хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Церква не повинна бути багатшою за христа.



В нас в Галичині більшість людей щонеділі і кожного свята ходять до Церкви. Років 20 назад, прочитавши книжку на релігійну тематику, я став переконаним прихильником монастирської церкви. В нашому місті є таких Церков декілька. І справді в храмах, де службу відправляють священники, що мають сім'ї, встановлено вартість церковних послуг, які часто є досить високими. Знаю випадки, коли священник, маючи в парафії кільканадцять сіл, крім встановленої плати вимагає в парафіян додаткові кошти - то на машину, то на навчання своїх дітей і т.д. Я вже не кажу про те, що пишуть в інеті про багатства РПЦ  і їхнього патріарха Кирила. В нашій монастирській Церкві кожний парафіянин платить за послуги стільки, скільки вважає за потрібне.
Сьогодні пропоную Вашій увазі замітку з інету, яка в мене зберігається вже пару років.

ЦЕРКВА НЕ ПОВИННА БУТИ БАГАТШОЮ ЗА ХРИСТА.

ПРО ЦЕ ДОБРЕ ЗНАВ ПАТРІАРХ ПАВЛО

 

У Белграді Патріарх ходив пішки, або їздив громадським транспортом – серед людської тисняви, без охорони. Святіший Патріарх Сербський Павло (в миру Гойко Стойчевіч) незважаючи на високий сан, продовжував аскетичні подвиги і тримався дуже скромно, причому, це вдавалося йому вельми природно, без будь-якого нарочито показного відтінку.

Патріарх Павло був доктором богослов'я (це звання йому присвоїли ще до патріаршества), автором декількох книг – монографії про монастир святого Іоаннікія Девічського і тритомника «Нехай стануть нам ясніші деякі питання нашої віри».

Про те, що Патріарх Павло був дуже близький до народу і народ його любив, свідчать численні історії. Особливо серед них багато прикладів аскетизму і некористолюбства сербського Патріарха.

 Кожен міг підійти до нього й поговорити.

Одного разу, коли Святіший підходив до будівлі Патріархії, помітив біля входу багато іномарок і поцікавився, чиї це машини. Йому сказали, що це машини архієреїв. На що Патріарх з посмішкою сказав: "Якщо вони, знаючи заповідь Христа-Спасителя про бідність, мають такі машини, то які машини вони мали б, якби цієї заповіді не було?

Предстоятель Сербської церкви завжди ходив у старих черевиках. Якось одна жінка потрапила на прийом до Патріарха. Коли вона обговорювала справу, то випадково подивилася на його ноги й прийшла в жах, побачивши його взуття – це були старі, заштопані черевики. Жінка подумала: "Яка ганьба для нас, сербів, що нашому Патріарху доводиться ходити в такому лахмітті, невже ніхто не може подарувати йому нове взуття?" Патріарх тут же з радістю відповів: "Бачите, які в мене гарні черевики? Я їх знайшов біля урни, коли йшов у Патріархію. Хтось викинув, а це – справжня шкіра. Я їх трохи підшив – і ось, вони ще довго зможуть послужити".

Інша жінка прийшла в Патріархію для розмови у невідкладній справі. Під час аудієнції вона розповіла, що тієї ночі їй наснилася Богородиця, яка веліла принести патріарху грошей, аби він міг купити собі нове взуття. І з цими словами відвідувачка простягнула конверт із грішми. Патріарх Павло, не беручи конверта, запитав: "А в котрій годині ви лягли спати?" Жінка, здивувавшись, відповіла: "Ну ... десь об одинадцятій". "Знаєте, я ліг пізніше, біля четвертої ранку", - відповів патріарх, - "мені теж наснилася Богородиця і просила передати Вам, аби Ви ці гроші забрали й віддали тим, хто їх дійсно потребує". І не взяв грошей.

Він не тільки міг відремонтувати будь-яке взуття або навіть зшити собі черевики зі старих жіночих чобіт. Якщо він бачив, що у священика порвана ряса або філонь, він говорить йому: "Принеси, я полагоджу її".

Одного разу Патріарх Павло летів кудись із візитом на літаку. Над морем літак потрапив у турбулентність, його почало трясти. Молодий архієрей, який сидів поруч з патріархом, запитав, що він думає про те, якщо літак зараз впаде. Святіший Павло спокійно відповів: "Щодо себе особисто я вважатиму це актом справедливості: адже в житті я з'їв стільки рибок, що недивно, коли тепер вони з'їдять мене".

Через слабке здоров'я Патріарх дуже довго перебував у лікарні. Функції церковного управління виконував Синод Сербської Православної Церкви. Патріарх неодноразово просив відправити його "на спокій" (у відставку) за станом здоров'я, але на Архієрейському Соборі було вирішено, що він залишиться духовним керівником Церкви до самої смерті.

Помер Патріарх Павло15 листопада 2009 року. Похований у монастирі Раковиця

13

Коментарі

14.01.14, 07:21

Кожен відповідає за себе!

    24.01.14, 09:21

    Знайома картина - бізнес на церкві... одна далека родичка за нашого священника мені б очі видерла, або трісла від люті коли я їй говорю правду
    з деяких пір переходить на інший бік вулиці як побачить мене
    На жаль, вона не одна така

      34.01.14, 09:33Відповідь на 2 від vov4ik126

      Однозначно - бізнес!

        Гість: NeManul

        45.01.14, 21:34

        Недавно моїй тітці монахи святили хату. Мало того, що приїхали своєю машиною, то гроші зовсім не брали і каву-чай не пили навіть. Все було чинно-важно і по-християнськи

          Гість: NeManul

          55.01.14, 21:35Відповідь на 2 від vov4ik126

          Знайома картина - бізнес на церкві... одна далека родичка за нашого священника мені б очі видерла, або трісла від люті коли я їй говорю правду
          з деяких пір переходить на інший бік вулиці як побачить мене
          На жаль, вона не одна така
          Рабська натура, що зробиш