хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Популярні сайти

Вже вкотре задаюсь питанням: чому є настільки популярні портали як Facebook, Google, YouTube, Wikipedia, Yandex, Mail.ru, Yahoo, Vkontakte, Odnoklassniki? І чому локалізація серверів і офісів цих сервісів знаходиться переважно в Сполучених Штатах? Чому ми так охоче користуємося цими сайтами, створюючи їм шалену популярність. Я шукав причини в стрімкому піднесенні США після другої світової війни, в створенні ними мереж спочатку військового призначення, потім університетського і цивільного. Натомість не забуваю про європейський CERN (Conseil Europen de la Recherche Nuclaire) і про створення саме в цьому дослідницькому центрі внутрішньої мережі для обміну великими обсягами даних. Чому ж тоді домен *.com належить Сполученим Штатам? Чи причина в дренажі інтелектуальної сили? Чи особливій політиці патентування? Наукові відповіді на ці питання поки-що надати не маю можливості, але йду до цього шляхом написання подібних до цього есе. 
В першій групі представлені країни, де найбільш виражений вплив сервісів російського походження, за винятком таких країн, як Естонія, Латвія та Литва. Опрацювання власне за допомогою даних з сайту alexa.com.

Серед 13 досліджуваних країн пошукова система Google займає беззаперечно перші позиції і жодного разу не опускається нижче третьої позиції. Тож це рейтинг від найвищої позиції до найнижчої.
2. YouTube
3. Facebook
4. Mail.ru
5. Вікіпедія
6. Яндекс
7. "Однокласники"
8. Yahoo
9. "Вконтакте"
10. Твіттер 

Зовсім по-іншому виглядає ситуація по країнам. Наприклад пошукова система Яндекс першу позицію займає тільки в Росії, Мail.ru в Казахстані, Киргизстані, Узбекистані. Facebook займає першу позицію в Азербайджані, та Вірменії. 
Чи популярність російських і американських сервісів в Україні викликана культурною близькістю (що може стосуватися лише російських сервісів) чи грамотною політикою входження на ринок (у випадку американських сервісів)? Адже на українському ринку домінують портали іноземного походження і лише на тринадцятій позиції вперше з'являється український портал UKR.NET і на сімнадцятій I.UA. І в цьому нічого немає націоналістичного і шовіністичного, якщо я заявлю, що потрібно користуватися своїми порталами і соціальними мережами. Якщо подивитися на загальносвітову тенденцію, то можна зауважити, що ніби-то в кожній країні світу домінують американські сервери. Але це не завжди так. В Чехії першу позицію, так, саме першу, навіть перед Google, займає портал seznam.cz. Створений чехом Іво Лукачовичем для чехів, тобто лише чеською мовою і з пошуком лише в інформаційних межах Чехії. Логічно, що межі чеської держави не розповсюджуються поза межами чеської мови. В українському випадку українська держава звужена до меж використання української мови і відповідного відвідування українських інтернет-порталів. Натомість американська і російська інформаційна держава добре прижилися в Україні. Через такі величезні інформаційні потоки, які створюють Google, Facebook, Mail.ru, Yandex, Vkontakte легко формується громадська думка, споживацькі смаки, тобто не легко (це колосальна праця - праця разом всіх взятих людей, які працюють в тих компаніях), а надійно формується політика держави та ринок збуту наприклад. Адже без інформаційного ринку збуту Mail.ru, Vkontakte та інші не були б такими популярними. І їхня вартість на Лондонській Фондовій Біржі була б набагато нижчою, натомість більшу вагу б мали українські проекти. Так, я не реаліст, я ідеаліст - не сприймаю все як є, а сприймаю все, як має бути згідно з моїм поглядом. Тому надаю перевагу в українському пошуку порталу META.ua, пошта та блог-платформа - саме цей сайт, де ми зараз є. Тут же можна подивитися новини, погоду, каталог сайтів і відео. Проте часто користуюсь тим же YouTube, коли потрібно швидко знайти наприклад якусь нову пісеньку молодого виконавця з Нью-йоркського андерґраунду і т.п. На разі всі думки з цього приводу закінчилися.    

50%, 7 голосів

50%, 7 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
6

Коментарі

Гість: R0mmel

11.04.12, 18:08

в УА-неті, нажаль, взагалі не має достатньо якісної інформації по багатьом питанням. В рунеті її трохи більше, але, в порівнянні з західними джерелами - то крапля в морі. Тому доводиться користуватись англомовними джерелами з багатьох питань. Звісно, не так зручно, бо англійська все-таки не рідна для мене, але що поробиш. З іншого боку, вся латиноамериканська і взагалі іспаномовна спільнота користується поштою на Hotmail, (хоча є Latinmail), а соціальних мереж своїх немає взагалі. А їх, на хвилиночку, близько мільярда

    21.04.12, 21:05

    Кстати, насчет русскоязычных серверов в Штатах - басня.

      32.04.12, 01:11

      Україна стоїть на першому місці по хакерству, крадіжці контенту. Я мало знаю про українське в Інтернет.

      Здається чи не першим став наполегливо говорити укр. мовою на i.ua але розумію, що такі звернення спрямовані на обмеженну аудиторію і маю мало відгуків...

      Америка скільки я памятаю є представником і гарантом і захистом Інтернет в цілому.

        42.04.12, 01:45Відповідь на 3 від Крилами віри

        Я теж тут пишу виключно українською. Просто потрібно назбирати критичну кількість користувачів, які пишуть українською - це справа часу і наполеглива робота.

          52.04.12, 15:56

          Я не догматик - пользую то, что дает наилучший эффект. Как известно, компьютер в широкие массы и Интернет пошли из Америки. Может потому и в адресной строке написанное кириллицей превращается в_не_разбери_что)). (особенно веселят российские домены - рф (попробуйте-ка войти недвижимость.рф, переведется так xn--b1adcgjb2abq4al4j.xn--p1ai и никуда не попадете, и какой тогда смысл морочь головы?, лучше попробуйте http://www.realty.ru/ ). Вслед за россиянами в поисках изобретения велосипеда потянулись и другие озабоченные - сербы, болгары. И с тем же ж эффектом.

            анонім

            63.04.12, 12:22

            Популярність американських сервісів викликана тим, що під кожну країну вони ці сервіси аточують з врахуванням тутешньої специфіки. На відміну від тих же московитів, які на Яндексі свого часу тільки мову змінили, а видачу залишили рассєйську.
            А в чому власне проблема?
            Ананалогічно можна писати, чому ж це найбільше користуються німецькими машинами, чи чому ж це 80% товарів виробляють в Китаї?
            Замість будувати теорії змов, чи плакати, чому ніхто вітчизняним л..йном не користується, краще б зайнялись створенням сравді якісних продуктів. Вже навіть серіали і то копіюють.

              73.04.12, 14:24Відповідь на 6 від анонім

              Згоден. Але ніхто не плаче - це ж констатація факту, що ми інформаційна колонія, чи ні? Власне чому власники тієї ж <МЕТА> не пропихають цей пошуковик в Україні тільки без небезпідставних амбіцій стати №1, а хоча війти в число лідерів? Про німецькі машини - просто кажучи свого часу в них все пішло як по маслу і в певний час німці зрозуміли що це в них виходить найкраще. Україна серед лідерів виробництва пшениці, олії і сталі (поки що), проте майбутнє за інформаційною економікою.

                анонім

                83.04.12, 15:10Відповідь на 7 від Falke

                чому власники тієї ж <МЕТА> не пропихають цей пошуковик в Україні Пропихали. Ще коли я тільки починав працювати в цій галузі. І все заглохло ще в 2009-му, бо на відміну від того ж Google, в нас не США і замість створити їм умови для розвитку, кожна чиновницька наволоч тільки стерегла як відгризти свій шматок.

                Україна серед лідерів виробництва пшениці, олії і сталіА якою ціною? Порівняй продуктивність в тій же Німеччині, і уяви які мали б прибутки Україна, якби в нас використовували бодай схожі технології.

                проте майбутнє за інформаційною економікоюНа жаль, те кодло яке вже ось 20 років викачує ресурси з країни, цього не роуміє і не хоче розуміти. А через якесь десятиліття стане вже запізно

                  анонім

                  93.04.12, 15:18Відповідь на 7 від Falke

                  До-речі, українська соц-мережа Connect.ua була створена практично в той же час коли і вКонтакті, і на відміну від останнього була самобутньою. З її творцем я познайомився ще до запуску.
                  І знову ж таки, він не отримав ні державної підтримки, ні серйозних інвестицій не зміг залучити. В той час як в "Яндексу" значна частка акцій належить державі і в багатьох питаннях влада РФ їм сприяє.
                  Звідси висновки: в Україні не тільки можуть бути, але й вже зявлялись справді унікальні і ціікаві проекти, але через оту совкову наволоч при владі, що думає лише про власні кишені і як обікрасти народ, жодні масштабні починання просто приречені.
                  І низи тут не винні - ініціатива декількох студентів завжди буде нівельована голосами тисяч пенсіонерів, які відають управління в руки чергових Черновецьких

                    103.04.12, 15:49Відповідь на 8 від анонім

                    Про продуктивність згоден. Це питання, яку тут підіймаю, одне з сотень питань програми розвитку держави. А 10 років це не мало, будемо йти до кінця.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна