Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Бездіяльність міської ради щодо незаконного будівництва у Дніпрі

  • 23.10.21, 12:48

hlavnyj-rysunok-1-e1634899389458.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, системна бездіяльність Дніпровської міськради щодо використання схем незаконного будівництва та захоплення земель у Дніпрі 

Дніпро активно забудовується, втім не кожне будівництво ведеться із дотриманням українського законодавства. Окрім цього активно реалізується низка схем, щодо захоплення земель міста в обхід вимог законодавства.  Сприяє реалізації подібних схем бездіяльність міськради щодо незаконного будівництва у Дніпрі. Міський голова та підпорядковані йому чиновники не хочуть виконувати свої функції, в питаннях, щодо незаконної забудови території міста. Дане відношення уповноважених осіб Дніпровської міськради виглядає досить дивно. Адже, ми пам’ятаємо нещодавні заяви мера міста, який пообіцяв знести всі незаконні споруди. Деякі дійсно були демонтовані, але незрозуміла вибірковість розчищення міста від незаконних новобудов. Адже, якісь споруди попадають міському очільнику на очі, а інші (більшість) залишаються поза увагою…

Найчастіше схеми із захоплення земель територіальної громади Дніпра реалізують підприємці афілійовані з посадовими особами Дніпровської міської ради. Як зазначають фахівці, може робитися це за участі та сприянням службових осіб Комунального підприємства «Благоустрій міста» (ЄДРПОУ 35609280).

Схема працює просто: між суб’єктом господарювання та КП «Благоустрій міста» укладаються Договори про використання об’єктів благоустрою не за функціональним призначенням. Подібний договір дає право на встановлення нестаціонарних торгівельних об’єктів (столиків, прилавків, наметів) на об’єктах благоустрою міста.

 Згідно статті 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до об’єктів благоустрою відноситься: парки, майдани, бульвари, проспекти, вулиці тощо. При цьому в описаних Договорах зазначається, що використання об’єктів благоустрою не за функціональним призначенням не може бути наслідком виникнення у підприємця права власності на зазначені об’єкти благоустрою та їх частини. Адже відповідно до статті 123 Земельного кодексу надання земельних ділянок у користування здійснюється органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Комунальні підприємства органів виконавчої влади або органами місцевого самоврядування робити цього не можуть.

Після укладання Договору на об’єктах благоустрою незаконно будуються об’єкти комерційного призначення без отримання належної проєктної та дозвільної документації. Згодом суб’єкт господарювання проводить незаконну державна реєстрація права власності на збудований об’єкт. Робиться це на підставі недійсних або підроблених документів про наявність на тимчасово займаній земельній ділянці капітальних споруд, які підлягають реєстрації. Далі завдяки рішенням Дніпровської міської ради земельні ділянки, що знаходяться під вищевказаними об’єктами незаконної забудови, передаються в постійне користування (оренду). Землю передають з формулюванням «по фактичному розміщенню будівлі». В порівнянні з іншими підприємцями, які «своїх» людей в мерії не мають, подібна схема надає перевагу підприємцям, афілійованим з міською радою Дніпра.

hradobud-kompani_3.jpg?resize=300%2C300&ssl=1Наприклад, близько 30 споруд комерційного призначення, зведених з порушенням містобудівних норм та правил у м. Дніпро розташовані на об’єктах благоустрою, які були віддані ТОВ «Градобуд Компані».

Зроблено це було на підставі Договорів про використання об’єктів благоустрою міста не за цільовим призначенням, перший договір було укладено 10.01.2020. Хоча ще в січні 2021 року тодішній голова КП «Благоустрій міста» Володимир Вороний повідомляв, що ніякі договори з ТОВ «Градобуд Компані» не укладались. Згодом з’ясувалося, що  Володимир Вороний, який є наближеною особою до голови обласного осередку партії ОПЗЖ  Геннадія Гуфмана інформацію надав неправдиву. Так Ірина Гугніна, яка очолила КП після Вороного, надала Договори укладені між КП «Благоустрій міста» та ТОВ «Градобуд компані». За деякими адресами об’єктів благоустрою вже зведено капітальні споруди. За виявленими  фактами самовільного зайняття земельних ділянок міста та незаконної забудови було розпочато кримінальне провадження No42020040000000595 від 26.08.2020 за ч. 4 ст. 197-1, ч.2 ст. 364 КК України.

Також деякі суб’єкти господарювання активно використовують схеми, які дозволяють їм обійти процедуру оформлення документів, потрібних для ведення будівництва. Загалом існує декілька видів будівництва, а саме: нове будівництво, реконструкція, технічне переоснащення діючих підприємств, реставрація, капітальний ремонт. Очевидно, що документально оформити реконструкцію простіше, ніж нове будівництво. Тому деякі підприємці в Повідомленні про початок будівельних робіт в графі вид будівництва зазначають, що ведеться реконструкція. Хоча де-факто будуть проводити саме повноцінне будівництво.

Здійснення державного архітектурно-будівельного контролю за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності займається Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради. Втім на практиці підлеглі Надії Ратич ігнорують наявні порушення, чим і зумовлена бездіяльність міськради щодо незаконного будівництва у Дніпрі. Прикладів існує багато.

kalynova_3-e1634898296489-300x300.jpg?resize=300%2C300&ssl=1Наприклад на вулиці Калинова, 53Г, зводиться новий торгівельний центр. Будівництво веде ПФ «Вадим». Згідно Повідомлення про початок будівельних робіт ДП 061191130226 на вулиці Калинова ведеться Реконструкція.  Реконструкція (згідно ДБН А.2.2-3:2014) передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій. Очевидно, що будівлю зведено наново без повного або часткового збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій, яких просто не існувало. Місцеві мешканці також підтверджують, що раніше на місці, де зводиться двоповерховий ТЦ, ніяких будівель не було.

Але наведені факти, на думку Надії Ратич, не надають підстав для здійснення заходів державного архітектурно-будівельного контролю, на вулиці Калинова, 53Г. Так через бездіяльність міської ради, а саме фахівців Управління державного архітектурно-будівельного контролю незаконного будівництва у Дніпрі триває, маскуючись під реконструкцію.

Наступним кроком, Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю є прийняття в експлуатацію закінченого будівельного об’єкту. Так наприклад було із реконструкцією приміщення магазину на проспекті Слобожанському, 70-Ж. Де замість кіоску з’явився новий великий магазин.

Зокрема в ході журналістських розслідувань встановлені чисельні факти порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності та використання наведених протиправних схем.

Так на вулиці Святослава Хороброго, 4-А здійснюється сумнівний капітальний ремонт кафе «Наврус», повідомлення про початок виконання будівельних робіт – ДП 051200908288. В Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради заяву проігнорували. На вулиці Малиновського, 80, з використанням підроблених документів, проводиться повноцінне будівництво, яке також фігурує як реконструкція. Будівництво на вулиці Луговська, 250 (Повідомлення про початок виконання будівельних робіт ДП 051210226951) в Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю також проігнорували. Також із вірогідними порушеннями будівельні роботи були проведені на вулиці Велика Діївська, 32Н та Кондратюка, 2К.

На сьогодні Договори про використання об’єктів благоустрою міста  не за цільовим призначенням укладає комунальне підприємство «Дніпровські активи» (ЄДРПОУ 21927416). Очолює підприємство колишній директор КП «Благоустрій міста» Ірина Гугніна, яку фахівці пов’язують із Геннадієм Корбаном.

В Дніпрі схеми незаконного будівництва та захоплення земель активно реалізуються, а Дніпровська міська рада боротися з ними не поспішає. Можливо, не хочуть, не можуть та/або в темі, в долі – сподіваємося, що на ці питання відповість слідство та прокуратура.

0

Коментарі