хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Хома (апостол)

  • 19.10.13, 11:19
Хома (апостол)

Худ. Рембрандт, Переконання Святого Хоми.

На це рідко звертають увагу, але Індія одна з найдревніших християнських країн світу.
Святий апостол Тома (Фома) прибув в південно-західну Індію (штат Керала) орієнтовно у 52 р. н.е. та розпочав євангелізацію. В Індії до цього часу діє найдревніший християнський храм світу – церква Thiruvithamcode Arappally ("Королівська церква" або церква св. Марії у штаті Таміл Наду, належить сірійській православній громаді), побудована св. Томою у 57 р. н.е.
Згідно з переказами, св. Тома навернув в Індії у християнство близько 17 тис. осіб, включаючи, крім представників місцевої єврейської спільноти, членів усіх 4 індійських варн. Згідно з манускриптом 3 ст. н.е. "Діяння Томи" ('Acts of Thomas'), св.Тома також навернув одного з місцевих правителів (Gudnaphar, див. також Gondophares).
З того часу християнство в Індії не згасало. Наступний активний етап євангелізації розпочався з прибуттям до Гоа св.Франциска Ксав'єра –"апостола Сходу", одного з засновників Ордену Ісуса (ієзуїтів), першого місіонера Японії.
Що стосується св.Томи, то його часто називають "невіруючим", оскільки він любив дива і вважав їх найпереконливішим доводом могутності віри; спочатку апостол не повірив розповідям інших учнів про воскресіння Ісуса Христа. Лише коли восьмого дня після воскресіння Господь явився йому і показав Свої рани, він вигукнув: «Господь мій і Бог мій!» (Ін. 20, 28). На це Ісус відповів йому відомими словами: "Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували!" (Ін.20.29).
Зідно з "Діяннями Томи", спочатку апостол не хотів приймати свою "східну місію", але Господь змусив до цього свого впертого учня, підлаштувавши обставини так, що його подорож до Індії стала невідворотною.
Апостола Тому також називають "близнюком" (дідім, Didymus), оскільки зовні він був схожий на Ісуса. Вважається, що св.Тома загинув смертю мученика – у 72 р. н.е. його вбили списом вороже налаштовані до нього особи. Останні роки життя апостол проповідував і жив у печері на пагорбі Pirungi malai (зараз гора св.Томи) поблизу Ченная (Таміл Наду). Крім всього іншого, на згадку про апостола в Індії залишилися "хрести св. Томи", які мають особливу форму (див. зображення нижче).


Відтак, християнська церква Індії давніша, ніж у більшості "традиційних" християнських держав Європи.

P.S. Згідно з переписом 2001 р., в Індії нараховувалося 24,08 млн. християн, з них понад 2 млн. православних. Вважається, що неофіційна цифра може бути значно вищою. Християнство 3-я найпоширеніша релігія в країні, кількість його послідовників стало зростає.
2

Коментарі

Гість: Disciple75

119.10.13, 12:26

Господь не змушував Фому, бо апостоли кидали жереб й Фомі випало іти на Схід. Господь заспокоів та підтримав його, як і кожного з нас підтримуватиме по вірі нашій.
Слава Богу!