Так от чиї потомки сучасні донетчани

Археологи відкопали на Донеччині стародавнє місто-конкурент Києва. На думку науковців, місто було поліетнічним, але його основу складали хозари. Місто у 10-му сторіччі захопив князь Святослав.

На півночі Донецької області поблизу села Сидорове фахівці обласного краєзнавчого музею розкопали величезне місто площею аж 120 гектарів, йдеться в сюжеті ТСН.

Тисячу років тому за кількістю людей воно могло зрівнятися з тодішнім Києвом. Археологи припускають, що місто було поліетнічним, але основу його складали хозари. У 10-му сторіччі місто захопив князь Святослав – батько Володимира-хрестителя.

Мешканці тікали, ховаючи від загарбників найдорожчі речі. На місці розкопок археологи знайшли повний набір ковальських інструментів, що прекрасно збереглися. Історики стверджують – місто розвивалося як мегаполіс, поступово поглинаючи довколишні села.

"Якби хозарський каганат не припинив тоді існування, продовжував би існувати, я думаю, що на місці цього археологічного комплексу, який ми зараз знаємо як археологічний комплекс, біля села Сидорова був би великий міський центр", - впевнений науковий співробітник донецького краєзнавчого музею Едуард Кравченко.

http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18518

Українська міліція показала Європі істинне обличчя

27 вересня у центрі Києва, у переході під Майданом Незалежності, відбулася сутичка між бомжами та громадянином Голландії, військовим лікарем. Бомжі пограбували іноземця, і він почав кликати на допомогу поліцію. Але прийшла міліція...

Голландець був одягнений у військову форму, і в нього був пістолет. Міліціонери, що підійшли, не виправдали надій іноземця. Вони не розуміли, що він кричить англійською, а перехожого, який зголосився бути перекладачем, просто відштовхнули, повідомляє LB.ua.

"Коли я підійшла, він уже лежав на підлозі і кричав: Поліція, консули! Я громадянин Голландії, я маю право носити пістолет, - розповідає очевидець. - Міліція сприйняла його, як божевільного, і почала викликати бригаду психіатричної швидкої".

Бомжі розповіли, що голландець хотів вкрасти у них гаманець, і за це вони його вдарили.

"Міліція взяла голландця під руки і потягла в автозак, не чекаючи швидкої, - продовжує свою розповідь очевидець. - Пістолет вони забрали з собою. Інші речі іноземця, включаючи його документи, залишилися на землі в переході, і дісталися все тим же бомжам".

Перехожі намагалися зупинити міліціонерів - кричали, що ті не мають права його забирати, і теж вимагали консула. Голландець кричав: "Я людина і маю повне право робити те, що заманеться. Я нікому не завдаю шкоди. Мені зробили шкоду (вкрали паспорт, мене почали бити, забрали ноутбук), а я просто не розумію, чому, крім цього, мене ще й хочуть заарештувати".
У прес-службі київської міліції повідомили, що поки що громадянство затриманого не встановлене, на місці працюють правоохоронці. У міліції окремо наголосили, що цей інцидент не має ніякого відношення до перестрілки в торговому центрі "Караван".
Недарма, іноземці, які приїжджали в Україну під час Євро-2012 вважали, що найбільше потрібно боятися української міліції.

Попы РПЦ бьют тревогу: «Россия долго не протянет»

  • 27.09.12, 09:58

Влиятельный и осведомленный русский поп Д. Василенков, «заместитель председателя отдела РПЦ по взаимодействию с вооруженными силами и правоохранительными учреждениями санкт-петербургской епархии», «заместитель председателя военного отдела санкт-петербургской епархии, которому поручено воодушевлять русскую солдатню в Чечне на убийства мусульман (фото), был вынужден сделать горькое признание, что России жить осталось недолго. В одном чекистско-православном СМИ поп, в частности, пишет:

 

«Мы живем в непростое время. Ситуация в России неспокойная, а на Кавказе взрывоопасная и легче (для русских оккупантов – КЦ) там не становится. Напряженная ситуация сейчас и в Татарстане.

 

В Татарстане салафииты и ваххабиты — представители агрессивно настроенной, вскормленной на западные деньги группы — имеют огромный вес и тоже готовят там взрыв (это плохо, да? — КЦ).

 

Из общения с представителями казачества, которые живут на Северном Кавказе, мне стало известно, что и там очень напряженная ситуация (поп, видимо, имеет в виду вилаят Ногайская Степь Имарата Кавказ — КЦ). Пока что боевые действия там не ведутся, но боевики в этих краях уже присутствуют. Из других южных республик, как например, из Адыгеи, тоже дует ветром войны.

 

Ситуация с мигрантами представляет собой страшнейшую мину замедленного действия, и ее рано или поздно взорвут.

 

Посмотрите хотя бы на сводки городских новостей. В петроградском районе Петербурга задержан житель Ирака, разбрасывавший листовки с воззваниями против русских. А драка в Москве между мигрантами различных национальностей? Там много было арестованных и среди них один подданный Египта. Это уже звоночки для нас.

 

У нас никакой идеологии нет. У тех, кто приходит с Кавказа, есть идеология (поп боится назвать Ислам религией — КЦ), и это делает их сильными. И ситуация обостряется, становясь с каждым годом тревожней и страшней (для русских чекистов-имперцев — КЦ)».

 

Отдел мониторинга

Кавказ-Центр

Депутат виступив кримськотатарською у ВР Криму: його не зрозуміл

Депутат Верховної Ради АР Крим Рефат Чубаров звернувся до депутатів із парламентської трибуни кримськотатарською мовою. Його не зрозуміли, тому довелося звернутися за допомогою до перекладача.

Депутат почав свій виступ під час узгодження С.Гулеватого на посаду гендиректора ТРК "Крим". Після початку його виступу спікер кримського парламенту Володимир Константинов звернувся до перекладача із проханням перекладати виступ депутата, передають УНН

У своїй доповіді Чубаров попросив депутатів кримського парламенту надати більше ефірного часу для трансляцій кримськотатарських телепрограм на телеканалі "Крим".

Під час виступу депутата перекладач ледь встигала перекладати його висловлювання.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав його, закон набув чинності закон 10 серпня. Закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?deputat_vistupiv_krimskotatarskoyu_u_vr_krimu_yogo_ne_zrozumili&objectId=1266134


Чи знаєте ви, що:

- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...


- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО

- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейський нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...

Чому ми не вболіваємо за «Шахтар»

  • 21.09.12, 09:42
На початку місяця, 2 вересня, у вітчизняному спорті відбулася, з одного боку, прозаїчна, а з іншого – доволі символічна подія. Новим керівником Федерації футболу України (ФФУ) став директор алчевської «Сталі», луганчанин Анатолій Коньков, який обірвав 12-літнє перебування на цій посаді Григорія Суркіса.

Таким переможним акордом завершилася дворічна епопея боротьби «донецьких» за крісло президента ФФУ

Нікого, напевно, не здивує, що за єдину висунуту на голосування кандидатуру пана Конькова проголосували 132 зі 133 делегатів конгресу. Сам же екс-голова федерації капітулював перед донецьким наступом ще напередодні офіційного старту Євро-2012, оголосивши у травні про свій намір більше не балотуватися на посаду очільника ФФУ, мовляв, «щоб перевести дух».

Після проведення відповідних ротацій у складі ФФУ, зокрема призначення на посаду другого віце-президента федерації генерального директора «Шахтаря» Анатолія Попова та інших свояків, тріумф «донецьких» у головній футбольній організації країни став беззаперечним. Епоха Суркіса в українському футболі завершилась.

Утім, такий результат боротьби олігархічних кланів за управління футбольним господарством, а отже, і за вплив в українському футболі, вочевидь, не матиме якихось наслідків для нього. Оскільки, як переконує досвід попередніх років, для суркісів, коломойських, ярославських, ахметових, тарут чи рабиновичів не йдеться про повноцінний розвиток національного футболу, позаяк найважливішим для них є отримання політичних і соціальних дивідендів від власних клубів і чергове задоволення амбіцій. Натомість обрання нового президента ФФУ, що засвідчило завершен­­ня процесу донбасизації українського футболу, вельми показове в контексті повного та безконтрольного домінування «донецьких» на всіх щаблях економічної та політичної ієрархії країни. Неприступний київський бастіон подолано. Тепер «Всьо будєт Шахтьор!».

«Пєрєдовікі-ударнікі»

Від часів свого заснування футбольний клуб гірників був вираженням специфічної пролетарської ідентичності, основою для гордості мешканців Донбасу за свій край і професію, інструментом комуністичної вла­­ди для зміцнення їхньої радянської свідомості та посилення відданості СРСР. Прикметно, що створення клубу відбувалося паралельно з розгортанням у шахтарському краї та в усьому СРСР ударного стахановського руху за виконання і перевиконання планів партії, а першими гравцями клубу були саме «пєрєдовікі-ударнікі» (до 1946-го команда мала назву «Стахановєц»). Тож не дивно, що спортивні успіхи гірників, які стали більш помітними, починаючи з 1960-х років, у час перетворення футболу на масовий вид спорту, посилювали і консервували місцеву пролетарську ідентичність, гіпертрофовану самозакоханість і були предметом великої гордості донеччан за свій край і «вєлікую страну». Не дарма з’явилося прислів’я: «Коли «Шахтар» виграє, видобуток вугілля зростає…»

Після колапсу Радянського Союзу і переходу «Шахтаря» до рук ранньої зірки місцевої еліти Ріната Ахметова клуб став органічною складовою олігархічно-люмпенської структури суспільства. Нова історія клубу переконує, що вугільно-металургійний барон розглядає футбол виключно як власну забавку та видовище для свого пролетаріату. В клуб вкладено сотні мільйонів доларів, куплені іноземні футболісти, запрошені на роботу дорогі іноземні тренери, зведено «п’ятизірковий» стадіон у центрі Донецька «Донбас Арена». Однак це прояви не так турботи президента-власника про розвиток місцевого футболу (на професійному та напівпрофесійному рівнях), як ефективний менеджмент для побудови іміджу доброго олігарха-опікуна, місцевого напівбога, спроможного вирішити всі питання.

На користь того, що все робиться не для справжніх уболівальників, а для широких мас плебсу свідчить, зокрема, історія з тиском на донецьких ультрас. Восени 2011 року, після того як фанатські сектори на «Донбас Арені» під час одного з матчів заскандували «Слава Україні! Героям слава!», міліція провела з лідерами фанатського руху в Донецьку «профілактичну роботу» (див. Тиждень №45/2011). На знак протесту місцеві ультрас не прийшли на кілька ігор «Шахтаря». На що Рінат Ахметов після програного харківському «Металісту» домашнього матчу відреагував заявою, що його клуб і без них може чудово обходитися, адже команду й так підтримує весь стадіон.

У Німеччині, Англії, Шотландії, Італії, Іспанії, Франції тощо культуру вболівання формують спільноти вільних людей, а олігархи – власники клубів чи, тим більше, влада не мають жодного впливу на фанатські середовища. Натомість у донецьких умовах футбол, схоже, став засобом для відволікання уваги населення від нагальних соціально-еконо­­мічних проб­­лем, адже поза межами «Донбас Арени» перспективи аж ніяк не райдужні. Донеччани стежать за кожною грою улюбленої команди і сприймають перемоги «Шахтаря» як власні життєві. Успіхи гірників у їхньому уявленні компенсують відсутність будь-яких надій на покращення ситуації в краї. Особливо цьому сприяють перемоги клубу на європейських турнірах, що розглядаються мало не як акт представництва Донбасу на міжнародній арені. Саме Донбасу, а не України.

Показовим є те, як прості вбо­­лівальники на Донбасі сприй­­мають національну збір­­ну України. На домашніх міжнародних матчах «Шахтаря» завжди аншлаг. Натомість поєдинки в Донецьку за участю національної збірної відбуваються за напівпорожніх трибун. Навіть на двох донецьких матчах України під час групової частини Євро-2012 було багато вільних місць. Тоді ж чимало донеччан замість гімну України співали гімн гірників, носили російські триколори, у фан-зонах рівень підтримки синьо-жовтих з боку місцевої публіки був вкрай пасивним на тлі інших міст, що приймали континентальний чемпіонат.

Феномен «Шахтаря» лише увиразнює політичний та соціальний застій у регіоні, наявність глибокої соціально-май­­нової прірви між місцевою елітою та більшістю донеччан. Для перших це питання престижу. Варто згадати реального персонажа у фільмі Якоба Прой­­са «Інший «Челсі»: історія з Донецька» – секретаря Донецької міської ради Миколу Левченка, який не дуже полюбляє футбол, але постійно літає разом з Ахметовим на закордонні ігри. Для простого лю­­ду – це видовище, компенсація за свою злиденність і життєву безпорадність.

Футбол на Донбасі став своєрідною квазірелігією (у згадуваній стрічці є сюжет, коли персонаж Валя, почувши церковні дзвони, хреститься і загадує бажання, сподіваючись, що цей ритуал допоможе «Шахтарю» виграти наступний матч). Однак не за прикладом Бразилії, де футбольна історія успіху є своєрідною формою розриву з колоніальним спадком та культурною матрицею для побудови модерної національної ідентичності, даючи водночас надії вихідцям із бідних та незаможних родин досягнути успіхів у житті завдяки своїм фізичним умінням. В донецькому варіанті цей вид спорту став засобом вираження регіональної пихи та гордості, формою демонстрації того, хто кращий, «хто насправді годує країну».

Тож не дивно, що вся аура й естетика культури вболівання за «Шахтар» є вираженням фатальної та невиліковної залежності місцевих пролетарів від подачок – футбольних видовищ від олігарха. Плюс до цього рафінована російсько-радянська культура з її культом Артема, Сталіна та «Велікой Побєди», ілюзіями «Русского міра» та братньої Росії.

Чужа команда

Окреме питання: вклад «Шахтаря» у розвиток національного футболу. З огляду на незаперечне лідерство клубу у внутрішньому чемпіонаті протягом кількох років та інвестовані в нього кошти, цей вклад мізерний. Напрочуд промовистим у цьому сенсі є непропорційно мала, знову-таки беручи до уваги насамперед гроші, які вкладаються в клуб, кількість гірників, які грають в основному складі національної збірної. Наприклад, в останньому поєдинку з англійцями їх було лише двоє – воротар Андрій П’ятов і захисник Ярослав Ракицький.

Тож чи є «Шахтар» справді українською командою, за яку можна було б уболівати, наприклад, в Лізі чемпіонів? Але не через мізерну кількість українців в основному складі, позаяк від цього страждають майже всі вітчизняні клуби, які належать олігархам (до речі, є побоювання, що найближчим часом встановлений в українській Прем’єр-лізі ліміт на іноземних гравців буде скасований), а тому, що за своїм духом як носій певних цінностей клуб Ріната Ахметова чужий для основної частини українських футбольних уболівальників. Донецький патріотизм, що ревно плекається на Сході України загалом і у ФК «Шахтар» зокрема і який нинішня влада намагається нав’язати всій країні, аж ніяк не співвідноситься з життєвими ціннісними орієнтирами більшості українців. Тому важко уявити, що ті, хто обстоює позиції європейського цивілізаційного шляху розвитку, демонополізації економіки, верховенства права та демократичні цінності, протестує проти засилля олігархату, вболіватимуть за «Шахтар», який має зовсім інші цінності.

Символічно, що клуб Ріната Ахметова, для якого «Шахтар» є успішним проектом представлення своїх інтересів та інтересів Донбасу на міжнародній арені, в груповому турнірі цьогорічної Ліги чемпіонів гратиме з «Челсі» – клубом російського олігарха, який розглядає гру англійської команди як засіб для демонстрації величі Росії. Тож, не здивуємося, якщо серед українців знайдеться чимало тих, хто вболіватиме за інших суперників «Шахтаря» у нинішній ЛЧ: італійський «Ювентус» чи датський «Нордшелланд»...

Та хоч як прикро, зважаючи на політико-адміністративний та економічний бліцкриг регіоналів за останні 2,5 роки в Україні, захоплення «донецькими» вітчизняного футболу (за якого всі команди, окрім «Шахтаря» та його фарм-клубів, можуть стати другосортними) вкотре продемонструвало утвердження маленької агресивної меншості «донецьких» над українською більшістю.

Олександр Горин, «Тиждень.ua»

PS: від себе додам - я вважаю себе футбольним вболівальником, неважливо яка команда грає, цікава сама гра, але років 2 тому я перестав дивитись прямі трансляції виступів "наших" клубів на євроарені.... вони абсолютно не асоціюються у мене із Україною, футбол став одноманітним, прісним і нецікавим. Раніше, можна було визначити команду що грає на полі за самим стилем гри,, не дивлячись на табло, кожна команда була індивідуальна, і це було цікаво, пам*ятаю як сльози стояли в очах коли Динамо програвало Барсі чи ПСЖ.... а тепер - програш Динамо томуж ПСЖ цього вівторка не викликав ніяких емоцій.... абсолютно. Колись вважав виступ легіонера у нашому чемпіонаті якоюсь ізюминкою, а зараз - це якесь прокляття. Про Шахтар взагалі мовчу.........

11%, 1 голос

33%, 3 голоси

56%, 5 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Шевченківський день Королевської у Львові

Похід у політику колишнього футболіста Андрія Шевченка – одна з безумовних топ-подій цьогорічної виборчої кампанії. Його конкретна мотивація і причини вибору саме на користь партії «Україна – вперед!», щоправда, залишаються не до кінця зрозумілими, зате цілком зрозуміло, навіщо він партії Наталії Королевської. Візит партійної делегації до Львова 18 вересня це продемонстрував дуже чітко.


Найбільш помітний нюанс – зустріч Королевської, Шевченка та сьомого номера у партійному списку Євгена Суслова зі студентами в актовій залі Львівської Політехніки. Чи, точніше, те, як її анонсували. Біля входу до головного корпусу «Політеху» красувався плакат, на якому великими літерами повідомлялося, що 18 вересня о 15:30 відбудеться зустріч саме з Андрієм Шевченком, і лише нижче малопомітним шрифтом додано, що під час зустрічі також відбудеться презентація програми партії «Україна – вперед!».

  Єдина державна

Те, що студенти прийдуть на зустріч зовсім не з Наталією Королевською, а з Шевченком, було зрозуміло заздалегідь. Саме його присутність зібрала майже повні актові зали і  в Медуніверситеті, і  в Політехніці. Тільки його прізвище, оголошене ведучими зустрічей, зривало бурхливі й тривалі аплодисменти і щирі вигуки із залу. Навряд чи лідер партії відчувала якийсь дискомфорт чи заздрість, коли її вітали значно стриманіше – зрештою, як вже було сказано, володар Золотого М’яча потрібен їй у партії саме для того, щоб слугувати атракцією.

На жаль, атракція витримала свій лоск недовго. Коли Андрій Шевченко повторив з трибуни у Медуніверситеті кілька завчених фраз українською про те, що він усе зробив для України у спорті й тепер хоче зробити, що може, у політиці, зал ще був щасливим. Але коли через кілька хвилин на перше ж запитання він почав відповідати російською мовою, то студенти почали голосно обурюватися і шуміти. Спершу колишній футболіст навіть не зрозумів, що відбувається.

- У чому справа?– поцікавився з очевидним здивуванням той, кого ті самі люди щойно захоплено вітали.

Коли йому пояснили, що молодь бажає почути від нього українську, другий номер списку партії Королевської спробував віджартуватися, заговоривши італійською. Виглядало це непереконливо. Але ще менш переконливо виглядало, коли він таки пішов публіці назустріч і перейшов на українську. Мова а-ля Азаров з фразами на зразок «я хочу бути полізним» (sic) викликали приглушений, але все-таки добре чутний сміх.

Помилки з російською мовою Андрій Шевченко вже не повторив у Львівській Політехніці, де відбулася наступна зустріч – там він одразу відповідав українською. Щоправда, знову не без «азаровщини» - тим самим приглушеним сміхом студенти зустріли розповідь колишнього футболіста про те, що він «грав на чемпіонатах миру і Європи».

Розрядка для колишнього футболіста настала лише на прес-конференції, яка відбулася після зустрічей із студентами. Там він, вибачившись, відверто попросив у журналістів дозволу відповідати російською, і, отримавши його, заговорив значно впевненіше – ніби з його язика спала гора.

Звісно, хтось може поставити Андрієві Шевченку в плюс те, що він взагалі намагався говорити українською, хоч би якою слабенькою вона була. Такий аргумент навіть можна було б ліберально прийняти, якби під час зустрічі у Політехніці Наталія Королевська у відповідь на запитання про своє ставлення до мовного закону під бурхливі аплодисменти не запевнила:

- Наша партія вважає, що в Україні має бути єдина державна мова!

Такі заяви накладають відповідальність. Зокрема очікувалось би, що перший і другий номери партійного виборчого списку досконало цією єдиною державною володітимуть. А цього ж не скажеш не лише про Андрія Шевченка, а й про саму Наталію Королевську, яка азаровськими словечками теж сипала, не шкодуючи молодих західноукраїнських вух. Наприклад, учасники зустрічі у Медуніверситеті могли довідатися, що мама у неї – «вчителка».

Хіба що, звісно, Наталія Королевська мала на увазі зовсім іншу державну мову, промовляючи цитовану фразу…

Когось може в принципі здивувати, що в розповіді про партійний візит Королевської до Львова стільки уваги приділено мові Шевченка. Насправді дивного тут мало: за великим рахунком, майже нічого іншого із тих зустрічей з молоддю просто не запам’яталося. Лунали тільки загальні агітаційні фрази про «нову економічну модель», неприпустимість союзу з регіоналами, тощо.

Однак за сильного бажання Андрія Шевченка все-таки можна згадати і в іншому ракурсі. Нехай його профіль – не лінгвістика, а спорт. Саме для розвитку спорту і фізкультури він і йде в політику. Він добре знає, як його розвивати. У разі проходження до парламенту партія боротиметься за те, щоб Шевченко очолив спортивний комітет. Це все – слова Наталії Королевської.



Водночас, як виявилося у Львові, Андрій Шевченко навіть не знає, що стадіоном «Арена Львів» відає не Львівська міська рада, а держава. Відповідаючи на прес-конференції на запитання, як він бачить вирішення проблеми Арени, на якій ніхто не хоче грати, володар Золотого М’яча сказав:

- В першу чергу цей стадіон має використовувати місто, тому що там можна проводити концерти, можна зробити певну інфраструктуру і проводити конференції…

  Синдром незнання

Втім, Андрій Шевченко таки був не єдиною цікавинкою партійного візиту до Львова. Скажімо, інтерес автора цих рядків викликало ще й питання, на яких умовах Наталії Королевській і її соратникам надали для проведення зустрічей актові зали двох університетів. Сама Королевська на пряме запитання на прес-конференції відповіла:

- Давайте ви краще це питання поставите штабу. Я не знаю, чесно кажучи. Коли ми плануємо візити до того чи іншого міста, ми багато запрошень отримуємо від молоді, від студентів, від спортсменів, тому що є, безумовно, бажання зустрітися з легендою українського спорту Андрієм Шевченком.

Працівники штабу Наталії Королевської, з якими вдалося поспілкуватися, також нічого не змогли відповісти на це запитання – мовляв, цим питанням займався хтось інший. Відтак довелося звертатися до ректора Львівської Політехніки Юрія Бобала. Той пояснив, що актовий зал вже надавали раніше і Віталію Кличку, й іншим діячам, і що для цього існує конкретний порядок: слід написати листа на його ім’я з гарантією оплати.

На запитання, скільки ж коштує таке задоволення, як оренда університетського актового залу, Юрій Бобало сказав, що про це краще знають у бухгалтерії. Поговоривши з бухгалтером, ректор сказав, що той не може зараз назвати конкретної ціни, але загалом оренда залу на 8 годин коштує 1,5 тис. грн. Відповідно, за його словами, за одну годину партійний штаб мав би заплатити одну восьму.

Для протоколу: одна восьма від 1,5 тис. грн становить 187 грн 50 коп. Зовсім недорого не лише для партії, яка на свою передвиборчу агітацію вже витратила мільйони, а й для цілком пересічного львівського політика.

Ще одне, на що неможливо було не звернути увагу, - це те, що деякі запитання і відповіді на двох зустрічах з львівськими студентами повторювалися майже слово в слово. Стверджувати, що всі зустрічі були повністю агітаційно-постановочними, не можна, бо ж і автор цих рядків, не будучи учасником жодних сценаріїв, в Медуніверситеті отримав можливість поставити своє запитання. Але відчуття, що певний елемент постановки таки був, завдяки цьому copy-pasteне зникало.

Вже після зустрічі у Політехніці, говорячи про це з однією колегою-журналісткою, не вірити якій немає жодних підстав, я довідався від неї, що двоє молодих людей, які задавали запитання-повтори з різних кінців залу, знайомі між собою. Мовляв, коли вони йшли разом на другу зустріч  Королевської зі студентством, один із них сказав:

- Сподіваюся, це вже буде остання зустріч.

Однак про це, либонь, ані сама Наталія Королевська, ані її штабісти теж нічого не знають.


Джерело: 
ZAXID.NET
Автор: Данило Мокрик

PS: людина, що хизується тим, що добре знає російську, англійську і італійську, але не володіє українською... і намагається щось зробити для України - лукавить. Таким нуворишам не місце в українському парламенті.

Чи знаєте ви що:

- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.


- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.


- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...



- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».

В Одесі пікетувальників закрили від Януковича прапорами ПР

Працівники міліції намагалися відтіснити групу підприємців з одеського ринку "Привоз", яка пікетувала будівлю Одеської облдержадміністрації під час візиту президента.

Інцидент стався одразу після наради в адміністрації, перед виходом з будинку Віктора Януковича.

Люди в штатському міцної статури відтісняли від центрального входу будівлі 10-20 торговців, які тримали прапори і плакат із закликом до президента допомогти їм.

Люди не хотіли відходити далі і вимагали від мовчазних і коротко стрижених опонентів представитися. За інформацією видання, керував невідомими заступник начальника ГУМВС України в Одеській області, начальник міліції громадської безпеки Дмитро Фучеджі. Розлючені торговці вимагали додержуватися їхніх прав, апелювали до офіцерської честі Фучеджі, проте це не допомогло.

Людей відтіснили від будівлі, відбулася невелика бійка, проте ніхто не постраждав. А молоді регіонали, зібрані біля будівлі до моменту виходу звідти президента, закрили гасла торговців з «Привозу» прапорами Партії регіонів.

Після того, як глава держави вийшов з будівлі, і помахавши всім рукою поїхав, люди розійшлися.

Нагадаємо, 18 вересня в Одесі з Януковичем стався черговий конфуз – президент сплутав посаду губернатора Одеської області Едуарда Матвійчука.

Джерело: 
Тиждень

Чи знаєте, ви, що......

- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках,
командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від
розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній
допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році
Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій
Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали
.... Уїнстон Черчілль.... umnik