хочу сюди!
 

Наташа

50 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Чехія: 20 літ без совіцьких військ

  • 10.07.11, 10:08

З Інтернету           огляд польських медіа для українських читачів

rp.pl » Wiadomoci » wiat » Europa » Czechy Czechy: 20 lat bez sowieckich wojsk

Katarzyna Zuchowicz 27-06-2011, 

 Чехія: 20 літ без совіцьких військ      bokali http://www.rp.pl/galeria/10,1,680192.html

Міністр оборони та тисячі інших офіціальних осіб прибули на річні урочистості до Міловиць, де до 1991 року існувала велика база Червоної Армії (світлина)

Міловиці розташовані близько 40 кілометрів від Праги. Лічать неповні 8 тис. мешканців. Власне тут, по інвазії військ Варшавського Договору в Чехословакію в 1968 році, совіцьке військо створило свою найбільшу базу на теренах сучасній Чехії. За відомостями мешканців, до Міловиць стягнене було десь 160 тисяч жолнежів Червоної Армії.

Більш ніж 20 років містечко було поділене навпіл. – Совіцьке військо мало свій шпиталь, крамниці, кошари, та, навіть, регулярній авіарейси до Москви. Літаки стартували з Міловиць, - пригадує на суботніх урочистостях віце-бурмістр міста Марцеля Ріхова. Совіти також мали своє кіно, житлові будинки, торговий дім.

– Мешканці Міловиць ігнорували Росіян. Не входили з ними у жодні контакти. Ніколи не переходили на їх сторону. Трактували їх як окупантів, - мовить «Rz” політолог Jii Pehe.

Обраховане, що з 1968 р. Росіяни перейняли контроль над 70 процентами військових об’єктів в Чехословакії. Через 23 роки, коли вибухнула оксамитова революція, одним з перших жадань опозиції було виведення совіцьких військ з країни. Перемови з Москвою тоді провадили Вацлав Гавел та чинний міністр оборони Александер Вондра. – Потрібно постійно згадувати про цю річницю, бо існує небезпека того, що окупація нашій країни буде забута, - мовив в суботу Вондра.

Останній совіцький жолнеж покинув Міловицю наприкінці червня 1991 року. – Люди сумнівались, що совіцьке військо покине наш край. Коли тривали перемови з Москвою, однак, тримали за неї великий палець. Тепер, по 20 роках, продовжують відчувати наслідки присутності отого війська. Совіти тайно тримали тут ядерну зброю, не дбали про навколишнє середовище. На навчаннях затруювали навколо токсичними матеріалами. Й надалі не знаємо, що криється під землею, - каже Pehe.

Частина Міловиць нагадує місто примару. До сьогодні страшать там пусткою будинки, залишені Совітами. – Бар’єр поміж двома частинами міста продовжує існувати. Наприклад, й надалі не маємо головного плацу. Хочемо його відновити на 25-річницю виводу Совітів, - говорив у суботу бурмістр міста Лукас Пільс.

Rzeczpospolita

Джерело: сайт газети 28.06.2011. http://www.rp.pl/artykul/36,679510_Czechy__20_lat_bez_sowieckich_wojsk.html ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

(з польської мови переклав: А.Грабовський,)

09.07.2011.; Дебальцеве

За достовірність першоджерела несе відповідальність його автор. При перекладі дається обов’язкове посилання на джерело. Перекладач не завжди згідний з думкою авторів
1

Коментарі