Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ГАЛИНА

59 років, терези, познайомиться з хлопцем у віці 60-70 років

Єгипет – дивовижна культура.

Стародавній Єгипет – дивовижна культура. Пам’ятники того часу, такі як Великі піраміди та Сфінкс, викликають у людей благоговіння і сьогодні. Інтерес дослідників викликають і давньоєгипетські папіруси. Адже Єгипет — одна з ранніх культур, представники якої вели докладні записи про все, що відбувається.

Але і сьогодні вченим відомо далеко не все про секрети стародавнього Єгипту, і дослідники продовжують робити дивовижні відкриття. А у цій статті ми розповімо, що зараз відомо науці про життя в Стародавньому Єгипті.


Метеоритне залізо

 

У єгипетському місті Гіза 1911 року археологи знайшли гробницю, в якій зберігалося дев’ять металевих намистин. Неймовірно, але виявилося, що намистини з’явилися на 2000 років раніше, ніж у Єгипті почали виплавляти залізо. З того часу історики ламали голову над тим, звідки стародавні єгиптяни взяли залізо для намистин. Єгипетський ієрогліф, яким позначали залізо, буквально перекладається як «метал неба», що дає дуже гарне посилання до розуміння його походження.

Через рідкість металу він в основному асоціювався з багатством і владою. З нього в основному виготовляли ювелірні вироби та дрібнички для королівської сім’ї, а не зброю, як це було прийнято пізніше. У 1980-ті роки хімічний аналіз показав, що рівень нікелю в намистинах був схожий на той, що зустрічається в метеоритах. Так, у єгиптян за тисячі років до того, як навчилися виплавляти цей метал, з’явилося залізо. Це також може пояснити таємницю кортика Тутанхамона, виготовленого із заліза та золота.

Релігійні татуювання...


Сьогодні люди роблять татуювання з різних причин: щоб зберегти на тату кохану людину, підкреслити свою несхожість на інших або розповісти про свої інтереси. Мумія, знайдена у селі Дейр-ель-Медіна, стала підтвердженням того, що татуювання були і у стародавніх єгиптян. Мумія Дейр-ель-Медіни – безголовий і безрукий торс, який належав жінці, яка жила між 1300 і 1070 до н. е.

За допомогою інфрачервоного світла на ній було виявлено 30 чітко помітних татуювань. Що унікально в цій мумії, татуювання їй зробили ще за життя, а не після смерті як релігійний ритуал. Більшість символів були присвячені могутній богині Хатхор. Незабаром було виявлено три аналогічні мумії, татуювання на яких були також призначені для вираження релігійного благочестя.


Зображення демонів

 

Ще 4000 років тому єгиптяни дуже боялися демонів. Однак, донедавна вчені не мали ні найменшого поняття, як єгиптяни уявляли їх. Так було доти, доки не знайшли дві труни, що датуються епохою Середнього царства (близько 4500 років тому), на яких було виявлено найстаріші у світі зображення демонів. Один з них, званий Ін-меп, був сумішшю собаки і бабуїна, а інший на ім’я Чері-Бенут, був незрозумілою істотою з людською головою.

Демонів зображено у вигляді двох охоронців входу до гробниці, але за що вони насправді відповідали, невідомо. Також на ще одній труні було виявлено зображення Ікенті — демона, який виглядав як великий птах із котячою головою.


Стародавня хвороба серця

 

Атеросклероз — хронічне захворювання артерій, яке сьогодні є дуже поширеним. Сидячий спосіб життя і раціон, багатий на жирну їжу сприяють цьому захворюванню. Тому не дивно, що лікарі вважали: атеросклероз — досить нове захворювання і він не був поширеним у давніх популяціях. Проте єгиптологи з’ясували, що це було дуже поширене захворювання і тисячі років тому.

Після вивчення 52 мумій у Національному музеї старовини у Каїрі з’ясувалося, що 20 з них мали ознаки кальцифікації, а це означає, що вони, швидше за все, страждали від атеросклерозу протягом їхнього життя. Їх вік у середньому становив близько 45 років, а жили вони у 16 столітті до нашої ери. Одна з мумій належала царському роду, а саме принцесі Яхмос-Мерієт-Амон, яка жила у Фівах і померла у сорок років. Вона вважається найдавнішою людиною, яка мала ішемічну хворобу серця.


Єгипетські модниці

 

У сучасні дні коли волосся жінки починає рідшати, є кілька способів виправити це. Очевидно, у жінок у минулому була така ж проблема, тому що у останків жінки, які були знайдені в зруйнованому єгипетському місті Амарна, було 70 пасем нарощеного волосся, схожих на те, що використовується сьогодні.

Волосся було так добре зроблено, що воно збереглося і донині, хоча решта тіла жінки розклалася (померла вона 3300 років тому і не була муміфікована). На цвинтарі, на якому було поховано жінку, було знайдено й інші тіла з волоссям, пофарбованим хною.


Муміфікований зародок

 

Близько 100 років тому в Гізі розкопали 45-сантиметровий саргофаг. Він був доставлений до Кембриджського університету, де його відправили до запасників і забули про нього. Спочатку вважали, що в крихітну труну з невідомої причини помістили окремі органи. Але після ретельного дослідження за допомогою МРТ виявилося, що це насправді 16-18-тижневий людський зародок, який муміфікували та поховали у своєму власному спеціально побудованому для нього саркофазі, що містив хитромудрі візерунки та прикраси.


Рак у єгиптян

 

Як і хвороба серця, рак донедавна вважався суто сучасною хворобою. Про цю хворобу жодного разу не згадувалося в історичних записах. Тим не менш, це не означає, що рак не був у стародавньому світі. Згідно з недавніми дослідженнями, у двох мумій, чоловічої та жіночої статі, були знайдені ознаки того, що вони страждали від онкології.

У 2015 році іспанський університет знайшов мумію, у якої були виявлені ознаки пошкодження раком молочної залози. Це була 4200-річна мумія – жінки, яка жила під час шостої династії фараонів.


Найдавніший папірус

 

У 2011 році археолог П’єр Таллет зробив чудове відкриття у віддаленому районі Єгипту, далеко від будь-якої цивілізації. У тридцяти печерах у вапняковій скелі виявився своєрідний склад для зберігання човнів у стародавньому Єгипті. Але ще більш приголомшливим було відкриття, яке він зробив через кілька років, у 2013 році — серії папірусів, списаних з обох сторін ієрогліфами та ієратичним листом (неофіційний, повсякденний лист стародавніх єгиптян), причому папіруси є найстарішими папірусами, які коли-небудь були виявлені.

Серед них було знайдено журнал чиновника на ім’я Мерер, який керував групою з 200 чоловіків, відповідальних за забезпечення матеріалами та провізією робітників на будівництві Великої Піраміди.

Витік мізків по-давньоєгипетськи


У 525 р. до н. е., перський цар Камбіз захопив єгипетську столицю Мемфіс. Після завоювання Єгипту більшість великих єгипетських вчених та художників почали вивозити до Персії, щоб вони служили там імперії. У Єгипті залишалися лише посередні художники, що чудово видно по труні, виявленій у 2014 році. Незважаючи на те, що тіла в труні не було знайдено, вчені встановили, що труна датується приблизно роками перської окупації.

Що цікаво, спочатку вважали, що труна є підробкою, оскільки вона була зроблена дуже грубо та неякісно. Проте пізніше з’ясувалося, що це справді оригінал. На труні є безліч химерних зображень, у тому числі погано намальовані соколи (символи бога Гора), які більше схожі на риб, чотири банки з головами чотирьох синів Хору, які описувалися як «безголові» та інші ляпи, що стосуються єгипетської міфології.


Єгипетські сеkсуальні заклинання

 

У 2016 році було розшифровано два папірусні сувої третього століття нашої ери, які були написані грецькою. 1700-річні сувої, знайдені століття тому, зберігалися в Оксфордському університеті в Англії. І тільки зараз виявилося, що на них були написані сексуальні заклинання, призначені для того, щоб закохати іншу людину. Автор заклинань невідомий, але в них згадується кілька гностичних богів.

Очманіти.


14

Коментарі

17.01.24, 14:30

    27.01.24, 14:35

    О, так! Очманіти!
    Зародок в саркофазі це мабуть була дуже очікувана дитина.
    Хотілося би почитати той папірус з сексуальними заклинаннями.

      37.01.24, 15:11

        47.01.24, 15:12Відповідь на 2 від Hagal

        О, так! Очманіти!
        Зародок в саркофазі це мабуть була дуже очікувана дитина.
        Хотілося би почитати той папірус з сексуальними заклинаннями.
        сама напиши . ) в тебе вийде . )

          57.01.24, 20:04Відповідь на 2 від Hagal

          О, так! Очманіти!
          Зародок в саркофазі це мабуть була дуже очікувана дитина.
          Хотілося би почитати той папірус з сексуальними заклинаннями.
          Так, цікаво..

            68.01.24, 06:29

              78.01.24, 07:11

                88.01.24, 21:04Відповідь на 6 від Юрий Васильев

                  98.01.24, 21:50

                    1013.01.24, 00:38

                    Дякую, цікаво, як і завжди! Одна з моїх улюблених спільнот +