Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Серія «Золота пектораль»

У Тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан» вйшла друком серія «Золота пектораль». До неї увійшли народні казки, перекази та міфи, що Микола Зінчук та Валерій Войтович збирали впродовж усього життя в різних куточках України. 
Так, книгу «Міфи та легенди давньої України» упорядкував відомий український етнограф Валерій Войтович. Це захоплива оповідь про дивовижний світ наших предків, їхню високу духовність і єдність із природою та рідною землею. На сторінках книги читач може дізнатися про богів та демонічні істоти, яким в давнину поклонялися наші пращури. Це — Сварог, Перун, Дажбог, Лада, Купало, Коляда, Берегиня тощо. Книга «Міфи та легенди давньої України» стала лауреатом ХVI Всеукраїнського рейтингу «Книга року-2014» у номінації «Візитівка». 
Крім того, серія «Золота пектораль» пропонує українські казки різних регіонів України, які укладено відомим збирачем народної творчості Миколою Зінчуком. Етнограф поклав своє життя на те, що збирав, упорядковував та літературно обробляв народні казки. Впродовж усього свого життя він прямував у найвіддаленіші куточки України, щоб записати з перших уст перекази народного фольклору, докладно записував і документував кожні свої нотатки. За 25 років копіткої роботи Микола Антонович записав понад 3 700 казок. 
З 2005 року у видавництві «Навчальна книга Богдан» вийшли у світ «Казки Покуття», «Казки Бойківщини», «Казки Гуцульщини», «Казки Буковини», «Казки Закарпаття». За життя Миколи Зінчука вийшло 32 з 40 томів казок. Зараз ведеться робота відповідних відомств України, щоб привернути увагу світової спільноти до цього унікального набутку, аналогів якому немає в світі. Високі чиновники навіть обговорюють таку можливість, щоб внести книжки до переліку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
 
                          
Серія книг «Золота Пектораль» – книжковий проект видавництва «Навчальна книга – Богдан», започаткований 2005 року.

Історія створення

2005 року в тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан» почала виходити серія книг «Золота Пектораль». Першою вийшла у світ книга «Міфи і легенди давньої України» Валерія Войтовича. Згодом, розпочинаючи з 2005 року, одна за одною було опубліковано 9 книг «Українські народні казки», зібраних та упорядкованих Миколою Зінчуком. 

Про книги серії 

До серії «Золота пектораль» належать книга «Міфи і легенди давньої України» Валерія Войтовича та 9 томів «Українських народних казок», упорядкованих Миколою Зінчуком.

«Міфи і легеди давньої України» – це твір Валерія Войтовича, в якому він у художній формі розповідає про світогляд мешканців прадавньої України. Книга – плід багаторічної роботи дослідника по збиранню давніх легенд, міфів, вірувань предків сучасних українців. Розповідає про життя наших пращурів, їхню високу духовність, єдність із природою, рідною землею. Автор яскраво змальовує міфічні образи,  що пережили віки і дійшли до сьогодні. Це — Сварог, Перун, Дажбог, Лада, Купало, Коляда, Берегиня , демонологічні істоти.

«Українські народні казки» –  це збірки казок, які впродовж 40 років збирав і записував відомий український етнограф Микола Зінчук у різних регіонах України. За цей час фольклористу вдалося записати приблизно 3,8 тисячі казок. Автор прагнув максимально наблизити мову казок до літературної. Крім того, найхарактерніші діалектизми та синтаксичні конструкції він зберіг і розтлумачив у словнику наприкінці кожного тому. Прикметним є ще й те, що кожна казка має академічні примітки: де, коли саме, від кого записана тощо. Книги виходять друком у твердій та м’якій палітурках. Дизайнер книг – Ростислав Крамар.

Відзнаки та нагороди

2005 року за книги «Українські народні казки» видавництво «Навчальна книга – Богдан» отримало відзнаку «Срібний Нестор» VII Київського міжнародного книжкового ярмарку «Книжковий світ–2005» у номінації «Оригінальний видавничий проект». 

Цікаві факти 

Цікаво, що «Українські народні казки» у видавництві «Навчальна книга – Богдан» виходили під особливою нумерацією, яку запровадив Микола Зінчук. Фольклорист нумерував книгиі від першої до останньої, незалежно в якому видавництві й коли саме вони виходили. Деякі з них були опубліковані Академією наук України ще за радянського часу, деякі Чернівецькими, Львівськими, Ужгородськими, Київськими видавництвами.

Цікаво, що книга «Міфи та легенди давньої України», упорядкована Валерієм Войтовичем, перевидавалась сім разів в Україні.

 Список книг серії

Міфи та легенди давньої України

Українські народні казки. Казки Гуцульщини. Книга 4

Українські народні казки. Казки Гуцульщини. Книга 5

Українські народні казки. Казки Буковини. Книга 9

Українські народні казки. Казки Буковини. Книга 10

Українські народні казки. Казки Покуття. Книга 13. Частина 1

Українські народні казки. Казки Покуття. Книга 13. Частина 2

Українські народні казки. Казки Бойківщини. Книга 15. Частина 1

Українські народні казки. Казки Бойківщини. Книга 15. Частина 2

Українські народні казки. Казки Закарпаття. Книга 18

 Посилання на текст

https://bohdan-books.com/catalog/series/104261/

http://blog.i.ua/community/662/191922/

Корисні лінки

https://www.facebook.com/MikolaZincuk?ref_type=bookmark

Матеріал знаходиться на сайті ХайВей:

http://h.ua/story/434458/


5

Коментарі

Гість: Justik

18.12.16, 06:24

Та мені вже вистачить тих казок, які мені Вальцман щодня розповідає!

    28.12.16, 06:57

    хороша справа...