хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Предмети з минулого, зразу й не здогадаєшся...

Предмети гардеробу з минулого, про справжнє призначення яких так просто і не здогадатися...

Гіматій

 




Гіматій – це накидка, яку носили люди у Стародавній Греції. Для жінок він був не просто зручним верхнім одягом. Жінки загорталися в накидку з головою, щоб приховати сором або емоції, що їх переповнювали.


Сабатон

 

Сабатон — взуття, яке було частиною лицарських обладунків. Ці черевики неспроста складалися з кількох вузьких смужок металу: з такою конструкцією ноги лицарів надійніше фіксувалися у стремені.


Мипарті

 

На середньовічних картинах нерідко можна побачити людей в одежі, розділеній вертикально на половину, двох різних кольорів. Ці вбрання називаються мипарті. Таке яскраве забарвлення – відмінна риса одягу прислуги. Спочатку за кольорами можна було визначити ранг слуги, а потім вони почали вказувати на те, в чиїй родині працювала людина.


Бліо

 

У Середньовіччі багато жінок (а іноді й чоловіків) носили одяг під назвою «бліо», однією з особливостей якого були дуже довгі рукави. Вони здаються непрактичними, але в цьому й був сенс: за допомогою одягу люди показували, що вони досить заможні, щоб не виконувати жодної роботи.


Вовняна кепка

 

У 1571 році в Англії було прийнято закон, спрямований на підтримку виробників вовняних кепок. Він зобов’язував усіх громадян старше 6 років носити ці головні убори. 1597 року закон скасували, але звичка носити такі кепки у мешканців залишилася.


Комір фреза

 

Пишний комір фреза став важливим елементом тюдорівської моди серед багатіїв. Він не тільки доповнював образи, а й мав практичне значення: фрезу носили, щоб не морочитися пранням. Адже з нею одяг не бруднився в області вирізу, а сам комір можна було зняти і випрати окремо від камзола чи сукні.


Одяг з рукавами жиго

 

Сукні з пишними рукавами жиго виконували дві важливі функції. Як і у випадку із середньовічними бліо, вони показували, що жінка в такому вбранні не здатна займатися ніякою працею, адже в ньому вона навіть не могла підняти руки. А ще завдяки об’ємним рукавам, вирізу та пишній спідниці талія жінки здавалася вужчою.


Манішка

 

Манішка — це нагрудна вставка з комірцем, яку чоловіки носили зі смокінгами та діловими костюмами у другій половині ХІХ століття. Тоді діловим людям доводилося одягати костюми щодня, але в них не завжди вистачало грошей, щоб регулярно прати сорочки. На допомогу їм і приходили манішки: їх прати було простіше і дешевше, ніж повноцінні сорочки. Манішки навіть порівнюють із макіяжем, адже вони теж допомагали маскувати недоліки.


Нічний ковпак

 

У Вікторіанську епоху всі жінки, діти та люди похилого віку носили нічні ковпаки. До XX століття ті вийшли з моди і стали ознакою відсутності смаку, але до 1910 років жінки знову почали носити їх і навіть використовувати для різних лайфхаків.

Шовковий нічний головний убір допомагав надавати волоссю блиску. До того ж з такою шапочкою волосся не плуталося вночі, тож уранці жінкам було набагато простіше зачісуватися. А ще тоді з’явилися спеціальні ароматизовані ковпаки, завдяки яким волосся приємно пахло.


Пончо

 

Пончо – це верхній одяг, традиційний для багатьох народів. За допомогою нього деякі люди не тільки грілися, а й наголошували на своєму становищі в суспільстві. Наприклад, у народу мапуче ступінчастий ромбоподібний візерунок асоціювався з владою. Тому на важливих церемоніях лише старійшини та вожді могли носити пончо з таким малюнком.


Чапи

 

Уважні кіноглядачі могли помітити, що у вестернах ковбої носять поверх штанів додаткові штанини з бахромою, поєднані поясом. Цей предмет одягу називається чапи.

Їх носили не для краси, а для захисту ніг, адже під час їзди через кущі та кактуси ковбої ризикували поранитися. До того ж чапи зазвичай робили зі шкіри, тож наїзникам було зручніше сидіти в сідлі і не зісковзувати — у звичайних штанах робити це було складніше.


Азорський капюшон


 

Мешканці Азорських островів, що входять до складу Португалії, до 1930-х років носили традиційні накидки з великими капюшонами під назвою сapote e сapelo. Ці накидки передавалися з покоління в покоління і відображали два основні заняття мешканців. Плащі були пофарбовані в синій колір (експорт синьої фарби став важливою частиною економіки островів), а капюшони тримали форму завдяки каркасу з китової кістки (полювання на китів теж відігравало велику роль).

(з мережі)


10

Коментарі

17.02.23, 11:56

Интересненько.

    27.02.23, 14:22Відповідь на 1 від bobakot

    Интересненько. дякую

      анонім

      38.02.23, 22:31

      закон, спрямований на підтримку виробників вовняних кепок?

      Це як нас намагались заставити захисні маски під час ковіду носити? З нашим народом виробники разоряться