Наукова Світлиця - що це таке?

  • 12.09.15, 23:28

Що це таке - Наукова Світлиця?

Наукова Світлиця - це постійно діюча презентація сучасного стану української науки, заснована на комунікації науковців з суспільством. Заснована на принципі show-room, Наукова Світлиця запрошує в свої приміщення і науковців, молодих чи досвідчених, тих, кто досяг вчених ступенів,чи тих, кто тільки починає свій науковий шлях, школярів, студентів і взагалі будь-кого, хто хоча б трохи цікавиться світом, що нас оточує. Щотижня тут мають проводитись тижні тієї чи іншої науки. І той, хто прийде сюди, отримає багато цікавої і потрібної для себе інформації на всіх рівнях.

 

Чому там повинно бути пізнавально та цікаво?

Тому що під час проведення кожного Тижню науки щодня мають проводитись презентації галузевих НДІ, вищих навчальних закладів та наукові виставки, українські та закордонні вчені читатимуть популярні і фахові лекції або наживо, або через скайп, будуть демонструватися науково-популярні фільми, проводитись наукові ігри серед команд українських шкіл або наживо, або через скайп, працюватиме школа наукової журналістики. А ще тут організатори проекту сподіваються проводити наукові тижні країн світу та влаштовувати міні-концерти за участі молодих вчених, студентів і школярів. Все це буде транслюватися наживо на мережевому науково-пізнавальному телеканалі Малої академії наук України Інтелект TV.

 

Тобто в плани входить і організація дозвілля?

Так, контакт з наукою у кожного відвідувача має бути продуктивним. Тому в діяльності проекту передбачені і розважально-пізнавальні елементи спілкування з людьми. Так, наприклад, планується створення Театру науки, Наукового кафе, відбуватимуться командні та персональні науково-розважальні змагання та квести. Не виключено і проведення тематичних творчих фестивалів.

 

Яким чином цей проект допоможе розвитку нашої науки?

Будь-яка популяризація працює на розвиток науки. У нашому випадку це ще й можливість поповнити свої знання, знайти своє на шляху професійної орієнтації

 

Чи потрібна допомога від суспільства?

Враховуючи на те, що держава витрачає на науку менш ніж 1% бюджету, важко чекати допомоги з її боку. Ми перш за все розраховуємо на зацікавленість певних кіл суспільства, тому волонтерська і матеріальна допомога від спільнокошту будуть дуже корисними для проекту на стартовому етапі. А далі ми спробуємо налагодити справи так, щоб діяльність проекту набула неабиякий розголос у суспільстві, щоб ми змогли за рахунок суміжних проектів здобувати необхідне фінансування на свою діяльність. А там, може, й держава підтягнеться.

     

Хто є організатором проекту?

Ідея проекту народилась в молодіжній громадській організації "ІНТЕЛЕКТ УКРАЇНА". Та самотужки підняти його молодим ентузіастам дуже важко. Та на допомогу прийшли активісти Рад молодих вчених України, молоді вчені, яким небайдуже майбутнє української науки. Приміщення надає Мала академія наук України. Долучилась до проекту і Національна академія наук України. Такою спільнотою підняти проект можна, що ми і зробимо найближчим часом.

 

Коли ж стартує проект?

На сьогодні йде активна робота з складання календарю наукових тижнів. Сподіваємося, що з початку листопада ми зможемо запрошувати до себе всіх, кого цікавить наука. Наразі почав роботу сайт проекту - http://sweetlytsa.jimdo.com, за яким треба стежити, бо він розвивається динамічно в рамках планової роботи. Тим більш, що саме там з"явиться першою інформація про старт роботи Наукової Світлиці. Приходьте до нас, долучайтесь до науки, це цікаво і корисно.



Вимирання енергетичних динозаврів

Наукові пікники

Лекція "Вимирання енергетичних динозаврів. Різноманіття енергетики майбутнього" 
(Андрій Зинченко)

Київ, 12 вересня, 2015