Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Тернопільський замок сьогодні

 

Наш Тернопільський замок не криє великих таємниць, у ньому не живуть привиди, не заховані в його стінах  коштовні скарби… На думку істориків (звичайно). Сьогодні тут знаходиться Палац спорту, а недільними вечорами (як нещодавно мені повідомили) гучить дискотека…

Проте історія замку сягає часів Галицько-Волинського князівства.  Перша писемна згадка про замок з*явилася 1540 року. Вона свідчить про те, що Польський король Сигізмунд дав каштеляну Яну Тарнавському наші терени за умови, якщо той збудує тут фортецю. Фортеця будувалась впродовж 1546 -1548 років. Згодом тут почали селитися люди. Укріпив і добудував замок син Яна Тарнавського – Кшиштоф. Також достатньо коштів вклав у добудову та розширення замку Томаш Замойський, який отримав його в посаг від дружини, дочки князя Костянтина Острозького.

З боку міста замок був захищений глибоким ровом  і земляним валом, укріплений частоколом. Із заходу його стіни захищало штучне озеро, створене у 1548 році. По кутах двору стояли вежі. Для оборони замку господарі утримували невеликий загін озброєних вояків.

За свою історію замок часто зазнавав набігів та руйнування. Найбільших під час турецько-татарських набігів наприкінці XVI – XVII ст. Після того, як його в 1672 році знищили турецькі союзники гетьмана Петра Дорошенка, на фундаменті замку, було збудовано Воздвиженську церкву .

Згодом замок було відбудовано графом Францішеком  Критовським  як палацову споруду на початку ХІХ століття у новому стилі - подібно до великого палацу у вигляді каре з невеликим двором всередині. Білокам’яна різьба стриманих форм добре поєднується з великими площинами стін.

Цю споруду сильно зруйнували буревії Першої і Другої світових воєн. Замок реставровано в 1951 році.

Сьогодні він врочисто стоїть над ставом, милуючи око величністю та шляхетністю. 

4

Коментарі