хочу сюди!
 

Марина

36 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-45 років

Концентраційні табори


Концентраційні табори третього райху на території радянських "визволителів" після закінчення другої світової війни не було знищено. Вони, перейшли під юриздикцію ГУЛагу, та змінили свою адресу на СРСР.

Робота таборів по призначенню продовжувалися, наприклад, табір у Явожно закрили щойно 1949 року.

Після «совітського визволення» новій владі дістався фактично неторканий табір смерті – філія сумновідомого Освєнцима. Ті ж 15 бараків, подвійний ряд колючки під струмом, кільканадцять охоронних веж з кулеметними гніздами. Єдине, що вважала за доцільне змінити новопостала народна республіка, – назву «закладу»: з «концентраційних таборів» вони стали «таборами праці».

У Явожно утримувалися німці, поляки, австрійці, голландці, французи, вихідці з Балкан, чехи, румуни, литвини. Але особливу групу – найчисельнішу і найзневаженішу, – складали українці і лемки. Для них у «таборі праці» було організовано окремий філіал. Сюди з усієї Польщі, про добре ім’я якої нині ревно опікуються «цивілізовані нащадки», збирали українських інтелігентів, духовних осіб, особливо непокірних перед садистськими виконавцями акції «Вісла». Усього через застінки Явожно пройшли 2 780 українців, серед яких 823 жінки, кільканадцять дітей, 22 греко-католицьких та 5 православних священиків), 162-є залишилися тут назавжди. Серед тих, кого привезли сюди останніми, – 144 вояки УПА, взяті на теренах Чехословаччині під час марної спроби перейти на Захід.

Якщо хтось гадає, що умови утримання у модернізованому «таборі праці» суттєво відрізнялися від нацистських, то глибоко помиляється. За свідченням тих, хто вижили, зокрема – священика, згодом генерального вікарія для українців греко-католиків у Перемишлі отця-мітрата Степана Дзюбини, «в’язні часто йшли на слідство на власних ногах, а поверталися несені на ношах, такі були скатовані. Щодо голоду табір у Явожно був гіршим від німецького Освєнцима»

11

Коментарі

120.09.20, 18:58

    220.09.20, 19:53

    вот что значит полуправда-полубрехня...
    есть повод быть обиженными НО за что?...
    всё то что описано про «совітського визволення» сполна есть в Украине и России
    и там и тут власть в руках всё тех-же Советов(Рад Народных Депутатов)..которые просрали
    и КомунизмМарксизм и СССР..и самих Комунистов(Рос-Рус-Укр)...
    и которые по советски превратили в коц.лаг.уничтожения и Украину и Россию...
    да и Евросоюз по сути тоже
    тот-же Советский конц.лаг.уничтожения(численн.Европы растёт только эмигрантами)

      Гість: _ _ vs __

      320.09.20, 20:01

      Щодо голоду табір у Явожно був гіршим від німецького Освєнцима

      потрясающее сравнение
      как же это можно было сравнить

        421.09.20, 08:50

        А чого добру пропадати!
        Концтабори то звичний інструмент ордянської влади із навернення людських мас до "комунізму" десь із громадянської війни. І термін офіційний "концентраційний табір" був вилучений з ужитку лише після 2-світової.