***

Вы всю жизнь будете встречать людей, о которых с удивлением скажете: «За что он меня невзлюбил? Я же ему ничего не сделал» . Ошибаетесь! Вы нанесли ему самое тяжкое оскорбление: вы – живое отрицание его натуры.

Андре Моруа. "Открытое письмо молодому человеку о науке жить"

Юрій дроботковський

ЮРІЙ ДРОБОТКОВСЬКИЙ: ОТАМАН АНДРІЙ ЧОРНОТА, НАЩАДОК ГЕТЬМАНА ПОЛУБОТКА?

До біса наш український сентименталізм!
Нам потрібний не пав'ячий хвіст, а вовчі зуби.
Бо, коли ми їх не матимемо і не примусимо наших "приятелів"
шанувати себе, Україна ніколи не буде щасливою.

Юрій Дроботковський


Прізвище Дроботковський мене давно інтригує з дуже поважної причини. Відтоді, як багато років тому, працюючи у фондах обласного кразнавчого музею, натрапив на маленьку брошуру під назвою „Каталог І-й Елисаветградскої художественной выставки, устроенной местным благотворительным обществом распространения грамотности и ремесел 15-28 апреля 1913 года (отпечатаный в типографии Немировского)”. У розділі «Изящные работы и произведения художественной промышленности» міститься інформація про дивовижний експонат, від якої перехоплює подих:

«Из собрания В.А.Дроботковского:

256. Рубашка гетьмана Полуботка - образец старинной украинской вышивки».

Цей факт дозволив висловити припущення, що у Єлисаветграді мешкав хтось із нащадків славетного гетьмана. Була надія, що знайоме прізвище випливе із списку спадкоємців Полуботка, які 1908 року провели свій з'їзд у містечку Стародуб. Однак прізвище В.Дроботковського там, на жаль, відсутнє. Щоправда, у збірнику «Народное образование в Елисаветградском уезде за 1914 год» натрапив на хоч якусь інформацію про власника реліквії: «Елисаветградское земское реальное училище. Правление: попечитель и председатель правления Г.В.Викторов; члены правления: от земства В.Н.Бракер, Н.Н.Бракер, В.А.Дроботковский...»

Коли б у каталозі було зазначено, що сорочка гетьмана Павла Полуботка належала родині Шульгиних чи Устимовичів – все було б логічно. Нагадаю, що з 1893 по 1899 рік контролером Єлисаветградського відділення Державного банку Росії працював відомий історик-українофіл Яків Миколайович Шульгин (1851-1911) - батько Олександра (першого міністра іноземних справ УНР) та Володимира (героя Крут, який народився в Єлисаветграді) Шульгиних. Їхня мати – Любов Миколаївна Шульгина (уроджена Устимович) (1865-1945) походила з давнього козацько-старшинського роду. Вона, відзначають дослідники, є прямим нащадком гетьмана Павла Полуботка і непрямим гетьмана Данила Апостола. Любов Устимович закінчила Вищі Жіночі Курси, учителювала на Полтавщині, брала участь у діяльності Київської Громади. Про неї казали, що вона «жила Україною і для України»; мала великий вплив чоловіка (хоча була молодшою від нього на 14 років!). Не випадково, Яків Шульгин мав такі псевдоніми – „Л.Ч.” і „Любчин чоловік”. Улюбленій дружині він присвятив одну з своїх кращих історичних праць „Павло Полуботок, полковник Чернігівський” (1890). От у кого в Єлисаветграді могла зберігатися безцінна реліквія – сорочка гетьмана Полуботка! Припускаю, що покидаючи Єлисаветград, Шульгини з якихось причин не стали забирати її до Києва й віддали на зберігання своїм добрим знайомим Дроботковським.

В одній з перших книг відомого дослідника холодноярського повстанського руху в Україні Романа Коваля я натрапив на прізвище Юрія Володимировича Дроботковського. Відомостей про нього було обмаль. Юнак воював у складі загонів отаманів Завгороднього, Гупала та інших переважно в Знам’янському та Єлисаветградському районах. Потрапив у пастку, влаштовану чекістами. Загинув 9 лютого 1923 року під час повстання холодноярських отаманів у Лук’янівській в’язниці м. Києва. Це йому належить афористична оцінка причин поразки українського визвольного руху 1917-1922: „Є руки і ноги, а нема голови”. Можливо, подумалось тоді, - це син уже згадуваного нами Володимира Олександровича Дроботківського - члена правління Єлисаветградського земського реального училища (1914), гласного Єлисаветградського повітового земського зібрання.

А тим часом, невтомний дослідник повстанського руху часів національно-визвольних змагань Роман Коваль, продовжуючи працювати над біографіями українських отаманів Холодного Яру і Чорного лісу, найзагадковішим серед них назвав Андрія Чорноту. Це про нього, свого побратима, з особливою любов’ю згадує автор знаменитої художньо-документальної книги „Холодний Яр” Юрій Горліс-Горський.

Оскільки жодного зображення отамана Андрія Чорноти поки що не знайдено, завдяки письменнику-мемуаристу маємо його словесний портрет: „...До келії зайшов стрункий, але з ведмежими плечима козак, одягнений у кубанський козацький кожух, у татарській смушевій шапці, з повним набором оправленої в срібло кавказької зброї на поясі. Голена голова, горбатий ніс і темна шкіра робили з нього справжнього чеченця. Глянувши на його суворе, нахмурене обличчя, я відразу здогадався, що це Чорнота…”

Зрештою, Роман Коваль у книзі „Коли кулі співали”, присвятивши найзагадковішому отаману окремий нарис, неспростовно довів, що отаман Андрій Чорнота - це насправді Юрій Дроботковський! А я нарешті знайшов підтвердження свого припущення про те, що Юрій Дроботковський є сином людини, яка надала для експонування на І-й Єлисаветградській художній виставці „сорочку гетьмана Полуботка”. Роман Коваль відзначає: „Українське національне почуття у Юрія виплекав батько Володимир Олександрович. Але він рано помер... Родичі ж по материнській лінії були прихильниками “єдіной-нєдєлімой”. Матір’ю Юрія була “саксонская подданная”.

Народився він 30 червня 1896 року буцімто не в Єлисавеграді, а на хуторі Тетянівка Нечаївської волості Єлисаветградського повіту. Кажу буцімто, бо важко уявити, як далеко не бідна дворянська родина (в „Списке землевладельцев Елисаветградского уезда на 1908/1909 год” їх аж троє - „Дроботковская Аделаида Генриховна (жена дворянина), Дроботковская Александра Петровна (вдова дворянина), Дроботковский Владимир Александрович (дворянин)” могла собі таке дозволити – народжувати дитину не у повітовому чи губернському місті, а на хуторі. Те ж саме можна сказати й про Юрія Яновського, який за метричними книгами народився 1902 року в тій самій Тетянівці, яку ще називають Майєрове. Сам же письменник, за свідченням матері (!), вважав, що з’явився на світ в Єлисаветграді. Отже, запис у метричній книзі сільської церкви зовсім не означає факту народження дворянських дітей у сільській місцевості.

Далі Р.Коваль пише: „Закінчивши сім класів реальної школи, Юрій вступив до Єлисаветградського училища, пізніше був вільним слухачем Київського комерційного інституту. Він з дитинства любив коней. Тож вже в юнацькі роки зайнявся кіннозаводством”.

Реальна школа – це звісно Єлисаветградське земське реальне училище, членом правління якого був батько юнака. Крім нього, в Єлисаветграді були ще два училища: комерційне та кавалерійське. Навряд чи пристрасний шанувальник коней віддав би перевагу комерційній діяльності.

Тим паче, що у 1917 році Дроботковський пішов до війська і трохи повоював на фронтах Першої світової війни. Юрій Горліс-Горський у романі „Холодний Яр” зазначає: „Зближує нас те, що, як виявилося, ми обидва почали військову службу в кавказькій кавалерії під командою князів Хана-Нахічеванського та Султан-Гірея і обидва хапнули магометанської воєнної етики”. Мова йде про Гвардійський кавалерійський корпус, яким від квітня 1916-го до квітня 1917 року командував генерал від кавалерії хан Гусейн Нахічеванський.

До речі, його племінник хан Джамшид Нахічеванський (1895-1938) у 1911-1914 роках навчався в Єлисаветградському кавалерійському училищі. У громадянську війну воював на боці Червоної армії, за що отримав прізвисько Червоний хан, став комбригом, останнім генералом з роду ханів Нахічеванських.

Воістину, з ким поведешся - від того й наберешся! Не випадково, при першій зустрічі Юрій Дроботковський своїм зовнішнім виглядом нагадав Юрію Горлісу-Горському...чеченця.

Водночас автор „Холодного Яру” характеризує його як високоосвічену людину, яка читає твори Канта, Ренана, Вольтера, Толстого, Руссо, Шекспіра, Маркса і Енгельса, Лассаля…

Досліджуючи коротке (лише 26 років!), але напрочуд насичене карколомними переміщеннями та пригодами життя нашого земляка Роман Коваль робить висновок: „Сторінки кримінальної справи Дроботковського - підпільника, розвідника і повстанця, свідчать про його неймовірну здатність перевтілюватися – то на денікінця, то на червоноармійця, а то і на польського вояка…” А ще він, додамо, власноруч майстерно підробляв посвідчення та мандати різних радянських установ та організацій (мав навіть посвідчення представника Вищої ради народного господарства).

Не будемо переповідати його біографію – читайте нарис Романа Коваля „Андрій Чорнота, отаман кінної сотні Холодного Яру”. Варто лише зупинитися на кульмінаційному епізоді, який відбувався в Єлисаветграді у 1921-1922 році. Маю на увазі діяльність підпільної націоналістичної організації під назвою „Народна помста”, до якої безпосередньо причетний Юрій Дроботковський. Вона виникла в місті за таких обставин. У середині липня 1921 року до Єлисаветграда з Галиччини з метою організації антибільшовицького повстання прибув емісар отамана Юрка Тютюнника Володимир Григорович Новицький (1896-1922). Тут за допомогою молодшого брата Федора, актриси Олександри Ковалевич та місцевих...чекістів він і зайнявся формуванням націоналістичного підпілля. Писав прокламації та відозви, налагоджував зв’язки з Холодним Яром. Від самого початку діяльність Новицького перебувала під контролем...ЧК. Одним з найактивніших її агентів у лавах „Народної помсти” був Сергій Даниленко (1898-1985) - уродженець с. Високі Байраки, випускник Єлисаветградського земського реального училища, колишній петлюрівець. Саме його Новицький послав за інструкціями та грошима до Ю.Тютюнника, що зіграло фатальну роль у долі не лише „Народної помсти”. Чекіст переконав отамана у готовності України до великого повстання. При перетині кордону загін отамана був знищений кіннотою Г.Котовського, а сам він захоплений у полон. Таким чином, український національно-визвольний рух був обезголовлений. Це була перша велика справа одного з найвидатніших співробітників радянських спецслужб Сергія Каріна (псевдонім Даниленка). Він у подальшому вважався найавторитетнішим фахівцем по боротьбі з „українським буржуазним націоналізмом”. Як недавно стало відомо, був навіть емісаром від радянської сторони на спробах перемовин з керівництвом ОУН-УПА у 1945 та 1953 році з метою припинення безглуздого кровопролиття.

У справі „Народної помсти”, яка нараховує 24 томи, фігурує 51 особа: 11-х було ростріляно. Але Дроботківського серед заарештованих ...немає. Згодом чекісти визнали, що він „...брав діяльну участь в роботі “Нарпомсти”. Добре знав всіх осіб, які проходили по цій справі, і навіть тих співробітників (чекістів), які цю справу розробляли. Подальшою розробкою з’ясовано, що він (Дроботковський) тепер має стосунок до підпільної праці і керує роботою трійок, що оперують в Єлисаветградському повіті, крім того, він має своїх людей у всіх місцевих установах, до ЧК включно. А також мав зв’язок з бандами, що оперують у Миколаївській та Кременчуцькій губерніях... Спочатку у співпрацівника (чекіста Трохименка) навіть виникла підозра, чи не є (сам) Дроботковський співпрацівником повітової ЧК”.

Взагалі-то, у стосунках Дроботковського з „Народною помстою” надто багато плутанини та суперечностей. Двічі агенти ЧК, що діяли під прикриттям вигаданих націоналістичних організацій, оголошували Дроботковського поза законом, „як зрадника рідного краю”, що підлягає знищенню. А перший смертний вирок Юрій отримав від денікінців ще у 1919 році.

Сам він тим часом планував влаштуватися секретарем кавалерійської школи, щоби легше діставати для повстанців коней. Мав намір за два місяці створити кінний загін у 400 шабель.

Як зазначено у слідчій справі, жив Дроботковський тоді в Єлисаветграді на вулиці Михайлівській у будинку Кременецького у флігелі.

Подробиці його викриття не розголошуються. Заарештували Дроботковського 11 вересня 1922 року в Єлисаветграді при виході з Успенського собору. Уже на першому допиті Юрій „урочисто заявив, що є переконаним українським націоналістом і ворогом Совєтської влади...”

Чекісти визнали, що Дроботковський використовував своє знайомство з деякими співпрацівниками ҐПУ, витягуючи з них провокаційним чином секретні дані, що стосуються розробки цих банд, та передавав ці дані отаманам, тим самим надаючи їм можливість безкарно продовжувати свою варварську роботу і виходити з-під ударів червоних частин та органів ҐПУ.

Перебуваючи у Лук’янівській в’язниці, Юрій зробив чергову (уже четверту!) спробу уникнути розстрілу. І йому це вдалося, але смерть перехитрувати не пощастило. 9 лютого 1923 року Дроботковський організував повстання холодноярських отаманів у в’язниці. Бранці, захопивши зброю, пішли у безнадійний смертний бій. Ті, що лишилися живі, за закликом Юрія, з останніх набоїв перестріляли один одного. Смерть він зустрів словами: „Хай живе Україна!”.

Володимир Босько

Битва під Оршею. Князь Острозький проти князя Московського

Є в українській історії кілька переможних битв, на згадку про які негайно лунають гнівні крики про "брехню, підлі інсинуації" та навіть "роздмухування міжнаціональної ворожнечі". Одна з них – битва під Оршею, яка відбулася майже 500 років тому.

8 вересня 1514 року союзне військо Великого князівства Литовського і Польського королівства, очолюване руським князем Костянтином Острозьким, розбило армію Московського князівства.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ObZFt4oRFUU#at=77


***

ТАЛАНОВИТОГО УКРАЇНСЬКОГО ХЛОПЦЯ ЧИ ДІВЧИНУ ПІДБЕРЕ БУДЬ-ЯКА СИСТЕМА, АЛЕ НЕ НАША. БО ЇЇ ПРОСТО НЕ ІСНУЄ – ВВАЖАЄ БІЗНЕСМЕН І ПСИХОЛОГ ГЕННАДІЙ БАЛАШОВ

Останній рік від влади лунали ідеї запровадження нових податків – на обмін валюти, доходи з депозитів тощо. Чим це спричинено?

– Країною керують сировинні корпорації і бізнес, що обслуговує їх. Вони зацікавлені у великих податках, щоб були труднощі у решти. Бо коли вони виводять товар за кордон, то їм повертають ПДВ. Це найбільший грабунок держави, що тільки може бути. Адже ви йдете до магазину й платите податок на додану вартість, а мільярдерові Ахметову віддають це ПДВ з вашої кишені. Тобто всі нові податки – для споживачів, а для корпорацій – прибутки.

Чиновникам це навіщо?

– Чиновники наживаються на ПДВ: тому поверну, тому – ні. В Україні близько 130 податків, про чимало з яких ми й не здогадуємося. Податкової системи ніхто не знає, навіть Клименко (міністр доходів і зборів. – "Країна"). У цьому хаосі держава й олігархи зберігають контроль над країною та сировинними ресурсами.

Чи глибоко держава проникає в економіку?

– Зараз відсотків на 30. За комуністів було 95. Підприємства, в яких держава так чи інакше бере участь – разом збирають десь 440 мільйонів доларів податків на рік. Якщо суму розділити на всі підприємства, то вийде, що завод менш прибутковий, ніж кіоск. Це означає: гроші витікають. При цьому держава тільки на дотацію вугільної промисловості витрачає близько мільярда доларів. Економіку перевернуто: з громадян збирають кошти у вигляді податків і одразу ж або повертають олігархам, або вони йдуть на дотації їхнім компаніям. А олігархи утримують засоби масової інформації, партії, депутатів, формують громадську думку. Так утворюється замкнене коло.У бюджеті не вистачає коштів. Адже за такої системи народ іде в глуху оборону – починає обслуговувати один одного, зарплатню виводить у тінь. Скорочуються імпортноекспортні взаємини, зупиняються порти. Йде ланцюгова реакція на всю економіку. Країна повільно розоряється. І, звісно, сюди не йдуть інвестиції.

Така держава довго не протягне. Це режим повільного колективного самогубства?

– Так. З іншого боку, зараз і США обкладене податками. Але Америка, щоб стати багатою, 150 років працювала без податкових акцизів. Ми такого історичного запасу життя за економічної свободи не мали.

На чому стоїть заплутана система оподаткування?

– Україна адаптувала колишню радянську модель під ринкові умови. Чиновники, яких вигнали з Комуністичної партії, повернулися в адміністрації. Вони ще тоді заплутували систему.

Це можна змінити?

– Нам потрібна модель, яка оживила б економіку. Сингапур мінімізував податки, зробив відкритим свій порт. І за 30 років став супербагатий. Дубай також обрав модель безподаткової держави й пустелю перетворили на оазу.

Але Сингапур – невелика країни. В Україні ця система працюватиме?

– Чому – ні? Що працює для малого, те працює й для великого.

Якщо зменшити податки до вашої формули, то куди дівати чиновників?

– Звільняти. Особливо після 40 років. Нехай ідуть прибирати вулиці, торгувати, шити. Це вільний ринок. Так, це важко. Але через певний час вони будуть вдячні. Бо перестануть бути рабами своїх столів.

Але після 40 важко знайти роботу.

– Може, й не вийде. На такий випадок є держава – щоб платити допомогу по безробіттю. Але має бути жертва. Коли переходили до незалежності – заборонили Комуністичну партію. Її принесли в жертву за одну ніч. А це – 18 мільйонів членів партії. Те саме треба робити з чиновницьким класом.

Навряд "донецькі" захочуть все це втілювати.

– Не захочуть. Вони навіть не думають у цей бік. Але якщо маси в це повірять, то буде інший президент. Теперішній стурбований тільки своїм "Межигір'ям". В уряду на першому місці – торгівля газом. Тому вони вишукують нові податки. Працюють, як наперсточники. Це – не наша влада.

Але олігархи та чиновники мають засоби масової інформації, впливають на громадську думку, підгодовують партії. Все виглядає безвихідно.

– У них багато ресурсів, грошей. Але у соцмережах вони не сильні. Питання в тому, щоб ідея потрапила в голову. А там, де виникає вільне спілкування між людьми, олігархів бути не може. Я там навіть політиків не бачив, опозиціонерів. Вони не спроможні працювати з майбутнім.

Чому ж вони досі потрапляють до парламенту?

– Поперше, соцмережі тільки ростуть. Подруге, країна ще ними не охоплена. Принаймні села. Але цей тренд розвивається. Я був у парламенті: там глобальних питань не вирішують.

І саме тому ви намагалися туди потрапити знову?

– На торішніх виборах я пропагував ідею.

Вірите в опозицію?

– Справжня опозиція має бути в опозиції до системи. Повинна жадати змін. А я не чув цього від теперішніх опозиціонерів. Вони – за все хороше. Але за це всі – і Янукович, і Азаров. Кличко – за європейські цінності. А хто проти? Кличко за те, щоб народ був багатий. Так і Клименко – за. Яценюк – за те, щоб Юлю випустили. Так багато хто – за.Українці, на жаль, ще не навчилися ставити конкретні запитання політикам: "Що моя родина отримає від твоїх дій, коли ти станеш президентом? Чи народним депутатом?" У людей мозаїчне сприйняття реальності, більшість не здатні з цих шматочків побудувати одну цілісну картинку. Відповідно, і політиків обирають мозаїчних.

Може, українцям подобається, що їх обманюють?

– Елемент мазохізму в наших людей великий. Ми ж у травматичному суспільстві жили. І значною мірою й зараз живемо. Тому й політика в нас така.

Як ви її визначаєте?

– Це – бізнес з елементами мистецтва. Але більшість наших політиків – чисті підприємці. Продають квоти, вирощують тушок. Якщо масам подобаються вила, то Ляшко бере їх і бігає з ними. Він потурає юрбі. Тим часом політики мають не підлаштовуватися під ситуацію, а переламувати її, вибудовувати нову.Україні потрібні політики – громадські діячі, які закликають до чогось, несуть ідею, заявляють відкрито: я не питатиму у виборців, як перебудовувати економіку. Я пропонуватиму варіанти народу, а не навпаки. Наприклад, Юрій Луценко – політик із величезним досвідом. Виходить із в'язниці, до нього загальна увага, а він каже: "Піду до народу питати, як будувати Третю республіку". Звідки той народ знає? Він про себе подбати не може.

Звідки прийдуть громадські активісти?

– Скоріше з бізнесу, ніж із середовища інтелігенції. Бо чого вартує громадський діяч, якого легко купити? Магатму Ґанді не можна було купити. Лютера Кінґа – також. Їх підтримували багаті люди, але не купляли. Натомість сьогодні всі політики шукають гроші. Виставляють свої проекти на продаж: придбайте і робіть із цим усе, що хочете.

Звідки з'явилась ідея "5/10"?

– Я почав займатися підприємництвом, коли не було податків – наприкінці 1980х. Нам ніхто не заважав. Але з 1991 року ми фактично мучимося в податковій державі. На певному етапі я взагалі перестав реагувати на те, як змінюються податки. Для себе сказав: скільки зможу, стільки не платитиму їх. Хоча все одно змушений – то в магазині, то ще десь. І я розумію, що мене грабують.

Ви – не бідна людина. Могли б виїхати з України. Що тримає?

– Я тут народився й хочу збудувати нормальну людяну країну. На мій погляд, єдиний спосіб змінити ситуацію в економіці – ліквідувати податковий тягар.

Але ми зараз ідемо чи то в ЄС, чи то в Митний Союз. Там і там є жорстка бюрократична структура зі своїми стандартами.

– Я не пропоную порушувати європейські цінності, права людини. Навпаки – відкриваємо ринок. Говоримо: будь ласка, приїжджайте, ми вам нічого не забороняємо. Нам потрібен не захист міфічного вітчизняного виробника, а навпаки – щоб до нас їхав хоч хтонебудь. Бо технологій у нас немає, сучасного виробництва нема – нічого нема. Ми зацікавлені в тому, щоб їхні бізнесмени, інтелектуали приїжджали сюди.

Україна приєднається до ЄС?

– Еліта цього хоче. Діти всіх донецьких навчаються в європейських вузах. Гроші тримають там. На вихідні літають до своїх сімей – у Монако, Відень, Париж, Ліхтенштейн.

Сьогодні є якийсь алгоритм економічного успіху?

– Він старий як світ: тут купив дешевше – там продав дорожче. Подруге, важливо перебувати в потужному інформаційному та грошовому потоці. Наприклад, Київ багатший за інші наші міста. Чому? Уряд тут, Верховна Рада, центри комунікацій і прийняття рішень. Відповідно, у столиці відмиваються гроші 46 мільйонів людей. Навіть якщо ви просто знаходитесь у Києві – ваші шанси піднімаються. Тобто, їдьте працювати в міста, що швидко ростуть. Там багато енергії – людської, фінансової, інтелектуальної. Це все збігається з інформаційними потоками. Чому Facebook придумали в США? Бо там є умови для цього.

Якби Цукерберг придумав Facebook в Україні, він би міг стати тим, ким став?

– Ні, бо потрібна система, що тебе підхопить. Це, як серфінг на морі. Або є хвиля, що тебе несе, або її нема. І не важливо, які у серфінгіста здібності. В Україні нема хвилі. Цукерберг зробив Facebook. Його підхопили студенти. Чому? Бо у Штатах була достатня кількість молоді, яка могла дозволити собі інтернет. А в нас і мережі толком ще не було. Я б тоді не зрозумів, що відбувається. Але у США знайшлися люди, які зрозуміли й дали гроші на розвиток. А потім інвестиційний фонд теж зрозумів, і дав уже мільйони. Система потягнула продукт і його винахідника нагору. У нас все є – системи нема. Тобто талановитого українського хлопця чи дівчину підбере будьяка система, але не наша. Бо її просто не існує.

Геннадій БАЛАШОВ

За двома зайцями! укр

В інтернет виклали з'явився український оригінал відомої кінострічки За двома зайцями режисера Віктора Іванова. Оригінальну українську версію користувачі можуть завантажити на торенті Гуртом.

Як уже повідомляв ТВі, кілька днів тому стало відомо, що у Маріупольському фільмофонді реставратори виявили оригінальну фонограму "За двома зайцями".

Стрічка за мотивами комедійної п'єси Михайла Старицького, яка в свою чергу є переробкою комедії Івана Нечуя-Левицького "На Кожум'яках", була знята в 1961 році на кіностудії ім. О. Довженка. В оригіналі фільм був знятий українською мовою, а пізніше продубльований російською.

Зіграли у фільмі такі відомі актори як Олег Борисов (Свирид Петрович Голохвастов), Маргарита Криницина (Проня Прокопівна), Наталя Наум (Галя) та інші.

Фільм "За двома зайцями" отримав державну премію імені Олександра Довженка тільки в 1999 році, коли режисера та Олега Борисова вже не було в живих. Зйомки проходили в Києві, на Андріївському узвозі.

Саме так! Яєчна відповідь!

Українці не ходили на польську етнічну землю вбивати поляків. А поляки йшли на чужу землю і вбивали корінних жителів. Якщо ж взяти документи ООН про право на територію, про етноцид і геноцид, то треба розібратися, хто той геноцид чинив – поляків вбито близько 12 тисяч, а українців – біля 19 тисяч. Хто над ким робив геноцид? А щодо Холмщини, то тут був етноцид – це вважається жорсткішим, ніж геноцид, це заміна етнічного обличчя.

Ви питали, чому такий ґвалт піднятий довкола цієї трагедії? Щоб залишити в тіні холмську проблему, щоб мешканці Холмщини не добивалися перед усім світом, що над ними вчинено етноцид із ознаками геноциду. Там було зроблене все, щоб очистити територію від українців.

***

Семашків і інші дослідники твердять, що винищене було корінне польське населення на Волині. А хтось розібрався, скільки вбитих народилося на Волині? А їх було меншість і це насправді були приїжджі. Поляки мовчать про те, що через Буг на Ковель йшли озброєні загони Армії крайової з Варшави для проголошення незалежності Польщі під Ковелем. Звичайно, що вони гинули. І вважати їх убитими волинянами, репетувати про їхній геноцид нема підстав.

Повністю