Продукти дрогобицьких медоварів смакуватимуть в Антарктиді
- 06.12.21, 11:59
Дрогобич відвідала делегація Національного антарктичного наукового центру, яка привезла виставку «Україна в Антарктиді: історія відважних». Виставка присвячена 25 річниці передачі Великобританією антарктичної станції "Фарадей", яка зараз називається "Академік Вернадський". Внаслідок цього Україна стала однією з 30 великих держав світу представлених в Антарктиді і разом з ними виконує дуже важливі дослідження.
Серед об’єктів, з якими ознайомилась делегація з антарктичного наукового центру, було підприємство «Українські медовари». Тут з вченим фізиком, учасником шести антарктичних експедицій Юрієм Сергійовичем Отрубою розмовляв наш кореспондент.
- Сьогодні ми в дуже гарному місті Дрогобичі, яке має безпосереднє відношення до Антарктиди, тому, що має своїх полярників, - почав розповідь Юрій Сергійович. - Один з них 25 років тому брав безпосередню участь у передачі антарктичної станції "Фарадей" Україні. Це - Ігор Савчин, науковець-геодезист. А Олександр Книжатко в ці дні у складі 26 експедиції перебуває на арктичній станції. Ми тут познайомилися з чудовими українськими медоварами, які виготовляють славнозвісний напиток Медак й інші не менш популярні зігріваючі медові напої, а також Дрогобицьку ковбасу (Сміється). Ці продукти разом із сіллю, яку виварюють тут на одному з найстаріших і постійно діючих підприємств Європи, на якому ми сьогодні також побували, справді є візитівками, за якими впізнають Дрогобич в Україні і світі.
До розмови приєднався керівник підприємства Українські медовари Роман Войтків:
- Два місяці тому ми вперше мали зустріч з нашими полярниками у Києві в Торговій палаті, де презентували свою продукцію, - сказав Р. Войтків. – Вони виявили зацікавлення нашими медовими продуктами. І ми вирішили з наступною експедицією відправити для наших героїв, які протягом наступного року будуть досліджувати Антарктиду, протипростудні і зігріваючі медово-трав’яні напої, зокрема Медак, який називають «бомбою» проти нежиті.
- Українська 27 експедиція на початку наступного року відправиться на станцію Академік Вернацький на судні, яке цього року Україна придбала у Великобританії, - продовжує розповідь Юрій Отруба. - Судно отримало назву Ноосфера і зараз в Одесі проходить певне технічне обслуговування. Звідти ним повернуться додому учасники 26 експедиції.
- Чи маєте шанс вчергове взяти участь в експедиції?
- Я в цьому році знову подав заявку на експедицію. Зараз відбувається підготовка до поїздки, яка включає перевірку стану здоров’я, психологічно-злагоджений відбір - ми поїдемо в Мартову на тиждень-десять днів двома складами, де будемо проходити психологічне злагодження і отримувати певну інформацію про станцію і щодо роботи там.
- Юрію Сергійовичу, Ви були учасником шести експедицій, її керівником. Наскільки важко працювати на станції в Антарктиді?
- Там важко психологічно. Можливо, фізично не так важко. Тому потрібно усвідомити куди ти їдеш і навіщо. І коли вже туди приїхав, повинен розуміти, що ти не повернешся додому навіть якщо, не дай Бог, щось і трапиться, - що ти тут на цілий рік. І що це замкнутий колектив на певний період. Саме тому психологічно важко.
- Як підтримуєте контакти із рідними?
- У мою першу експедицію контактів майже не було. Тоді Інтернет тільки починав розвиватися, коштував дорого, телефон також коштував чимало грошей – усе це відбувалось через супутник. На сьогодні телефон також через супутник. Але на станції є безлімітний інтернет. Якщо маєш смартфон і зареєстрований у соціальних мережах, то ти з Україною, своєю ріднею на зв’язку 24 години на добу, тримаєш руку на пульсі, в курсі певних подій і можеш в тій чи іншій мірі на них впливати, хоч перебуваєш за 16 тис км.
- Чи дуже дошкуляє там суровий клімат?
- Так як станція розташована не в глибині континенту, а біля антарктичного півострова, то там клімат морський – зима за температурою як в Києві – до 30 градусів морозу може бути. Найнижча температура -46 градусів була зафіксована на станції ще при британцях. Буває, що накладаються великі морози, висока вологість і вітри. Планували встановити на станції гідрогенератори, але через сильні шквальні вітри це зробити не можливо. А загалом там сніги, вітри. Такий клімат.
- ЗМІ повідомляють, що через глобальне потепління льодовик починає руйнуватись.
- Я можу сказати про ті 10 років спостережень на станції "Академік Вернадський". Справді, льодовик зменшується. Наша станція розташована на острові і тут є льодовик, то ми бачимо, що він підтаює і зменшується, сніговий покрив також зменшується. Потрібно дуже детально аналізувати причини. А як більш детально починаєш заглиблюватись, то бачиш, що це надзвичайно складне питання - дуже багато факторів необхідно брати до розгляду.
Якщо говорити про наш там регіон, то так – відбувається потепління. На станції ще з 30-их років ведуться метеорологічні спостереження і ми бачимо, що за цей час температура піднялася і різниця складає -3 градуси Цельсія. Тренд до потепління помітний.
- Юрію Сергійовичу, щодо наміру директора підприємства гільдії «Українські медовари» допомогти дослідникам в Антарктиді медовими продуктами. Ви вже встигли їх скуштувати?
- Так. Не тільки зігрівальні і лікувальні напої, а також наш карпатський мед. Зараз відбується закупівля меду на станцію. Мед, який купляємо в Чилі, скоріш за все він є штучним. Тому ми дуже вдячні, що український бізнес і українські люди підтримують полярні дослідження. Щодо напоїв, то це чудова нагода дегустувати їх там і, можливо, наш кухар буде використовувати для просочення коржів для виготовлення тортів.
Коментарі
Madam Fox
16.12.21, 12:58
nasinynka
26.12.21, 15:18
анонім
36.12.21, 16:23
люблю дрогобицкую колбасу, но такой как раньше в продаже нет