хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Хвороба цивілізації. Описання симптомів

  • 02.11.13, 22:52
Наскільки часто повторюється, що історія має чомусь вчити, настільки ж часто треба констатувати, що вона нікого нічяому не вчить. Наша цивілізація хвора і глибоко хвора. Як це видно? Є документальні хроніки історії хвороби одного дуже відомого пацієнта, який, судячи по симптомам помер від тої ж хвороби, яка вразила сьогодні нас. Я веду мову про Римську імперію, а в якості діагностів запрошую очевидців. 

Тацит, І ст. н.е. "Діалоги про ораторів":

"Хто ж не знає, що мистецтва сьогодні деградували і розтратили минулу славу і не через виродження таланту, а в наслідок недбальства молоді, безпечності батьків, невігластва вчених, забуття традиційних чеснот? Це зло спочатку народилося в Римі, потім охопило всю Італію, а зараз вже проникає в усі провінції".

Історик Флор, ІІ ст. н.е.:

"Передусім нас зіпсувала переможена Сирія, а потім азійський спадок царя Пергама. Ці богатства обрушилися на наші вікові звичаї і держава потягнула нас до дна, котре погрузло в сітях власного пороку...Звідкіля б взялися рабські повстання, якби не надлишок рабської челяді? І чи могло би виступити військо гладіаторів проти своїх господарів, якби марнотратсво, яке поширилось задля отримання підтримки у плебса, не заохочувало його любові до видовищ і не перетворила б страту ворогів в деяке мистецтво? Що стосується більш явних пороків, то хіба вони не результат стремління до зайняття магістратур, що в свою чергу викликане стремлінням до багатств?...А пишнота бенкетів і марнотратні щедроти - хіба не від багатства, що в ту ж мить породжує бідність?".

Історик Зосим, ІV ст. н.е.:

"...І тоді сенатори заявили, що виконувати старі римськи ритуали не можливо, без відповідного фінансування, а видатки були потрібні на інші статті витрат, а народ не хоче фінансувати жертвоприношення і різні релігійні ритуали, а потребує витрат на інші галузі. Так були спаплюжені і забуті римські звичаї. Від того Римська імперія заслабла і стала Батьківщиною для варварів...Імперія поступово помирала, грузнучі у варварстві..." 

Цитується по Otto Kiefer "Sexual Life in Ancient Rome" 

Амміан Марцелін, IV ст. н.е. "Res gestae":

"В таких римських умовах, навіть ті дома, котрих було й так небагато, але що ще славилися колись своїм серйозним відношенням до наук, сьогодні поглинуті забавами ганебного ледарства і в них лунають пісні і голосний звук струн. Замість філософа вони запрошують співака, а замість ритора - коміка. Бібліотеки зачинені навічно, як гробниці, і створюються лише гідравлічні органи, величезні ліри розміром з воза, флейти, і всякі інші громіздкі засоби лицедійського мистецтва...

І справді, по вулицям ходять багато наряджених жінок, що могли б за віком бути матерями мінімум 3-х дітей, а замість того вони відразно кривляються в усіляких ганебних позах, що вигадані театралами...

Що ж стосується людей низького походження і жебраків, то вони проводять ночі в тавернах...Кампанії ріжуться в кості...або - і це саме їхнє улюблене заняття - в хорошу погоду чи дощ вони обговорюють мілкі достоїнства чи недоліки коней та возниць...

Все своє життя вони (мешканці Риму) проводять за вином і грою у кості, у вертепах, веселощах і на виставах. Великий цирк став для них і храмом, і житлом,  і місцем зборів і вищою ціллю їхнього життя.

Багато хто з них, заперечуючи проти існування вищих істот у небі, тим не менш не дозволять собі ані вийти на вулицю, ані поїсти, ні скупатись перед тим, як досконально не вивчать календар і в точності не взнають, в якому сузір'ї наприклад знаходиться Меркурій або яку частину сузір'я Рака займає сьогодні Місяць.

Неробство тут в'їлося у повсякденне життя.

Жахливо поширений порок обжорства. Тільки но зачувши запах їстівного, як павичі, що пищать від голоду, біжать люди з усіх ніг, ледь торкаючись землі, в трактири..."

Як з сьогодення писано. Історія повторюється двічі, щоправда вдруге вже у вигляді фарсу (с)
11

Коментарі

12.11.13, 23:29

Історія вчить тому що вона нічого не вчить

    22.11.13, 23:52

    Насправді,історія повторюється безмежно,як Всесвіт{дядя Толя}
    І людство буде вступати безмежну кількість разів в безмежну кількість лайна....

      33.11.13, 00:01

      а чи було таке в якийсь відсталій Галії до приходу великорозумних римлян? і що взагалі дали всякі іспанці майя та інкам? смертельну нежить? ну і тд. а щоб зупинити подальшу суперечку скажу, що світ не зупинити. в його, блін, деградуванні і поверненні до хаосу. спитайте у атлантів, вони в курсі

        43.11.13, 00:23Відповідь на 3 від Пробіотик

        У відсталій Галії не було, хоча потомки галів наробили добряче і досі продовжують радувати своїми "ідеями". І у римлян такого не було спочатку, римляни були дуже аскетичним народом, це вже після знищення Карфагену почалася тотальна деградація.
        Щодо індіанців не буду сперечатись, але знаєте коли наступить остаточна смерть індіанців сьогодні? Коли їх "соціалізують у демократичне суспільство" і вони стануть "такими як всі", тобто про їхню "індіанськість" буде нагадувати лише колір шкіри, а традиції їхні помруть. Отакий ось парадокс - резервації сьогодні це рятунок їхньої культури від "american lifestyle".

          53.11.13, 00:25

          Нічого не змінюється, ніколи...

            63.11.13, 00:35Відповідь на 4 від Lost_paradise

            нащадки майя це приблизно, що і нащадки галів завдячуючи римлянам. просто культурно перейняли досвід, без суттєвого змішання генів, як це поробили іспанці. так само ми породили братів. а воно треба було? якісь мутанти вийшли.

              73.11.13, 02:39

              ЗМІ люблять, коли потрібно і коли не потрібно, цитувати Черчиля про те, що нібито демократія - це гірша система управління державою, але доки людство нічого кращого не придумало. А ось тепер порівняй це з формулюванням Фукидида, що стояв у витоків афінської класичної демократії в п'ятому столітті до нашої ери : "Демократія - фальшивка, неправдива виборність і підробне голосування. Є найбільш хитромудрою моделлю олігархічного правління. Головна мета невидимих братерств, що діють за спиною правлячих кланів, вилучення засобів у населення"

              Федір Крушельницький "Тамагавк - бумеранг"

                анонім

                83.11.13, 07:14

                Найулюбленіша забава людства -- біг по колу.

                  Гість: R0mmel

                  93.11.13, 10:48Відповідь на 2 від дТОЛЯізХорола

                  Насправді,історія повторюється безмежно,як Всесвіт{дядя Толя}
                  І людство буде вступати безмежну кількість разів в безмежну кількість лайна....
                  вже не буде. Фініш. Раніше такі осередки деградації були локально, а тепер весь світ. І на місце деградантів приходити нікому. Якщо тоді германські варвари були дуже якісним людським матеріалом, то хто тепер витягне світ з дупи? Чорні мавпи аллах-бабах? Ото ж...

                    103.11.13, 17:22Відповідь на 9 від Гість: R0mmel

                    Насправді,історія повторюється безмежно,як Всесвіт{дядя Толя}
                    І людство буде вступати безмежну кількість разів в безмежну кількість лайна....
                    вже не буде. Фініш. Раніше такі осередки деградації були локально, а тепер весь світ. І на місце деградантів приходити нікому. Якщо тоді германські варвари були дуже якісним людським матеріалом, то хто тепер витягне світ з дупи? Чорні мавпи аллах-бабах? Ото ж...
                    Світ мала шанс витягти Україна...І ще має...