Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Щодо функціонування Новопетрівської районної лікарні

  • 22.02.17, 21:20


ПУБЛІКУЮ ТЕКСТ ДЕПУТАТСЬКОГО ЗВЕРНЕННЯ НА ВАШ РОЗГЛЯД, ДЛЯ ВНЕСЕННЯ ПРАВОК, ПРОПОЗИЦІЙ ТА ЗАУВАЖЕНЬ

Голові Вишгородської
районної ради Кириченку Р.М.,

в.о. голови Вишгородської
райдержадміністрації Савенку В.В.,

Новопетрівському сільському голові
Старенькому Р.М.

Депутатське звернення

Щодо функціонування
Новопетрівської районної лікарні

До мене звернулися мешканці сіл Нові та Старі Петрівці та інших населених пунктів району Ірина Скотаренко,Олена Рискаль, Ксенія Романченко, Ігор Москаленко, Алла Летича, Алла Журавська, Олена Мартиненко, Лариса Шматко, Ганна Мартиненко, Віктор Кацімон, Григорій Колтик, Тетяна Кучерява, Тетяна Богдан, Тетяна Крилова, Леся Борисенко, Людмила Салій, Анна Правдива-Костріцька, Оксана Бабенко, Олена Хомик, Наталія Кононенко, Наталія Педаш, Наталія Мацевита, Олег Мацьовитий, Людмила Мацевита, Ігор Баєв, Вікторія Сиваш, Наталія Богач, Ірина Яценко, та ін. див. за посиланням: https://www.facebook.com/…/6371…/permalink/640968836111336/…)
Названі громадяни стурбовані ситуацією, розмовами та інформацією щодо закриття Новопетрівської районної лікарні, які поширюються останнім часом. На жаль, офіційних коментарів керівників місцевої влади (ні представницької, ні виконавчої) щодо функціонування Новопетрівської районної лікарні в районних засобах масової інформації та на офіційних сайтах нема. Відсутність офіційної достовірної інформації породжує кривотолки, страхи, сіє паніку серед населення села Нові Петрівці та мешканців інших населених пунктів району, породжує зростання соціальної напруги.
У газеті «Новопетрівські вісті» від 14.01.2017 року опублікований матеріал «Звіт сільського голови про проведену роботу сільською радою у 2016 році», в якому на стор.6-7 дається точка зору сільської ради щодо ситуації, яка склалася з Новопетрівською районною лікарнею. У газеті вказано, що «питання закриття… лікарні стоїть на порядку денному вже не перший рік», особливо гостро воно постало, на думку сільської ради, з прийняттям Концепції реформи фінансування охорони здоров’я. З цього матеріалу мешканці села довідалися, що причиною термінового оформлення сільською радою права власності на будівлі Новопетрівської районної лікарні стало прагнення зберегти ці приміщення для громади. Сільській раді стало відомо про начебто попередню домовленість керівництва Вишгородської ЦРЛ та Фонду комунального майна Вишгородського рйону на оренду ТОВ «Перший столичний хлібозавод» приміщень лікарні для розміщення гуртожитку. Зі статті видно, що сільська рада побоялася втратити і пустуюче приміщення, яке, як стало їм відомо, могли використати «для створення в майбутньому обласного центру реабілітації учасників АТО та війни в Афганістані». У цьому ж матеріалі вказано, що під час однієї із зустрічей керівництво Вишгородської ЦРЛ повідомило сільську раду, що подавати матеріали на акредитацію Новопетрівської районної лікарні вони не будуть і лікарню закриють, пояснюючи це тим, що в них немає документів на приміщення. Хоча, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.1997 року №765 (редакція від 25.11.2015 р.) «Про затвердження Порядку акредитації закладів охорони здоров’я», нема зв’язку права власності з проходженням акредитаці. У Порядку вказано, що серед документів, які подаються на акредитацію, повинна бути копія документу, який підтверджує право користування приміщенням. Постає питання: Чому не подавалися документи Новопетрівської районної лікарні на акредитацію, а якщо й подавалися, то що, відповідно до законодавства, стало причиною відмови в акредитації?
З вищеназваної газети мешканцям села Нові Петрівці стало відомо, що «з метою захисту конституційних прав новопетрівчан на належний рівень медичної допомоги Новопетрівська сільська рада 23 грудня 2016 року прийняла рішення про створення Новопетрівського медичного консультативно-діагностичного центру».
Сьогодні мешканців села також цікавить, для яких цілей планує сільська рада використовувати земельну ділянку навколо будівель Новопетрівської районної лікарні. Якщо з’явився інвестор для будівництва сільського стадіону, то чому б не спрямувати ці кошти на будівництво дитячого садка, адже в селі вже є сучасний стадіон біля школи №2 і необхідності в будівництві ще одного, на думку мешканців Нових Петрівець, – нема.
Сільська рада запрошує мене на засідання сесій як депутата Вишгородської районної ради, «закріпленого» за селом. Кілька разів я пропонувала сільській раді ініціювати передачу пустуючого приміщення лікарні із спільної комунальної власності району до комунальної власності громади села для використання його, наприклад, під соціальне житло чи для інших цілей, які визначить громада. На жаль, до моїх рекомендацій сільська рада не прислухалась. На сесії сільської ради 09 вересня 2016 року, попросивши слово, я намагалася переконати депутатів у некоректності винесення питання про оренду приміщень лікарні, оскільки будівлі Новопетрівської районної лікарні мають власника – Вишгородську районну раду. Це спільна комунальна власність територіальних громад сіл, селища, міста Вишгородського району, про що Вишгородською районною радою прийняті відповідні рішення. Але виявилось, що рішення про оформлення права власності на вказані об’єкти вже прийнято на попередній сесії, на яку мене не запрошували.
Про цей факт я відразу ж повідомила апарат районної ради – на той час радника голови районної ради Деркача Ю.В. Пізніше мені стало відомо, що розпочався судовий процес за позовом районної ради щодо правомірності прийнятого сільською радою рішення.
Так склалося, що Новопетрівська районна лікарня надає медичні послуги не тільки мешканцям села, а й інших населених пунктів району, в тому числі і міста Вишгорода. Це зумовлено тим, що пацієнти задоволені обслуговуванням і якістю надання медичних послуг поліклінікою та стаціонаром Новопетрівської РЛ, належними, на їхню думку, умовами та кадровим забезпеченням. Добратися до Центральної районної лікарні, особливо хворим, не завжди просто, оскільки відсутній прямий транспортний зв’язок села Нові Петрівці з районним центром. Слід взяти до уваги, що село Нові Петрівці – найбільше за чисельністю населення село в районі і одне з найбільших в області. Новопетрівська сільська рада протягом останніх років шляхом надання цільової дотації районному бюджету фінансово підтримує як медичні, так і навчальні заклади, розташовані на території села, не відмовляється цього робити й надалі.
Реформа охорони здоров’я не може бути спрямована проти людей і погіршувати якість надання населенню медичних послуг. Бути чи не бути лікарні – має вирішувати громада! Якщо не буде почута і врахована думка людей щодо збереження лікарні, громадськість готова вдаватися до крайніх заходів – масових протестів, мітингів тощо, організованих відповідно до чинного законодавства.
Враховуючи потребу, необхідність і бажання населення Нових Петрівець та інших сіл району отримувати медичну допомогу в Новопетрівській районній лікарні, продовження її функціонування в умовах реформування системи охорони охорони здоров’я, прошу дати відповіді на порушені у зверненні питання, а також:

1.Зберегти Новопетрівську районну лікарню та ті послуги, які надаються в ній.
2. Інформувати населення про шляхи, хід та стан реформування охорони здоров’я в районі, та заходи, які планується вжити для підвищення якості надання медичних послуг як у Нових Петрівцях, так і в районі.

Відповідно до ст.ст. 11,13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» прошу розглянути звернення у встановлені чинним законодавством терміни та інформувати про прийняті рішення.

Депутат Вишгородської районної ради В.І. Духота

0

Коментарі