Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Східняк

попередня
наступна

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 1

     У багатьох музеях, поряд з відомою  картиною  "Запорожці  пишуть листа турецькому султанові" (Миргород, Петербург  і  т.ін.), можна побачити фотокопії як самого козацького листа, так і  листа султана, що на нього дотепно склали відповідь наші пра-пра-діди. Ось що там написано: (Публікація Д.Яворницького , також виставлено в Миргородському музеї та С.Петербурському Ермітажі) 

 СУЛТАН МУХАМЕД IV - ЗАПОРІЗЬКИМ КОЗАКАМ

     Я, султан, сын Мухамада, бpат солнца и луны, внук и намісник божий, владелец царств - македонского, вавилонского, іерусалимского, Великого и Малого Єгипта, царь над царями, властелин  над властелинами, необыкновенный pыцаpь, никем  не  победимый воин, неотступный хpанитель гpоба Иисуса Хpиста, попечитель самого  бога, надежда и утешение мусульман, смущеніе  и  великий защитник хpистиан - повеліваю вам, запорожскіе козаки, сдаться мні  добровольно и без всякого сопpотивления и меня вашими  нападеніямі  не заставлять беспокоить.

                       Султан турецкій Мухамад IV.

ЗАПОРІЗЬКИ КОЗАКИ - ТУРЕЦКОМУ СУЛТАНУ

     Ти - шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш і сомого люципеpа секpетаp ! Який ти в чоpта лицаp ? Чоpт викидає, а твоє військо пожирає. Не будеш ти годен синів  христіянських під собою мати; твого війська ми не боїмось, землею і водою будем битися з  тобою. Вавилонськкий  ти кухар, македонський  колесник, ієрусалімський броварник, александрійський козолуп.  Великого  і Малого Єгипту  свинар, вірменська  свиня, татарський  сагайдак, кам`янецький кат, подолянський злодіюка, самого  гаспида  внук і всього світу і підсвіту блазень, а нашого бога  дурень, свиняча морда, кобиляча срака, різницька собака, нехрещений лоб, хай  би взяв тебе чорт ! Оттак тобі козаки відказали, плюгавче  !  Невгоден єси мати вірних християн !      Числа не знаєм, бо календаря не маєм, місяць на небі, год  у книзі, а день такий у нас як у вас, поцілуй за те ось куди нас..!      Кошовий отаман Иван Сірко зо всім кошем запорожським 

36

Коментарі

112.05.10, 23:13

Не тільки цей лист а і сама картина є дотепом. Багато персонажів мальовані з знатних людей які не завжди радо хотіли позувати. Треба перечитати ще раз Яворницького щоб освіжити в памяті цю історію.Там здається писаря написали з самого Яворницького.

    212.05.10, 23:27Відповідь на 1 від Горянка

    ... Треба перечитати ще раз Яворницького щоб освіжити в памяті цю історію.Там здається писаря написали з самого Яворницького.Саме так! Але весь реферат у мене не "вставився", хоча мені всі обіцяли, що на блогах немає обмеження за розміром.

    Далі буде (Все буде! Я це "листування" 20 років збирав.)

      313.05.10, 21:05

      Чекаємо продовження.... (файно виходить, а Ви сумнівались)

        426.08.10, 20:06

        Гарно козаки відповідають.Тепер треба зібратися з духом, і теж саме сказати урке Януковичу.

          525.10.10, 22:04Відповідь на 3 від Діду

          Чекаємо продовження.... (файно виходить, а Ви сумнівались)Друже, а як редагувати власний блог, ну там збільштти шрифт, зменшити, щось поміняти ще?

            625.10.10, 22:10Відповідь на 5 від Східняк

            Чекаємо продовження.... (файно виходить, а Ви сумнівались)Друже, а як редагувати власний блог, ну там збільштти шрифт, зменшити, щось поміняти ще?От і не знаю, там слабенький текстовий редактор. Оскільки живемо в країні рад.... , раджу звернутись до lady-com в неї там якось виходить.

              729.10.10, 15:52Відповідь на 6 від Діду

              Колекціонери цього жанру!
              Не залиште поза увагою і цей "лист":
              http://humour.ukrlife.org/yanich.html
              Також буду вдячним за надсилання будь-яких варіацій по темі