хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Як на Русі sms писали: берестяні грамоти

До виявлення берестяних грамот учені думали, що на Русі вміли писати тільки священики та бояри. А виявляється русичі смс-калися часто і багато. Зміст повідомлень простих людей сучасну людину може вразити. Батько писав синові, чоловік — дружині, сестра — брату, купець — прикажчику. Імена, які зустрічаються в грамотах теж доволі колоритні: Онанія, Говена, Дрочило і т.д. 

Читати давньоруські SMS: http://spadok.org.ua/kyyivska-rus/berestyani-gramoty-davnoruski-sms
1

Коментарі

17.02.18, 15:19

Про берестяные грамоты, в частности - записки мальчика Онфима, я читала еще в журнале "Пионер" примерно эдак в году 1965 или 1964. Уже точно не припомню.

    27.02.18, 15:24Відповідь на 1 від GalinaKiev

    Життя кипіло на Русі... Люди листувалися, займалися своїми справами. купували, продавали.. . були свої Нові пошти, редактори... загалом, нічого не змінилося з того часу... тільки технології... роботизація прийшла... а так - люди які були тоді, такі і зараз.. кожен зі своїми проблемами, мріями та бажаннями.

      37.02.18, 15:37Відповідь на 2 від Spadok org ua

      А почему это Вас так удивило и взбудоражило? Тем паче, что Новгород, Торжок, Тверь, Москва и другие города, упомянутые в этой статье, никакого отношения к Киевской Руси не имеют. А клинописные таблички и того старше. И пергаменты. И папирусы.

        47.02.18, 15:37

        Ок

          57.02.18, 15:39Відповідь на 3 від GalinaKiev

          Чому не мали відношення? Ці всі землі мали загальну назву РУСЬ - це супердержава, в яку входило і Московське, і Смоленське, і Тверське, і Рязанське. і Чернігівське, і Галицьке, і Волинське і маса інших князівств. Правили всюди представител династії Рюриковичів. В статті більшим чином згадуються смс-ки зі ЛЬвова та Звенигорода

            67.02.18, 15:41Відповідь на 3 від GalinaKiev

            А чому здивувало? бо це свідчить. що була грамота на Русі. і холопи та смерди - були освіченими, уміли писати. більше того, це було дуже модним і розповсюдженим, як сьогодні СМС-повідомлення. просто роботизації ще не було.

              77.02.18, 16:28

              Дякую, що зауважив. Але джерела дуже скупі. Доставляли звісно. що конями. Тут і думати немає чого))

                87.02.18, 16:48

                Не правда. Антропологічні типи збереглися. В самому центрі Кєва - їх нема. Але в пригородах, в Київській області, Полтавщина. Чернігівщина, Рівненщина - збереглися давньоруські типи обличчя.

                  97.02.18, 17:17Відповідь на 3 від GalinaKiev

                  чого ? Новгород же был окраиной Руси. но входил таки в её состав. это после того как татары ивана 4-го его спалили он перешёл в московию

                    107.02.18, 17:20

                    а ты типа и не совсем конченый троляка? ну тогда смотри... простая логика: никто не бежит в сторону врага и не переселяется на земли им захваченные. а переселялись на запад в Галыцько-Волиньске князивство

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна