хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Алесь Міхалевич: білоруська «зараза» поширюється на Україну


Вашингтон – Колишній кандидат на президента Білорусі Алесь Міхалевич у середу давав свідчення в Конгресі США перед американською Гельсінською комісією. Одразу після президентських виборів білоруська влада запроторила Міхалевича до тюрми, разом із іншими кандидатами на президента. Після двох місяців тортур та безкінечних допитів Міхалевича звільнили. Нині він має політичний притулок в Чехії.

У своєму виступі Алесь Міхалевич нагадав американцям, що таке тюрма КДБ в Білорусі. Він детально розповів, як кожного дня тюремні сторожі в чорних масках роздягали його та інших ув'язнених і щось шукали в їхньому одязі, як розтягували їм ноги шнурами, доки не порвали сухожилля, як важко після цього було ходити. Кожної ночі в камерах не вимикали світло, закривати очі рукою чи хустиною було заборонено.

Про Білорусь нині не можна мовчати, наголосив Міхалевич. Режим Лукашенка посилює свій контроль над населенням, і Захід в жодному разі не повинен йому допомагати. Міхалевич переконаний, що Лукашенко усілякими способами буде захищати свою владу, а тому закликав Захід не вірити іграм Лукашенка.

«Я би порівняв Лукашенка з Каддафі. Я закликаю США, Європейський Союз та міжнародне співтовариство не довіряти лібералізаційним іграм режиму. Співпрацюйте лише з незалежним громадянським суспільством у Білорусі, неурядовими організаціями, незалежними ЗМІ та демократичними активістами», – заявив Міхалевич.

Білоруський досвід перекидається на інші країни

Алесь Міхалевич констатує: режим Лукашенка перетворився на вірус і починає поширюватися на інші країни, зокрема Україну. Напрацьовані методи контролю повторюються в сусідніх країнах.

«Білорусь – це така зараза нашого регіону, яка розповсюджується на Україну, Росію, але також навіть на Литву, на інші демократичні країни, які вже входять в Європейський Союз. Прикладом цього є те, що ми зараз маємо в Україні, це централізація в Україні, те що ми маємо політичних в'язнів в українських тюрмах. Це все було напрацьоване в Білорусі. Російський приклад – це адміністративна реформа, коли Путін запровадив президентську вертикаль. Це уперше було зроблено в Білорусі, це вдалося і це було ефективно запроваджено в Росії, коли ліквідували самоврядування, ліквідували вибори губернаторів на місцевому рівні. Щось подібне відбувається в Україні», – заявив Міхалевич.

Це перша закордонна подорож Алеся Міхалевича після отримання політичного притулку в Чехії. Після зустрічей із американськими урядовцями він відправиться до Канади, де отримає цьогорічну премію організації Права і Демократія.

Цю організацію створив Канадський парламент 1988 року, її метою є розвиток і плекання людських прав та розповсюдження демократичних інституцій та навичок у всьому світі. Премія носить ім'я канадського юриста та академіка, автора першої редакції Універсальної декларації прав людини.

Лукашенко перед Міжнародним трибуналом?

Голова Гельсінської Комісії американського Конгресу Кріс Сміт твердо й емоційно відреагував на свідчення Алеся Міхалевича. Він назвав білоруське КДБ «перевертнями» – за нелюдські тортури, які були застосовані проти Міхалевича та інших політичних в'язнів.
«Замість того, щоб називати їх КДБ, їх треба називати КДБ0-п. П – це перевертні, збоченці. Люди в масках, які роздягають інших чоловіків до нитки, – це збочення. Міжнародна громадськість не може на це не звертати уваги», – сказав Сміт.

Сміт нагадав, що США завжди стоятимуть на тій стороні, яка шанує і захищає права людини. А тому Сміт хотів би побачити Лукашенка на лаві підсудних перед Міжнародним трибуналом. Із такою ініціативою він має намір звернутися до президента Барака Обами.

Ні США, ні Білорусь не підписали угоду про створення Міжнародного кримінального суду. Однак, запевнив Кріс Сміт, через Раду безпеки ООН можна розпочати процедуру, яка притягне Лукашенка до кримінальної відповідальності за безкінечне порушення людських прав своїх громадян (такий процес був успішно проведений щодо суданського президента Омара аль-Башира за геноцид у Дарфурі. В 2010 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.) Це довгий процес, каже Сміт, і Китай та Росія, звичайно, протестуватимуть проти такого кроку, але боротьба на захист білоруського народу є праведною боротьбою, вважає конгресмен, і її треба вибороти.
6

Коментарі

116.11.11, 10:54

Білорусь вся віддалася Росії, а та її гвалтує перед усім світом! Нічого в Білорусії не залишилося свого, навіть внутрішньої політики.

    Гість: pan Zagloba

    216.11.11, 11:20

    Но трудно в то поверить что мильярдеры украинские хотят иметь вид чиновника от Лукашенки из Белоруси.
    Санкции Унии Европескей и USA могут их отделить от их домов и счетов банкових в Европе.
    Польша и другие краи Унии не хотят вреда людям из Украины и потому пока нет санкций финансовых и экономичных.

      анонім

      316.11.11, 20:09Відповідь на 2 від Гість: pan Zagloba

      Но трудно в то поверить что мильярдеры украинские хотят иметь вид чиновника от Лукашенки из Белоруси.
      Санкции Унии Европескей и USA могут их отделить от их домов и счетов банкових в Европе.
      Польша и другие краи Унии не хотят вреда людям из Украины и потому пока нет санкций финансовых и экономичных.
      а пора.....

        Гість: lyo Dnepr

        417.11.11, 21:08Відповідь на 2 від Гість: pan Zagloba

        А не нужно этого стесняться. Народ Украины отнесется к санкциям с пониманием. Плохо, что Запад вовремя не оказал поддержку Тимошенко в информационной войне с бандой Януковича. Многие поверили в виновность Тимошенко