хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

www.zarvanycia.cc.ua 22 серпня – Святого апостола Матія

  • 25.08.16, 10:41

www.zarvanycia.cc.ua 22 серпня – Святого апостола Матія

Святий апостол Матій народився у Вифлеємі. Ще у ранньому дитинстві він почав вивчати священні книги і Закон Божий під керівництвом Симеона Богоприємця. Саме завдяки йому Матій жив строго по Заповідях Божих. 

Пройшло 30 років з того часу, коли Господь Ісус Христос народився від Діви Марії. Настав час і Він охрестився від Івана Хрестителя і явивив Себе світу, зібрав учнів - майбутніх апостолів і проповідував про наближення Царства Небесного, творячи безліч чудес. Святий Матій, почувши Його науку, покинув світські турботи і приєднався до Його учнів і послідовників і всюди слідував за Господом, насолоджуючись тим, що бачить Бога. Ісус, знаючи всі порухи людської душі, бачив чистоту Матія і вибрав його до 70-ти апостолів. Після страждань, воскресіння і вознесіння Господа, його взяли до 12-ти святих апостолів, на місце Юди-зрадника. І вже при зісланні Святого Духа на апостолів, Матій був з ними. Після цього апостоли кидали жереба, кому в якій країна проповідувати Слово Боже. 

Матію випала Юдея. Там він і трудився, відвідуючи всі міста і села, аби поширити звістку про спасіння світу через Ісуса Христа. Не боявся він проповідувати і язичникам. Святе Передання говорить, що Матій проповідував і в Ефіопії, де дуже постраждав: його тягнули по землі, били, стругали тіло залізними кігтями, палили вогнем. Але Дух Святий підтримував його і він з радістю терпів усі муки. 

Згідно з деякими джерелами, Матій також проповідував у Македонії, де нечестиві греки вирішили випробувати силу його віри. Вони схопили його і змусили випити отруту, від якої люди ставали сліпими. Коли ж Матій її випив, він не осліп і, поклавши руки на постраждалих від цього зілля, Іменем Христовим зцілив більше 250 людей. 

Диявол не міг стерпіти такої зневаги. Він явився язичникам і наказав вбити того, хто знищує поклоніння бісам. Коли ж вони хотіли схопити святого, то три дні безуспішно шукали його, адже апостол став для них невидимим. Пізніше він сам прийшов до них і віддався в їхні руки. Вони схопили його і кинули до темниці. Там Матію явилися біси, що злісно скреготіли зубами. Наступної ночі йому явився Господь, звільнив його від кайданів і відкривши двері темниці, випустив на волю. Коли настав день, апостол ще з більшою завзятістю і абсолютно безстрашно почав проповідувати народу. Серед натовпу були дуже жорстокі люди, що не вірили святому і розлютилися та вирішили вбити його. Коли вони наблизились до нього, земля поглинула їх. Всі хто бачили це, вжахнулися та прийняли Хрещення. 

Тоді апостол повернувся в Юдею і багатьох синів Ізраїлевих навернув до Христа, звіщаючи їм Слово Боже, підкріплене явними Господніми чудесами: Іменем Христовим Матій повертав зір сліпим, слух глухим, кривих випростовував, помираючих до життя повертав, виганяв бісів, прокажених очищав. Матій називав Мойсея святим і закликав дотримувати Закон, що він приніс людям від Бога на скрижалях. В той же час він навчав вірувати в Христа, що на Нього вказував Мойсей, Якого передрікали пророки, що Його послав Отець заради спасіння світу через воплочення від Непорочної Діви Марії. 

В той час первосвящеником в Юдеї був Анан, що ненавидів Христа і хулив Його Ім’я, переслідував християн. Саме він наказав скинути з покрівлі церкви святого апостола і брата Ісусового Якова, від чого він і помер. І ось коли Матій проповідував Слово Боже в Галилейських синагогах, засліплені злобою фарисеї схопили апостола і привели його до Анана. Первосвященик зібрав синедріон, наказав привести апостола і звернувся до розлюченого натовпу, називаючи Ісуса Христа найбільшим єретиком в історії, бо Він насмілився назвати Себе Сином Божим, що було нечувано, Він проповідував Сам від Себе, соромив фарисеїв та книжників, називав їх лицемірами і за це Він і постраждав. Правитель закликав Матія покоритися закону Мойсея, якщо ж він і надалі називатиметься християнином, його стратять. 

Матій промовив, що називатися християнином – велика честь для нього. Він запропонував суду і людям послухати, чому його проповіді – істина. 

Правитель погодився. Апостол почав тлумачити Старозавітні прообрази і пророцтва про Ісуса Христа, як Господь пообіцяв Аврааму, Ісааку і Якову з роду їхнього вивести такого Мужа, Який благословить всі земні племена, про що і Давид звіщав у своїх псалмах, про Якого пророки Ісая та Мойсей передрікали. Але такі пояснення розлютили Анана і він звинуватив Матія в посяганні на закон. 

Він наказав розгорнути книгу Закону і вголос прочитати: «Хто буде лихословити на Бога свого, той матиме гріх тяжкий і має бути укаменований, тож не шкодуйте його і так викоріните зло з Ізраїля» (пор. Лев.24:15-16). Коли ж завершили читати, первосвященик присудив укаменувати Матія. 

Коли ж святого повели на страту, Матій промовив до своїх убивць: «Лицеміри! Правдиво говорив про вас пророк Давид, що натовп накинувся на душу праведника і судять кров невинну». Після таких його слів, згідно із законом, два свідки поклали руки свої на його голову і засвідчили, що він хулив на Бога, Закон Його Мойсея. Вони ж і перші кинули в нього каміння і святий просив, аби його поховали з цими двома каменями – свідченням його мук за Христа. Потім й інші кидали в нього каміння, а святий піднявши руки, віддав духа. Беззаконним фарисеям було мало цих знущань, тому вони вже після смерті мученика відрубали йому голову. Так святий закінчив свій земний шлях. Побожні ж християни взяли тіло його і з почестями поховали, славлячи Бога. 

2

Коментарі

128.08.16, 12:04