хочу сюди!
 

Лариса

51 рік, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 38-57 років

Маємо годувати своє військо, а не рашистське

Глава Генштабу проти скорочення армії і заміни мобілізованих контрактниками

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко не згоден з тими, хто пропонує замінити 250-тисячну армію, що комплектується за мобілізацією, 50-тисячною армією контрактників.

Про це Муженко заявив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" .

"Я не згоден з тими, хто пропонує замінити 250-тисячну армію, що комплектується за мобілізацією, 50-тисячною армією контрактників", - заявив Муженко.

За його словами, чисельність, необхідна для реагування на існуючі військові загрози, - прорахована і обґрунтована. "Наведу приклад: на сьогодні лінія зіткнення становить близько 500 кілометрів. 50 тисяч - це 100 військовослужбовців на один кілометр. Чи достатньо цього, щоб утримувати таку лінію фронту? З урахуванням оперативної побудови і усіх канонів військової науки? Луганська і Донецька області - не єдиний загрозливий напрям. Є схід, є північ, є південь. Ситуація об'єктивно вимагає мати численну армію", підкреслив начальник Генштабу.

Не варто забувати, відзначив Муженко, що "п'ята частина від загальної кількості - це цивільні працівники. У нас є структури забезпечення, вищі військові навчальні заклади, військкомати, експлуатаційні управління, інші структури, які комплектуються і військовослужбовцями, і цивільними".

За його словами, практично половина від загальної чисельності Збройних Сил - це підрозділи і військові частини у складі бойових угрупувань. У тому числі угрупувань протиповітряної оборони, військово-морських сил на приморському напрямі. "Я стверджую, що за співвідношенням бойових частин і частин забезпечення ми на рівні передових країн світу", - підкреслив Муженко.

Читайте також: Муженко вважає українську армію однієї з найбільш боєздатних в Європі

До того ж, як відзначив начальник генштабу, в українській армії військовослужбовці за контрактом становлять приблизно 30% від загальної кількості. Офіцерів, які уклали контракт, - практично половина від загального складу.

Так, у відповідь на питання "Скільки тих, що відслужили за мобілізацією, висловили готовність залишитися в армії, підписавши контракти з ЗСУ?" Муженко повідомив: "З тих, хто був мобілізований після першо-другої хвилі, підписали контракти близько трьох тисяч. З мобілізованих під час третьої хвилі на сьогодні, за попереднім опитуванням, більше трьох тисяч людей погодилися підписати короткострокові контракти з можливістю їх пролонгації. Військовослужбовці за контрактом становлять приблизно 30% від загальної чисельності Збройних Сил. Це без урахування офіцерів. Офіцерів, що уклали контракт, - практично половина від загального складу. Це і є ядро Збройних Сил, ядро контрактної армії".

Читайте також: Бійці АТО вчасно вийшли з Дебальцевого - Муженко

На думку начальника Генштабу, "з урахуванням цих цифр, дискусія, потрібна чи не потрібна контрактна армія, на мій погляд, автоматично відпадає. У нас існували контракти на рік, три роки, п'ять років і так далі. І є контракт, який був введений на так званий особливий період. Передбачалося, що цей особливий період не буде тривалим, і багато людей такий контракт підписали. Сьогодні, враховуючи невизначеність цього особливого періоду за термінами, люди хочуть чітко розуміти, на який часовий термін такий контракт підписують".

За словами Муженка, "ми хочемо, щоб після підписання короткострокового контракту за військовослужбовцем зберігалися соціальні гарантії, передбачені для мобілізованих. Справа в тому, що контрактник Збройних Сил, професіонал, на жаль, практично отримує суму меншу, ніж мобілізований військовослужбовець. Відмінності між ними в грошовому забезпеченні за рахунок Міністерства оборони немає ніякої. Але за мобілізованим зберігається його середньомісячна цивільна зарплата, і до неї додається грошове забезпечення військовослужбовця. Це дисбаланс, який потрібно усувати".

7

Коментарі

130.08.15, 19:49

*Привіт з Прикарпаття й кращі побажання від нашоі ІНТЕРНЕТпятрки офіцерів \капеланів УГВР всім хто є наші патріоти і по УКРАЇНІ Ненці щирі сестри й браття ! Молімося і борімося та діймо совісно і вірмо що Украіна переможе ! Бог поможе http://blog.i.ua/user/4400999/1702020/ Щасливо ! СЛАВА Україні !

    230.08.15, 21:17