Майбутнє пасічників
- 26.07.20, 22:03
З кожним роком поля все більше розорюються, засіваються пшеницею, ячменем, але в більшості випадків соєю, соняшником, які є найбільш вигідні і які експортуються за кордон. Всі задоволені, але поля розороні, трав'яниста рослинність змінена на монокультуру, і бджолам просто нема де брати нектар.
В цьому році навкруги нашого хутора майже всі поля розорали. А наш хутор славиться місцем, де літом звозять сотні вуликів, так як в лісі лип багато і навкруги були луги, лісові болота. Мед виходив смачний, екологічний, мав багату квіткову композицію.
А в цьому році весняного меду нема, перед цвітінням липи бджіл пасічники кормили, липа цвіла не багато, та й випилюють по трохи липи, соняшникового меду повинно бути багато, так як більшість розпаханих полів засіяні саме соняшником, але як на мене смакові та й лікувальні властивості цього меду низькі.
І от після всіх цих подій задумуєшся, що буде далі...де бджоли братимуть нектар...бджільники мовчать, районні, сільради, природоохоронні організації мовчать.
Напевно в ближньому десятилітті думаючі бджільники стануть і землеробами, сіятимуть медоноси і тоді мед буде рідкісним і дуже дорогим.
8
Коментарі
disu
126.07.20, 22:28
і яка ціна меду у ваших краях при відсутності медозбору цього року?
Ксаночка
226.07.20, 22:35Відповідь на 1 від disu
Весняного не продавали, зараз з липи, сусуди продають по 150 грн за літр, в минулому році було по 100.
Ксаночка
326.07.20, 22:37Відповідь на 1 від disu
але весняний, як на мене самий смачний, ароматний...ми якось відкрили взимку банку весняного меду...такий аромат по дому пішов будто би на дворі травень місяць...цвітуть яблуні, конвалія...
disu
426.07.20, 22:38Відповідь на 2 від Ксаночка
дякую.весняного не було ніде у добросовісних пасічників. ну,а ті що цукром дали бджолам запечатать соти-то просто непорядні пасічники -любителі грошей
disu
526.07.20, 22:41Відповідь на 3 від Ксаночка
не погоджуся-самий останній самий ароматний.ми завжди один вулик взагалі не качаємо,залишаючи на останок, щоб *все туди знесли*- від горішників і верби до осіннього вереску.якогось року мяти і меліси була велика плантація-то нема слів,який то був мед....
Ксаночка
626.07.20, 22:48Відповідь на 5 від disu
в нас останній мед в основному це соняшник і мені він зовсім не подобається, та й відкачений мед мені не такий смачний, нас сусіди завжди вгощають медом в сотах, то він смачний, але весняний мені напевно самий смачний, а як відкачують мед, то завжди приносять "язички".
Сусід розповідав, що колись викачав чисто вербовий, то теж дуже смачний і волошковий теж смачний.
disu
726.07.20, 22:51Відповідь на 6 від Ксаночка
зазвичай соняшником, під кінець сезону, запечатують соти.але тоді нам повезло, що не було поряд соняшникових полів, і рапсу не було-саме ці складові швидко зацукрюють мед, а всі хочуть рідкий щоб був))
bagheera
826.07.20, 22:57Відповідь на 7 від disu
та он не засахаривает. он цементирует нафиг. именно из-за этого не люблю подсолнечниковый.
Ксаночка
926.07.20, 22:59Відповідь на 8 від bagheera
это тоже, но и вкус в него какой то...да и как посмотришь сколько химии вылили на этот подсолнечник..,
bagheera
1026.07.20, 23:01Відповідь на 9 від Ксаночка
та понятно. я вообще гречишный очень люблю. но его уже вообще нет