Серія першокласних музейних скандалів від В.Кириленка

  • 17.06.15, 14:03


  Журналісти зробили коротку підбірку матеріалів про хаос у найбільших музеях. Організатор - видатний міністр культури Славік Кириленко.

Здається, вже буде не просто ганебна відставка, а серія кримінальних справ, суди і показове покарання...

У Нацзаповіднику Лавра – Музейний Майдан. Ставленики Я-овоча і мунюстра Кулиняка і досі при владі – нахабніють…

http://museum-ukraine.org.ua/?p=4411

Нацмузей у Пирогові – колотить дивний піп-дирехтор, улюблений шоу-мен Я-овоча Скрипка (фест Країна Мрій) і міністр Кириленко, жінку якого впіймали на науковому плагіаті!

http://museum-ukraine.org.ua/?p=4402

Скандал довкола плагіату дружини одного з керівників Уряду – Міністра культури України, розгортається за класичним сценарієм. Віце-прем`єр міністр Славік Кириленко і його видатна наукова жона раптом повністю втратили дар мови. Глухо мовчать. Бо говорити якось і нічого.

Піймались. 

http://museum-ukraine.org.ua/?p=4227

 Найбільший скансен Європи свідомо нищать!

http://museum-ukraine.org.ua/?p=4396

Телегрупу каналу 24 бандити попа-директора арештували просто в Музеї у Пирогові. Фактично взяли у заручники! Відбила міліція… Тихе музейне життя! До Міністерства культури працівники “Пирогова” привели цапа Сметанку. Разом із музейниками він протестує проти нового керівництва, який і захотів проводити фестиваль на території музею. Кажуть, із козлика директор буде кращим, аніж теперішній очільник Юрій Бойко.

http://museum-ukraine.org.ua/?p=4398

Крадуть і все порушують!

http://museum-ukraine.org.ua/?p=4419

Музейний Майдан у Лаврі

  • 16.06.15, 20:56

index77

У зв’язку з тим, що дирекція Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, яка була приведена до влади в часи біглого Януковича, вважає всесвітньовідомий Заповідник своєю власністю і активно руйнує його, працівники Заповідника звернулися з колективним листом до керівних осіб України, щоб зупинити цей злочинний процес.

Подаємо текст листа, який був надісланий Президенту України Порошенку П.О., Прем’єр-міністру України Яценюку А.П. та Віце-прем’єр міністру -Міністру культури України Кириленку В.А.:

«До Вас звертаються працівники Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника з приводу незаконного запровадження нової структури в нашому музейному закладі та його перепрофілювання.

Купка людей, які не мають нічого спільного з музейною діяльністю на чолі з генеральним директором Михайлиною Л.П., перетворюють наукову і культурно-освітню установу світового значення на власну годівничку.

За вивіскою економії бюджетних коштів в заповіднику створюють структуру, що не відповідає вимогам ст. 2 Закону України «Про музеї та музейну справу» та п. 5 Типового положення про адміністрацію історико-культурного заповідника (Постанова КМУ від 26.06.13р. № 452) та затвердженому в установленому порядку Статуту Заповідника. Статут визначає основні види діяльності Заповідника: забезпечення охорони, популяризації пам`яток національної та світової спадщини, проведення науково-дослідної, науково-методичної, виставкової, екскурсійної, культурно-освітньої та інформаційної роботи. На жаль,  Міністерство культури України не розібралося і вже затвердило структуру та штатний розклад Заповідника.

Зазначена структура не має обґрунтування, тому що передбачає не зменшення кількості бюджетних місць та економію бюджетного фонду заробітної плати, а лише перерозподіл посад і посадових окладів.

Адміністрації Заповідника переводить значну кількість співробітників на нижчі посади та в інші структурні підрозділи із помітним погіршенням умов праці (це, як правило, музейні працівники з великим досвідом роботи в Заповіднику), натомість для «своїх», нещодавно прийнятих, без музейного стажу, комплектують нові структурні підрозділи з 200% 300% доплатами до окладів «за складність та високу якість роботи».

Уводять у штатний розклад посади за напрямом «основної» діяльності Заповідника, які не відповідають визначеним Єдиною тарифною сіткою розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників закладів культури.

Перед запровадженням у дію нової структури і нового штатного розкладу таємно від колективу створюють ще одну профспілку, головою якої стає начальник відділу науково-реставраційних та відновлювальних робіт, членами профспілки – лише співробітники зазначеного відділу та відділу бухгалтерського обліку. Це зроблено для маніпуляцій і потрібної картинки перед керівними органами держави. Представників від чинної профспілки не залучено до процесу реструктуризації.

Переважну більшість членів колективу не ознайомили із структурою та штатним розкладом, затверджених в установленому порядку. Приховано попередній штатний розклад, хоча всі зазначені документи повинні бути у вільному доступі.

Начальників відділів, які відповідають за роботу ввірених їм структурних підрозділів, також не ознайомлюють ані з новою структурою відділу, ані з професійною придатністю працівників, які переведені до них у відділи. Крім того, не додержано двомісячного терміну фактичного скорочення під виглядом переведення на іншу посаду. Комісія, яка видає попередження працівникам, «наполегливо рекомендує» ­– під загрозою звільнення – писати заяви на переведення «минулим  числом», з 02.06.2015 р., а не в термін, установлений законодавством. Уже кілька тижнів у Заповіднику працює це «чистилище», через яке проводять всіх працівників.

Посади співробітників, які наразі перебувають у відпустках по вагітності та пологах та догляду за дітьми до досягнення ними трирічного віку, виведено зі штатного розкладу: їм також «пропонують» переведення на інші посади з погіршенням умов праці, що є порушенням законодавства України. Ці «пропозиції» надходять дзвінками, викликами на роботу, рекомендованими листами, погрозами скорочень і звільнень, тобто в незаконний спосіб.

Незважаючи на те, що Заповідник створено на базі ансамблю нерухомих пам`яток культурної спадщини ХІ–ХХ ст.ст. з унікальними творами монументального мистецтва та його розміщено більш ніж на 23 га території зі складною інженерною інфраструктурою, було ліквідовано посади головного архітектора, головного інженера та головного художника. Але збережено відділи, де працюють близькі родичі та «наближені» до керівництва Заповідника.

За наявності лабіринтів Ближніх, Дальніх і Варязьких печер, а також цілого Печерного комплексу, що складається із 17-ти, ще не повністю досліджених підземних споруд – унікальних пам`яток, ліквідують спеціалізовану дільницю підземних робіт, яку було створено саме з метою проведення робіт зі збереження, укріплення та подальшого дослідження численних підземних споруд на території Заповідника. Водночас у структурі зберігається відділ науково-реставраційних та відновлювальних робіт в кількості 10 осіб, який виконує функції замовника під час проведення реставрації, хоча протягом останніх 2–3-х років ремонтно-реставраційні роботи не проводять.

index77

До того ж, відбувається знищення одного з основних напрямів діяльності Заповідника – культурно-освітнього та інформаційного.

Ліквідують науково-дослідний відділ мультимедіа-технологій, створений ще 1998 року, який одним із перших в Україні розробив сайт однієї з найбільших музейних установ світу та постійно оновлює його структуру та дизайн. У доробку відділу – віртуальний тур та фільми про пам’ятки архітектури Києво-Печерського заповідника, 3D-проекти, перші в музеях Києва Qr-коди, інтерактивні карти, численні презентаційні диски для міжнародних заходів різними мовами, презентації до міжнародних наукових конференцій та доповідей генерального директора. Відділ отримав диплом II Всеукраїнського музейного фестивалю в номінації «Музейні комп’ютерні мультимедійні програми» за віртуальну подорож Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником. Натомість співробітникам відділу, які протягом тривалого часу набули величезного досвіду у царині інформаційних та мультимедійних технологій, закінчивши для цього численні курси підвищення кваліфікації та отримавши відповідні дипломи та сертифікати, пропонують посади, що навіть не потребують вищої освіти, а саме: сторож сектору безпеки та сторожової охорони, музейний доглядач тощо, з відповідним зменшенням окладу.

Нищівний удар завдано екскурсійній частині Заповідника. Усупереч назві «Відділ екскурсійної та методичної роботи», із зазначеної структури виведено два сектори, що провадили роботу з відвідувачами та екскурсоводами, працювали над аналітикою, соціологією, вивченням контингенту, уведенням нових тем, поповненням портфелю екскурсовода тощо. Керівнику сектору роботи з екскурсоводами та начальнику відділу, незаконно звільненої та поновленої на посаді в судовому порядку, нещодавно запропоновано посади екскурсоводів. Це просто переслідування неугодних працівників через особисту неприязнь до них генерального директора та його оточення.

10 червня 2015 р. на посаду начальника відділу було призначено ще одну особу, тобто сьогодні посаду начальника відділу обіймають дві особи одночасно.

Таким чином, у Заповіднику діє дві структури та два штатних розклади, що суперечить чинному законодавству, завдає збитки державі та веде до колапсу музейної установи.

Уведенням у дію зазначеної структури та штатного розкладу адміністрація Заповідника свідомо викликає невдоволення працівників, штовхає колектив та їхні родини до збурення у складний для держави час і напередодні виборів до місцевих рад. Відомо, що сьогоднішню дирекцію заповідника приведено до керівництва у часи біглого Януковича і призначено на посади горезвісним міністром із його «команди». Усі ці роки вони вихвалялися тісними, дружніми, а дехто й родинними, зв’язками зі збанкрутілими антиукраїнськими діячами. Звичайно вони швидко перефарбувалися і вже розповідають про тісну дружбу й родинні відносини з чинною владою. А політика руйнації продовжується.

Просимо Вас надати оцінку викладеним фактам і припинити знищення одного з найбільших у світі музейних закладів – Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і переслідування його працівників.

Представники Заповідника: …»

Коли стриптиз від Славіка Кириленка з плакатами на мотузці?

  • 12.06.15, 09:23


Спостерігати без сміху за істеричними рекламними конвульсіями "культурологічного ідола Мінкульту", чию дружину впіймали на науковому плагіаті в "кульку Поплавка", вже якось і не можна. Це не Міністерство культури! Це - пральня цирку... І витончена ганьба уряду Яценюка.

Таке враження, що скоро Славік Кириленко зробить стриптиз, аби потрапити в новини великих каналів. На подібне шоу телебачення приїде радо... Безкоштовна порада - дерзайте! І організувати те яскраве дійство варто на сходах колись славнозвісного Історичного музею. Нині - якоїсь дешевої піар-контори, що комсомольськими темпами дискредитує історичну науку взагалі і музейну галузь зокрема.

Треба мати мабуть центнер "креативу", аби додуматися розвішати плакати опального російського художника на мотузці, просто перед входом до солідної колись наукової установи! Паркан притягти не додумалися?

Особливо розчулила поява Великого автентичного вождя Мінкульту на таку вікопомну подію, у крутому Mercedes S500 за 135 000 ганебних американських доларів! Нахабні журналісти дізналися, що раніше на тому символі європейського автопрому пересувався сам С.Тігіпко! Чи в музей приїхав на трамваї?

Хоча, краще за дівчаток зі Славкових прес-служб, описати такі перемоги і опублікувати забойні компроматні фотки, ніхто не зможе! Для чого вороги, якщо є ТАКІ директора ТАКИХ музеїв і такі класні піарники?

"Виставка плакату «WWIII Третя інформаційна» включає понад 30 робіт російського блогера та графіка Антона Мирзіна. Виставку відкрито на сходах Національного музею історії України. Плакати присвячені викриттю пропаганди, масової дезінформації, маніпуляцій громадською думкою за допомогою ЗМІ.

Відкриваючи виставку, В’ячеслав Кириленко наголосив, що в Україні гарантовані вільні медіа, і журналісти мають вирішальний вплив на політику та рішення влади. Демократична українська держава гарантує свободи вираження кожному. «Ми бачимо тут антивоєнні, анти пропагандистські роботи, плакати за мир, свободу і демократію. Все це нам зараз дуже потрібне», - наголосив Віце-прем’єр. 

  «Зараз багато чесних інтелігентних людей знаходять можливості для реалізації в Україні. Людям, які борються проти тоталітарного режиму сусідньої держави, у ці непрості часи український народ повинен подати дружню руку», - сказав В’ячеслав Кириленко.

Директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська пояснила, що тематика виставки – сучасна українська історія, осмислена у плакаті, і саме тому місцем її проведення став Історичний музей. Формат виставки на сходах  демонструє відкритість, готовність до трансформацій самого музейного закладу, а також є жестом підтримки сучасного мистецтва плакату. «Виставка допомагає усім задуматися, наскільки журналістам важко і важливо залишатися незалежним, об’єктивним, і наскільки важливо зрозуміти, яким ЗМІ довіряти, а які треба викреслити з своєї уваги», - сказала Тетяна Сосновська.

  Антон Мирзін подякував за можливість представити свої роботи в Україні, та в цілому за ставлення українського суспільства до його творчої та громадянської позиції. «Своїм прикладом хотів підтримати всіх активних людей у Росії, які готові протидіяти тому, що відбувається. Сподіваюся, що протистояння, яка розпалюється, буде подолано, зокрема, і засобами інформаційного впливу», - сказав художник.

Віце-прем’єр поспілкувався з художником та подякував йому за мужню громадянську позицію та принциповість. «Ми подолали своїх ідолів, бажаю вам подолати своїх», - сказав В’ячеслав Кириленко. Він також запросив Антона Мирзіна взяти участь у конкурсі патріотичного плакату, який проводить Міністерство культури.

Про автора: Антон Мирзін – громадянин Росії, 1978 р.н., блогер, художник. У листопаді-грудні 2014 року представив 45 робіт на виставці «100 кращих українських патріотичних плакатів» в Києві, після чого ФСБ Пермського краю відкрила кримінальну справу за публічні заклики до екстремізму через ЗМІ. У російських ЗМІ пройшла серія телесюжетів про «художника-русофоба». Через погрози фізичної розправи та ризик отримати кримінальний термін 7 грудня 2014 року Мирзін виїхав до України. В Києві очікує на статус політичного біженця."

Сайт Мінкульту

А тим часом, за "прикрашеними" плакатами дверима музею триває скандальне протистояння колективу з ставленицею В.Кириленка, в принципі, непоганою людиною, яка не маючи досвіду керівництва таким складним і великим музейним комплексом, стрімко втрачає репутацію, перетворюючись на негативного персонажа. Був прекрасний, адекватний директор маленького музею, який завдяки наполегливим зусиллям пані Тетяни здобув міжнародне визнання, звучав. І раптом такі скандали... Не можна так переоцінювати свої сили! Музей - не середня школа на Борщагівці... Кращий вихід - повернутися туди, де було добре. Такий вчинок всі зрозуміють, поверне повагу. Відставка Славка - справа кількох тижнів. Буде новий, несподіваний Міністр культури. І нинішні фаворити ризикують залишитися і без роботи, і без репутації... Останню тонку червону лінію ще не перейдено. Хоча, вже поруч...

"Останні події в Національному музеї історії України. 1.06.2015 р. у програмі «Дістало» каналу ICTV був поданий сюжет про ситуацію в галузі культури, що склалася після ряду одіозних та скандальних призначень міністра культури Кириленка В. взагалі і, зокрема, про Національний музей історії України. Незважаючи на те, що співробітники вийшли на камери і спробували донести свою позицію, фактично звернулись до каналу ICTV за захистом, ситуація та манери управління п. Сосновської Т.В. не змінилися. Тиск та пресинг лише посилися. Ще наприкінці запису сюжету, одна з співробітниць, що виступала з критикою, дізналася про чергову догану. В той же час, адміністрація метушливо намагаться швидкоруч замаскувати адміністративні помилки. Нарешті був призначений новий вчений секретар – нажаль, знову без жодного року музейного стажу, що неприпустимо для посади такого рівня. Проведена перша за три місяці схожа на «наукову» науково-методична нарада, на якій заднім числом була проведена недолуга, далека від науки концепція виставки до річниці депортації кримських татар (яка так і не була подана у друкованому вигляді. В черговий раз була здійснена спроба протягти питання про передачу колекції художнього скла до НМУНДМ. Але, як тільки стало зрозуміло, що більшість членів ради проти передачі експонатів колекції музею (а це, перш за все, члени т.зв. «старої команди»), голова комісії Патриляк Б.К., зрозумівши, що «протягти» питання не вдастся, категорично відмовився ставити його на голосування. Взагалі, засідання показало повну наукову неспроможність і відсутність оригінальних ідей, знання історичного матеріалу у т.зв.«нової» команди науковців, яку «привела» п.Сосновська. Після того, як художники Спілки художників України звернулися з відкритим листом, щодо збереження колекції художнього скла в НМІУ, в соціальних мережах почалися брутальні висловлювання деяких співробітників музею з «нової команди». В них, в не коректній і не припустимій для культурного працівника і, в принципі, для порядної людини формі, було висловлено звинувачення на адресу провідних художників, зокрема Дудіна В.В., який нібито заангажований і намагається заробити на музейній колекції купу грошей. Хотілось би зауважити, що Дудін В’ячеслав Вікторович Заслужений художник України, який за всі свої роки роботи від держави «отримав» аж звичайну соціальну пенсію, а питаннями колекції переймається, що навряд зрозуміє пан Кислий, виключно не з комерційними цілями, а намагаючись зберегти унікальну колекцію в музеї державного рівня, де її вже належним чином зберігають, вивчають і експонують. 5.06.2015 р. в музеї відбулося «грандіозне» відкриття чергового виставкового проекту за участю першого очільника від культури п. Кириленка В. «Експозиція» - це кольорові копії формату А4, які були розвішені над сходами музею на мотузках натягнутих поміж колонами. Копії робіт видатного російського художника та блогера, людини з активною проукраїнською громадською позицією А. Мирзіна гострі, злободенні. І всеж вважаємо, що така «креативна» подача робіт художника не більше ніж фарс, санкціонований Міністерством культури України, спрямований на те, щоб заспокоїти журналістів та громадськість після низки критичних сюжетів, які були показані телебаченням. Основною метою подібного заходу, є намагання черговий раз «пропіаритися» на такій болючій для українського суспільства темі війни. Аналізуючи всі попередні проекти, зокрема й цей, напрошується висновок, що в музеї з фондовою колекцією світового рівня, виставкових проектів із залученням оригінальних пам’яток взагалі не передбачається. Дивлячись на це, згадується, можливо не зовсім коректний, але по суті дуже вдалий анекдот коли люди все життя продавали сечу віслюка, а коли їм дали в розпорядження бензоколонку, вони все одно торгують сечею, не розуміючи, що у них є в розпорядженні бензин. Але найшокуючою подією останніх днів можна назвати спробу ген.директора Сосновської Т.В. чинити тиск на головного бухгалтера музею за допомогою підозрілих молодиків, які представились представниками «Правого сектору», пред’явили листування з Генеральним директором НМІУ, а після того стали погрожувати та вимагати фінансові документи. Коли ж співробітники НМІУ звернулись до представників справжнього «Правого сектора» й ті втрутились та захистили від, по суті рейдерської атаки, з’ясувалось, що молоді люди не мають жодного відношення до цієї політичної організації.

Члени профспілки НМІУ".

Ми ж продовжуємо, з щирою симпатією, відслідковувати піар-подвиги видатного шоумена, телеведучого, тамади, кума, цінителя швейцарських годинників і німецьких Мерседесів, що стрімко витісняє саму королеву гламуру Владу Литовченко. Віцика Уряду України і навіть Міністра культури Славіка Кириленка.

Про нього вже можна писати лише по-доброму...

Віктор Тригуб, редактор журналу "Музеї України", оглядач Міністрів культури

Слово про Ольгу Богомолець і Замок «Радомисль»

  • 11.06.15, 17:01


Красива розумна жінка. Мати. Лікар. Громадський діяч. Музеєтворець. Поетеса. Співачка. Патріот.
Ольга Богомолець.

...Я помітив, що після кожної зустрічі з нею відбувається щось містичне.
Особливо у власноруч створеному нею Замку "Радомисль" у Радомишлі Житомирської області.
Можливо то енергетика безцінної колекції ікон, які вона зібрала, заснувавши унікальний музей?
А може впливають написані нею вірші, які вона співає так, що часто виступають сльози?
Вразила літня зустріч 2013 року.
Відбившись від групи, ми обговорювали можливість будівництва дороги у містечку Радомишль. Замок став справжньою перлиною міста, туристи і паломники їдуть сюди з усього світу, а дорога... Вірніше, набір ям та калюж, що стали ганьбою райцентру, псували весь позитив.
Пані Оля провела ряд зустрічей, змогла переконати чиновників, ми медійно підтримали, вимогливо підганяючи будівельників...
26 листопада 2013 року, дорогу до Замку Радомисль урочисто відкрили.
Далі Майдан...
Якби вона тоді не встигла, сумнівно, що вдалося б нині... Хіба, якби стала Президентом... Про це давно говорять козаки-характерники.
Майдан знає Ольгу Богомолець як лікаря. То окрема, велика і яскрава тема...
Її авторитет серед людей, щира повага, любов до неї справжні. Зіграти таке - неможливо. Лише заслужити. Їй це вдалося.
Мораль, віра, духовність, патріотизм - її єство.
Таким і повинен буди справжній Лідер нації.
Не менеджер! Провідник!

І щира повага до Ольги Богомолець бійців АТО це лише підтверджує…
Музейний комплекс Замку Радомисль веде продуману міжнародну культурологічну програму. Є одним з кращих серед недержавних музейних закладів.

Команді часопису «Музеї України» залишилося лише констатувати цей факт, закріпивши спеціальною Почесною відзнакою «Лідер недержавних музеїв України».

З чим і вітаємо! Успіхів!
Віктор Тригуб, редактор журналу "Музеї України", директор Музею плакату України



Кого «вывели на орбиту» харьковчане: Гагаркина — «народного нало

  • 11.06.15, 13:43
Кого «вывели на орбиту» харьковчане: Гагаркина — «народного налоговика» или «теневого решалу»?

20 января 2015 года Михаил Гагаркин стал первым заместителем начальника главка Государственной фискальной службы (ГУ ГФС) в Харьковской области.

10626595_1461952254089399_3094939359154740088_n

Надо отметить, что приход Гагаркина на должность первого заместителя начальника главка сопровождался большой лоббистской шумихой со стороны ОПГ Кернеса.

 Инициатива

За Гагаркина вписывались специфические бизнесмены и общественные организации, его рекламировали как «народного налоговика».

Кстати, на своей странице в ФБ 11 нынешнего года марта Гагаркин с благодарностью писал: «Сегодня была хорошая пресс-конференция. Спасибо и организаторам за неё, и пришедшим на встречу журналистам. Нам предстоит вместе сделать ещё очень много — журналистам, общественности, ДФС. Буду благодарен за любую помощь и поддержку. Искренне надеюсь на создание качественного и продуктивного Общественного совета при ДФС Харьковской области».

10387298_1476435422641082_8918460138653696617_n 

Гагаркин Михаил Владимирович, 3 Сентябрь 2014 г. Мы замахнулись на областную налоговую. Никто не верил, что мы сможем. Но! Мы прошли путь в 3,5 месяца и вчера кандидат на пост Харьковского областного налоговика от общественности выиграл в конкурсе и будет рекомендован главе Государственной налоговой службы Украины Ігорю Білоусу для назначения. Мы сделали много. Но нам ещё предстоит процесс согласования с Государственной фискальной службой, Минфином и губернатором. Нам нужна твоя поддержка. Победим вместе. Что сделать чтобы помочь: Отправь телеграмму со словами поддержки. Варианты:

1. «Бизнес Харькова за Гагаркина». 2. «Общественность Харькова за Гагаркина» на адрес: ДФС Украины Билоусу, 04655, м. Київ-53, Львівська пл., 8

 В течение 4-х месяцев он возглавлял главк в качестве и.о. начальника. Он даже теперь претендует на эту должность, когда масштабы его коррупционной деятельности стали притчей во языцех, а ужаснувшийся Киев назначил нового и.о. — Сергея Яковлева.

 Знімок екрана 2015-06-11 11.34.59

В интернете до сих пор висит странное видео под заголовком «собеседование с Михаилом Гагаркиным в общественном совете по кадровым вопросам при ГФС». Несмотря на явно рекламный характер этого видео, внимательный зритель при его просмотре отметит несколько характерных ляпов. Выясняется, что «смельчак» Гагаркин, первым из чиновников решивший пройти люстрацию, подал неполные данные в своей анкете о родственниках и о роскошных машинах, на которых ездит. Хотя он умеет ловко отмазываться: по его словам, машины числятся за фирмой. На вопрос, готов ли он пройти детектор лжи, вновь ловкая отмазка: тут же детектора, мол, нет, а в Приватбанке пройти готов! Совсем на грани фола его бахвальство о своей репутации «решателя проблем» и о том, что его друзья «с автоматами бегают», а он не может себе этого позволить, потому что за державу обидно.

Назвав себя «решателем проблем», по-народному — решалой, претендент на хлебное место в налоговой великолепно саморазоблачился. Ни для кого не секрет, что Гагаркин представляет поколение «новых украинцев», сделавших состояние в лихие 90-е. В его пестрой биографии значится множество бизнес-структур, но наравне с этим общественная и адвокатская деятельность. Раз он метит в чиновники, значит, претендует на чистую совесть и незапятнанную репутацию. Однако же — мы проявим непростительную наивность, если поверим в такой крутой подъем без уголовщины.

 10614256_1461935300757761_1346576626704997861_n

Злые языки намекают, будто Гагаркин купил должность в налоговой за 500 000 долларов США и в первые же дни пребывания на должности предпринял ряд мер, чтобы отбить вложения. Якобы, новоиспеченный чиновник взял под крыло теневые конвертационные центры за мзду в размере 2% оборота, продавал должности начальников районных налоговых по 100 тыс. баксов и замов по 50000. Кроме того, по версии недоброжелателей, Гагаркин нехило нажился на притеснениях бизнеса: якобы блокировал хозяйственную деятельность предприятий через дыры в программном обеспечении ГФС, чтобы с ним лично договаривались и рассчитывались, установил таксу в размере 1500 долларов за выдачу бесплатного, по закону, свидетельства плательщика НДС и так далее. Когда о таких темных схемах пошли слухи, пришлось срочно списывать скандал на происки анонимных мошенников, и для видимости очищать ряды от стрелочника, который за $1,5 тыс. закрыл глаза на зарплаты в конвертах.

 Знімок екрана 2015-06-11 11.48.29

03.04.2015, Харьков, брифинг о задержании сотрудника ГФС на взятке: https://www.youtube.com/watch?v=CkOeeshR2Lk

Также недоброжелатели утверждают, что с 2002 по 2004 годы Михаил Гагаркин, будучи директором и учредителем фирмы ООО «Автохаргартранс», завез в Украину бортовые тягачи от немецкой фирмы «Франк Готцманн» на общую сумму около 1,6 млн. грн., после чего фирма внезапно обанкротилась. По данному факту в отношении Гагаркина М. В. якобы возбуждалось уголовное дело по ст. ст. 191 ч. 5 (присвоение имущества), 209 ч. 3 (отмывание доходов) и 212 ч. 3 (уклонение от уплаты налогов) УК Украины, все с квалифицирующим признаком «в особо крупных размерах».

Впрочем, давайте не будем полагаться на сплетни. Компромат на Гагаркина каждый желающий может легко найти в открытых источниках, надо просто уметь искать. Согласно официальной биографии «народного налоговика Харькова», с декабря 2006 года по январь 2014 года он работал директором ООО «Эстейт-Менеджмент». В то же время, по данным Единого государственного реестра судебных решений, в 2007, 2010 и 2012 годах директор ООО «Эстейт-Менеджмент» привлекался к административной ответственности по статье 163-1 ч. 1 КоАП Украины, то есть за нарушения установленного законом порядка ведения налогового учета. Более того, судя по решению Окружного административного суда города Киева от 13.02.2014 г. и другим аналогичным решениям, ООО «Эстейт-Менеджмент» у налоговой значился в черных списках предприятий, предоставляющих теневые услуги по созданию условий для уклонения от налогов.

Остается только удивляться, как харьковская общественность проглядела эти факты и позволила стать «народным налоговиком» злостному теневику. Обращаясь к народному фольклору, это все равно что пустить лису в курятник или козла в огород. Начальству Государственной фискальной службы Украины следовало бы исправить эту ошибку. Ведь старые и новые похождения Гагаркина ставят ребром вопрос о его служебном соответствии.

В ответ на запрос газеты «Правдоискатель» относительно деятельности и репутации Гагаркина пресс-служба Государственной фискальной службы сообщила, что информация, изложенная в запросе, на рассмотрение в ГФС не поступала и соответствующая проверка не проводилась(?!).

 1637635

Перед публикацией статьи мы спросили самого Гагаркина на Facebook, что он может ответить на критику. После этого чиновник попробовал ответить на наши вопросы по телефону. Судите сами, насколько ему это удалось. 

Вопрос. Как Вы прокомментируете судебные решения о привлечении Вас к административной ответственности за нарушения установленного законом порядка ведения налогового учета?

 Ответ. Не могу это никак прокомментировать, потому что это было давно. Скажите, кого из директоров, кто занимается бизнесом, налоговая не привлекала? Админштраф — это ничего страшного.

 Вопрос. Если ваша фирма «Эстейт-Менеджмент» была налоговой ямой, как руководитель такой ямы может руководить органами фискальной службы?

 Ответ. «Эстейт-Менеджмент» никогда не был налоговой ямой. Там работали реальные люди с реальной зарплатой не в конвертах. Фирма занималась и сейчас занимается тем, что сдает в аренду помещения.

 Вопрос. Тогда почему в решении Окружного админсуда Киева от 13.02.2014 г. «Эстейт-Менеджмент» отнесено к числу предприятий, которые осуществляют деятельность с целью предоставления другим хозяйствующим субъектам необходимых условий для уклонения от уплаты налогов?

 Ответ. Я не знаю такого судебного решения. Я не занимался уклонением от налогов.

 Вопрос. Как прокомментируете утверждения в интернете о том, что Вы привлекались к уголовной ответственности в связи с уклонением от уплаты налогов? Называют вашу фирму «Автохаргартранс», которая завезла в Украину бортовые тягачи от немецкой фирмы «Франк Готцманн» на общую сумму около 1,6 млн. грн., после чего «внезапно» обанкротилась.

 Ответ. У меня была история с этой фирмой. По этой фирме я действительно могу сказать, что был учредителем. У меня с этой фирмой на сегодняшний день нет никаких отношений, она уже не моя. Есть уголовное дело. Есть люди, которые признаны виновными, они причинили реальный вред. Я был в этом деле, но ко мне никаких вопросов и претензий нет по решению суда и решению прокуратуры. В моих действиях, насколько я помню, не нашли состава преступления.

 Вопрос. Как прокомментируете слухи, что Вы покупаете и продаете должности в фискальной службе, свидетельства плательщика НДС, что Вы получаете долю с конвертационных центров, включаете в черный список предприятия, чтобы Вам заносили?

Ответ. Ни одну должность я не продал и ни у кого деньги я не требовал. Из тех людей, которых я с собой привел и сделал представления на назначение, не назначен ни один. Что касаемо каких-то обнальных контор и каких-то процентов, я к этому отношения не имею. Свидетельства плательщиков НДС выдают районные налоговые инспекции, сообщения о вымогательстве за это взяток были и до меня, я к этому отношения не имею. Есть в работе налоговой алгоритм отработки рисковых предприятий, в том числе ям, уклоняющихся от налогов. Если предприятие высвечивается, что оно такое, то идет отработка отделами милиции и так далее. Если вы считаете, что я один это могу сделать — спасибо за комплимент. Я четыре месяца смог выполнять задания, которые давал Киев. Я только не смог за все это время приезжать и общаться с руководством ГФС. Насирова вообще видел один раз в жизни, за три минуты обо мне сделали вывод. Но мне не стыдно, что мы выполнили бюджет, что коллектив сохранен был. Да, люди не ангелы, но нам ставят палки в колеса, присылают совсем неизвестных людей. Я уже сорвал здоровье на работе. И уже слышал, что я неудобен, что надо уходить, что уже согласовано, что мне сунут взятку. Я живой человек, мне не нужны все эти моменты. Кто меня уничтожает, я знаю. Несколько налоговых ям, группировок финансовых, бывшие сотрудники налоговой инспекции и спецслужб. Если меня застрелят, я готов к этому. Если меня уничтожат, будет снова коррупция, возвращаются люди Захарченко и Клименко, по которым тюрьма плачет. Вот вы говорите, что я якобы купил должность, а была открытая кадровая комиссия. Посмотрите в интернете, как все было прозрачно и честно.

Вопрос. Кстати, почему на этом видеоролике Вы не на все вопросы ответили? Выяснилось, что Вы детей в декларации не указали, сказали, что машины фирмы, а не Ваши. Очень красивая отмазка…

Ответ. Подождите, я не бедный человек и у меня много автомобилей на моих фирмах было и есть, даже некоторые уже проданы. У меня машин масса, меняю я их часто и не вижу в этом ничего плохого, потому что машины покупаются за мои деньги. Я плачу налоги. Богатым быть в совковой стране было всегда плохо, но мы идем к демократическому обществу, где богатым быть хорошо. Главное, чтобы это богатство не было украдено у народа.

Вопрос. Любите хорошие автомобили? Много их у вас?

Ответ. Послушайте, у меня масса машин. Ну и что? Какие проблемы? Могу сказать, что я ни одну не прячу. Посмотрите, какие у меня декларации.

СПРАВКА: Согласно декларации о доходах, в 2014 году Михаил Гагаркин заработал более 8 млн. грн., из них 1 млн. грн. дохода от предпринимательской деятельности, зарплата 51 тыс. грн. Владеет ценными бумагами стоимостью 12 млн. грн., квартирой площадью 183,7 кв. м., одной машиной Daewoo Sens 2006 года выпуска. Если верить декларации, Гагаркин не держит вкладов в банках и он один в семье получает доходы.

Юрий ШЕЛЯЖЕНКО, правозащитник, писатель, издатель и журналист

Источник: http://blogs.korrespondent.net/blog/business/3526144/

Собеседование с Михаилом Гагаркиным в общественном совете по кадровым вопросам при ГФС:   https://www.youtube.com/watch?t=17&v=NxC08hKN_fw


Найбільша виставка патріотичного плакату України у світі

  • 11.06.15, 06:56


Це - доконаний факт. Ми створили найбільшу у світі виставку українського патріотичного плакату! Більше такого не побачите! Та і плакатів нема... У нас - є!

 Юрій Нерослік, доброволець 92 бригади ЗСУ, арт-директор журналу "Музеї України" і Музею плакату України презентував персональну виставку плакатів від Майдану до АТО.

Музейно-патріотичний центр Конгресу Українських Націоналістів на Печерську представив унікальну колекцію плакатів АТО від Музею плакатів.

-Ми пишаємося тим, що один з кращих плакатистів України, боєць-доброволець Юрій Нерослік виставив свою збірку саме у Музейно-патріотичному центрі КУН на Печерську! - зазначив лідер Конгресу Українських Націоналістів Степан Брацюнь, - Сюди постійно йдуть люди. Відбуваються різні заходи. Йде робота з патріотичного виховання молоді. Координуються волонтерські ініціативи для зони АТО. Наші Захисники повинні щоденно відчувати підтримку народу! І Україна переможе! Вдячний Юрію Неросліку за все, що він робить!

Юрій Нерослік майже рік на війні. Бойове хрещення пройшов під Іловайськом, коли їх колона потрапила під залп Градів у Старобешівському районі. Втратили всю техніку. Тиждень пробивалися з оточення. Потім було лікування у госпіталі... Бойові будні під Щастям. Спеціальні завдання під Маріуполем...

...Тему патріотичного плакату Юрій Нерослік розпочав з перших днів Майдану. Його роботи підхопила сторінка Музею плакату при журналі "Музеї України" на Фейсбуці, преса. Миттєво прийшло визнання.

Нині Юрій вважається кращим плакатистом зони АТО. Фактично скрізь є його творіння.

Нещодавно вдалося виготовити масовим накладом комплект з 20 плакатів, які передаються у війська, військомати, школи, музеї...

-Юрій Нерослік виставлявся у Національному музеї-заповіднику "Битва за Київ у 1943 році", Чугуєвському музеї. Його роботи стали основою експозиції Музею української пропаганди! - розповіла шеф-редактор журналу "Музеї України" Наталка Іванченко, - Нині митець готує виставку у Замку Радомисль Ольги Богомолець. У планах - участь в Музейному фестивалі у Меджибожі. Ведуться перемовини про серію закордонних виставок.

Нині Юрій у відпустці. Хоча його підрозділ саперів-бобрів продовжує нести бойове чергування на фронті. Фактично, війна продовжується. Тривають щоденні обстріли, атаки, спроби проникнення диверсантів...

-Несподівано, ми перетворилися на людей війни! - дивується Юрій Нерослік, - Хоча, всі свої 52 роки я прожив у мирі, сприймаючи війну лише як телевізійну картинку. Все миттєво змінилося. Довелося змиритися з страшною реальністю. Більше того, зрозуміти, що треба думати не про те, як вижити, а про перемогу. Від ворога не сховатися. Його треба знищити! Поважаю, як і всі бійці, нашого командира 92 бригади, з позивним Вітер. Ми разом вчилися воювати, плакали на могилах побратимів, а потім стріляли все влучніше... За рік Українська Армія прожила кілька десятилітніх етапів. Попри всі недоліки, ми стали однією з кращих армій світу. І це не просто слова!

Я був у Щасті, Станиці Луганській, Райгородці, де воює 92 бригада. Бачив ті воронки, нерозірвані снаряди, міни, боєприпаси з відкладеним вибухом... Описати те все якось не вдається. Потрібен час, осмислення. Можливо, після перемоги... А хлопці спокійно і мужньо воюють вже сьогодні. І вчора. І завтра. Поруч Смерть. Все це сприймається буденно. Як робота. Захистити Батьківщину.

У Героїв відсутнє геройство. Просто робота.

За рік на фронті, Юрій Нерослік створив майже тисячу плакатів. Опубліковані на сайтах, в Фейсбуці...

Виставку плакату можна безкоштовно побачити на Печерську у Києві. Площа Слави, Дніпровський Узвіз,1, справа від Палацу дітей і юнацтва.

Ми ж з Юрієм Неросліком щодня відвідуємо волонтерські заходи, навчальні заклади, музеї, спілкуємося з пресою.

Днями - на фронт...

Україна - переможе!

Віктор Тригуб, редактор журналу "Музеї України", директор Музею плакату

Фото - Н.Іванченко, В.Бровко

Фільтр для води бійцям АТО

  • 10.06.15, 21:37


Волонтерська група «Волонтери ORM»  клубу джиперів Офроуд-Майстер, компанія Аква –АС (Боярка),  передають бійцям 24 бригади ЗСУ унікальний фільтр для очистки води.

Прес-конференція. Початок о 13-00. 11.06.2015

Передача мобільного комплексу очистки і обеззаражування води від фірми Аква-Ас.

В зоні АТО є велика проблема чистої води. Жарко. Степ. Доставка звичайної води перетворюється на смертельну проблему. Гинуть люди…

Спеціалісти Аква-АС розробили і виготовили неймовірний комплекс очистки води у промислових масштабах для АТО. Вміщається на причепі легкового авто! Воду брати можна з калюж, болот, річок… Миттєве очищення! Підтверджено кращими експертами, випробувано на війні. Працює!

На жаль, лише завдяки небайдужим волонтерам… Влада «не помічає»…

Волонтер Олександр з позивним Матросов, розповість про диво-установку, вже 5, яку за свої кошти відправляють в АТО.

Пресова експедиція.

 Виїзд о 12-30 від метро Академмістечко на Боярку, вул..Білогородська,51

Акредитація:

тел.. 050-167-14-16

067-157-8376

Музика Шопена просто неба.

  • 08.06.15, 15:06
Музичний фестиваль фортепіанної музики під відкритим небом
Неділя, 14 червня 2015

14 червня 2015 року – 12.00 - 18.00

Історико-культурний комплекс «Замок-музей Радомисль» приймає ІІ Міжнародний фестиваль «Музика Шопена під відкритим небом».

Час, який ви проведете в атмосфері вічної музики великого композитора, посеред природної краси ландшафтного парку Замку-музею «Радомисль» перенесе Вас в прекрасну епоху – подалі від турбот гамірних міст. Ця музика гармонізує Вашу душу з навколишнім світом, наповнює серце спокоєм і любов'ю.

Програма фестивалю:

Концерт-марафон фортепіанної музики Ф. Шопена у виконанні іменитих майстрів та кращих виконавців дитячих музичних шкіл. Загальна тривалість музичної частини фестивалю – 6 год.

У концерті прийматимуть участь:

Яцек Кортус – лауреат багатьох міжнародних і всепольських піаністичних конкурсів, в тому числі Першої премії та “GrandPrix” нa IX Miжнародному Шопенівському Конкурсі в Aнтоніні, I Премії на Всепольському Конкурсі iм. проф. Людвика Стефанського у Плоцьку;

Інеса Порошина – солістка Національної філармонії України;

Лариса Деордієва – лауреат Всеукраїнського конкурсу піаністів ім. Лисенка, солістка Національної філармонії України.

Вартість вхідних квитків на фестиваль:

Повна вартість – 250 грн
Пільгова ціна - 150 грн (на пільгову вартість мають право школярі, студенти, пенсіонери, учасники АТО за наявності відповідного посвідчення)
Дітям до 6 років вхід на фестиваль безкоштовний.

Кількість квитків обмежена.

Попередню оплату можна здійснити такими способами:

- банківською карткою на сайті фестивалю http://chopin.radozamok.com.ua/ натиснувши опцію «Замовити»;

- банківським переказом на поточний рахунок Приватбанку за реквізитами:

Отримувач: ФОП Кирилюк І. В. (Реєстраційний номер / ІПН 2522504853)
Номер рахунку: 26001052735219
МФО банку: 300711
ЄДРПОУ Приватбанку: 14360570

Призначення платежу: Оплата за послуги з організації заходу за 14.06.2015 (ПІБ / Повна назва платника)

Додатково гості фестивалю матимуть можливість замовити:

- Екскурсії Музеєм української домашньої ікони «Душа України»;
- Проживання у покоях готелю-музею;
- Навчання майстерності виготовлення паперу власноруч за технологією XVII ст. у Папірні Замку;
- Вправи у замковому лучно-арбалетному тирі;

- Обід у ресторані старовинної кухні «VIAREGIA».

Детальнішу інформацію можна отримати:

http://chopin.radozamok.com.ua/,
[email protected],
тел. +38 098 3391807
+38 097 0701007
+38 095 4123425

Фестиваль відбувається за підтримки:

Посольства Республіки Польща в Україні
Польського Інституту в м.Києві
Генеральний медіа-партнер "Український тиждень"
Компанії «Джаз-клуб», офіційного представника Yamahaв Україні
Благодійної громадської платформи «Люди допомагають людям»
Подробнее: http://www.radozamok.com.ua/ua/pressroom/calendar-of-events/690-muzika-shopena-prosto-neba-muzichnij-festival-fortepiannoji-muziki-pid-vidkritim-nebom#ixzz3cT97Qwb4

Патріотичний блок: людей з АТО у владу!

  • 06.06.15, 19:28


Чомусь кращі опиняються на фронті, в госпіталях і в могилах, а негідники - в депутатах, судах і податковій... Час змінити Країну!

На місцеві вибори восени, треба зібрати суперкоманду людей, перевірених війною. Типу Патріотичний блок. Щоб могли принципово триматися, не боялися дати в фізію зажратому чинуші, сміливо відстояти інтереси громади. І їх повинно бути багато! І разом ми всі переможемо!

Олігархи - глисти держави! Не наїдаються. Лише ростуть!

Провівши кілька тижнів з волонтерами в зоні АТО, побувавши в різних ситуаціях, познайомившись з прекрасними людьми, яких повністю переродила Війна, я зрозумів, що суспільство гостро потребує нових керманичів. Перевірених фронтом. Які не злякалися і стали на захист Батьківщини, попри смертельний ризик. Їх багато.

Треба просто знайти, переконати, морально та інформаційно допомогти, підтримати на виборах до місцевих органів влади.

Не має значення, під прапорами яких партій вони йдуть!

Головне, аби пройшли і спробували змінити нинішню корупційну бюрократичну систему наших міст і сіл!

Пропоную лише кількох, кого знаю особисто... Зрозуміло, список замалий, але час є, можна відбирати кандидатів, радитися, дискутувати... Не можна пропускати у владу тих, хто сидить там десятиліттями, навчившись лише писати красиві звіти та дерибанити бюджет!

Бліц-опитування по потенційним кандидатам у депутати місцевих Рад, перевірених війною. Суспільству потрібні ці люди! Значить, варто гуртуватися, підбирати округи, піаритися. Бо знову прийдуть негадяї! Змінимо еліту! Потрібні чесні патріоти!

Давайте спробуємо!

Полковник Юрій Покиньборода. Легендарний комбат добровольчого бату "Київщина". На війні з перших днів. У найстрашніших місцях Луганщини на кордоні з рашкою. Профі і патріот. Власноруч створив підрозділ, з мінімальними втратами провівши його війною. А чому хоча б не депутат Київоблради? Чому не Міністр МВС? Саме таких людей треба у владу!

Олена Білозерська. Безстрашний журналіст і фронтовик ПС під Донецьком. З перших днів на війні. Чому б не депутат Київради? Чи краще якийсь олігархічний мішок? Кращі повинні йти на вибори!

Щастя. Айдар.Дуже вразив харизматичний воїн Борода. Айдарівці звільнили два села за Станицею Луганською. Кілька бійців утримують понад 100 кв кілометрів території. Будуються, укріплюються... Колишній активіст Майдану не розлучається з кулеметом, маючи чіткі переконання і ясне розуміння розвитку України. Готовий депутат від Львівщини!

Доброволець штурмового бату "Айдар" Іван Макар. Патріот і хунтовик. Багаторічний юрист журналу "Музеї України", депутат ВРУ Першого скликання.

А якщо висуненемо до Київради? Чи знову олігархічні негідники?

Доброволець бату АЙДАР Микола Греков. Мер окупованого міста Олександрівськ. Засуджений трибуналом Новорашкі. Патріот, бойовик, хунтовик... Готовий депутат і Голова Луганської облради. Треба просувати наших. Бо негідників більше!

Як повідомили наші джерела, один з чільних добровольців бату АЙДАР Микола Греков буде балотуватися у мери міста Старобільськ! Донедавна пан Микола був мером міста Олександрівськ на окупованих землях. Каратель має великі шанси на перемогу!- зазначають соціологи!

Юра Нерослік. Сержант-сапер 92 бригади. Легендарний плакатист АТО. Арт-директор журналу Музеї України. Іловайськ, Щастя, Широкіно... Готовий депутат рай-міськради Харкова. Висуваємо!

Заст комбата ОУН Сивий. Андрій Пастушенко. Буде прекрасним депутатом Київради! Хто сумнівається?! Красти не дасть! Це - однозначно! Висуваємо кращих!

Ніч. Бабахає...Лютий. Холодно і страшно. Новоайдар. Командир роти бату добровольців КИЇВЩИНА Василь Миколаєнко. Колишній убозівець. Доброволець. Таких треба в політику! Говорили довго. Готовий депутат Київоблради чи Броварської міськради... Обираємо перевірених війною!

Безстрашна красуня-волонтер Вікторія Мірошніченко. Працює на рівні міністра. Вирішує глобальні проблеми. Організує всеукраїнські гуманітарні конвої на передову. А чому б не висунути у депутати Полтавської міськради? Вона зможе!!!

Ігор Педоренко. Легендарний капітан бусіка-самобранки-караоке! Кращі люди Звенигородки. Суперволонтер! В АТО був скрізь, знає всіх. Блок-пости проходить ідеально! Фото за 5 хвилин після залпу Смерч. Висуваємо на мера Звенигородки, депутата Черкаської облради чи мера Новоайдару! Україна переможе!

92 бригада ЗСУ. Трьохізбенка. Артем Семеніхін. ВО "Свобода". Доброволець. Готовий депутат Київради чи Сумської облради. Мені здається, таких людей треба просувати у владу! А кого?!

 

Лєра Бурлакова. Журналіст і доброволець бату Карпатська Січ. Піски, аеропорт. Активістка Майдану. Готовий депутат Київради! Треба підтримати!

Легендарний волонтер і мудра жінка - Діана Макарова. Гуру блогерів - Леді Ді. А якщо висунемо в Київраду? Здається, буде прекрасний депутат... Це думка... Ідея. Типо соцопитування.

Коли люди самотужки борсаються у вузькому колі соратників, здається, все безнадійно - нічого змінити не можна. А якщо спробувати піднятися вище, оглянутися, зрозуміти, що поруч чимало чистих, розумних, креативних громадян, небайдужих патріотів.

То давайте спробуємо їх знайти, згуртувати, повести на вибори, перемогти.

І змінити життя громад на краще.

Хай буде Патріотичний блок. Чи називатиметься інакше. Його треба сформувати і спробувати!

Інакше, нічого не зміниться!

Україна переможе!

Віктор Тригуб, редактор журналу "Музеї України"

Крадений лутерій і Музей Ханенків

  • 04.06.15, 21:08


Розгортається інтрига довколо краденого скіфського лутерію з НІЕЗ "Переяслав". У цій історії питань більше ніж відповідей. І досі невідомо, хто замовив і здійснив пограбування Археологічного музею? Чому не спрацювали правоохоронні органи?

Хто переховував такий знаковий експонат? Хто продав? Хто купив... Чи "сприяв" поверненню... Дуже цікаві запитання, відповіді на які стануть сенсацією...

А поки є лише факт бездарного піару чиновників Мінкульту...

Маємо повідомлення Музею Ханенків: 

21 жовтня 2010 року з експозиції Археологічного музею м. Переяслав-Хмельницький зловмисниками було викрадено унікальний експонат – бронзовий лутерій (посудина для омивання) 5 століття до н.е. Вжиті заходи з розшуку не дали результатів і кілька років він вважався безнадійно втраченим. Лише прагнення мецената Олександра Фельдмана підтримати музейну справу спричинилося до щасливого збігу обставин, за яких експонат був віднайдений.

 

Навесні 2015 року МБФ «Фонд Олександра Фельдмана» в межах програми повернення експонатів, втрачених українськими музеями, сприяв поверненню цієї безцінної знахідки до державного музейного фонду України.

 

 Лутерій входив до комплексу античних бронзових посудин, знайдених під час видобутку торфу в с. Піщане Черкаської області на початку 1960-х років. Крім виробів з бронзи в Піщаному було знайдено також рештки людського кістяка та дубовий човен. Усі бронзові посудини з Піщаного, за винятком лутерія, – 14 предметів – нині зберігаються в Національному музеї історії України.

 

Учасники прес-конференції:

 

Ігор Ліховий, перший заступник Міністра культури України

 

Олександр Фельдман, меценат, голова Піклувальної ради Музею Ханенків

 

Віра Виноградова, генеральний директор Музею Ханенків

 

Світлана Стрєльніковагенеральний директор Національного науково-дослідного

реставраційного центру України

 

Катерина Чуєва, заступник генерального директора Музею Ханенків, експерт, куратор колекції античного мистецтва

 

Прес-конференція та презентація відбудуться в приміщенні Музею Ханенків за адресою: вул. Терещенківська, 15.

  Ми звернулися за коментарем до багатолітнього юриста журналу "Музеї України", нині офіцера-добровольця 24 штурмового батальйону "Айдар" ЗСУ, народного депутата України Першого скликання Івана Макара.

-Ця справа повністю знаходиться у юридичній площині! - заявив Іван Макар, - Є факт пограбування музею. Відповідно, було відкрито кримінальну справу. Юристам Нацзаповідника треба повідомити слідчі органи про виявлені нові обставини справи, і обов`язково подати цивільний позов для повернення експонату на законне місце - у Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав". Відповідно, органи повинні провести слідчі дії і знайти злочинців, що крали, переховували, продавали і купляли музейні експонати, і  діяли так нахабно. Відчувається найвищий "дах" режиму Януковича... З свого боку, добровольці "Айдару" нададуть посильну моральну підтримку музеям Переяслава!

Генеральний директор НІЕЗ "Переяслав" Олексій Лукашевич заявив, що музейники зроблять все можливе і неможливе, аби повернути легендарний експонат до Переяслава! Це принципова позиція!

Нині лутерій повинен фігурувати як доказ у ще не завершеній кримінальній справі. Пройти процес реставрації. Піаритися на цій дивній історії керівникам Мінкульту якось соромно... Такі пограбування і такі "повернення" - ганьба, а не досягнення...

Вже зрозуміло, що є певні сили, які хочуть "пригальмувати" лутерій в колекції Музею Ханенків.

Не варто цього робити! Ви не знаєте рішучих патріотів Переяслава! Вони просто приїдуть і заберуть...

А діяльність одного депутата на благодатній ниві антикварного ринку, ще чекає свого цікавезного розслідування... У тому числі, по лінії ФБР...

Дуже "оригінальний" вибір зробило керівництво такого музею, призначивши керівником Піклувальної ради, таку особу...

У кожного свій вибір... І у першого заступника шефа Мінкульту теж...

Чим далі, тим гірше...

Як на все це шоу зреагують прокурори?

Віктор Тригуб, редактор журналу "Музеї України"