хочу сюди!
 

Елена

46 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 47-57 років

Західні інвестори заявляють про небувалий корупційний тиск

Західні інвестори рапортують про небувалий корупційний і фіскальний тиск. Багато з них готові бігти з країни і розповісти Європі, як насправді виглядає "привабливий інвестклімат", про який багато говорить офіційний Київ, пише український тижневик Корреспондент у свіжому номері.

Видання наводить приклад німецького мільярдера Хорста Гассманна, який 3 квітня буквально за декілька хвилин втратив свій український бізнес - в офіс його компанії ТРП увірвалися рейдери, заварили вхід іржавими залізними прутами і відтоді не пускають нікого всередину.

Шансів перемогти "окупантів" у впливового інвестора, який дружив з вищим керівництвом Німеччини, немає, пише Корреспондент, якому Гассманн розповів, що в боротьбі, яка передувала захопленню, він переконався, що за рейдерами стоїть ціла система: куплені судді, міліціонери та чиновники.

Журнал зазначає, що такий випадок - не виняток: останнім часом в Україні ошуканих зовнішніх інвесторів стало стільки, що набереться повноцінний хор. Щоправда, про свої проблеми вони вважають за краще говорити або пошепки, або вустами громадських діячів (так іноземці страхують свій бізнес від немилості української влади).

Разом з тим про тиск з боку контролюючих органів Корреспонденту повідомляли не тільки малі і середні підприємці, а й представники великого міжнародного бізнесу.

Наприклад, пише видання, на необґрунтовані спроби податкових інспекторів накласти штраф скаржаться в українському представництві однієї з найбільших світових юридичних компаній.

Також журнал наводить приклад фірми Порше Україна, "дочки" компанії Porsche Holding GmbH, яка навіть зверталася до прем'єра Миколи Азарова, щоб він урезонив не в міру запопадливих представників податкової адміністрації.

У той же час труднощі входження на український ринок відчув на собі і найбільший банк Європи HSBC - британський гігант з доходом у $ 68,2 млрд у минулому році - половина ВВП України - закрив свій український офіс в кінці минулого року після двох років спроб запустити повноцінну дочірню компанію в країні.

Глава українського офісу HSBC Сейтжан Єрмекбаєв у приватній бесіді розповідав Корреспонденту, що банк більше року чекав дозволу від влади, щоб почати працювати в Україні.

Примітно, що, як зазначає Корреспондент, непросто працювати в Україні стало навіть американським інвесторам, які користувалися особливою прихильністю попередньої влади, а в квітні цього року про погіршення інвестклімату в країні офіційно заявила група сенаторів із США.

Як результат, констатує Корреспондент, у минулому році приріст прямих іноземних інвестицій в країну залишився практично на рівні 2009-го і склав близько 37 млрд грн, при цьому в країну, перш за все, йшли гроші з Росії та Кіпру.

Взято з http://ua.korrespondent.net/business/1210468-korrespondent-zahidni-investori-zayavlyayut-pro-nebuvalij-korupcijnij-tisk-ukrayinskoyi-vladi

5

Коментарі