Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

В Дніпрі затримали співробітників комунального підприємства

  • 21.10.22, 20:07


Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, в місті Дніпрі повідомили про підозру та затримали десятьох співробітників комунального підприємства «Міська ритуальна служба»

Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» неодноразово висвітлювали ситуації, коли посадові особи заробляли на людях, які втратили рідних. Ми розповідали, як працівники патологоанатомічного відділення київської лікарні  систематично збирали гроші  з рідним померлих. Також писали про корупційні схеми при похованні на кладовищах Дніпра. Час минув, але схеми із заробітку на рідних небіжчиків нікуди не поділися, зросли лише об’єми. На реалізації корупційних схем СБУ, прокуратура та слідчі поліції викрили чиновників мерії, в результаті в Дніпрі затримали десятьох співробітників комунального підприємства «Міська ритуальна служба», в тому числі керівників кладовищ.       

Викрита схема полягала у тому, що від дніпрян, чиї рідні померли і потребували поховання, вимагали гроші за місця для поховання на всіх кладовищах міста.

 Виходячи з версії слідства, службовими особами КП «Міська ритуальна служба» Дніпровської міської ради  була побудована корупційна схеми по систематичному вимаганню та одержанню неправомірної вигоди від громадян, за безперешкодне поховання померлих осіб на цвинтарях міста Дніпра.

Зокрема, відповідними слідчими діями встановлено, шо керівництво КП «Міська ритуальна служба» Дніпровської міської ради, ймовірно, користуючись своїм службовим становищем впровадили протиправну корупційну схему, яка реалізовувалась групою осіб з чітким розподілом ролей її участі з метою отримання неправомірної вигоди.

Згідно з розробленим планом керівниця КП залучила до протиправної діяльності свого профільного заступника з організаційного забезпечення, який  в свою чергу довів до відома підлеглих співробітників виконання дій, у тому числі зазначену інформацію було донесено до посадових, відповідальних осіб за всі кладовища міста.

З інформації зазначеної на офіційному сайті Дніпровської міської ради, вбачається, що директоркою КП значиться Сіровська Ванда Миколаївна, заступник директора з організаційного забезпечення Келін Олександр Сергійович, якому підпорядковуються відповідальні, посадові особи за кладовища міста (виробничі дільниці з реалізації ритуальних послуг).

Наші юристи роз’яснюють, що згідно Рішенням Виконкому Дніпровської міськради №1039 від 13.10.2021 вартість надання ритуальних послуг складає не більше 3500 гривень за поховання тіла померлої людини і 400 гривень за поховання урни з прахом. Гроші за надання таких послуг КП «Міська ритуальна служба» має приймати у безготівковій формі. Але посадовці комунального підприємства з метою отримання неправомірної вигоди в декілька разів завищували вартість ритуальних послуг. Гроші брали готівкою.

Наприклад за поховання урни з прахом померлих у землю необхідно сплатити 278,20 гривень. Оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання коштує 65,90 гривень. Ще 50,90 необхідно спалити за оформлення свідоцтва про поховання. Всього виходить 395 гривень.

За умов реалізації злочинної схеми вартість ритуальних послуг збільшувалась у десятки разів. Наприклад, дніпрянин, який хотів поховати урну з прахом померлої близької людини, на Краснопільському кладовищі, сплатив за це 15 000 гривень. Такий розмір плати за поховання озвучив чоловік, який видавав себе за посадову особу КП «Міська ритуальна служба».  

Опиратися надуманим тарифам люди не могли. Адже в разі відмови сплатити вказану суму посадовці КП створювали родичам небіжчиків надумані бюрократичні перешкоди для поховання рідної людини. І робилося це все в умовах воєнного стану.

Тиск на рідних померлих та системність в реалізації злочинної схеми забезпечували організаторам щомісячний прибуток у сім мільйонів гривень.

На тепер всім затриманим обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їх дії були кваліфіковані за ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Викриття злочинної схеми реалізували співробітники СБУ Дніпропетровської області та слідчі Національної поліції.  Процесуальне керівництво здійснювала Західна окружна прокуратура м. Дніпра.

0

Коментарі