хочу сюди!
 

Инна

43 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 37-54 років

На Тернопільщині першою ставропігією стала громада Почапинців

Цій релігійній громаді було гидко перебувати під канонічним підпорядкуванням зрадника України
Днями в релігійному середовищі України сталася визначна, що не буде перебільшенням, подія: на Тернопільщині перша і єдина релігійна громада, яка отримала особливий статус – ставропігії. Як правило, такий статус присвоюється деяким православним монастирям, лаврам, братствам та соборам.

Згідно з офіційним повідомленням релігійної громади парафії святих Жон-Мироносиць УАПЦ ТЄ, Українська Православна Церква (Православна Церква України) прийняла релігійну громаду парафії Святих Жон-Мироносиць села Почапинці, Тернопільської області, як ставропігійну в безпосереднє канонічне підпорядкування Предстоятелю УПЦ/ПЦУ Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію Думенко. Рішення було ухвалено на основі прохання парафіяльних зборів та згоди архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона Петранюка.

Тут слід зауважити, що рівно два роки тому, а саме 10 березня 2021року, щодо парафії села Почапинці чинився шалений тиск – Почапинську релігійну громаду парафії святих Жон-Мироносиць усілякими провокаціями схиляли до канонічного підпорядкування архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона Петранюка. Чого категорично не бажали парафіяни села Почапинці. Тому «згоду» Тихона Петранюка можна вважати, як жест поваги до нього з боку митрополита Епіфанія.

https://youtu.be/TRBz6a5kzCQ?t=212

Як бачимо з цього відео, ставлення до зрадника Петранюка Тараса Івановича у парафіян було і є категорично протилежне…

Дуже дохідливо висловилась щодо провокацій посланців Тихона Петранюка голова Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита МЕФОДІЯ Наталія Шевчук. У коментарі до відео 2 роки тому вона написала: «Керуючий Тернопільсько-Бучацькою єпархією ПЦУ (УПЦ) архієпископ ТИХОН (в миру – ПЕТРАНЮК ТАРАС ІВАНОВИЧ), якого було взято на поруки УАПЦ після заборони в УПЦ КП. Донести до відома вірян ПЦУ особливості ганебної біографії Петранюка мене змусила конфліктна ситуація, яка трапилась у с. Почапинці Тернопільської області, в храмі православної громади Жон-Мироносиць, де забороною у священнослужінні Романа Будзинського архієпископ Тихон (Петранюк) відреагував на відмову вірян увійти до складу Тернопільсько-Бучацької єпархії ПЦУ, що припинили поминання його імені під час богослужіння. Віряни категорично відкидали можливість підпорядкування архієрею-злочинцю, та посланці, які прибули від архієпископа Тихона (Петранюка), щоб вручити заборону отцю-настоятелю, зухвало та переконливо стверджували, що ці чутки є провокацією, неправдою, диверсією проти ПЦУ, що громаду ввели в оману і якщо віряни не ознайомлені з матеріалами кримінального провадження, яке взагалі під питанням, чи було, то як можна зводити наклеп і проявляти непослух правлячому архієрею?»

Про злочини, які вчиняла особа в рясі, котра іменується як архієпископ Тихон, лише «Наша версія» розмістила на своєму сайті з десяток разів. Ось лише деякі з них:

https://n-v.com.ua/zhyvi-perekazy-a-viry-yim-ne-jmesh/https://n-v.com.ua/zhyvi-perekazy-a-viry-yim-ne-jmesh/

https://n-v.com.ua/tyhon-petranyuk-aferyst-vid-boga-chastyna-3/https://n-v.com.ua/tyhon-petranyuk-aferyst-vid-boga-chastyna-3/

https://n-v.com.ua/tyhon-petranyuk-aferyst-vid-boga-chastyna-2/

https://n-v.com.ua/tyhon-petranyuk-aferyst-vid-boga/

https://n-v.com.ua/vidkrytyj-lyst-do-prezydenta-ukrayiny/

https://n-v.com.ua/u-bendera-v-ryasi-trapyvsya-zashkvar/

https://n-v.com.ua/pravoslavni-barony-ukrayiny-braty-petranyuky/

На превеликий жаль і біду для ПЦУ/УПЦ, щодо діянь кримінального злочинця і зрадника Тихона Петранюка страусину позицію довго займав владика Епіфаній. Він, напевне, як і ексочільник СБУ і прихожанин УПЦ МП Іван Баканов, вважав «не на часі» серйозно братися за зрадників на кшталт Тараса Петранюка, Паші Мерседеса і єже з ними.

Можливо, ми перебільшуємо рішучість Митрополита Епіфанія і його преосвященство й досі остерігається чіпати цього архієпископа. Але слід визнати, що має місце крок владики Епіфанія стосовно фактичного недопущення до канонічного підпорядкування Тихону парафії села Почапинці. Але якщо гіпотетично допустити, що під час такого жорстокого загарбницького нападу і щоденного знищення українців і їхніх церков з боку тих, кому присягав вірно служити Тихон Петранюк, ряд інших парафій заявлять про вихід з підпорядкування Тернопільсько-Бучацькій єпархії ПЦУ? Як тоді бути, владико Епіфаніє?

Раптом і в інших приходах, як у вірян села Почапинці, під час богослужіння, коли треба буде поминати ім’я Тихона, постане перед очима ось ця клятвена розписка іуди Тараса Ферзя-Петранюка? І люди задумаються, а й справді, чому ми маємо з великою повагою поминати священика, який, рятуючись від покарання за кримінальний злочин, пішов на ще більший злочин і став зрадником?

Але найліпше було б, коли з цього приводу задумались члени Священного синоду Православної Церкви України і особисто Митрополит Епіфаній, коли згадують ім’я архієпископа Тихона!

Пофантазувати – це ж не гріх, врешті-решт. А нині ми розділяємо смиренну радість парафіян і отця-настоятеля Романа Будзинського, що відтепер релігійна громада парафії святих Жон-Мироносиць с. Почапинці Тернопільського району, Тернопільської області є ставропігією і підпорядковується безпосередньо Предстоятелю УПЦ/ПЦУ Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію Думенко.

Ця громада у відповідності до Розпорядження Митрополита Епіфанія буде зареєстрована як ставропігійна. Тож з цієї нагоди вітаємо усіх вірян села Почапенці і особисто отця Романа!

Довідка пресслужби Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

Статус ставропігії дає релігійній громаді більшу автономію та незалежність від духовного підпорядкування, дозволяє здійснювати більш широкий спектр релігійних та соціальних ініціатив, а також забезпечує більшу самодостатність у фінансових питаннях. Ця подія є важливим кроком у розвитку релігійної свободи та різноманітності в Україні, а також підтвердженням принципу незалежності релігійних громад від зовнішнього впливу.

Багато хто запитує, чим статус ставропігії відрізняється від звичайної традиції підпорядкуванню правлячому архієрею? Фактично, отримання ставропігійного підпорядкування означає, що віднедавна на Тернопільщині діятиме, як казали в старі часи, «подвор’є» Предстоятеля, тобто глави УПЦ/ПЦУ, і громада та настоятель підпорядковуються волі виключно Митрополита Епіфанія, Місцеві архієреї, котрі діють на Тернопільщині, як то Митрополит Нестор Писик, архієпископ Тихон Петранюк, єпископ Павло Кравчук, не мають жодного права втручатись у життєдіяльність парафії святих Жон-Мироносиць с. Почапинці, бо це відтепер канонічна територія Предстоятеля автокефальної УПЦ/ПЦУ Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Вячеслав Ковтун, головний редактор газети «Наша версія»

2

Коментарі

124.03.23, 14:54

Ви знаєте, от чесно, вже ці заглавні букви так остогидли, що сил немає, навіщо путати людей хто є хто, хиба не можна чітко писати, український патріархат, московський патріархат і так далі. Ну кришу зносить від українська православна церква московського патріархату! Як може бути разом "українська" і "московського", як?!! Ви думаєте що бабці в селах розрізняють хто де є, коли їм пишуть УПЦ і далі пішов набір інших букв? Зрозуміло, що будуть невдоволені люди, так як думають, що їх позбавляють православ'я, а не проганяють кремлівських шпионів. З цим набором букв, пора щось діяти, щоб було чітко зрозуміло, де Московія в нас в тилу, а де рідна українська