хочу сюди!
 

Людмила

49 років, риби, познайомиться з хлопцем у віці 46-60 років

Успіх дерадянізації Естонії

зумовлений повною відмовою від залишків системи СРСР

Естонія після здобуття незалежності не будувала «з нуля», а відновила державність країни, яка існувала до радянської окупації. Про це розповів прес-секретар представництва Єврокомісії в Естонії, член Естонського інституту зовнішньої політики Ерккі Баховскі під час панельної дискусії «Дерадянізація: досвід Естонії і чому де радянізація вкрай необхідна для сучасної України».

«Для того, щоб створити незалежну країну, треба бути готовими до неї. А оскільки Естонія проголосила незалежність 1918 року, тому було вирішено не будувати «з нуля», а відновити її. Одним із ключових моментів став референдум про Конституцію, в якій повністю відмовилися від радянських правових норм. Основний закон ґрунтувався на правових нормах, які діяли в Естонії до радянської окупації», - пояснив Баховскі.

Крім того, після здобуття незалежності, за його словами, Естонія повністю відмовилася від залишків системибезпеки СРСР, і вирішила створювати нову.

«Концепція безпеки теж ґрунтувалася на правовій послідовності. Тобто, якщо ми оголосили, що Естонія правонаступниця, держави, яка проголосила незалежність 1918 року, то відповідно нам радянський досвід безпеки не потрібний. Іншими словами, якщо держава не використовує радянської системи і організації, тоді й немає проблем з КДБ», - пояснив Баховскі.

Крім того, він вважає, що очищенню від радянізації сприяла єдина державна мова і закон про громадянство, згідно з яким, громадянином країни може бути людина, яка вільно володіє державною мовою.

«Звісно, сьогодні в Естонії мешкає багато росіян, які не мають громадянства, оскільки не хочуть вивчати державну мову. Водночас, більшість громадян країни переконані, що Естонія має підтримувати національну ментальність і національну ідентичність. Більше того, наразі вже йдеться і про запровадження певних обмежень щодо глобалізації. Зокрема щодо мовних запозичень з англійської. Потрібно захищати свою мову», - розповів експерт.

21

Коментарі

Гість: ZlaTitka

131.03.13, 23:47

    21.04.13, 11:47

    «Звісно, сьогодні в Естонії мешкає багато росіян, які не мають громадянства, оскільки не хочуть вивчати державну мову. Водночас, більшість громадян країни переконані, що Естонія має підтримувати національну ментальність і національну ідентичність. Більше того, наразі вже йдеться і про запровадження певних обмежень щодо глобалізації. Зокрема щодо мовних запозичень з англійської. Потрібно захищати свою мову»
    В точку

      31.04.13, 12:49

      Вчіть українську мову, кацапи! Ще пригодиться!

        41.04.13, 12:59

          51.04.13, 13:06

          так там же до влади прийшли націоналісти, про що можна розмовляти?

            61.04.13, 15:33Відповідь на 5 від Hudson Hawk

            так там же до влади прийшли націоналісти, про що можна розмовляти?фошистьі - от як сказав би типовий совковий кацап

              71.04.13, 18:22Відповідь на 6 від Пробіотик

              так там же до влади прийшли націоналісти, про що можна розмовляти?фошистьі - от як сказав би типовий совковий кацапЩе типовий й неграмотний.

                81.04.13, 19:21

                нам до неї далеко

                  91.04.13, 21:22Відповідь на 6 від Пробіотик

                  ну да, а з Естонії кацапи не їдуть, так з фашистами й живуть

                    101.04.13, 21:35

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна