського процесу?

Але, як бачимо, принципи – понад усе. Навіть понад істину – бо ж хіба це не фракція БЮТ-«Батьківщини» боролася у Верховній Раді проти ратифікації угод про пролонгацію перебування Чорноморського флоту РФ у Криму? І хіба проти цензури та на підтримку «податкового Майдану» не виступали ті, хто створює зазначені комітети?

Особливо тішить теза про відсутність диктатури! Вочевидь, громадські активісти з цієї організації мають спеціальний вимірювальний прилад, за допомогою якого можуть визначити, коли ж саме зникає демократія і настає диктатура. Тільки чому ж вони не дадуть покористуватися ним історикам? Бо ті ніяк не можуть визначити, скажімо, коли точно в Італії 1920-х запанувала фашистська диктатура, адже перехід від багатопартійності до монопартійності тривав там аж п’ять років, і весь цей час Муссоліні був прем’єром – цікаво, якого числа він перетворився на диктатора? А коли в Росії встановилася більшовицька диктатура? Ясна річ, що не 7 листопада 1917-го – потім були Установчі збори, був соціалістичний багатопартійний уряд, було повстання лівих есерів, була «чистка» совєтів від «неправильних» соціалістів, яких туди понаобирали робітники та селяни, то коли точно Лєнін став диктатором? А Гітлер? А Чаушеску? А Лукашенка?

…Польський філософ-дисидент Лешек Колаковський свого часу опублікував есе «Похвала людській непослідовності», у якому спрямував інтелектуальну іронію проти вузьколобої принциповості, що на практиці стає небезпечним і тупим догматизмом. Гадаю, і знана письменниця, і громадські активісти читали це есе. Але вирішили, що то про когось іншого, а не про них, непогрішимих…

Сергій Грабовський

Не «засуджена», а військовополоненна

Не вороги нам "хату" підпалили, а як завжди, свої . unsmile
Є в кожній  системі, моральній,
загальне для усіх:
не можна бути і не з тими, і не з тими,
не зрадавши при цьому всіх.

Юлія Тимошенко – не «засуджена», а військовополоненна у холодній громадянській війні.
1. Зараз – не логіка судового, юридичного процесу, а логіка (поки що) холодної громадянської війни.
Влада ясно дає зрозуміти, що свідомо не випустить її ні за яких обставин. Янукович давно перейшов межу, за якою вже не можна повернутися до «мирного часу». Тому треба домагатися не так справедливого вироку, як перемоги над злочинним нелегітимним режимом. 
Проте справа у тому, що «Україна – не Росія» - і це треба довести світові. 
Але спочатку – треба припинити надіятися на допомогу Заходу та обговорювати – як саме Захід покарає українських можновладців. Бажано взагалі це не згадувати. 
Якщо кавказьці борються проти путінського режиму – вони не волають до Європи: «Допоможіть!».
Ми повторюємо помилки та ганьбу Української Народної Республіки 1917 -1918 років. Ми любимо згадувати Михайла Грушевського (теж є питання до цієї особистості) – але сором’язливо мовчимо про Голубовича, та як, при яких обставинах розігнали Центральну Раду. 
Голубович є попередником саме Віктора Ющенка за своєю ганьбою. 
2. Дуже багато штучних дискусій про те, що «немає справжнього лідера». Неправда. Справа у тому, що цими висловлюваннями прикривають власну пасивність, елементарне боягузтво. Цей лідер є, але немає у дуже багатьох бажання захищати його не тільки від полону у бандитів, але й від ЗМІ. 
Є ще підленька думка, що руками бандитів можна розчистити шлях саме нашому герою «на посаду» головного опозиціонера. 
3. Є така «думка», що «народ підтримує» ЮВТ лише на 14%... Тобто мало хочуть протестувати проти її арешту.
Хотів би спитати – за КОГО ще можна тримати таке наметове містечко та витримувати тиск тисяч чорних касок «беркутів»? Усі тролі з оточення Ющенка та заздрісні забужки зловтішаються, що ЮВТ не підтримують, що її КИНУЛИ?
Але той, хто навіть починає цікавитися соціальною психологією та соціологією (не плутати з статистикою) – той знає, що 10 -15% суспільства – досить для політичного та соціального перевороту.
Але ще не час-ми не можемо діяти у відповідь так брутально, як діє ВЛАДА, ми ще поки на шляху до Європи і маємо надію, що будемо там.
4. Саме тому влада нервує – в очікуванні  перевороту та хоче знати, де «Аннушка розлила олію» за Булгаковим. 
Тобто – коли ж почнеться той «бабський бунт», після якого влада залишається без збройної охорони. Це її сильно дратує і змушує до помилок.
Влада без збройної охорони – страшний сон кожного диктатора. 
Янукович робить УСЕ, щоб опинитися у такому стані. 
Регіонали дуже старанно йому допомагають затягнути зашморг на власній шиї. Своєю нахабністю, яка їх послаблює, та слабкістю, яка посилює їх нахабство. 
Провалили поправки до закони про пільги пенсіонерам-силовикам – чи є у людей розум чи хоча б інстинкт самозбереження?
http://svetiteni.com.ua/10300-regonali-vtratili-nstinkt-samozberezhennya.html

Цугцванг:Янукович-бик,вперся рогом в землю.Правоохоронний балет


1. Нам треба зрозуміти головне: звички дворових пацанів (gangsters, якщо англійською) він пе-реніс не лише у внутрішню, але й у зовнішню політику.
Отже – не маючи ресурсів та стратегічної гнучкості, він одночасно намагається чавити і опозицію, і переважаючу частину суспільства. 
Розумні диктатори це роблять також, але не одночасно: спочатку розчав опозицію – але не ображай населення, хоча б значну його частину. 
Потім вже, після розгрому опозиції, можна чавити вже й населення. 
Але ж не одночасно!
Це ще не все: 
Режим Януковича не має можливості СТРАЧУВАТИ тисячі та мільйони людей та наганяти страх масовістю заходів. Саме тому, як ми писали – Янукович не стільки наганяє страх – лише дратує людей, тому, що нахабність дій дорівнює фактичній слабкості самої влади. 
От і виходить – чим слабкіше, тим нахабніше, і чим нахабніше – тим слабкіше.
Бо краще видно ахіллесові п’яти влади Януковича. 
Він вимушений на маленькі цілі кидати великі загони правоохоронців – щоб настрахати натовп. Але насправді виходить такий собі «правоохоронний балет», який не горить бажанням проливати ні чужу, ні свою кров. 
Саме тому усі заходи, які до того здійснив Янукович починають потроху «зависати». Адже рішучість опору зростає, «третій закон Ньютона» суспільного спротиву зростає – і ми бачимо, що ресурсів суспільства вистачає, у той час, як у режиму ліміт сил та часу вичерпується. 
Бульдозер Януковича виявився не всесильним – бо його «бензобак» має граничні розміри і серйозні вади у конструкції. 

2. Дійшло до того, що інші диктатори – Лукашенко та Путін бачать в Януковичі не рівноправного собрата, не суб’єкта світової політики – а об’єкт для власних маніпулювань. Труднощі Януковича викликають не співчуття, а презирство та намагання скористатися цими труднощами режиму для своїх власних режимів. 
Такий винятковий егоїзм одних диктаторів до інших об’єктивно на користь нашій демократичній опозиції – але то не наша справа!
Адже в світі усі диктатори однакові: ісламісти більш завзято підривають чужі мечеті, ніж церкви та синагоги…
Саме тому Януковичу доводиться не так спиратися на путінську Росію – як боятися її. 
В самій Україні немає ЖОДНОЇ соціальної групи, яка б пов’язувала своє майбутнє саме з режимом Януковича. Навіть олігархи відчувають крихкість своєї політичної опори: Фірташ(!) хоче продати свій бізнес в Україні. 
Тільки купляти ніхто не хоче!

3. Цей режим рятує поки що лише роздрібненість опозиції та муляжні сили, які своїми гучними ностальгічними заявами відволікають увагу від сьогоденних проблем. 
Ми вже писали, що влада Януковича поки що безпомилково визначає справжніх ворогів від удаваних. Хто сидить як політв’язень – той і є справжній. Не випадково Арсеній Яценюк просто мріє, щоб його притягли до Генпрокуратури! Інакше його ніхто не сприймає як керівника опозиції.
Будь влада розумніше – зімітувала б політичне переслідування Ющенка-2 – і відволікла б увагу від Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. 

4. Усі якось зрозуміли, що пікетами та демонстраціями нічого не вдієш. Але й розпачу та страху теж немає – отже, стихійно, влада наштовхнулася на фізичний опір то афганців, то мешканців наметового містечка біля Печерського суду, то шахтарів. 
Вже біля наметового містечка лунала команда:
«жінки – назад, чоловіки – вперед!».
Тому на місці Фесенка та Карасьова я б згадав, що соціологія – то не просто набір статистики. Настрої в суспільстві визначаються не лише кількістю опитаних та відповідями, але й безтілесними сутностями, такими як «ядро колективу», центри зараження» та таке інше.
Але ж для цього ж треба бути фахівцями…

5. Так що пропрезидентські політолухи та журналюги шкодять передусім саме прибічникам влади, бо продукують ілюзії саме в її середовищі. 
Адже з інтелектом та вихованням у владному середовищі не дуже.
Хіба що Лариса Скорик чи Забужко захоплюються Януковичем як «справжнім мужчиною».
Отже для декого побутове враження знищило здатність до фахового аналізу, який бачить не завжди очевидні речі. 

6. Нещодавно я написав про Форум громадських організацій, де спокійно говорять про усунення нелегітимної влади Верховної Ради. Усім було зрозуміло, що Верховна Рада – як тренувальний майданчик для революційного перетворення України. 
Влада зараз є напіввладою, з напівресурсами, напіврішучістю. 
Але головне – з напівінтелектом. 
Тому упертість довела Януковича до цуцвангу.

http://svetiteni.com.ua/10181-cucvangyanukovich-yak-bik-vpersya-rogom-u-zemlyu-pravoohoronniy-balet.html

14. жовтня: ВО «Свобода»: «Юля? Нехай посидить…»


14 жовтня ми були одночасно свідками трьох подій:
1. Форуму громадських організацій (афганців та підприємців)
2. Мітинг шахтарів та фермерів
3. Марш «воїнів УПА». Тобто – не «воїнів УПА», а саме Марш ВО «Свободи» як пам’яті УПА.
Але ще: 
4. Продовжило існування наметове містечко біля Печерського суду.
Де був центр подій?
1. За кількістю – на марші «свободівців». Де ностальгували за героями минулого
2. За значенням – Форум громадських організацій, де виробили план дій на сьогодні та завтра – з розписом алгоритму практичних дій
3. за ініціативністю – виступ шахтарів, які вже не обмежуються пікетуванням, а штурмують паркани міліції біля Кабміну.
4. за міжнародним резонансом – те ж саме наметове містечко, яке вимагає звільнення Юлії Тимошенко та інших політв’язнів.
Тепер придивимося уважніше:
За афганцями – опір сваволі влади та їх силовиків біля Верховної Ради та на Васильківській вулиці днями раніше. Вони переконані, що з цією владою даремно розмовляти, треба її усувати та повертати конституційний лад в країну.
За «свободівцями» - ЛИШЕ ностальгічні спогади про героїв минулого без продовження дій у сучасності. 
Доказ? 
Звернення українських націоналістичних організацій до президента Януковича з проханням створити… пам’ятники Мазепі, Петлюрі та Бандері. Що, свободівці готові прийняти пам’ятники від режиму Януковича? Так?
Форуму відмовили у приміщенні Будинку Вчителя, але вільно пропустили ностальгічну колонну по Володимирській вулиці. Не дали навіть висловитися тим, хто хотів захистити по-літв’язнів. 
Проте силовики влади досить щільно заважали пройти шахтарям до Кабміну.
Ця влада пацанів чітко усвідомлює – хто насправді є їх справжнім ворогом, а хто слугує лише відволікаючим муляжем.
Саме влада вказує нам межі справжньої небезпеки для себе.
Саме спрямованістю своїх репресій.
Влада має надію домовитися з «афганцями», підкупити їх – але скоро буде їх пресувати. Але афганці повинні знати – що «свободівці» будуть лише радіти відсутністю політичних конкурентів – як це відбувається з Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. Вони ВЖЕ наголосили на тому, що події біля Верховної Ради 20 вересня назвали «московським проектом». 
Взагалі – «свободівці» порушили елементарні постулати будь-якого революціонера – солідарність з політично репресованими навіть з інших партій. 
Сама Юлія Тимошенко, коли була на волі – майже щодня відвідувала Юрія Луценка у Печерському суді. «Свободівці» ЖОДНОГО дня не приймали участі у зіткненнях з силовиками біля Печерського суду. І на Форумі громадських організацій співчували їй як жертві репресій та наводили її приклад беззаконня цієї влади.
Лише блюзнірськи повторювали: «Поруч с Юлією Тимошенко повинен сидіти Віктор Янукович…». Тобто, незважаючи на судовий фарс – згоджувалися:»Нехай посидить…». 
Це – головний сигнал владі від ВО «Свобода».
Висновок: «Свобода» - не опозиційна партія і не виявляє притаманні революційній партії риси: солідарність з репресованими. 
Тепер відповідь «політолуху» Вадиму К;арасьову:
Так, чисельність мітингу біля Печерського суду 11 жовтня була меншою, ніж 14 жовтня 2011 року.
Але врахуємо:
Мітингувальними БЮТ вже налаштовані на справжню боротьбу з режимом та терпіти наслідки від цього. Крім того, цей мітинг – безстроковий. Тому він міг бути і меншим за чисельністю у конкретний день. 
Мітинг та хода «свободівців» була РАЗОВИМ заходом і то не з прицілом на сьогоднішній день, і не на майбутнє. Їх подія була присвячена не справі, а ЛИШЕ пам’яті Бандери та Шухевича.
Тому і міліція їм не заважала. Символи минулого силовиків Могильова та Хорошковського не зачіпають.
Саме тому 14 жовтня відчувалася якась МЛЯВІСТЬ, слабкість у всьому заході Тягнибока.
Їм по суті нічого було сказати своїм прибічникам.
Лише співпрацювати з владою по встановленню пам’ятників минулому услід Ющенкові…

http://svetiteni.com.ua/10102-14-zhovtnya-vo-svoboda-yulya-nehay-posidit.html

Портнов і Кернес про Україну:"Слушай,интересная,сука,страна, да?

Ондрюша "Котєґ" Портнов і кришований ним Гєна "Гепа" Кернес - запис телефонної розмови двух звьозд української "політики".

«Гепа» - Представляешь, это они декларируют земельное законодательство прозрачное и открытое…

Портнов - Ха-ха-ха!..

Лучше б названные государственные деятели (один – мэр Харькова, другой – заместитель главы президентского секретариата) общались «распальцовкой».

Необходимое пояснение. Говорят двое: тогда еще, в 2008-м, народный депутат Украины Андрей Портнов (фракция БЮТ) и секретарь Харьковского городского совета Геннадий Кернес (в криминальном мире – «Гепа»).

Как можно понять из приведенного ниже разговора, Андрей Портнов озабочен: коллегам по парламентской фракции стали известны – дословно! – его консультации, даденные «Гепе» по телефону.

Помогая «клиенту» Г.Кернесу избежать грозящей ответственности (проделки харьковских властей изучала специальная парламентская комиссия, созданная по инициативе БЮТа), Андрей закулисно «сдавал» «Гепе» позицию фракции. Тем самым работая на политических оппонентов БЮТ в лице связки «Гепа» -мэр Харькова М.Добкин (Партия регионов).

В то время как фракция БЮТ, защищая горожан «второй столицы», тратила силы и время на борьбу с произволом вороватых харьковских градоначальников, «народный» депутат Портнов, преследуя личный (корыстный?) интерес, соловьем пел, «сливая» «Гепе» планы товарищей и научая «клиента», как жить тому дальше.

Эта частная практика адвоката Портнова уже тогда плохо вязалась с декларируемым лидерами БЮТ единством в партийных рядах этой политической силы.

Но комизм ситуации заключается в том, что собеседники из противоборствующих политических лагерей так и не извлекли урока из первого «сеанса» общения. И продолжали «бакланить», поливая словесной грязью неких неназванных коллег А.Портнова по фракции БЮТ.

Ну а стиль и лексику этих высокопоставленных клоунов, состоящих на госслужбе, читатели оценят самостоятельно.

Портнов - Приветствую тебя, Гена!

«Гепа» - Привет, привет, как дела…

Портнов -Хочу тебе сообщить радостную новость.

«Гепа» - Скажи пожалуйста…

Портнов - Значит, радостная новость - это то, что сегодня наш последний разговор в интернете будет висеть…

«Гепа» - Не гони!?

Портнов - Серьезно. Мне уже, бля…, рассказали подробно о нашем с тобой разговоре, бля.., наша служба, бля…, внутренняя, значит, рассказали, бля… о чем говорили, как, бля.., в какой последовательности. Я им говорю: а что я, бля.., сказал? Я, бля…, Геннадию Адольфовичу, что он вымагал, вымагал проведення відносно них розслідування, и доказал или одно, или второе, чтобы эти клоуны два, ёб…й этот сука клоун наш бютовец, бля…

«Гепа» - Шо, серьезно?

Портнов - Да, да-да-да-да, они его собираются сейчас вывесить…

«Гепа» - Я могу тебе сказать однозначно, что это твой телефон слушают.

Портнов - Не-е, я думаю, что и твои прослушивают…

«Гепа» - Не, тот телефон с которого я звонил, с этого может быть, а с которого я…

Портнов - Тот твой телефон, второй, он уже у всех есть везде. Ну ты что, не знаешь, какие сейчас эти, технологии сейчас, твой телефон ловится токо в связи с тем, что он рядом лежит с твоим телефоном; тебя сканируют - и все, слушают все, что у тебя в азимуте находится в этом…

«Гепа» - Все понятно, а можно я задам один вопрос в прямом эфире: эта жаба, эта жаба заняла деньги у человека кавказской национальности?

Портнов - Не, не знаю, не знаю (смеется). Я этого точно не знаю, я могу тебе только одно сказать, по слидчей комиссии по этой, просто это… я хоть и из другой политической силы, я просто знаю, да, знаю, что вы воры, бля.., бандиты, бля…, а один нах..й даже звание бы ему (наразборчиво) выдать, ваш харьковский пидарок, бля.., в прямом эфире тебе говорю, я счас фактически повторяю разговор, тот, который я тебе прошлый раз сказал, бля. Ну просто ты имей ввиду, что он появится в интернете не сегодня-завтра, они понесли счас там нашим лидерам там бля.. показывать, петух, бля.., как его там, фамилию не буду называть…

«Гепа» - Я все понял

Портнов - Да-да. Я просто все к тому, что они будут счас передергивать, понимаешь, тут там рабочая группа вся шла…

«Гепа» - Угу…

Портнов - И вопрос Харькова оттуда убрали…

«Гепа» - Угу…

Портнов - Но его убрали не потому, что не надо расследовать, а потому, что из-за него никто не блокировал парламентскую трибуну. Счас они просто представляют завтра на фракции, эти пидорасы будут выступать, будут говорить, что, сука, я, бля…, подонок, «крышую» вас там и т.д.

«Гепа» - Вообще труба! Андрей, ну ты извини, если мы тебя подставили…

Портнов - Та не-не, слушай, я ж ни в чем не виноват… (неразборчиво, перебивают друг друга)

«Гепа» - Я хочу тебе сказать: общечеловеческие принятые нормы общения между людьми и не зависят от политической силы, мы не за раскол, мы за единение. Правильно? Все остальное - это ерунда. Ту никто заговоров никаких не делал, а если жаба, а если жаба, бля…, которая, сука, токо умеет…

Портнов - (перебивая) Слушай, интересная страна, бля.., интересная страна, сука, да? Ты представляешь…

«Гепа» - Да...

Портнов - Токо люди поговорили всё, ко мне сегодня подходят и подробно рассказывают, во скоко мы говорили, бля…, да, ну причем, я думал - просто фиксировали, знаешь, там звонок там был и типа имел место.. Ни х…я, подробно все, бляд…, представляешь? Подробности, ну я… ну просто пиз..ец! Ну ты с этим знаком, слушай, ну тебе уже и показывали…

«Гепа» - Хе-хе. А ты знаешь, у нас сейчас в Харькове идет первый земельный аукцион, пришел прокурор, хотел что-то зачитать (наразборчиво), декларации президента, премьера, что открытые торги, все вопросы… Пришел, ушел, пришел какой-то «беркут» с исполнителем, не по адресу пришел, хотели…

Портнов - Ха-ха-ха…

«Гепа» - Представляешь, это они декларируют земельное законодательство прозрачное и открытое….

Портнов - Ха-ха-ха!..

«Гепа» - Ладно, будем работать; тебе спасибо, если я доставил тебе неприятности, я всегда… готов ответить за свои слова…

Портнов - (перебивая) У меня счас такая жизнь, бля.., я апологет, как пишут, кучмовско-медведчуковского режима, поэтому мне уже все равно… Все, Гена, удачи тебе!

«Гепа» - Ты хороший человек, хороший, справедливый и приятный человек, а они все пидоры, бля…

Портнов - Все, Геночка, удачи тебе, пока-пока.

«Гепа» - Все, обнимаю, пока.

P.S. Как сегодня известно, Андрей Портнов фактически предал не только БЮТ, но и Юлию Тимошенко лично.

Перейдя в стан победителей-«регионалов», подонок рассказал новым покровителям, как лучше «скроить срок» Ю.Тимошенко – ведь именно А.Портнов был тем единственным юристом, который и придумал для Юлии Владимировны схему подписания газовых контрактов с Россией, за которую экс-премьера уже осудили на 7 лет лишения свободы.

Более того: именно Андрей Портнов, став советником Президента В.Януковича, и разработал план «посадки» Ю.Тимошенко. А также лично контролировал все этапы его реализации – от подбора исполнителей - следователей и судьи, до формулировок обвинительного заключения.

Эта запись наверняка вызовет интерес не только у отечественного слушателя, но и у дипкрпуса, акредитованного в Украине: лингвистические познания и уровень общей культуры советника Президента по правовым вопросам - лучшая “реклама” моральных качеств нынешней украинской власти.

СЛУХАТИ РОЗМОВУ "КОТЄҐА" і "ҐЄПИ"

http://argumentua.com/i/VOISE33.swf

Вирок Тимошенко: мотиви та наслідки

З оголошенням вироку процес у справі Юлії Тимошенко дійшов кульмінації. Проте на цьому не закінчується. Екс-прем'єрка заявила, що не визнає своєї вини, і подаватиме апеляцією на рішення суду.

З огляду на те, що вирок був оголошений після одинадцятиденної перерви, є підстави вважати, що таке рішення було прийняте після врахування всіх "за" і "проти". Одразу хочу попередити, що не розглядаю юридичного боку справи, а виходжу з того, що центр прийняття рішень перебував за межами суду.

Відтак виникає кілька питань. Які були політичні мотиви винесення обвинувального вироку Тимошенко? Які наслідки таке рішення матиме для  Януковича й країни?

Імовірними виглядають три мотиви.

Перший. Тимошенко не мета, а засіб для розірвання газових контрактів. Визнання Тимошенко винною в перевищенні службових повноважень і нанесенні шкоди Україні – потенційно відкриває дорогу до перегляду контрактів. Про перевагу такого мотиву писали деякі західні коментатори. Росія відреагувала досить швидко, заявивши, що звинувачення Тимошенко ніяк не вплине на можливість перегляду існуючих контрактів. Якщо такий мотив переважав у міркуваннях президента і його оточення, то вони мусіли враховувати міжнародну реакцію й урешті визначення того, що ж робити з Тимошенко. Якщо після вироку планувалося спустити справу на гальмах, через відміну 365-ї статті КК, за якою звинувачено екс-прем'єра, або задовольнити апеляційну скаргу, але використати факт звинувачення як аргумент у чергових переговорах із Росією – то цей план провалився через консолідовану й досить жорстку реакцію ЄС і США. Навіть після винайдення якогось спритного способу звільнення Тимошенко, використати факт її звинувачення як аргумент у торгах із росіянами вже не вдасться. Після такої реакції Заходу, звертатися у міжнародний арбітраж уже не доречно. Ця карта вже не зіграє.

Другий. Обвинувальний вирок – це засіб "збереження обличчя".

Президент, під впливом свого оточення, не міг дозволити собі виглядати "слабаком" і вирішив іти до кінця, а там діяти по ситуації.Для свого "ядерного" електорату він залишається жорстким і послідовним,а в офіційній риториці зберігає імідж борця з корупцією. Ситуація виявилась, вочевидь, непередбачуваною. Різкі заяви представників ЄС, а особливо вимога звільнення Тимошенко у заяві держсекретаря США Хіларі Клінтон є неприпустимими у відносинах між партерами. Остання має вигляд втручання у внутрішні справи країни й указує на зміну ставлення до президента України в США. Така реакція, проте, була очікуваною, згадати хоча б спільний лист Хіларі Клінтон і Кетрін Ештон до Віктора Януковича. Крім нинішньої влади лише екс-президент Віктор Ющенко не бачив політичної складової в цій справі. Але весь світ – бачив. Чому Янукович не передбачив такої реакції, або ж розумів, але все ж пішов на цей крок – може пояснити третій мотив.

Тимошенко сприймається як загроза.

Щоб вивести її з політичної гри, деморалізувати опозицію й подати сигнал усім потенційним опозиціонерам – сім років ув'язнення досить промовистий сигнал. Окремо слід згадати про півтора мільярди гривень компенсації не державі – Sic! – а НАК "Нафтогаз", яка, як повідомлялося, зазнала збитків від високої ціни за газ.Якщо такий мотив переважив усі очікувані наслідки, то тут, напевно, зійшлися страхи президента й тих груп у його оточенні, які вбачали в Тимошенко реальну загрозу своєму бізнесу, і ще й хотіли поквитатися за минуле. За призначенням грошової компенсації вимальовуються постаті "газового лобі" – Дмитра Фірташа і Юрія Бойка. Адже суттєвою частиною "газових угод" Тимошенко було рішення про прямі поставки газу й відмову від посередництва "Росукренерго", одним із засновників якої з українського боку є Бойко, а співвласником Фірташ.

У газовій війні проти Фірташа Тимошенко намагалася заручитися підтримкою Володимира Путіна, за згоди кого вилучила 11 мільярдів кубів газу, який перебував у сховищах РУЕ. Після рішення Стокгольмського арбітражного суду, Нафтогаз погодився повернути "Росукренерго" весь вилучений газ, і 1,1 мільярда кубів компенсацій, вартістю близько 3 мільярдів доларів, а РУЕ погодилась повернути борги Нафтогазу в сумі близько 1,7 мільярдів доларів, і Газпрому в сумі 810 мільйонів доларів. По суті, гроші за цей газ чесно сплатила держава Україна, а точніше – населення. Те саме населення, для якого ціна за газ таки зросла, попри передвиборчі обіцянки Януковича не піднімати цін на енергоносії."Вона хотіла забрати мій газ і тепер сама повинна заплатити", – такі невимовлені слова вчуваються в призначенні грошової компенсації. В українських "іграх патріотів" діють племінні правила. А те, що за всі порахунки між ними платимо ми зі своєї кишені – ні в кого, схоже, подиву не викликає. Порушення СБУ другої справи проти Тимошенко через два дні після оголошення вироку вказує на те, що ця справа – інформаційна операція. З одного боку, її було використано щоб прив'язати Тимошенко до корупціонера Лазаренка й змінити громадськудумку Заходу, а з іншого, що Тимошенко-таки сприймається як загроза, яку потрібно нейтралізувати. Наслідки

Янукович, допустивши таке рішення суду, зробив кілька стратегічних помилок:

1. Підірвав імідж легітимно обраного президента на Заході й набув вигляду типового автократа. Ув'язнення Тимошенко вже призвело до скасування його візиту до Брюсселя, попередньо запланованого на 20 жовтня, і ускладнює його особисті контакти із західними лідерами.

2. Замість нейтралізації Тимошенко президент дав поштовх її поверненню у велику політику. Цим він нашкодив не лише собі, але й українському політикуму в цілому, ускладнюючи появу нових лідерів.

3. Поставив під сумнів підписання угоди про вільну торгівлю і асоціацію з ЄС й тим самим підіграв Росії, яка всіма силами намагалася не допустити підписання цієї угоди. Підписавши угоду й збільшивши соціальні виплати, президент міг понизити напругу в суспільстві й, можливо, підняти рейтинг напередодні парламентських виборів. Замість такої близької зовнішньополітичної перемоги, Янукович може отримати міжнародну ізоляцію й перетворитися на президента-парію в західних столицях. У цій ситуації єдиним простором для маневру залишатиметься Росія, якій уже не потрібно буде шукати додаткових аргументів для приєднання України до Митного союзу.

4. До внутрішньо-політичної напруги тепер додається ще й зовнішня. У такій ситуації реагувати на зростаючі виклики буде надто складно, а кількість помилок буде збільшуватись. 5. Встановленню авторитаризму в Україні, про що часто пишуть коментатори, перешкоджає ряд структурних чинників. Серед них регіональні поділи, висока фрагментація еліт, слабка інституційна основа, погана економічна ситуація й відсутність соціального запиту на авторитаризм. Усе це суттєво ускладнюватиме зусилля тієї частини оточення Януковича, яка орієнтується на російський чи білоруський зразки. Режим в Україні як був, так і залишається гібридним. У такому режимі не так авторитарні практики, як зростаюча зневага до процедур ухвалення рішень стали особливо виразними після приходу до влади Януковича.

6. Найбільше в цій ситуації постраждав сам президент, хоча рішення щодо Тимошенко, імовірно, було підготовлене його найближчим оточенням.

Невміння прораховувати очевидні наслідки від прийняття рішень є стратегічним провалом оточення президента.

Це вказує на домінування миттєвих, хижацьких інтересів не те що над державними – ця риса в українського політичного класу за одинокими винятками відсутня – а й навіть над командними. Команди, виявляється, немає, а є дві-три групи, які змагаються за вплив на президента й лобіюють свої інтереси. У неформальному просторі української політики – "винних" немає. Проте вся відповідальність падає на президента. У найскрутнішій ситуації, як у відомій казці, король може виявитися голим.

Юрій Мацієвський, спеціально для УП

Янукович-звільнення Ю.Тимошенко з ув’язнення неприйнятне

Президент Віктор Янукович вважає неприйнятним звільнення Юлії Тимошенко з ув’язнення.Про це він сказав у інтерв’ю західним журналістам в понеділок, про що повідомляє "Wall Street Journal"."Який сигнал ми даємо суспільству? Що, щоб скоювати злочини, треба бути членом опозиції?", - запитав Янукович в ході розмови. "Підвищуючи голос, Янукович закликав Захід поважати його країну, сказавши, що, складається враження, що "вони не хочуть слухати" його заяви, що він не втручається в роботу судів та правоохоронних органів", - пише "Wall Street Journal". "У понеділок Янукович припустив, що було би неправильно звільнити Тимошенко у зв’язку з новими кримінальними звинуваченнями, висунутими проти неї минулого тижня", - також зазначає видання. За словами західного дипломата, з яким поспілкувався журналіст "Wall Street Journal", відмова Януковича звільнити Тимошенко ставить під сумнів його візит до Брюсселя в четвер. Янукович сказав, що він поїде, попри охолодження у стосунках. "Я не збираюся просити про послугу. Ми - партнери. Якщо необхідно зустрітися, я готовий. Якщо ні, я полечу далі", - сказав він, очевидно, маючи на увазі наступний візит на Кубу та до Бразилії. "Європейці поки не підтвердили зустрічі, але я їду у четвер у будь-якому випадку в тому напрямку", - цитує Януковича "The New York Times". Як пише "Wall Street Journal", виходом із ситуації могла би стати декриміналізація статті, за якою засуджено  Тимошенко."Але в понеділок пан Янукович, здається, відкинув цей підхід. "Ви чули від мене про якісь зобов'язання?", - сказав він, маючи на увазі переговори з західними чиновниками.  "Ці дискусії не можуть бути ні в якому разі зобов'язаннями", - цитує Януковича "The New York Times". Президент також зазначив, що "неможливо дуже швидко змінити закони, які діяли в Україні понад 50 років", маючи на увазі Кримінальний кодекс та намір влади змінити його, декриміналізувавши деякі статті.

ЄВРОСОЮЗ ВІДКЛАВ ВІЗИТ ЯНУКОВИЧА ДО БРЮССЕЛЯ

Візит президента України Віктора Януковича до Брюсселя в найближчий четвер не відбудеться. Про це заявив "Інтерфаксу" офіційний представник європейської комісії Піа Хансен. "Ухвалено рішення перенести цей візит на більш зручний момент у наших двосторонніх відносинах", - сказав Ханс Як пояснила агентству офіційний представник Європейської Комісії.

Майя Кочьянчич, візит перенесено через необхідність поліпшення обставин для досягнення прогресу у двосторонніх відносинах. "Обставини, які ми згадуємо, – це необхідність для України досягти прогресу в таких сферах, як верховенство права й незалежність судової системи. Це - ключові принципи для Європейського Союзу й відносин із партнерами в рамках "Східного партнерства", - пояснила Кочьянчич. Водночас, у МЗС України поки не підтвердили рішення Брюсселя. Раніше президент Янукович заявив іноземним журналістам, що поїде в Брюссель у четвер, незважаючи на охолодження у відносинах з ЄС. "Я не збираюся просити про послугу. Ми – партнери. Якщо необхідно зустрітися, я готовий. Якщо ні, я полечу далі", - сказав він, мабуть, маючи на увазі наступний візит на Кубу й до Бразилії. "Європейці поки не підтвердили зустрічі, але я їду в четвер у будь-якому разі в тому напрямку", - цитували Януковича іноземні ЗМІ.

Президент також заявив, що підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом може бути відкладене: "Якщо з якихось причин Європа або Україна не готові, то угода може бути укладена пізніше".

Центр Разумкова: Тимошенко - знову лідер симпатій українців

Серед провідних українських політиків найбільшу підтримку громадян України мають Юлія ТИМОШЕНКО, Арсеній ЯЦЕНЮК та Віталій КЛИЧКО. Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ – на четвертому місці.Про це свідчать передані УНІАН результати всеукраїнського опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці вересня-на початку жовтня 2011 року. Так, за даними соціологів, серед провідних українських політиків найбільшу підтримку мають

Ю.ТИМОШЕНКО (14,3% повністю підтримують її діяльність, 22,1% – підтримують окремі дії, 56,7% – не підтримують її діяльність),

А.ЯЦЕНЮК (відповідно 11,9%, 34,7% і 44,2%),

В.КЛИЧКО (відповідно 10,2%, 31,8% і 41,5%),

В.ЯНУКОВИЧ (відповідно 10,0%, 30,0% і 54,6%).

Порівняно з травнем 2011 р., статистично значуще зросла частка респондентів, які повністю підтримують діяльність Ю.ТИМОШЕНКО (з 11,9% до 14,3%) та А.ЯЦЕНЮКА (з 8,6% до 11,9%). За цей же період зменшилося число тих, хто не підтримує діяльність Ю.ТИМОШЕНКО (з 60,1% до 56,7%) та В.КЛИЧКА (з 47,5% до 41,5%), і зросла частка тих, хто не підтримує діяльність В.ЯНУКОВИЧА (з 48,1% до 54,6%).

Діяльність прем’єр-міністра України Миколи АЗАРОВА повністю підтримують 5,1% опитаних, підтримують окремі його дії – 27,5%, не підтримують – 61,8%. Діяльність віце-прем`єр-міністра Сергія ТІГІПКА – відповідно, 5,8%, 25,2% і 61,6%, голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА – відповідно, 3,4%, 23,6% і 64,1%.

Серед українських політиків найбільш негативно оцінюється діяльність Віктора ЮЩЕНКА (лише 1,5% респондентів повністю її підтримують, 9,3% – підтримують окремі дії, 80,4% – не підтримують).

*** Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 29 вересня по 4 жовтня 2011 року. Було опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Deja vu. Часть 2. Козлы и коза отпущения

В 1995-1997 годах поставки природного газа из России в Украину осуществлялись исключительно через посредников. Коммерческие структуры должны были обеспечить не столько исполнение сделок – газ в обмен на деньги, сколько безусловное выполнение непубличных договоренностей между продавцами и покупателями природного газа. И, конечно, принять на себя все риски в случае возникновения  форс-мажорных обстоятельств.

Здравствуй, жопа, Новый год!

Старый, 1999 год, в Киеве и в Москве провожали в большой тревоге. 22 декабря Виктор Ющенко был неожиданно для большинства украинцев был назначен Премьер-министром. А 31 декабря пришло время волноваться россиянам - президент Борис Ельцин ушел в отставку и временно возложил свои обязанности на Владимира Путина.

Дальше – больше!

Ющенко получил от Президента Кучмы почти «карт-бланш», вплоть до приглашения в правительство на должность вице-премьера по ТЭК Юлии Тимошенко, и начал устанавливать для украинских бизнесменов новые правила игры в экономику. Путин был менее свободен в своих действиях, но только до 26 марта 2000г., т.е. до того дня, когда он был избран президентом РФ. Однако, и Виктор Андрееевич, и Владимир Владимирович свою большую политическую карьеру начали одинаково - с масштабной ревизии доставшегося им хозяйства. В Украине роль ревизора ТЭК досталась Юлии Тимошенко, в России Газпром и Минтопэнерго проверяли сотрудники ФСБ. И что они обнаружили? Да ничего хорошего! В Москве президенту Путину доложили, что далеко не все решения главы Газпрома, Рэма Вяхирева, были санкционированы Ельциным. Например, оказалось, что Российская федерация практически утратила контроль над РАО, поскольку Вяхирев не только имел в доверительноми управлении 35% госпакет, но контролировал еще 15% акций, принадлежавших, де-юре, менеджменту компании. Итого: 50%.
Кроме того, тогда же стало известно, что по условиям договора одоверительном управлении, менеджмент Газпрома имел право выкупить у государства 30% пакет акций компании по номиналу, т.е. за жалких $12 млн при рыночной стоимости этих ценных бумаг в $5 млрд! И, наконец, негласная ревизия в Газпроме обнаружила, что не все газовые контракты между Россией и Украиной были выполнены в полном соответствии с заключенными договорами – газ был поставлен, а деньги… Пропали! В Киеве дела обстояли ничуть не лучше. Выяснилось, что Игорь Бакай, председатель правления “Нефтегаза Украины”, построил собственную схему работы с Газпромом и регулярно расхищал государственные средства. Операция прикрытия. Украинский вариант Естественно, что в Украине «козлом отпущения» в Украине был назначен Игорь Бакай. 24 марта 2000 года он подал в отставку, сделав следующее многозначительное заявление: «Я не хочу, чтобы мое имя было предметом политического шантажа высших должностных лиц государства». Такая самоотверженность была оценена по достоинству! Бакай к уголовной ответственности привлечен не был, а отделался только «штрафом» - добровольно вернул все деньги (неужели в бюджет? – авт.), отдал бизнес и даже продал весь свой автопарк…
- Бакай оказался на улице, - вспоминал позднее Александр Волков. - Он остался нищим человеком. Да, представьте себе! Он ходил, одалживал по три-пять тысяч. И у меня конкретно. Ему не за что было жить! Впрочем, Волков, скорее всего преувеличил крайнюю степень нищеты Бакая. Игорь Михайлович нашел достаточное количество денег, чтобы принять участие в довыборах в Верховную Pаду и получить в июне 2000 года депутатский мандат – индульгенцию за все грехи прошлых лет. Операция прикрытия. Российский вариант. В Москве на роль «козлов отпущения» претендовали Андрей Вавилов и Рэм Вяхирев. 29 марта 2000 года, т.е. ровно на третий день после избрания Путина президентом России, Главная военная прокуратураРФ возбудила уголовное дело по факту хищения средств из государственного бюджета в 1996-1997 годах. Основанием для такого решения стали материалы проверки Счетной палатой министерства обороны РФ, которая была проведена… Еще в 1998 году! Главными фигурантами этого расследования стали уже знакомый нам Андрей Вавилов, экс-министр обороны РФ Игорь Родионов, экс-министр финансов РФ Владимир Пансков и многие другие чиновники, включая начальника ГУ воинского бюджета и финансирования МО РФ генерала Георгия Олейника. Скандал случился крупный! Но результат был тот же, что и в Украине - никакой.
Андрей Вавилов
Андрей Вавилов
Несмотря на то, что Вавилову 28 мая 2001 года было даже предъявленообвинение «в превышении должностных полномочий, что повлекло причинениегосударству ущерба в $327 млн», к уголовной ответственности ни он, ни другие подозреваемые привлечены не были. Единственным исключением стал генерал Олейник– «стрелочник», подписавший платежные документы. Суд не принял во внимание ни то, что к моменту проведения сделок между Газпромом и ЕЭСУ он пребывал в должности главного финансиста МО РФ всего лишь один месяц; ни то, что он получил прямой приказ министра обороны Родионова осуществить платежи в пользу ЕЭСУ. 29 апреля 2002 года Олейник был осужден к трем годам лишения свободы за то, что «не принял мер к недопущению нанесения ущерба министерству обороны и государству». Но уже 26 ноября 2003 года –оправдан по причине отсутствия в его действиях состава преступления. Все судебные решения, вынесенные ранее по этому уголовному делу, были Президиумом Верховного суда РФ отменены… Пока милые бранятся…

А что же Юлия Тимошенко?

Пока президенты карали и миловали своих чиновников, вице-премьер правительства Украины по ТЭК активно действовала. В январе 2000 года она, во-первых, признала, де-факто, наличие нового долга за газ, поставленный в 1998-1999г.г. в сумме $2,23 млрд. И, во-вторых, объявила о возможности долгосрочной реструктуризации этого долга при условии «пересмотра схемы работы Нефтегаза с Газпромом» с учетом «принципиально новой цены» на российский газ! В том же январе Тимошенко провела переговоры с Вяхиревым в Москве и организовала его встречу с премьером Ющенко в Киеве. В июне –инициировала переговоры Ющенко с премьер-министром РФ Михаилом Касьяновым, встречу президентов Кучмы и Путина, свидание в Москве Кучмы и председателя наблюдательного совета Газпрома Виктора  Черномырдина.

В июле Тимошенко договорилась с президентом Туркмении, Сапармурадом Ниязовым, об очередной реструктуризации долгов и подписала протокол о поставках туркменского газа в Украину в 2000-2010 годах с нарастающим объемом с 20 (в 2000 г.) до до 50 (в 2010 г.) млрд куб метров…Более того, «распоясавшася» вице-премьер предложила президенту Тукрмении ни много-ни мало… Построить газопровод в обход России!

Украина имеет проекты строительства достаточно мощных транзитных магистральных газопроводов, - заявила Тимошенко журналистам, - которые могут привести в страну среднеазиатский газ. Украине необходимо найти средства, найти политическую волю и построить такие магистрали! И тут нашла коса на камень!  Практически на следующий день после возвращения Тимошенко из Туркмении между президентами Путиным и Кучмой состоялся весьма нелицеприятный телефонный разговор. Что именно обсуждали тогда главы государств, неизвестно и сегодня, но догадаться можно. - Я запретил [ей] подписывать какие-либо документы, - дезавуировал

Кучма действия вице-премьера. - Такие принципиальные договоренности  должны быть на уровне президентов. А там подписываются такие документы, которые нас просто ставят в непонятное положение. Это самый натуральный обман! Иными словами, речь шла о пресловутых «директивах», уполномачивающих члена правительства на проведение конкретных переговоров и на заключение конкретных договоренностей.

Не давал Кучма таких «директив»! Не уполномачивал он никого согласовывать цену на туркменский газ в размере $42 за 1 тыс куб метров (на границе Туркмения-Узбекистан). Но даже президенту Кучме не пришло тогда в голову обвинить Тимошенко в превышении должностных полномочий и на этом основании привлечь вице-премьера к уголовной ответственности! Правосудие для избранных. Ах, какая блестящая возможность навсегда исключить Юлию Тимошенко из политической жизни Украины была тогда упущена! Вместо того, чтобы под абсолютно надуманным предлогом сфабриковать уголовное дело, Генеральная прокуратура Украины решила впоспользоваться помощью российских коллег и, заодно, помочь президенту Путину решить свои проблемы. 2 ноября 2000 года было возбуждено уголовное дело по факту дачи взяток на сумму $3 млн офицерам и сотрудникам МО РФ. 15 января 2001 года было возбуждено еще одно уголовное дело. На этот раз, по обвинению Тимошенко по ст.ст. 70 (контрабанда) и 172 (уклонение от уплаты налогов в особо крупных размерах). Позднее к ним будет добавлено обвинение по ст. 170 ч. 2 УК (дача взятки в особо крупных размерах).
19 января 2001 года Юлия Тимошенко была отправлена в отставку. 13 февраля 2001 года – арестована. Что было дальше, вы вспомните и сами… А теперь вернемся к нашим «баранам», вернее, к «козлам  тпущения». Игорь Бакай вернулся в исполнительную власть в октябре 2003 года, получив должность начальника Государственного управления делами Президента Кучмы. Андрей Вавилов занялся научной работой, купил компанию «Северная нефть», а в 2002-2010 годах занимал кресло сенатора в Совете Федерации России. Рэм Вяхирев удержался на посту председателя правления Газпрома до мая 2001 года, потом был  награжден орденом и отправлен в почетную отставку.

Никто из них так и не был привлечен к уголовной ответственности.

Вместо заключения

В 2001 году Юлия Тимошенко так оценила попытку властей привлечь ее к уголовной ответствености:

"В Украине, к сожалению, не существует понятия защищенности для любого человека, в том числе для тех, кто занимает высокие государственные посты. Когда затрагиваются интересы могущественных теневых структур, не может быть не только ощущения безопасности, но и возможности справедливой судебной защиты".

Как вы уже знаете, за прошедшие десять лет, ничего в Украине не изменилось.

Александр Матюшенко

автор Lb.ua