Колись амарант був основною їжею слов'янських народів. До реформ
Петра I селяни та інші працівники відрізнялися відмінним здоров'ям і
були довгожителями. Чому ж Петро заборонив вирощувати цю рослину і
робити з нього хліб? Достеменно невідомо, на жаль. І дуже шкода, що все
так склалося, люди занадто багато втратили, переставши харчуватися
амарантом!Абсолютно всі частини рослини містять масло, крохмаль,
різноманітні вітаміни, мікроелементи, пектин, каротин, лізин, мінеральні
солі. В Японії амарант цінується за
свій суперсклад так само високо, як м'ясо кальмара!Насіння диво-рослини
містять цінну олію. Дуже смачно вживати їх в їжу в злегка підсмаженому
вигляді, за смаком вони нагадують кедрові горішки. Насіння можна
додавати в будь-які борошняні вироби, запіканки, торти.Листя амаранту
багаті вітаміном С, каротином, флавоноїдами, солями кальцію, калію,
цинку, марганцю. Їх успішно застосовують для лікування панкреатиту,
гастриту, цукрового діабету, при пухлинах, захворюваннях нирок і
печінки.
За смаком листя
подібні шпинату. Що можна з них приготувати? Суп, різні салати, компот,
чай, сироп, можна використовувати листя як начинку для пирога і млинців.
Смачна і шалено корисна їжа!Масло амаранту є джерелом сквалена,
найпотужнішого антиоксиданту. Нещодавно вчені з'ясували, що сквален
міститься в шкірному секреті людини. Масло амаранту чудово відновлює
шкірний покрив, загоює рани, цей продукт можна застосовувати зовнішньо і
вживати в їжу.
Екзема, грибкові захворювання, шкірні інфекції -
все це вилікує незрівнянне масло.Настої і відвари з амаранту зупиняють
кров, лікують печінку і серце, шлунково-кишкові інфекції. Настоєм
рослини борються з нетриманням сечі у дітей.
Сік амаранту і розтерту
зелень можна застосовувати як лосьйон, маску для обличчя або
бальзам-ополіскувач для волосся. Біологічно активні речовини діють
благотворно на шкірний покрив, омолоджують, додають волоссю блиск і
еластичність. Ось який він, бур'ян ...
Борошно амаранту робиться з
насіння. Цей продукт не містить глютену, тому з такого борошна виходять
дуже корисні вироби! Борошно амаранту сприяє зниженню цукру в крові,
допомагає схуднути, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового
тракту.
Коментарі
Сyрi
123.03.19, 08:05
Мара - слов'янська богиня смерті, А - як відхилення = тому й А-Марант.
WalKing
223.03.19, 08:07
Голубка
323.03.19, 09:57Відповідь на 1 від Сyрi
vilga
423.03.19, 14:16
не дарма ж поросята щирицю хрумають, аж за вухами лящить
vilga
523.03.19, 14:18
доречі і індіанці докулумбової америки теж амарант споживали. майже як і кукурудзу
анонім
624.03.19, 10:47
У меня на даче такая росла, думал щарыця цветная. Где она взялась не знаю и больше не появлялась.
Кислица
724.03.19, 14:03
цикаво