Російські хакери використовують відкриті джерела у спецопераціях

  • 21.01.20, 17:37
Російські хакери використовують інформацію, отриману з відкритих джерел, зокрема із соцмереж та декларацій, у спецопераціях проти України, а також для тиску на працівників українських спецслужб.

Про це йдеться у публікації на сайті #Трайдент.

Як зазначається у публікації, Росія не відмовилася від планів стосовно України, і на даний момент військова агресія остаточно перетворилася на гібридну війну.

"Вітчизняні фахівці зізнаються – ледь не щодня вони фіксують активності російських хакерів – чи то спроби зламати державні реєстри, чи то отримати доступ до різноманітних баз даних. Як правило, кіберфахівці СБУ ставлять блок, але сили занадто нерівні. Адже на російські спецслужби працюють кілька серйозних хакерських груп, одні з кращих у світі. Наприклад, на головне управління генштабу РФ працюють хакери з "АРТ 28" та Sandworm. На ФСБ — Turla й Dragonfly, а на Службу зовнішньої розвідки РФ – "APT 29". Навіть у кримських фсбшників є своя кишенькова кіберармія – Armagedon. Завдання просте – зібрати максимум інформації, щоб потім використати її у спецопераціях", - повідомляє видання.

При цьому, як зауважує автор публікації, мова йде не лише про секретні дані.

"Окремий напрям роботи росіян – соціальні мережі. Вони моніторять їх дуже уважно. А потім починають використовувати. Як саме? По-перше, для вербування. Чим більше інформації знають про об’єкт – тим легше воно проходить. Недавній приклад – співробітниця одного з аналітичних підрозділів СБУ в Херсонській області була завербована ФСБ і передавала до РФ робочі документи. А все почалося після дружнього спілкування в соціальних мережах. По-друге, для організації серйозних злочинів. Кілька років тому спецслужби РФ здійснили теракт – загинув полковник СБУ. Для організації вбивства росіяни використали багато інформації з відкритих джерел та різних баз даних. По-третє, для тиску на працівників українських спецслужб", - йдеться також у публікації.


Так, нагадує видання, на російському та сепаратистському телебаченні називали прізвища українців, яких звинувачують у вбивстві "Мотороли" та "Гіві". Часто на сепаратистських каналах з’являються і відверті фейки про "каратєлей" — також з конкретними прізвищами.

"Нам відомі їх місця проживання, сімейний стан, автомобілі, ми знаємо, чим вони займаються", — наводить видання дослівну цитату з програми російського пропагандиста Дмитра Кисельова, де він демонструє фотографії українських СБУшників та їхні прізвища.

"Зрозуміло, що рос-тб здебільшого надуває щоки, але тим не менше - що, коли ФСБ дійсно отримає доступ до інформації про наших військових? І в цьому контексті виникає дилема: з одного боку добре, що ми живемо в демократичній країні, де будь-яка інформація стає рано чи пізно прозорою, а з іншого – чи не занадто ми самі спрощуємо життя російським спецслужбам? Фактично – даємо ворогу зброю до рук. І справа тут не тільки у відкритих соцмережах. Мова йде про зміни до закону, які зобов’язують працівників спецслужб оприлюднювати свої декларації. Здається – логічна справа із точки зору демократії. А з точки зору ФСБ – просто подарунок. Адже Росія на тарілочці отримує величезний масив даних про українських фахівців. І додаткові інструменти для вбивств та терактів", - зазначає автор публікації.

Він також звертає увагу, що немало українських "спеців" – самі родом зі сходу, а в багатьох там досі живуть родичі. "Тож вплив на них не матиме жодної проблеми для ФСБ: декларацію почитали, додали трохи своєї інформації, і пазл склався. Можна вербувати, можна посадити до в’язниці, а можна і вбити", - підкреслює видання.

Як зауважує автор публікації, наслідком цього може бути відтік кадрів з українських спецслужб (ніхто не наражатиме рідних на небезпеку – краще звільнитися), ризик появи нових ворожих агентів, завербованих РФ, створення бази для нових інформаційних атак, нові вбивства й теракти всередині країні.

"Безумовно, контроль за майном та фінансами працівників спецслужб має бути. Але це вже питання до відділів внутрішньої безпеки і, зрештою, реформи СБУ як такої. Бо після того, як в ній пройде серйозне скорочення кадрів, а сама Служба перестане займатися економікою і зосередиться на контррозвідці, проблема корупції вже не буде стояти гостро. Це нормально, коли ми хочемо мати спецслужбу західного зразка. Але хіба можна собі уявити, щоб терористи мали доступ до даних ЦРУ чи МІ6? Навряд чи. Тож чому цей процес маємо запускати ми?" - наголошує видання.

 

Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2859884-rosijski-hakeri-vikoristovuut-vidkriti-dzerela-u-specoperaciah-proti-ukraini-zmi.html?fbclid=IwAR2XbZUqFhn_3EPn9xYcvf63FYJr9Bs-lwJJqJriyJzJ_-ue6hR59JWUYtg

Обвинуваченого у справі Гандзюк затримала СБУ

Співробітники  Служби безпеки України у співпраці з Офісом генпрокурора затримали  колишнього помічника нардепа за підозрою у керівництві злочинною  організацією. Ця особа проходить як обвинувачений у справі Катерини  Гандзюк.

Співробітники СБУ встановили, що особи,  які підозрюються у нападі на Катерину Гандзюк, причетні й до вчинення  інших тяжких злочинів. Тож обшуки проводяться для отримання додаткових  доказів. А керівнику злочинної організації, колишньому помічнику  народного депутата України попередніх скликань, повідомлено про підозру.  Він затриманий в порядку статті 208 Кримінального процесуального  кодексу України.

«Розслідування справи вбивства Катерини  Гандзюк - резонансне для суспільства, виклик для СБУ і дуже важливий  маркер зміни в роботі системи особисто для мене. Це трагічна подія в  історії нашої країни і величезне людське горе. Ми докладаємо максимум  зусиль для того, щоб не тільки виконавці, а й замовники були притягнуті  до відповідальності найближчим часом», - заявив голова СБУ Іван Баканов.

Також СБУ провела обшуки у голови Херсонської обласної Ради, колишнього голови Херсонської ОДА, його заступника та інших осіб.

На даний момент 9 особам повідомлено про підозру.

 Детальніше: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/7001?fbclid=IwAR0EmDLFwEasm3UYIr7nX7GsLdlfgH44iKtFVhcW5M3iud0xDA-j7U9XPTk#.SxcPNGLG.dpbs

Фейк: Украинский самолет сбили из-за иранских физиков-ядерщиков

Российские источники произвели на свет немало версий о том, из-за чего  были пущены ракеты по пассажирскому самолету над Ираном. Кроме  непосредственного обвинения США в случившемся, тут якобы виноват и  американский шпион, который нажал на кнопку, и якобы американские дроны,  и секретное использование  методов радиоэлектронного подавления, чтобы  подставить Иран, и даже якобы теневые поставки оружия через Украину. Еще  одна версия, которая разгонялась в сети Телеграм, а также на  маргинальных прокремлевских сайтах — что якобы самолет сбили из-за того, что на борту были секретные физики-ядерщики,  которые не должны были попасть в Канаду. Источники, каналы, по которым  эта версия распространялась, а также отсутствие каких-либо доказательств  подтверждают, что и эта версия — фейк, который будут использовать для  дальнейшего распространения  конспирологических теорий. 

Автором этой версии на российских сайтах всюду указывается некий  доцент Российского  экономического университета им. Плеханова, член  экспертного совета организации «Офицеры России» Александр Перенджиев.  Его комментарии часто фигурируют в прокремлевских СМИ. Он является  автором множества таких заявлений-пропагандистских нарративов, как: “После выборов президента Украина может расколоться на западную и восточную части” , “В Венесуэле совершается прямая попытка государственного переворота при поддержке США”, и т.д. 

Комментируя авиатрагедию в Тегеране, Перенджиев указал немало версий (в том числе и из-за “теневого оборота оружия в Украине”). Среди них есть и конспирологическая: якобы это была диверсия с целью выдать происходящее за несчастный случай. 

“В пример можно привести “случайное” падение самолета, на котором  оказались иранские ученые физики-ядерщики. Проведение подобных  спецопераций исключать нельзя, особенно если узнать точные списки тех,  кто был на борту. Не исключено, что среди них были какие-то важные люди.  Известно, что западные спецслужбы научились делать диверсии, когда  находятся какие-то повреждения в двигателе самолета, в результате чего  происходит падение”, — заявил Александр Перенджиев. 

Эта версия была подхвачена различными маргинальными новостными сайтами, такими как “Федеральное агентство новостей”, taganews.runation-news.ruslovodel.compoliteka.net и другими. Появилось такое предположение и в различных телеграм-каналах. 

Существует целая отдельная конспирологическая теория о том, как спецслужбы США устраивают операции по устранению ученых-ядерщиков Ирана,  КНДР и РФ. С одинаковыми нарративами такая теория расспространяется по  различным маргинальным сайтам. Видимо, так произошло и в этом случае,  как только стало известно, что на борту рейса МАУ были студенты и  несколько ученых иранского происхождения, которые возвращались в  Канаду. 

Подробнее: https://www.stopfake.org/ru/fejk-ukrainskij-samolet-sbili-iz-za-iranskih-fizikov-yadershhikov-na-bortu/?fbclid=IwAR3TPwouDY7SH4OXSTf7PBlNPogINdRIg8UFhKr0YIL5JAfkTvwGQR160WA&__cf_chl_jschl_tk__=be66b71b15aac70098ac7ff8b5eb651c689da2c4-1579532732-0-ATCbK3uudZGRElHYtIRHh8M01zZIS167N8RDcfglsTqyBoKFwaOWXilQhxFvGtLX1_jb_0c7ajx6OMtnDABA9PUvddYhghxSkmdkFYHjly-tCSAkx9jDxYtl8sfT0JDoSTI_UvQy42PtZJNMgWjcFx0FXOt_f7tLRHuLvZ_x0t2CfocqkNOn7aMfZIiXCaSB5ijmBcM4YSfDK0vxqzgLyC0p5qhkQagZOsTBhGwxh-b-cJ8CqosIzwKaSq1v5yzoSK0VL4pM9bct_EZLOudUgxNXIzCZnUcouZp-0IKWj0LtIOty6s-bgp9S3cqbDUgKW763IMDd-7EMyjsLLOwaJ_1GO4elojVgmosCyM7evuNQZPvz1xpdC9npdnl3m5M-RjuTZrFxH9oklR2cwN_B1phCE6trt1N-wie-fimXrlViCiHUWA3yzD_LjWyCSLB0vPwtsHBE04THq8A7AmoWrRE

СБУ викрила завербованого спецслужбами РФ військового

Контррозвідка  Служби безпеки України викрила та припинила підривну діяльність  військовослужбовця однієї з бойових бригад  ЗС України, дислокованої на  Дніпропетровщині.

Оперативники та слідчі спецслужби  встановили, що мешканець міста Святогірськ після початку військової  агресії РФ в Україні виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької  області, де добровільно вступив до лав незаконних збройних формувань так  званої «ДНР». Під час проходження «військової служби» у складі  терористичних угруповань 100 ОМСБр «Республіканської гвардії» та 1 ОМСБр  «Слов’янської бригада» 1 АК «НМ ДНР» він був завербований  співробітниками російських спецслужб.

На початку 2019 року бойовик виїхав з  тимчасово окупованої території та вступив на військову службу до лав ЗС  України за контрактом для виконання завдань ФСБ РФ з отримання  розвідувальної інформації у воєнній сфері. Зловмисник збирав відомості,  зокрема, про дислокацію військових частин ЗС України, у тому числі у  районі проведення ООС, їх переміщення, кількість, тип озброєння,  особовий склад, установчі та персональні дані командирів.

Правоохоронці затримали викритого  контррозвідкою СБУ агента російських спецслужб поблизу військової  частини під час спроби передачі зібраних розвідувальних даних.

Наразі військовослужбовцю повідомлено  про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна  зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної  організації) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про  обрання запобіжного заходу.

Операція з припинення підривної  діяльності проводилась спільно з УСБУ в Рівненській області під  процесуальним керівництвом прокуратури Рівненської області.


Детальніше: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/21/view/6998?fbclid=IwAR0TYNZhLM0rP-dyL2ZXK31qPAGEEGlfECDrleFjZ0E8byHjXyJ91WgZiuQ#.SQhTlkMv.dpbs

Щодо обшуків на території Міжнародного аеропорту Запоріжжя

СБУ провела санкціоновані слідчі дії на комунальному підприємстві «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» у справі щодо зловживань екскерівництва летовища під час ремонту злітно-посадкової смуги.
Обшуки відбуваються у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.
Під час обшуків на авіапідприємстві, в офісних приміщеннях будівельних фірм та в помешканнях фігурантів справи правоохоронці вилучили документацію та електронні носії, чорнову бухгалтерію, що має істотне значення для встановлення обставин вчинення злочину, велику кількість банківських карток, та понад 1 мільйон гривень готівкою.
Наразі одному з колишніх керівників авіапідприємства оголошено про підозру за зловживання службовим становищем та вчинення службового підроблення. Попередньо встановлено, що своїми діями посадовець спричинив державі збитки на понад 1.5 мільйони гривень.
Триває слідство для з`ясування всіх обставин справи та притягнення до відповідальності інших посадових осіб підприємства. Точна сума завданих збитків встановлюється.

На Одещині СБУ викрила сепаратистського інтернет-агітатора

  • 17.01.20, 13:37

Співробітники  Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури  Одеської області викрили інтернет-агітатора, який діяв на користь  країни-агресора.

Оперативники спецслужби встановили, що  чоловік регулярно розміщував на персональних сторінках соцмереж  інформацію із закликами до зміни державного кордону і конституційного  ладу України. Також зловмисник популяризував терористичні організації  «Л/ДНР».

Матеріали для публікацій агітатор  отримував з російських пропагандистських інтернет-видань та сайтів  бойовиків незаконних збройних формувань.

Під час санкціонованих слідчих дій, у  межах кримінального провадження, співробітники СБУ виявили у помешканні  агітатора комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з матеріалами, що  підтверджують протиправну діяльність. Окрім того було встановлено, що  особа займалась вербуванням громадян для незаконної участі в  терористичній організації «Л/ДНР».

У межах відкритого кримінального  провадження за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України фігуранту  справи повідомлено про підозру в скоєнні злочину.

Тривають слідчі дії.

Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/6986?fbclid=IwAR087sac5kdHsdjQAb8HFG7c9YU0JNxOd9pfbkrb29TocQDHtJHndRR6KPk#.JG0BjRL2.dpbs

НАТО поддерживает реформы в секторе безопасности и обороны

  • 16.01.20, 17:45

На заседании Комиссии Украина-НАТО на уровне послов 15 января в Брюсселе международные партнеры высказали поддержку комплексу реформ в секторе безопасности и обороны, которые реализовываются в Украине, сообщает пресс-служба Служба безопасности Украины (СБУ).

«Очень хорошо, что реформа СБУ находится в фокусе НАТО. Альянс выразил готовность поддержать комплекс реформ сектора безопасности Украины, в частности и СБУ. Месседж был очень четким. Для нас действительно важно ориентироваться на опыт и лучшие практики стран-членов Организации в вопросах реформирования служб внутренней безопасности», — сказал уполномоченный представитель СБУ в составе украинской делегации Сергей Пунь.

По его словам, Украина должна реализовать изменения, которые сделают СБУ более современной и эффективной, еще более ориентированной на контрразведывательную деятельность, борьбу с терроризмом, защиту государственного суверенитета. «И именно на это направлен законопроект по реформе СБУ, который сегодня готовится к рассмотрению в парламенте», — подчеркнул Пунь.

Сообщается, что представители НАТО выразили поддержку территориальной целостности и суверенитету Украины и отметили, что активизация мер, направленных на борьбу с коррупцией, обеспечение независимости судебной ветви власти и реформирование СБУ, являются крайне актуальными для Украины.

Кроме того, международные партнеры по НАТО высказали надежду на то, что в рамках запланированного на конец января заседания Совместной рабочей группы высокого уровня Украина-НАТО по вопросам военной реформы, будут представлены основные направления реформирования СБУ.

Источник: https://interfax.com.ua/news/general/635983.html?fbclid=IwAR11JRz4LzAZjkN_2OW8pmYIXyBmrIkVoSzY5kfT6SvepOett_389c8Ta6g

Кінцевий варіант законопроекту про землю — що змінилось?

  • 16.01.20, 17:28

28 грудня парламентський Комітет з питань аграрної та земельної  політики розглянув всі правки до другого читання відповідного проєкту  закону і рекомендував його до прийняття. Передати на голосування у  другому читанні документ планують уже цього тижня.

Що ж змінилось?


Дозвіл на продаж іноземцям лише після референдуму. Профільний комітет  та урядовці все ж закріпили в кінцевому варіанті законопроекту про  ринок землі норму про право купівлі угідь громадянами України. Чи  дозволяти продаж нерезидентам - вирішуватиме народ. В одні руки придбати  дозволять до 10 тисяч гектарів. Крім того, навіть при умові проведення  референдуму, забороняється придбання юридичними особами, учасниками яких  є громадяни держави-агресора, чи інші держави, у яких неможливо  встановити кінцевого беніфіціара, або якщо останні зареєстровані в  офшорних зонах.

Крім того, купити наділи не зможуть фізособи, стосовно яких  запроваджені персональні санкції. А також фізичні та юридичні особи, які  відмовляються співпрацювати у системі протидії і відмивання доходів  одержаних злочинним шляхом. А от фермери, які роками працюють на  державній землі - зможуть викупити її за мінімальною нормативно-грошовою  оцінкою. Таких земель близько 560 тисяч га. І це, насправді, означає  державну підтримку непряму, у розмірі 30 мільярдів гривень. Тобто, по  суті, держава, віддає 30 мільярдів платників податків.

Також земельні ділянки можна буде віддавати під заставу банкам. Утім,  власністю фінустанови угіддя зможуть перебувати не більше двох років.  Отримувати у власніть банки, можуть виключно шляхом звернення стягнення  по заставі, у випадку порушення кредитних договорів. Будь-яким іншим  способом, банки придбавати господарську землю не можуть. У випадку  отримання у власність земель сільськогосподарського призначення, шляхом  звернення стягнення на неї, банки протягом двох років повинні через  земельні торги, повернути це в ринок.

Урядовці також обіцяють українцям дешеві кредити. Втім, отримати  позику фермери зможуть, лише маючи позитивну кредитну історію. Тобто,  аграрій буде зобов'язаний довести державі свою платоспроможність,  виконанням будь-яких інших фінансових зобов'язань. Очікується, що  відсоток під яким можна буде брати кредити - 3-5 відсотків річних в  гривні. Це дуже пільгові умови на рівні інфляції, або меньше рівня  інфляції. Тобто держава буде підтримувати маленьких фермерів, тим, хто  має 500 гектарів, можливо до тисячі гектарів, але не буде надавати  підтримку великим холдингам та хазяйствам.

Джерело: https://enigma.club/articles/kintseviy-variant-zakonoproektu-pro-zemlyu-shcho-zminilos

Міфи про ринок землі

  • 16.01.20, 17:16

Відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення  протягом  останніх 20 років залишається одним з найбільш гострих та  заполітизованих питань. І наразі тема земельної реформи обросла  численними міфами про небезпеки та ризики, через що країна з року в рік  ніяк не може зняти мораторій  на продаж с/г земель, постійно пролонгуючи  його.

Однак статистика говорить сама за себе - Україна залишилась останньою  країною в Європі (крім Білорусі), де повністю відсутній відкритий ринок  сільгоспземель. Таких країн у світі ще кілька — Білорусь, Китай,  Північна Корея, Куба, Венесуела, Таджикистан, Конго. В той час, коли ми  тільки обговорюємо, чи можна дозволити українцям вільно розпоряджатися  своєю землею, весь світ вже давно дав відповідь на це питання.

Останні заяви Прем`єр-міністра України про відкриття ринку землі з 1  жовтня 2020 року збурили з новою силою дебати в суспільстві. Тож давайте  розбиратись з основними міфами, які заполонили український  інформаційний простір.

Міф №1. Відкриття ринку землі суперечить Конституції.

Найпершим аргументом противників ринку землі є те, що його відкриття  суперечить Конституції України, і його доля повинна бути вирішена на  всеукраїнському референдумі.

В законопроєктах про обіг земель передбачено, що ринок земель с/г  призначення відкриється лише після проведення та встановлення  результатів всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель  сільськогосподарського призначення. А це означає, що мораторій на продаж  земель, який вже діє 18 років, буде продовжено ще на тривалий період  для розробки та прийняття закону про всеукраїнський референдум, збору  підписів 3 мільйонів (!) громадян України, призначення референдуму та  встановлення його результатів.

Зважаючи на зазначене, видається абсурдним вирішення питання права  власності на землю на всеукраїнському референдуму, оскільки Конституцією  України вже гарантується право власників вільно розпоряджатись своєю  землею. Виходячи з цього, є недоречним вирішення всіма громадянами  питання розпорядження землями за їх власників. Тобто, під лозунгами щодо  необхідності вирішення долі ринку землі на всеукраїнському референдумі  ховаються маніпуляції осіб, які не бажають відкривати ринок землі та  хочуть залишити дію мораторію, тим самим обмежують права власників на  вільне розпорядження землями. Так, в 2018 році Європейський суд з прав  людини у справі «Зеленчук та Цицюра проти України» виніс рішення, що  мораторій на відчуження земель порушує права людини,  а також виніс  пропозицію уряду України вжити необхідних заходів щодо скасування  заборони на відчуження сільгоспземель.

Міф №2. Всю землю скуплять іноземці.

Страх  про те, що землі с/г призначення скуплять іноземці, в тому  числі резиденти Росії, не має зовсім ніяких підстав, та є оманою  громадян, адже в урядовому законопроєкті про обіг земель № 2178 іноземці  не включені до переліку суб’єктів права власності на землі с/г  призначення. Так, в зазначеному законопроєкті вказано, що іноземці  можуть успадковувати земельні ділянки, але вони зобов’язані їх відчужити  протягом 1 року з дня набуття права власності. Наразі в чинному  законодавстві вже закріплене таке положення, а також зазначено, що землі  с/г призначення не можуть передаватись у власність іноземцям.   

Також цим законопроєктом передбачається новий вид санкцій, який може  застосовуватись щодо окремих іноземних держав та їх резидентів, а саме:  заборона на набуття у власність земельних ділянок. Зокрема, такий вид  санкцій передбачається для того, щоб громадяни та юридичні особи Росії  не набували у власність землі с/г призначення на території України.

Міф 3. Вся земля опиниться в руках кількох «сімей».

Одним з упереджень людей є те,  що землю скуплять агрохолдинги, які  наразі мають великі масиви землі в своєму обробітку. Проте це не так,  адже в новому  урядовому законопроєкті про обіг земель № 2178  максимальна площа с/г земель у власності визначена на рівні 15%  сільськогосподарських земель в області та 0,5% в Україні.

Встановлені обмеження щодо набуття у власність до 15 % території с/г  земель в області запобігатимуть їх концентрації в руках 2-3  агрохолдингів та сприятимуть появі нових суб’єктів агробізнесу або  збільшенню площ оброблюваних земельних масивів малими та середніми  фермерами.

Наразі в Україні лише 5 компаній мають в обробітку площі поверх межі в  0,5% сільськогосподарських земель України. Тому обмеження площі земель,  які можуть перебувати у власності пов’язаних осіб, сприяє перерозподілу  сільськогосподарських угідь та надає можливості решті суб’єктам  збільшити площі оброблюваних земель.

Міф 4. Зникнуть робочі місця в селі.

Люди на селі побоюються, що із запуском ринку землі вони втратять  свої робочі місця у зв’язку з тим, що агрохолдинги, які скуплять землю,  використовують менше робочої сили ніж малі та середні фермери.  Проте,  за умови відкритого ринку землі, власники земельних ділянок на селі  зможуть продати їх та отримати кошти, які потенційно можуть бути  інвестовані у сільський розвиток та підприємницьку діяльність, а саме:  відкриття магазинів, кафе, готелів, надання сервісних послуг тощо. А як  наслідок, це сприятиме самозайнятості осіб та створенню додаткових  робочих місць.

Також, при відкритому ринку земля може використовуватись власниками  як предмет застави, що надасть можливості залучати додаткові кошти  власниками земель та підвищить рівень їх мотивації до праці на своїй  землі та виробництву с/г продукції. Тобто, ринок землі сприятиме  розвитку малого та середнього фермерства, і знову ж таки, створенню  нових робочих місць.

Міф 5. Настане продовольча криза.

Знову ж повертаємось до іноземців, які «скуплять землю» - люди  переконані, що вони  будуть вирощувати на цих територіях продукцію, яка  буде вивозитись з України, що в результаті спричинить продовольчий  дефіцит. Ці побоювання є безпідставними, оскільки питання продовольчої  безпеки залежить не від прав на землю та їх суб’єктів, а від митної  політики щодо експорту та імпорту сільськогосподарської продукції.

За результатами 2018 року агропродовольчий експорт України склав 18,6  млрд дол. США, що майже в 4 рази перевищує імпорт зазначеної продукції  (5,1 млрд дол. США). Таким чином Україна виступає нетто-експортером  агропродовольчої продукції і цей статус зберігається вже більш як 10  років.

Наразі існує низка міфів щодо наслідків відкриття ринку землі, але як  бачимо всі вони побудовані на маніпуляції є та безпідставними. Варто  пам’ятати, що продовження дії мораторію є вигідним тим, хто працює в  тіні, та особам, які незаконно розпоряджались державними та комунальними  землями, а також деяким політикам. 

Отже, ... "не такий страшний вовк, як його малюють!"


Джерело: https://enigma.club/articles/mifi-pro-rinok-zemli_1

Нове керівництво ДПС блокує реформу служби

  • 16.01.20, 16:14
Не  так давно уряд анонсував старт Податкової реформи навесні 2020 року, а  оновлена податкова система має набути чинності вже з 1 січня 2021 року.  Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Daily Ukraine.

За словами прем’єр-міністра України, зараз податкова система працює не на користь добросовісних платників податків.  При  створенні нової моделі податкової системи уряд буде виходити з того, що  оподаткування має бути таким простим, щоб воно не було обтяжливим ні  для кого.  Новий керівник Державної податкової служби Сергій Верланов теж за реформу служби.  Він вважає, що реформована служба буде доносити до платників податків думку про те, що платити податки – це почесно.  Адже,  за його словами вона стане краще забезпечувати права і прозорість для  платників податків. Головними цілями реформування Державної податкової  служби діючий очільник окреслив забезпечення прав і прозорості правил  гри для платників податків – це справедливі і відкриті правила для всіх.   Крім  цього, Верланов запевняв, що Служба також ставить перед собою мету  зменшити масштаби тіньової економіки і збільшити доходи відомства,  пообіцявши показувати платникам податків, на що витрачаються їх гроші.  Однак,  це все слова. На ділі ж виявилось, що наміри Верланова не такі вже й  прозорі та суперечать планам українського уряду щодо Податкової реформи.  Важливі кроки до старту реформи блокуються, натомість йде затягування  та відтермінування початку реформування через вкрай важливу  «необхідність» впровадження тотальної діджиталізації всієї Служби.  Чому так відбувається? Про яку реформу може йти мова, коли все керівництво ДПС самі «зайняті» в «тіні» та відмивають кошти?  Будь  яке перешкоджання старту реформи керівництвом ДПС пояснюється дуже  банально: несанкціоновані грошові потоки не дають змоги покласти початок  старту реформи. За інформацією отриманою нашою редакцією від анонімного  джерела, нове керівництво ДПС разом із підлеглими з числа посадовців  Державної податкової служби здійснювали протиправну діяльність по  переведенню безготівкових коштів у готівку керівникам суб’єктів  господарювання, з метою їх виведення в тіньовий сектор економіки на  загальну суму понад 500 млн. грн. щомісячно!  Цей факт було викрито правоохоронними органами, діяльність злочинного угрупування з числа «посадовців» ДПС припинено.  Як  виявилось, новопризначені посадові особи Державної податкової служби  України під час виконання безпосередніх обов’язків, здійснювали  несанкціоновані дії із службовою інформацією, чим надавали можливість  ряду «конвертаційно-транзитних» груп оминати систему автоматизованого  моніторингу оцінки ступенів ризику та, як наслідок, ухилятись від сплати  податків в особливо великих розмірах.  Коло осіб, задіяних у здійсненні протиправної діяльності, ці імена має знати загал:  Кондра Олександр Ярославович  – помічник Голови ДПС України, який особисто проводив співбесіди з  кандидатами на посади керівників територіальних управлінь ДПС, а після  призначення кандидата на посаду реєстрував останніх в таємному «телеграм  каналі», в якому надсилав вказівки з приводу лобіювання інтересів  «конвертаційних» груп;  Криган Юрій Михайлович  – помічник Голови ДПС України, куратор по контролю за ризиковими  операціями, приймав рішення по блокуванню/розблокуванню податкових  накладних;  Каленіченко Наталія Григорівна  – директор департаменту обслуговування платників ДФС. Безпосередньо  вела перелік підприємств, які безперешкодно працювали в складі  «конвертаційних» груп; Мішалов Дмитро Сергійович –  заступник директора департаменту моніторингу ризикових операцій. За  вказівками Кригана Ю.М. здійснював блокування/розблокування податкових  накладних підприємств «конвертаційно-транзитної» групи. Також спільно з  учасниками злочинної групи погоджував переліки підприємств, лобіювання  інтересів яких здійснювалось для отримання неправомірної вигоди;  Сердюк Наталія Павлівна  – заступник директора департаменту обслуговування платників  безпосередньо підпорядковується Каленіченко Н.Г. Виконувала безпосередню  роль виконавця, а саме разом з спеціалістом в ІТ сфері Кузнецовим П.С.  здійснювала втручання в автоматизовані системи ДФС з метою ручного  коригування автоматизованих систем ризику;  Кузнецов Павло Станіславович  (колишній Заступник директора департаменту розвитку ІТ-начальник  управління забезпечення інформаційних процесів), зареєстрований як  фізична особа-підприємець та відповідно до наявної документації,  являється переможцем тендеру на надання послуг, пов’язаних з  обслуговуванням баз даних ДФС, а саме послуги з технічної допомоги  адміністрування баз даних за період 2016-2019 на суму 1,029 млн. грн.,  займає робочий кабінет на четвертому поверсі в адміністративному  приміщенні ДФС.  Виведенню у «тінь» такої великої суми сприяли власники підприємства ТОВ «Програміка»:  Ялосовецький Ігор Андрійович  засновник підприємства ТОВ «Програміка». В період 2009 – 2010 роках  являвся заступником директора Департаменту інформаційно-аналітичного  забезпечення процесів оподаткування Державної податкової адміністрації  України.  Миськів Богдан Теодозійович  – директор підприємства ТОВ «Програміка» у 2003–2005 році був  заступником директора департаменту автоматизації процесів оподаткування  ДПАУ, у 2011 році був відповідальним за тендери Мінфіну по  комп’ютеризації.  З метою глобалізації протиправних дій для отримання неправомірної вигоди були залучені керівники регіональних органів ДПС:  Долозіна Ірина Леонідівна – в.о. начальника ГУ ДПС у Донецькій області;  Паша Людмила Георгіївна – в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Донецькій області. (голова комісії по ризиковим СГД в ДПС);  Кресяк Василь Васильович – в.о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області;  Завада Тарас Йосипович – в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Львівський області;  Вітик Орест Дмитрович – в.о. начальника Головного управління ДПС у Київській області;  Войтюк Віталій Миколайович – в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Київській області;  Левкін Іван Володимирович – в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Київській області.  Вищевказані  «посадовці» створили протиправний механізм, спрямований на сприяння в  незаконному формуванні податкового кредиту з ПДВ суб’єктам реального  сектору економіки від підконтрольних фіктивно створених суб’єктів  підприємницької діяльності (всього використовувалось понад 300), шляхом  проведення безтоварних операцій та підміни номенклатури товарів/послуг.  Цей випадок стане взірцем для всіх новопризначених та новообраних посадовців.  Український  уряд демонструє всім без виключення, що здійснення будь-якої  протиправної діяльності в українському уряді, державних органах, силових  структурах обов’язково буде викрито, а винні будуть покарані та  притягнені до відповідальності. 


Детальніше: https://upmp.news/ua-in-ukraine/nove-kerivnitstvo-dps-blokuye-reformu-sluzhbi-sivshi-na-tinovi-groshovi-potoki/?fbclid=IwAR2dsvEM32OXO-ZJ2jXGROnzjGHkoLWGYzoz8lda42UIYe-At_YLC8AOMUc