В Запорожской области росгвардия расстреляла боевиков "днр"

  • 09.07.22, 16:50

6 июля 2022 года в Запорожской области, в селе Малая Белозерка, росгвардейцы, состоящие из кавказцев, расстреляли боевиков "днр" за отказ от участия в штурме позиций Вооруженных Сил Украины. Всего отказников был взвод. Судьба остальных неизвестна. 

Об этом сообщают ряд информ.сообществ оккупантов

Российским социологам запретили публиковать опросы

  • 08.07.22, 12:18

 

В россии установили контроль над социологами и запретили им публиковать результаты исследований, которые могут не понравиться путину.

 

Это следует из расследования издания «Проект».

Под запрет попадает минимум треть результатов исследований, утверждает бывший социолог Всероссийского центра изучения общественного мнения (ВЦИОМ) Дмитрий Руденкин. Экс-сотрудник Фонда общественного мнения (ФОМ) называет цифру в 50–70%.

Журналисты выяснили, что запрещать неугодные путину опросы начали с 2010 года, когда в президентском кресле сидел дмитрий медведев. Тогда рейтинги политиков внезапно сравнялись. Также медведев почти догнал путина по количеству готовых проголосовать за него избирателей.

Разница была несущественной: 21% и 24% соответственно. Такие цифры привел «Левада-центр». А провластные социологи их скрыли. ФОМ тогда получил аналогичные результаты, но кремль запретил их публиковать. ВЦИОМ же вообще не задавал такой вопрос — в списках вариантов ответа присутствовали либо путин, либо медведев. Это было сделано, «чтобы не сталкивать лбами», поясняет бывший сотрудник ВЦИОМ Игорь Эйдман.

путин ревностно относится даже к рейтингу губернаторов.

«Некоторым регионам предъявляли: „Почему у вас рейтинг губернатора растет, а рейтинг путина нет?“» — вспоминает политтехнолог, работавший на региональных кампаниях.

С 2018 года ВЦИОМ ради спокойствия президента вообще перестал сравнивать его с другими политиками и задавать вопросы о голосовании на ближайших выборах.


Путин внимательно следит за своим рейтингом с самого начала правления. Дело в том, что после отставки Ельцина он пользовался большой поддержкой среди населения: в январе 2000 года его деятельность одобряли 84% россиян. путин быстро привык к огромным цифрам и стал воспринимать любые колебания рейтингов как нечто ненормальное и недоработку своих сотрудников.

«Он хотел купаться в народной любви, — рассказывает сотрудник президентской администрации начала 2000-х. — Социология была зеркальцем, которое говорит: „Ты на свете всех милее“. Правда, периодически народная любовь падала, и тогда в ситуацию вмешивался кремль».

В 2018 году, когда «крымский» рейтинг путина обрушился на 20% из-за решения повысить пенсионный возраст, кремль приказал скрывать старые данные о доверии главе государства. Теперь на сайтах ВЦИОМ и ФОМ видны только самые свежие цифры без каких-либо колебаний.

Тогда же обе службы стали получать от администрации президента своеобразные формулировки вопросов: в них содержалась подсказка на нужный кремлю ответ.

Например, накануне войны ВЦИОМ спросил граждан, поддерживают ли они признание независимости самопровозглашенных "ЛНР" и "ДНР". Формулировка была следующая: «Скажите, пожалуйста, решение президента о признании россией независимости "ДНР" и "ЛНР" вы поддерживаете или не поддерживаете?»

То есть это вопрос не о донбасской проблеме, а об одобрении президента, поясняет доцент Московской высшей школы социальных и экономических наук Алексей Титков. Кремль вновь получил нужный результат — 73% поддержали решение путина.

Падение рейтинга путина повлияло и на варианты ответов — теперь социологи практически не задают открытые вопросы, то есть те, где люди сами могут называть свои версии.

Но на этом манипуляции не заканчиваются. С помощью социологов власть выстраивает в стране альтернативную реальность. Прокремлевские медиа часто делают новости на основе опросов ВЦИОМ и ФОМ, которые максимально далеки от текущей повестки. Например, в конце июня этого года, в разгар очередного наступления россии в Украине, СМИ стали распространять материал о том, что посещаемость музеев и выставок в россии увеличилась в 1,5 раза за последние 30 лет.

Иногда в новостях происходит откровенное жонглирование цифрами. В 2021 году госагентство «РИА Новости» сообщило, что «половина россиян испытали позитивные эмоции во время просмотра прямой линии с путиным». О методе проведения этого исследования там не сказали. Хотя на сайте ВЦИОМа, по данным которого была написана новость, говорится, что это был опрос фокус-группы из 123 человек. Таким образом 66 человек превратились в половину россиян.

Под запретом и публикация исследований про политика Алексея Навального. При этом власти следят за отношением к нему. ВЦИОМ спрашивает об этом почти в каждом телефонном опросе, но результаты никому не известны.

«Проект» узнал, что в 2021 году ФОМ изучал ценности и политические симпатии россиян 17–35 лет — в формате фокус-группы. Молодежь посчитала обнуление президентских сроков путина и арест Навального самыми плохими событиями за последние годы. Кроме того, выяснилось, что практически никто не стал бы голосовать за путина сейчас. Отчет о результатах этого исследования так и не публиковали.

Источник

Росія впевнено програє інформаційну війну

  • 08.07.22, 12:09

Росія впевнено програє інформаційну війну, яку сама ж таки і розпочала. Мегатонни брехні виробництва пригожинської "фабрики тролів" та "редакційної колегії" з Луб’янки вже настільки набридли міжнародному суспільству, що санкції проти "рупорів кремля" стали невід’ємною частиною політики більшості демократичних країн світу.

Ще у далекому 2016 році Європарламент ухвалив резолюцію про протидію російській пропаганді. Але напередодні війни росії проти України у лютому 2022 року, інтенсивність кремлівської брехні почала лавиноподібно зростати. З самого початку війни Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до відповідних Європейських інституцій, медіарегуляторів та провайдерів з пропозицією що до блокування російських медіа з метою попередження поширення кремлівської брехні та дезінформації у Європейських країнах.

Розуміючи гостру необхідність протидії російським засобам ведення інформаційної війни вже більше ніж 30 країн Європи так чи інакше блокують російську пропаганду. Заблоковані канали RT, Sputnik, "росія РТР/РТР Планета", "росія 24/Russia 24", Міжнародний ТВ-центр. Окрім пропагандистських медіа, які перебувають у державній власності, блокуються й так звані "нейтральні" канали, які, насправді, з самого початку були створені московітами для розповсюдження брехні або вже давно керуються з Луб’янки. В одній лише Латвії заблоковано більш ніж 80 російських каналів.

Відеосервіс YоuTube заблокував майже 500 проросійських каналів – розповсюджувачів фейкової інформації, аудиторія яких налічувала понад 15 млн підписників. Припинили свою брудну роботу 1529 -каналів і ботів, 426 акаунтів в Instagram, 93 – у Facebook, 1050 – в TikTok.

Та московія ніяк не здається і продовжує спроби штучного формування серед європейців громадської думки у вигідному для рашистів аспекті з одного боку, та блокування євроінтеграційних устремлінь нашої країни з іншого. Як сказав Філіп Брідлав, головнокомандувач сил НАТО в Європі: "Росія веде найдивовижніший інформаційний бліцкриг, який ми коли-небудь бачили в історії інформаційних війн".

І на цю, інформаційну, війну росія не жаліє ніяких ресурсів та коштів. Лише за офіційними даними міністерства фінансів московії, з січня до березня 2022 року росія виділила на фінансування державних ЗМІ 17,4 млрд рублів (з них 11,9 млрд – у березні), що у 3,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Причому якщо у січні та лютому поточного року на російські держЗМІ витратили загалом 5,5 млрд руб., то лише за березень 2022-го – вдвічі більше – 11,9 млрд руб.

Загальну суму коштів, яку путінський режим витрачає на формування вигідної для нього наскрізь брехливої медійної "картинки", та кількість людей, задіяних у цьому "процесі", важко собі навіть уявити.

Старі звичні механізми розповсюдження брехні вже не проходять. Блокування паралізує та значно зменшує ефективність роботи російської міжнародної фейкової пропаганди. Тому спецслужби кремлівських окупантів, діючи з позицій іноземних медійних компаній, намагаються через можливості українських представників PR-агентств поширювати на сторінках провідних європейських видань брудні російські зовнішньополітичні наративи.

Нічого нового. Використовується таж сама набридла брехня про нібито помилковість всебічної підтримки України колективним Заходом, "гостру необхідності" для самого Заходу невідкладного зняття економічних санкцій, накладених на росію та інша тенденційна брехлива інформація, націлена на дискредитацію України перед міжнародною спільнотою.

Нещодавно до українського представника одного відомого міжнародного PR-агентства звернулася людина, яка представившись співробітником гонконгської філії відомої маркетингової фірми Stankevicius, запропонувала за досить високу оплату розмістити в найбільш рейтингових ЗМІ Великобританії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австрії та Швеції заздалегідь підготовлений явно на замовлення спецслужб матеріал, що несе в собі низку ключових маніпулятивних посилань кремлівської пропаганди, актуальних у сьогоденні.

У запропонованому "замовником" для публікацій тексті робився акцент на тому, що накладені на росію санкції нібито "завдають величезної шкоди світовій економіці", "військово-технічна підтримка України створює загрози глобальній безпеці", "збройні сили України та "неонацисти" вчиняють на Донбасі військові злочини проти цивільного населення", "Росія має право захищати російськомовних людей від "фашистів", дискримінація росіян і "русофобія" неприпустимі і тому подібні звичні вже агітаційні меседжі.

І ось таке інформаційно-пропагандистське сміття, приправлене неабиякою дозою спеціально підготовленої відвертої дезінформації, було запропоновано перекласти англійською, німецькою, французькою та шведською мовами з метою подальшого розміщення через українське агентство на сторінках рейтингових європейських видань, зокрема німецьких Deutsche Welle и Deutsche Wirtschaftsnachrichten, британського Independent, французького France24 та шведського Aftonbladet. За роботу з "вкидання" через українське представництво в європейське інформаційне поле такого кремлівського бруду було запропоновано суму майже 50 тис. доларів США.

Такі невдалі спроби виходу на європейську аудиторію через українські "стежки" красномовно свідчать, що боротьба з російською пропагандистською машиною сьогодні приносить свої відчутні плоди. Після блокування роботи зовнішньополітичних пропагандистських "рупорів кремля" в цивілізованому світі в рамках санкційного тиску, робота російських "медійних військ" щодо вкидання в інформаційне поле ілюзій "альтернативної кремлівської реальності" суттєво ускладнилася.

Проте пропагандисти продовжують шукати можливості заміни об'єктивної реальності на міфи та ілюзії, завдяки яким вони вже перетворили власну країну на стадо худоби, яка у мовчазній покорі йде на забій на догоду злочинним "фантазіям" путінської влади.

Джерело

СБУ затримала ворожого коригувальника

  • 08.07.22, 12:01

Служба безпеки України затримала уродженця Запорізької області, який був завербований співробітником фсб через закриту проросійську групу в одному з популярних месенджерів.

Чоловік був ігроманом і мав серйозні фінансові проблеми, тому з легкістю погодився на пропозицію «підзаробити».

Російські спецслужби були особливо зацікавлені у розвідданих щодо позицій ЗСУ у Дніпропетровській і Запорізькій областях, а також розташування там об’єктів критичної інфраструктури та військових частин.

Інформатор хотів якнайшвидше отримати гроші, тому активно взаємодіяв із «замовником»: після нанесення авіаудару по одному з мостів у Запорізькій області, він особисто перевіряв точність влучання і передавав куратору координати для повторного удару. 

У іншому випадку зрадник передав ворогу дані про розміщення передових позицій українських захисників на Дніпропетровщині. За його інформацією ворог завдав масовані артилерійські удари.

Представник фсб планував посилити вербування агента під час передачі грошей. Тому призначив зустріч на тимчасово окупованій території Херсонської області. За свої «послуги» зрадник розраховував отримати 20 тисяч гривень.

Спецпризначенці СБУ затримали агента при спробі перебратися на непідконтрольну Україні територію.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч.2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. За рішенням суду його взято під варту.

Викриття злочинної діяльності здійснювало Управління СБУ у Дніпропетровській області спільно з Територіальною обороною та Нацполіцією за процесуального керівництва прокуратури.

Джерело

Запад объединился в борьбе за Украину неожиданно для россии

  • 07.07.22, 17:58

На полях сражений Донбасса российские войска по-прежнему стремятся наступать, но на глобальной арене противостояния с коллективным Западом россия продолжает терять позиции. На прошлой неделе серия тяжелых ударов прорвала российские оборонительные геополитические позиции, а попытки кремля нанести контрудар только усилили нанесенный ущерб.

Первой серьезной неудачей для россии стало обещание G7 поддерживать Украину в ее борьбе против агрессии столько, сколько потребуется. Затем западные лидеры отправились на саммит НАТО в Мадрид, где подтвердили свою решительность. Даже основные комментарии пророссийских аналитических центров должны были признать беспрецедентный уровень солидарности Запада.

Единственная надежда на большую стратегию россии состоит в том, что это единство окажется недолгим и разрушится по мере того, как будет усиливаться усталость от войны на истощение в Украине. Эти ожидания подробно изложены в нескольких экспертных российских оценках внутризападных разногласий, которые более заметны в Европейском Союзе, чем в активизировавшемся НАТО.Пропагандистские СМИ стремятся преувеличить политические разногласия в Болгарии, вызванные решением правительства о высылке 70 российских дипломатов. Тем временем МИД россии выступил с резким демаршем против решения Норвегии запретить трансграничный транзит грузов в населенный русскими поселок Баренцбург на архипелаге Шпицберген и обратно.

Самые громкие требования и даже угрозы кремля были направлены против Литвы, чтобы страна сняла ограничения на железнодорожный транзит подсанкционных товаров в Калининград.Частичная блокада является частью реализации пакета санкций, одобренного ЕС, но российские официальные лица обвинили Литву в “слишком жестком исполнении коллективного решения”. Спекуляции были сосредоточены на предполагаемой озабоченности Германии по поводу этого преднамеренно раздутого вопроса, но трудно скрыть тот очевидный факт, что у россии нет эффективных рычагов давления для организованного шума.

Все это маневрирование и позерство дают мизерный результат, и даже Эммануэль Макрон, по-видимому, не видит особого смысла в продолжении затянувшихся телефонных разговоров с путиным. В свою очередь, хозяин кремля предположительно, считает, что эскалация экономических проблем может подорвать солидарность ЕС, поэтому он нацелен на конкретных европейских потребителей путем сокращения поставок природного газа, например, наказывая Италию 15% снижением объемов поставок.Ранее ЕС утвердил долгосрочный план по минимизации зависимости своих членов от импорта энергоносителей из россии, но путин решил опережать этот график, чтобы использовать каждую уязвимость до того, как западные потребители россии будут готовы к диверсификации. Это “упреждающее” решение приводит к резким сбоям в российской энергетической отрасли, и «Газпром» удивил своих акционеров, приняв решение не выплачивать дивиденды в этом году, смирившись с неизбежным падением рыночной стоимости компании.

Этот газовый шантаж направлен не только на Европу, но и на азиатские рынки, особенно на Японию, где ниша россии в целом уже не слишком велика, но все же важна. В конце июня путин подписал указ о фактической национализации проекта «Сахалин-2», в то время как «Shell» была готова выйти из него, а японские акционеры «Mitsui» и «Mitsubishi» фактически планировали остаться.Теперь им, возможно, придется согласиться на новые условия, продиктованные кремлем, но их дальнейшее присутствие вряд ли изменит негласное решение россии направлять большую часть сжиженного природного газа из этого хорошо функционирующего проекта в Китай вместо Японии. Прибыль пострадает, но для москвы важен своевременный жест доброй воли своему, так называемому, партнеру, который выразил раздражение по поводу новой Стратегической концепции НАТО, в которой политика Китая определяется как вызов безопасности.

Пекин оказывает взвешенную, но важную политическую поддержку конфронтации россии с Западом, но не оказывает материальной экономической поддержки. Тем временем китайские бизнес-гиганты, такие как «Huawei» и «Lenovo», незаметно сворачивают свою деятельность в россии. Это отступление тщательно замаскировано, а публикация экономических данных все более ограничивается. Тем не менее, одна цифра, которая произвела на наблюдателей впечатление на прошлой неделе, это падение производства автомобилей на 96,7%, а это означает, что российская автомобильная промышленность фактически перестала функционировать. Безработица по-прежнему остается скрытой, но сбой многих цепочек поставок подрывает ключевые отрасли, а также розничную торговлю, где исчезновение многочисленных западных брендов приводит к возрождению “челночной торговли”, напоминающей “серую” экономику 90-х.

Чтобы сбои не парализовали важнейшие предприятия оборонно-промышленного комплекса, правительство рф подготовило пакет законодательных актов, обязывающих все хозяйствующие субъекты выполнять заказы, связанные с ведением войны, с ценами и расписанием, установленными государственными органами. Парламент обязательно примет этот закон без промедления, но эффективность этой де-факто экономической мобилизации остается сомнительной, поскольку строгие приказы министерств не могут быть выполнены, когда ключевые технологии или запасные части для промышленного оборудования недоступны. Российский рубль временно удалось стабилизировать благодаря оперативным мерам Центробанка. Тем не менее, это не сможет спасти российскую промышленную политику, явно руководствующуюся управлением советского образца.

Все попытки усугубить экономические трудности, которые должны подорвать единство Запада, неизбежно приводят и еще приведут к неприятным последствиям для россии, сократив ее доходы от продажи нефти и еще больше сжав крайне необходимый импорт. Путин не может рассчитывать ни на бизнес-лоббирование Германии и Франции, поскольку их инвестиции в россию переведены в разряд “чистых убытков” бюджета, ни на множественные трансграничные каналы коррупции, которые пресечены и расследуются на Западе с внезапной проницательностью. Его “послание” западным коллегам все чаще принимает форму ракетных ударов по многоквартирным домам и торговым центрам в городах Украины, и повторяющиеся ужасы этих военных преступлений только укрепляют в трансатлантическом сообществе вывод о том, что российскую агрессию необходимо остановить как можно быстрее и жестче.

Источник

Правда про життя під російською окупацією

  • 07.07.22, 17:50

Розповідає Олена Здор, голова Василівської районної ради у Запорізькій області, 90% території якої окуповано. Василівський район об’єднує 106 населених пунктів, 11 територіальних громад: з них: 4 - міські, 5 - сільські, 2 - селищні. На території району проживало майже 188 тис населення, що складає 11% від загальної чисельності населення Запорізької області.

"Представники місцевого самоврядування населених пунктів в окупації – сьогодні приклад неймовірної самопожертви і справжнього лідерства. В один день вони були вимушені стати для жителів своїх громад всім – вони і засоби масової інформації, і , подекуди, єдина надія на евакуацію, і зв’язкові, і психологи, які допомагають людям знаходити сили дочекатися ЗСУ. Кожен з лідерів місцевого самоврядування при цьому чудово розуміє, що у будь-який момент їх можуть викрасти або вбити", - Іван Фурсенко, радник Асоціації міст України.

Якщо ви маєте можливість допомогти жителям окупованого Василівського району, звертайтеся до Оксани Мінакової за електронною адресою: [email protected]

Василівський район повністю окупований майже з перших днів війни. Окупація була швидка – війська зайшли і одразу окупували громади. Окупанти зайшли з величезною кількістю техніки – гради, танки бронетехніка.

Солдатів також дуже багато - і кадирівці, і буряти, і ФСБ, і російська нацгвардія – до громад району зайшли всі. Василівський район окупували після Мелітополя, плануючи прорватися до Запоріжжя. Місто Василівка – районний центр – зазнало чи не найбільших втрат.

"2 березня о 7 годині ранку почалося захоплення Василівки після масивних обстрілів попереднього дня. Ми з колегами з міської ради спустилися у сховище, однак навіть з укриття чітко чули, як рухається важка техніка, чули розмови російською мовою, були занепокоєнні, що окупанти зайдуть у міську раду, але вони не зайшли. Пообідні цього ж дня побачили перші страшні картини руйнувань – вигорілі домівки наших мешканців, знищені магазини. Зникло енерго-, тепло-, газо- та водопостачання за температури на дворі 5 градусів морозу. І це, як виявилося наступного дня, було не найгірше з того, що нам ще доведеться побачити. Під обстрілами загинули щонайменше 6-8 мирних жителів, які лежали прямо на узбіччях доріг. Ми одержали інформацію, що окупанти, очевидно, замінували тіла розстріляних. Армія агресора також зняла з флагштоку біля районної державної адміністрації український прапор. Державний прапор України на будівлі міської ради ми гордо утримували з моменту окупації до 25 квітня.", - коментує перші дні окупації Голова Василівської міської ради Сергій Каліман.

Після Бучі окупанти змінили тактику

У Василівському районі окупанти намагаються виглядати як "освободители". Це зовсім не означає, що вони не чинять злочинів, однак їх звірства стали не такими кричущими, як у Бучі чи Бородянці.

В громадах займають житло цивільних, оселі людей, що виїхали, виганяють хазяїв і займають їх помешкання. Грабують все без розбору, найбільші мародерства відбуваються перед ротацією. Ті росіяни, яких скоро замінять на інших, виносять все, що можна винести. Що неможна – трощать.

Оселі українців перетворюють на свинарники, є випадки, коли окупанти влаштовували туалет прямо в оселях.

Залякування, психологічний тиск і фізичне насильство застосовують на блокпостах до українців, що хочуть виїхати, до людей, кого вони викрадають. Заходять до осель з обшуками без жодних пояснень і перевертають домівки догоридригом, тримаючи хазяїв під прицілом.

Іншими словами, до цивільних застосовується суцільний терор, але без масових розстрілів.

В окупованих громадах Василівського району окупанти ведуть постійну, хоча і недолугу інформаційну кампанію. Розповідають мирним жителям, що звільнюють території від нацистів, нагадують про "чудове" життя в СРСР. Розвішують прапори перемоги.

Знімають пропагандистські відео з народною міліцією в "кубанках" та у козацькому одязі, обіцяють щасливе дитинство для дітей з майстер-класами з виготовлення паперових літачків та корабликів з зірочками.

Для українців, чиї діти виросли складаючи складні конструктори , самостійно програмуючи  сайти і читаючи англійською в оригіналі, риторика, м’яко кажучи, не переконлива.

Окупанти докладали значних зусиль для ідентифікації лідерів місцевого самоврядування, щоб схилити їх до співпраці і впливати через них на цивільне населення, переконати місцевих жителів, не чинити опір.

Голова району Олена Здор одержала від окупантів повідомлення, в якому вони фактично погрожують чинити насилля до місцевих жителів. Подібні повідомлення одержувати й інші лідери місцевого самоврядування. Телефони й місце проживання голів громад окупанти дізнавалися через своїх колаборантів.

Коли окупанти зрозуміли, що погрози в смс не працюють, вони вдалися до фізичного і психологічного терору.

До дому пані Олени прийшли з обшуком, погрожуючи фізичною розправою. Обшуки відбулися у всіх працівників районної ради. Евакуація для представників місцевої влади перетворилася на "дорогу смерті".

В окупантів на блокпостах були списки, за якими вони перевіряли кожного, хто хотів виїхати. Кожен блокпост, за свідченнями пані Олени, був як маленька смерть. Під’їжджаючи до постів орків, не знаєш, чи тебе розстріляють, чи викрадуть, чи пропустять далі. Дорога від Василівки до Запоріжжя, яка зазвичай займає 40 хвилин, тривала 6 годин.

Евакуація під обстрілами

Перші спроби евакуації населення були жахливі – постійні обстріли людей, машин. Згодом почали налагоджувати роботу гуманітарних коридорів, але колони автобусів та приватного транспорту перебували під постійними обстрілами.

Евакуація стала ще тяжчою після того, як було зруйновано міст у с. Кам’янське. Люди доїжджали до розбитого мосту і мусили пішки його переходити - майже 1 км пішого ходу під обстрілами. На протилежній стороні мосту їх зустрічали волонтери.

У перші дні евакуйовували жінок і дітей до Дніпрорудного, місто було в оточенні, але не окуповане. З перших днів війни й по сьогодні це дорога життя і смерті. Жителі Василівки, які самі щодня знаходяться під обстрілами, часто без світла і води, без продуктів харчування, ділилися останнім з людьми, які 3-4 доби перебували в автобусах евакуаційної колони з Бердянська, Мелітополя. Маріуполя.

"Одного дня через Василівку проїхало більше 15 000 людей, що евакуювалися. 84 автобуси та 12 км черга з цивільних машин з Маріуполя. Ми у Василівці робили все, щоб допомогти цим людям евакуюватися - організовували гаряче харчування, заварювали чай,  залишали на ночівлю у нашій громаді. Староста Кам’янського старостинського округу проводив авта людей, що евакуювалися, через мінні поля", - додає Сергій Каліман.

На сьогодні з різних громад району виїхала різна кількість населення. Десь більше - через обстріли і пряму загрозу життю, десь менше - бо немає обстрілів, і люди тримаються за своє господарство.

До нас прийшла армія терористів

Зрозуміти, чому і з якою метою росіяни обстрілюють наші громади, неможливо. У Василівському районі обстрілами російської артилерії зруйновані школи, дитячі садки, лікарні, житлові будинки, інфраструктурні об’єкти.

Весь час окупації росіяни викрадають людей. І пересічних громадян, і підприємців, вочевидь, для "викупу", і активістів, і учасників АТО, і керівників місцевого самоврядування, і голів громад, і депутатів обласної ради, і старостів населених пунктів, і фермерів, і працівників поліції.

Вже понад 90 днів як викрадено першого заступника Енергодарського міського голови Енергодарської міської ради Самойдюка І.Г. та міського голову Дніпрорудненської міської ради Матвеєва Є.С. Про їхню долю інформації у родин не має.

Дружина голови Дніпрорудненської міської ради звернулася до Європейського суду прав людини.

Про те, що за викраденнями та катуваннями людей стоїть жага наживи, а ніяка не ідеологія, говорить міський голова окупованого нині Енергодару Дмитро Орлов.

"Зараз в полоні перебувають сотні мешканців міста. З них значна частина - це кваліфіковані працівники Запорізької атомної електростанції. Людей катують струмом, б’ють, утримують в ув’язнені тижнями, а інколи навіть місяцями. Вимагають зізнаватися у "протиправній діяльності", зокрема участі в самообороні міста, приховуванні зброї, називати прізвища інших своїх "спільників". Але ідеологія – це просто привід, рашистам насправді байдуже, яку позицію займає ув’язнена людина. Це переважно викрадення заради викупу. Стандартна такса орків за звільнення ув’язненої з будь-якої причини людини - 50 тисяч гривень. Щоденно ми отримуємо два-три повідомлення про нові випадки викрадення людей", - розповідає пан Орлов.

Не випускають за межі району медиків, які мають бажання евакуюватися, розраховуючи, скоріше за все, в подальшому змушувати лікарів надавати медичну допомогу пораненим окупантам.

Життя в окупації

Перші дні окупації величезну підтримку мешканцям було надано і з боку органів місцевого самоврядування, і з боку підприємців та фермерів району.

"Місцева влада за підтримки локальної торгової мережі забезпечила сховища генераторами. За відсутності теплопостачання, у сховищах таким чином зігрівалися новонароджені, діти, літні люди. Підприємці зі своїх магазинів безкоштовно забезпечувати людей харчами. Фермери допомагали борошном, овочами, хлібом, крупами", - розповідає про перші дні життя Василівки в окупації Сергій Каліман.

На територіях, де ідуть бойові дії, немає води, електропостачання, газу. У Степногірськ, Кам’янське питну воду привозять рятувальники, місцеві фермери підключаючи генератори закачують воду зі свердловин.

Зв’язок майже відсутній через пошкоджені вишки. Місце пошкодження знаходиться в окупованій Василівці. До сьогодні доступу до місця, де зник зв’язок, російська "військово-цивільна адміністрація" фахівцям не надає.

З продуктами харчування також складно. Вже місяць підприємці з Запоріжжя не привозять харчі, прилавки в магазинах – це продукти з Мелітополя, а у Мелітополь продукти завозять з окупованого Криму.

Ціни значно виросли, в перші тижні війни хліб став розкішшю. Пекарні залишилися без борошна, цукру, дріжджів. Селяни в місто привозять молоко, частину роздають сім’ям з маленькими дітьми.

Складно також із забезпеченням лікарень та аптек. Робота фермерів та підприємств майже повністю зупинена. Для населення м.Дніпрорудного та ближніх сіл, наприклад, основним джерелом доходу була робота на Запорізькому залізорудному комбінаті.

Підприємство з іноземними інвестиціями було бюджетоутворюючим. Днями офіційні джерела проінформували про втрату контролю за діяльністю підприємства. Відповідну заяву подано керівництвом підприємства до Служби безпеки України та правоохоронних органів.

Врожаї фермери району вимушені віддавати за безцінь, або просто знищували, адже вивести вирощене і продати неможливо.

Складна ситуація з пенсіями. Люди, які одержують пенсію на картки, не можуть її зняти. Тим часом окупанти роздають пенсіонерам рублі в обмін на їх персональні дані.

Радіо на території району не працює. Українське телебачення доступне лише час від часу, коли є зв’язок. Тому джерелом інформації для жителів району є телеграм канали та сторінки у соціальних медіа представників місцевого самоврядування.

"Наша єдина надія – це ЗСУ. Ми віримо, що кожного дня наші воїни ближче до нас, і Василівський район скоро позбудеться варварів, крадіїв і терористів, які до кінця свого життя шкодуватимуть, що ступили та нашу землю", - ділиться своїми емоціями і надіями пані голова Василівського району.

"Життя в окупації – це життя за законами "автоматного права". Я мушу залишатися опорою для мешканців моєї громади, підтримувати, допомагати, мотивувати. Однак я особисто змінився назавжди як людина. Поки відчуваю, що допомагаю своїм співгромадянам, є сили жити і боротися, інакше безсилля цивільних мирних людей під окупацією просто неможливо пережити", - завершує розмову Сергій Каліман.

На прохання лідерів місцевого самоврядування, з якими спілкувався Іван Фурсенко для підготовки цього матеріалу, інтерв’юер відзначає віддану роботу та героїзм апарату Василівської міської ради, виконавчому комітету, депутатам ,підприємцям та фермерам, волонтером, активістам Василівського району, які з першого дня окупації самовіддано працювали і працюють заради мешканців своїх громад.

Джерело

СБУ знешкодила злочинне угруповання

  • 07.07.22, 17:41

Служба безпеки у результаті слідчо-оперативних дій у Львівській області знешкодила злочинне угруповання, яке «заробляло» на ввезенні в Україну імпортних авто та їх позачерговому оформленні.

Через цю схему на територію нашої країни заїхало понад 40 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Встановлено, що до складу угруповання входили посадовці Львівської митниці, троє брокерів та громадянин однієї з країн ЄС.

За суму від 500 до 1000 дол США ділки гарантували створення «зеленого коридору» на переміщення авто із-за кордону та підробляли документи для постановки автівки на облік без попереднього зняття з іноземної реєстрації.

Наступним етапом було безперешкодне митне оформлення – цю послугу зловмисники надавали за 50-150 дол США.

Під час обшуків за місцями перебування зловмисників правоохоронці виявили чорнову бухгалтерію із доказами протиправної діяльності та кошти - 1,2 млн в гривневому еквіваленті, одержані злочинним шляхом.

Наразі п’ятьом учасникам угруповання повідомлено про підозру за:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою),
  • ч. 4 ст. 368-4 (підкуп особи, яка надає публічні послуги),
  • ч. 3 ст.369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування у двох кримінальних провадження для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до схеми.

Заходи з викриття правопорушень проводили співробітники СБУ спільно зі слідчими поліції Львівщини за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури.

Джерело

СБУ знешкодила агента фсб

  • 07.07.22, 17:34

Контррозвідка Служби безпеки запобігла спробі окупантів встановити місцезнаходження бойових позицій українських військ поблизу південного фронту.

У ході спецоперації затримано мешканця Миколаєва, який крім розвідки дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ в регіоні, збирав розвіддані щодо критичної інфраструктури та оборонних об’єктів у причорноморських районах.

Отриману інформацію агресор планував використати для здійснення серії ракетних обстрілів міст та вчинення диверсій на півдні України.

Раніше надані зловмисником дані були використані зс рф щонайменше при коригуванні масових ракетних обстрілів м. Миколаїв, які відбулися у період з 26 по 30 червня.

Встановлено, що співробітники фсб для проведення розвідувально-підривної діяльності залучили мешканця Миколаєва, який підтримував повномасштабну агресію рф та виправдовував військові злочини загарбників.

Також ворожий агент вивчав суспільно-політичну обстановку в регіоні.

Про одержану інформацію він «доповідав» напряму своїм російським кураторам або через «зв’язкового». Ним виявися місцевий житель, який був завербований фсб, і з 2014 року перебуває на тимчасово окупованій території Донеччини.

Для обміну даними та комунікації зловмисники використовували спеціально створений анонімний Телеграм-канал.

Під час обшуків правоохоронці виявили у агента:

  • вибухівку,
  • вогнепальну зброю та боєприпаси,
  • російську символіку,
  • мобільні телефони з доказами злочинних дій.

Наразі жителя Миколаєва затримано та повідомлено про підозру за фактом несанкціонованого поширення інформації про переміщення та розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 КК України). Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також щодо додаткової кваліфікації інших епізодів його діяльності за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада).

Також встановлено особу мешканця Одеси, якого ворожа агентура планувала залучити до проведення підривної діяльності на території міста.

Триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників злочину.

Заходи з викриття ворожої агентури проводили співробітники СБУ в Миколаївській області за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури.

Джерело

Падіння доходів росіян досягло максимуму за останні сім років

  • 07.07.22, 12:30

Падіння доходів росіян вже досягло максимуму за останні сім років

Реальні зарплати в Росії у квітні впали у річному вираженні вперше з квітня 2020 року – на 7,2%, і ця тенденція тільки посилюється, відкидаючи у розвитку країну назад

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на дані Росстату.

Зазначається, що номінальні зарплати працюючих громадян залишаються приблизно колишніми, проте з поправкою на ціни, що зростають, купівельна спроможність скоротилася.

Падіння реальних доходів росіян досягло максимуму за останні сім років. Сильніше росіяни біднішали лише у 2015 році, після анексії Криму та накладених тоді на Росію економічних санкцій.

Найбільший спад реального доходу традиційно вдарив по працівникам бюджетної сфери: лікарям та соцпрацівникам (11,4%), вченим, викладачам вузів (10%) та вчителям (9,1%). Всі вони отримували в останні місяці прибавки до зарплати, але ті не встигали наздогнати інфляцію.

Джерело

Казахстан вводит закон для запрета провоза санкционных товаров

  • 07.07.22, 12:20

Казахстан срочно вводит закон для запрета провоза санкционных товаров в Россию

«Казахстан срочно подготовил приказ о запрете провоза в Россию и Белоруссию товаров, которые попали под санкции Запада. Минфин страны опубликовал его для общественного обсуждения», — говорится в сообщении издания Караван.

Согласно документу, казахстанские власти не будут заверять электронные счета-фактуры на такие грузы, а без этого пересечение ими границы с Россией будет запрещено.

Уточняется, что список подсанкционной продукции формируется и публикуется в открытом доступе. При этом органы государственных доходов Казахстана — по сути, объединенная налоговая и таможенная служба — должны дать добро или, наоборот, отказать в провозе товаров через границу «в течение одного рабочего дня».

Источник