Профіль

WalKing

WalKing

Антігуа і Барбуда, Розо

Рейтинг в розділі:

Догони в курсі, а ви ? )


Для тих хто сумнівається.


Таємні знання догонів: хто до них прилітав із зірки Сіріус?
На півдні Малі на важкодоступному плато Бандіагара у непрохідних джунглях французька експедиція під керівництвом етнографів Марселя Гріоля та Жермени Дітерлен у 1931 році несподівано відкрила народ догонів. Вони так зацікавили вчених, що Гріоль та його колеги вивчали цих дивовижних африканців аж до 1952 року. А дивуватися було чому: живучи у повній ізоляції від зовнішнього світу, догони з покоління до покоління протягом тисячоліть передавали давні астрономічні знання, про які тоді навіть сучасна наука тільки здогадувалася. Наприклад, про теорію «великого вибуху», що дав початок розвитку та розширенню Всесвіту, астрономи сперечаються і донині. А жерці в 1930-х роках розповідали вченим: «На початку часів всемогутній Амма, верховне божество, знаходився у величезному яйці, що обертається, в центрі якого зародилося крихітне зернятко. Коли воно виросло і лопнуло, з'явився Всесвіт.
ЗАГЛЯНУТИ В КОСМОС БЕЗ ТЕЛЕСКОПА
Але одне з найбільш приголомшливих відкриттів догонів – це інформація про те, що найяскравіша зірка на небі та в сузір'ї «Великого пса» Сіріус – це ціла система з чотирьох зірок! Причому найближчий супутник вони називають «По», що означає зерно проса – тверда крупиця. "Ця зірка складається з неймовірно важкого, щільного металу, такого, що всі земні істоти, об'єднавшись, не змогли б його підняти", - розповідали вони французьким етнографам. «По» або Сіріус В (зірки, які мають «близьких родичів», щоб у них не заплутатися, називають за буквами англійського алфавіту - А,В,С і т.д.-ред.) астрономи остаточно не лише розглянули  на початку ХХ століття, але й встановили, що це білий карлик - надщільна згасаюча зірка. Якщо навіть припустити, що догони мали телескоп дві тисячі років тому, то як вони могли дізнатися, що спостерігають "важку зірку"? У 1950-х роках кілька астрономів висловили здогад про третій супутник Сіріуса, але були осміяні колегами. І лише наприкінці ХХ століття вчені однозначно за допомогою потужних телескопів та точних математичних розрахунків підтвердили відкриття неписьменного та темного народу з африканських джунглів. Про це свідчить і новий «Каталог компонентів подвійних та кратних зірок», складених за результатами роботи астрономічного супутника «Hipparcas». І завідувач відділу радіоастрономії Державного Астрономічного інституту ім. Штернберга Валентин Єсипов: - Про те, що з Сіріусом А знаходиться Сіріус В, стало відомо лише в першій половині ХХ століття. Він у 1000 разів слабший за сусіда і невидимий неозброєним оком. І тільки зовсім недавно астрономи виявили, що і ця зірка виявилася подвійною: поряд з нею були відкриті Сиріуси С і D, які обертаються навколо свого центру ваги. Фантастика! Хто ж був учителем догонів? Судячи з їхніх міфів, - прибульці з цієї «собачої зірки», які їм розповіли ще про супутники Юпітера, спіральну структуру Чумацького Шляху, про кільця Сатурна і ще багато чого цікавого.
ДО НОЯ БУВ НОММО З КОВЧЕГОМ
Так один із міфів догонів нагадує одну з відомих біблійних історій, яка передавалася з вуст у вуста задовго до появи Біблії. Це розповідь про те, що з Сіріуса на Землю до Африки кілька тисяч років тому прилітав якийсь бог Номмо з ковчегом, повним різних тварин і рослин, що нагадує набагато пізнішу історію про Ноєвого ковчега. Ось що ми читаємо в записах Гріоля: «Наздогін розповідають про три приземлення «ангела» Ого із сузір'я Сіріус. Причому перший приліт навіть не можна назвати посадкою на поверхню планети, оскільки він закінчився перетворенням ковчега Ого на... Землю. Для своєї другої космічної подорожі Оґо побудував ковчег набагато менших розмірів. Як тяги йому використовував зерно " по " - мовою догонів це зерно проса, а ширшій інтерпретації " по " - це дрібна частка матерії, тобто атом. Іншими словами, другий корабель Оґо був на атомній тязі. З цим другим візитом догони пов'язують також цілу розповідь, яку у поєднанні з наскальними малюнками їхніх предків можна трактувати як основні принципи старту та посадки космічних кораблів на поверхні небесних тіл. Втретє під час посадки корабель Ого зазнав аварії. Після цього настала ера іншого «ангела» Номмо, завданням якого було заселення Землі людьми. Номмо побудував ковчег складніше кораблів Ого, що складався з двох частин і розділений на 60 відсіків. У цих відсіках Номмо розмістив всіх тварин і рослини, які мали розмножитися на Землі. Крім того, у ковчезі були "чотири пари близнюків, тобто вісім Предків". Вони були схожі на амфібій – напівлюдей – напівзмій із гнучкими кінцівками без суглобів, червоними очима та роздвоєним язиком. Потім ковчег Номмо став спускатися на Землю на "мідному ланцюзі". Однак посадка була не надто вдалою, тому що "ковчег послизнувся в бруді", а пророблена ним дірка на поверхні землі заповнилася водою, завдяки чому утворилося озеро Дебб, що й досі на Землі існує.
Малюнки стародавніх догонів.
Нога Номмо, що ступив на Землю, коли він вийшов із ковчега, залишив слід мідної сандалії. Після нього істоти, що знаходилися в ковчезі, залишили лише два перші відсіки з 60. Після чого тим же «мідним ланцюгом» ковчег був піднятий назад у небеса. Чому екіпаж не звільнив усі відсіки – невідомо. І що в них було – теж. Очевидно лише те, що Номмо прилітав із Сіріуса з метою заселення Землі, причому саме в Африці. Останні палеонтологічні дослідження підтверджують цей міф: справді перші люди з'явилися на Чорному континенті. Збереглися і розписи в храмах догонів: траєкторія міжзоряного польоту - крива лінія, що обвиває сузір'я Сіріус та Землю. Можливо ці міфи пояснюють таємницю виникнення життя на нашій планеті?
Коментарі фахівців
ДУМКИ «ПРОТИ»
Директор Державного музею мистецтва Сходу, доктор історичних наук Світлана Яківна Берзіна: -Вперше на основі досліджень французької експедиції зв'язок догонів з космосом прозвучав у книгах Еріка Гер'є "Есе на тему догонської космогонії: ковчег Номмо" та Роберта Темпля "Таємниця Сіріуса" у 1975 та 1976 роках. Вчені їх жорстоко розкритикували. Оскільки всі порахували, що Марсель Гріоль неправильно розумів розповіді догонів: адже перекладав йому на французький африканець, який не дуже добре знає догонський. Тобто був подвійний та не дуже точний переклад. Для фахівців, які вивчають культуру Африки, догони цікаві насамперед тим, що їм протягом століть вдалося зберегти традиційний спосіб життя: на них не вплинули ні колонізація, ні цивілізація, ні християнство, ні іслам. Нині їх чисельність – понад 600 000 осіб. І хоча вони за стільки років не «доросліли» навіть до рівня держави, соціальна система їхнього союзу племен налагоджена ідеально. Це дуже рідкісний випадок. Нещодавно ми отримали відомості, що догони - це нащадки одного з народів, які колись жили в зеленій Сахарі, що мали свою дуже високу цивілізацію на рубежі 2 -1 тисячоліття до н.е. і тих, що пішли за Нігер через опустелювання цього району. Тому для етнографів догони залишаються загадковим народом, але ніяк не у зв'язку з космосом. Головний редактор «Астрономічного вісника» МДУ Олексій Скуднєв: -Не могли прибульці назвати Сіріус У найменшій і найважчій зіркою, бо напевно знали б про існування і більш мініатюрних, і куди більш щільних і важких зірок. І чому вони наздогін повідомили тільки про чотирьох супутників Юпітера, тоді як до сьогоднішнього дня їх відомо шістнадцять і немає впевненості, що це остаточне число? Астрономія догонів ближче до рівня хоч і досить розвиненої, але земної астрономії, яку вони могли дізнатися, наприклад, від католицьких місіонерів "Білі отці". Чи могли догони побачити ці супутники завдяки гострому зору та чистому небу? Навряд чи. Щоб розглянути Сіріус У крізь яскравий блиск Сіріуса А, потрібен не менше 100-дюймовий телескоп.
ДУМКИ «ЗА»
Астролог Олександр Величко: - Важко повірити в те, що місіонери, за обов'язком служби покликані поширювати серед африканців християнське віровчення, раптом почали читати їм лекції з астрономії, а безграмотні догони їх ретельно запам'ятовувати. Кандидат філософських наук Володимир Рубцов: - Про складну систему Сіріуса знали не лише в Африці. Ім'я бога Тіштріа, який уособлював у стародавніх іранців Сіріус, перегукується з індоєвропейським терміном, що означав "три зірки". Письменник, дослідник непізнаного Гліб Доровський: - Із Сіріусом пов'язане національне свято догонів Сіги на честь їхнього предка Номма, який прилетів на Землю з цієї зірки. Проведення через кожні 60 років церемоній Сіги догонські жерці пов'язують із періодом звернення Сиріуса В навколо Сіріуса А, який, як стверджують догони та сучасна наука, дорівнює 50 рокам. Внаслідок розбіжності цих двох цифр дослідникам розібратися не вдалося. Але про те, що для догонів обидва цикли - небесний і земний - мають смисловий зв'язок, вчені переконані. Оскільки фактично кожен догон може взяти участь у цьому святі лише раз у житті, то це є для нього єдиним «небесним» днем народження. Під час кожної церемонії Сіги виготовляється величезна "канага" - дерев'яна маска птаха, яка потім зберігається у особливих місцях. Елементарний підрахунок кількості масок відносить початок святкування Сіги приблизно 1300 року н.е. А за іншими даними, так і раніше. Значить астрономічні уявлення догонів, справді, дуже давні.
Палеоастроном Владислав Зінченко:
- Знання догонів про зіркову систему Сіріуса – не перше свідчення, що на Землю прилітали позаземні цивілізації. Наприклад, стародавні германці стверджували, що їхні предки прибули на «баштах, що літають». Інки залишили легенду про «золотий корабель», що прибув із зірок. Нещодавно в Єгипті знайшли стародавні розписи, на яких зображені сучасні гелікоптери та літаки, а в малюнках ассирів - навіть зображення танка.
АВСТРАЛІЙСЬКІ АБОРИГЕНИ БАЧИЛИ «ЕВКАЛІПТ»,
що злітав Записаний наприкінці ХІХ століття етнографом Кетрін Лангло-Паркер міф австралійських аборигенів розповідає про подію, яка напрочуд нагадує старт сучасної багатоступінчастої ракети: "...Підійшовши до краю долини, вони побачили свого товариша на її іншому боці, біля річки. Вони крикнули, щоб він. зупинився, але він не звернув на них уваги і продовжував йти, поки не підійшов до великого білого евкаліпту. Поспішаючи через долину, люди почули такий оглушливий удар грому, що, вражені, впали на землю. дерева..." Чи не правда нагадує сучасну космічну техніку: дупло-люк, гуркіт старту і чотири вогняні сопла двигуна першого ступеня ракети?



Секрет п"ятого таймінгу. )


  Коли ви купуете оперативну пам"ять для компютера , чи ноута, ви сподіваєтесь , що виробник все добре зробив, і зовнішній вигляд, і радіатори гарні, і ніби таймінги хороші. Тільки от чомусь п"ятого таймінгу не написали. Чотири є , наприклад 9-9-9-24 , а от п"ятого нема, а може і не треба його знати взагалі. В Вікіпедіїї дочитались, що він знаходиться по формулі :

   Тобто CL=9 , Trcd=9 , Trp=9 , Tras= 24 ? ... Хоча мало б бути Tras=CL+Trcd+Trp , тобто Tras= 27, але будем це рахувати за підказку, що пам"ять зможе працювати з таймінгами 8-8-8-24, як правило так воно і є.  А от який мав би бути Row Cycle Time, або, повна назва Row Refresh Cycle Time ? , або час циклу оновлення рядка, або час регенераціїї рядка, і яким він має бути ? - мінімально допустимим, чи максимально достатнім ? Згідно формули Trc=Tras+Trp --- 24+9=33 , 24+8=32  Розглянем на приклиді реально знятих характеристик памяті:

   В стандартних профілях з математикою все добре 24+9=33  22+8=30  16+6=22 , а от в Extreme профілі з математикою зовсім все не так, певно щось там пороблено. )

  Тобто 27+9=36 але не 47, 27+9+9=45 ? , 27+9+9+9=54 ? Довелось займатись експериментами і от що виявилось:
- час регенераціїї рядка має бути максимально можливим, але не більшим ніж сума чотирьох попередніх таймінгів, тобто Trc<Tras+CL+Trcd+Trp.
  Найкращі характеристики виявились з такими таймінгами 7-8-7-21-40, на 1600 МГц. BIOS автоматично завантажує профіль на 848 МГц , в таблиці таймінгів п"ятий таймінг максимальний 42, при пониженні чотирьох перших до 7-7-7-21 він так і лишається - 42, а не 37 і є можливість Trc ще збільшити . Якщо пробити математику то 21+7+7+7=42, але так не може бути , бо час регенераціїї і час зчитування даних не повинні співпадати, це приводить до збоїв, але максимальний час регенерації дає можливість рідше поновлювати дані в ОЗП, що в свою чергу менше завантажує процесор, мости , дискову підсистему для оновлення даних і забезпечує максимальну швидкість ОЗП. Тобто пам"ять спроектована по стандартній формулі Trc=Tras+Trp ніколи не покаже реальних високих результатів . Тобто для  DDR4 16-16-16-32-48 - не найкращий вибір, і DDR5 по тій же формулі в тому числі.    
   Всім удачі ! )