В Україні видали посібник для істориків, як обходити гострі кути

  • 27.12.12, 22:33
Зі шкільних підручників історії Табачник вже вирізав Бандеру, УПА і бій під Крутами. Автори нового посібника для авторів підручників пропонують не уникати важливих моментів історичного минулого, «тому що є достатньо способів, як нормально вчити дітей історії, нічого не викреслюючи».


Фото Андрій Товстиженко, ZN.UA


В Україні вийшов посібник з рекомендаціями для авторів і редакторів шкільних підручників з історії, як не уникати суперечливих моментів історичного минулого, але при цьому забезпечити толерантність при їх описі.

«Ми пропонуємо редакторам і авторам способи, як, не роблячи гріха проти історичної правди ... подавати історичний матеріал дітям, щоб вони знали і історію, і в той же час навіть стилістично це не принижувало інші народи», — сказав керівник проекту, голова правління громадської організації «Центр освітнього моніторингу» Павло Полянський на прес-конференції в Києві, представляючи посібник, одним з авторів якого він є.

Водночас він відзначив, що важливо, щоб школярі розуміли, що герой одного народу може бути ворогом іншого.

У свою чергу менеджер освітньої програми міжнародного фонду «Відродження» Олександр Андрощук зазначив: «У цього посібника утилітарна місія допомогти редакторам зробити наші підручники справді толерантними, які не провокували б конфліктні ситуації в нашому шкільному освіті».

За словами Полянського, в питанні толерантності українські підручники з історії непогані, є просування у цьому питанні, однак зазначив: «Щоб нікого не образити із сусідніх країн, з курсу „історія України“ за допомогою ножиць були вирізані кілька досить важливих для історичного минулого українського народу подій — таких, як бій під Крутами, Січові стрільці, Степан Бандера, події Другої світової війни, пов'язані з ОУН-УПА ... Немає цих подій у курсі — немає предмету для не толерантності і образ».

Однак, за його словами, автори посібника пропонують не уникати суперечливих, гострих і болючих моментів історичного минулого, «тому що є достатньо способів ... як нормально вчити дітей історії, нічого не викреслюючи». «Ми даємо рекомендації, зокрема стилістичні, які слова не варто вживати, а яким замінити. І це абсолютно не веде до спотворення історичної правди», — зазначив Полянський.

Він також підкреслив, що допомога, перш за все, адресована авторам і редакторам шкільних підручників з історії.

Тираж видання складає 1 тис. примірників. Відповідаючи на запитання журналістів, Полянський повідомив, що видання посібника обійшлося в 58 тис. грн. Фінансувався проект фондом «Відродження».

Новий міністр оборони пообіцяв розпродаж земель у Криму.

  • 27.12.12, 22:23
На гроші, виручені від продажу землі, новий міністр оборони пообіцяв купувати житло для військовослужбовців. Документи для аукціонів вже готуються.


Фото nw.com.ua


Міністерство оборони України планує продавати свої невикористовувані землі, на публічних аукціонах. Про це заявив новопризначений міністр оборони Павло Лебедєв під час зустрічі з керівним складом Севастопольського гарнізону.

«Ми з вами були свідками того, як впродовж 2005-2010 років севастопольська земля переходила у власність невідомих людей. Городяни, і в першу чергу військовослужбовці гарнізону, не мали можливості одержати квартири і земельні ділянки. Сьогодні готуються документи, спрямовані на те, щоб майно Збройних сил, в першу чергу земля, яка не використовується, продавалася на публічних аукціонах, а виручені гроші цільовим способом направлялися на будівництво та закупівлю житла для військовослужбовців, в першу чергу відомчого», — цитує Лебедєва прес-служба Міноборони.

«Упевнений, що реалізація цієї програми дозволить у короткий час вирішити житлову проблему в Збройних силах України», — додав він.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович призначив міністром оборони Павла Лебедєва, «комерційного уповноваженого» Олександра Януковича в Севастополі.

"Де-факто прем'єром буде Арбузов" - політолог

  • 25.12.12, 21:15
Вадим Карасьов. Фото: obozrevatel.com

Микола Азаров буде офіційним прем'єром, однак де-факто урядом керуватиме Сергій Арбузов.

Таку думку на прес-конференції у Києві висловив політолог Вадим Карасьов.

На його переконання, прем'єром обрано саме Миколу Азарова, а не Сергія Арбузова лише тому, що парламент Арбузова не підтримав би.

"Чому поки Янукович залишив прем'єром Азарова? Бо певно у Арбузова не було шансів пройти голосування у Верховній Раді, враховуючи ситуацію всередині Партії регіонів. Тому Яукович поступив дуже тонко з кадрової точки зору — він подав кандидатуру Азарова, але де-факто прем'єром буде Арбузов", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На новій посаді Арбузов отримає контроль над усіма фінансовими секторами - експерт

Карасьов додав: "Бо насправді це Кабінет міністрів Арбузова. І головні ролі в цьому Кабміні будуть виконувати саме соратники Арбузова, люди, яких підбирав сам президент Янукович і які своєю кар'єрою завдячують тільки йому".

Нагадаємо, що 24 грудня президент Віктор Янукович призначив новий склад уряду. Першим віце-прем'єр-міністром став колишній голова Нацбанку Сергій Арбузова. Віце-прем'єрами стали Юрій Бойко, колишній губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул та екс-голова МЗС Костянтин Грищенко. Глава держави також призначив нових міністрів.
Джерело: Gazeta.ua

Віддаленість від Заходу може призвести до соціального вибуху.

  • 25.12.12, 21:09
Новини / Новини України
сьогодні, 20:55


1



Фото: Януш Буґайські
Джерело: yllpress.com
Нездатність української влади захистити країну від поступового втягування до євразійських організацій та дедалі більша віддаленість від західних структур можуть призвести до соціального вибуху в країні. Про це пише старший співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Януш Буґайські (Вашингтон) у спецпроекті «Світ у 2013».

«Незадоволення через дедалі примарніші європейські перспективи, консервацію статусу нейтральної держави або членство в російськоцентричному блоці, особливо на тлі погіршення економічного клімату, може відштовхнути значні сегменти українського суспільства», – вважає Буґайські.

За його словами, від того, як український уряд відреагує на зростання соціального неспокою, залежатиме, наскільки Україна наблизиться до внутрішнього конфлікту.

«Силові методи навряд чи зможуть залякати суспільство так, як у Росії чи Білорусі, однак можуть активувати кілька дестабілізаційних чинників. У такому разі українська політика поляризується й радикалізується ще сильніше, окреслиться чіткіша «лінія фронту» між прихильниками й супротивниками союзу з Росією, зросте регіональна диференціація», – пише експерт.

Буґайські відзначає, що такий сценарій розвитку подій може обурити населення Західної й Центральної України з приводу не лише згортання демократії в країні, а й чергового зближення з Росією.

«Ці події можуть серйозно підірвати основу, на якій стоїть чинна влада. Якщо не буде належного урегулювання, поглиблення національної кризи може послабити цілісність держави й дати підстави для закликів до широкої регіональної автономії, утворення конфедерації чи навіть відокремлення деяких регіонів. Якщо ж це зрештою призведе ще до прямішого й інтенсивнішого втручання Росії в українську політику, національна криза досягне критичного рівня», - відзначає він.

21 рік Росія без України.

  • 24.12.12, 21:43
Андрій Мохник. Фото: baseofmp3.com

Росія стала імперією лише після приєднання до неї Україну і тому зараз вона "задихається" від того, що Україна є незалежною державою.

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат від партії ВО "Свобода" Андрій Мохник, коментуючи заяву секретаря Ростовського регіонального відділення партії "Единая Россия" Антона Брєдіхіна щодо того, що після можливого вступу України до Митного союзу необхідно переселити 7 млн українців у Сибір.

"Ідея гідна прізвища тої людини, яка його виголосила — Бредіхін, - прокоментував Мохник. - Маячню коментувати важко. Але якщо ми подивимося в історію, то насправді російська імперія стала імперією тільки тоді, коли вона приєднала Україну. До того це було таке собі царство. І зараз, після того, як Україна отримала незалежність, вже 21 рік Росія просто задихається від того, що вона не може реалізувати свої імперські амбіції. Їй не вистачає ні території, ні ресурсів, у першу чергу людських".

"Свободівець" додав: "І власне тут він (Брєдіхін) проговорився: що у Володимира Путіна і кремлівської верхівки на умі — те у цього Бредіхіна на язиці. Він висловив, власне, те, до чого вони прагнуть. Хоча насправді він сказав, що Митний союз — це не економічний союз, а у першу чергу — політичний. І завдання цього політичного союзу затягнути Україну у новітнє московське ярмо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо українці і надалі обиратимуть таку владу, то скоро стануть "гарматним м'ясом" Росії - Возняк

Він нагадав, що в історії неодноразово були періоди, коли українців примусово переселяли до Сибіру різними методами.

"Починаючи ще з козацьких часів українців висиляли на Сибір. Масова ж практика політичних репресій відбувалася в часу московсько-більшовицької окупації, коли українців мільйонами вивозили в Сибір, на Далекий схід, за полярне поле. Це, власне, політика російської імперії", - підкреслив він.

Мохник додав: "Зараз Росія теж намагається знайти спосіб, як за рахунок України та українці розв'язати свої проблеми, зокрема проблему з Китаєм. Думаю, що це не реально".

Нардеп зауважив, що головне завдання зараз українським політиків — зробити все, аби не допустити входження України до Митного союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єдиній Росії пропонують переселити 7 мільйонів українців у Сибір - для протидії китайському напливу

"У цьому випадку завдання українських політиків - зробити все, щоби не допустити вступу України до Митного союзу. Взагалі позитивним підсумком цього року є те, що Україна не увійшла до Митного союзу. Але треба бути на сторожі, не треба тішитися, що нібито це питання закрито, тим більше, коли ми бачимо такі випади на адресу українців", - підкреслив він.
Джерело: Gazeta.ua

Пропозиція єдиноросів.

  • 24.12.12, 21:24
В Єдиній Росії хочуть заселити Сибір українцями
Фото прес-служби Президента України
Секретар Ростовського регіонального відділення Російський Соціально-Консервативний Союз партії Єдина Росія Антон Бредіхін пропонує після можливого вступу України в Митний союз переселити 7 млн українців до Сибіру для створення "демографічного кордону проти китайського напливу".

Про це Бредіхін заявив в ході круглого столу Євразійський Союз: утопія чи реальність? в Південному федеральному університеті (Ростов-на-Дону).

Він, зокрема, презентував проект комплексного аналізу регулювання міграційних потоків в Сибір і на Далекий схід Єрмак 2.0.

"Буду коротким: базова суть питання полягає в створенні сприятливої основи для міграції (на початку трудової) на територію Північної Сибіру 7 млн українців, в основному з Західної частини країни, на Південь Сибіру - Забайкаллі - 3,5 млн кавказців, і дисперсне розселення шляхом перенаправлення міграційних потоків з Центральної Росії в Зауралля 5 млн таджиків і киргизів. Лише так, при тенденції скорочення населення Сибіру ми можемо створити перший демографічний кордон проти китайського напливу ", - вважає Бредіхін.

За його словами, вибравши шлях на об'єднання з іншими країнами, Росія продовжує забувати про те, що російське Зауралля продовжує залишатися малонаселеним. Це, на думку Бредіхіна, і є зворотною стороною медалі інтеграції.

Як він зазначив, у Сибіру Росія стикається з Китаєм, який планомірно і точково управляє своєю діаспорою - хуацяо, чисельність якої в Росії з кожним днем тільки збільшується.

Разом з тим, говорячи про необхідність заселення цієї частини Росії, Бредіхін нічого не сказав щодо необхідності переїзду самих росіян в ці малозаселені регіони РФ.

Як повідомлялося в серпні 2011 року, жителі Донецької області - найактивніші учасники державної програми Росії з добровільного переселення співвітчизників. У цілому Україна займає четверте місце за кількістю переселенців в РФ.

Янукович ігнорує журналістів уже рік.

  • 21.12.12, 21:46
Віктор Янукович не виходить до журналістів. Фото: svit24.net

Президент Віктор Янукович вже рік не проводив прес-конференцій.

У відповідь на запитання, коли відбудеться прес-конфренція, у прес-службі президента радять стежити за анонсами на сайті глави держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент не може знайти людей для жорсткого управління фінансами?

"На 21 грудня конференція не запланована. Як тільки вона буде запланована ми завжди повідомляємо як мінімум за тиждень. Тобто, як тільки в нас буде інформація з приводу того, що в графік президента внесена прес-конференція, ми обов'язково повідомимо засоби масової інформації і розмістимо анонс на сайті", - повідомила у коментарі Тиждень.ua прес-секретар президента Дарія Чепак.

Протягом цього року Янукович давав короткі брифінги і здійснював так звані підходи до преси. При цьому він не завжди зупинявся біля журналістів, або ж представників ЗМІ не пускали на заходи за участю глави держави.

Між тим виступ Януковича на церемонії відкриття 64-го всесвітнього газетного конгресу і 19-го всесвітнього форуму редакторів у Києві супроводжувався скандалом. Так, під час виступу Януковича кілька журналістів підняли плакати з надписами про утиски свободи слова в Україні. Однак протримали вони їх недовго, оскільки охорона почала їх виривати. Згодом в Управлінні державної охорони такі дії пояснили, що зробили це для того, щоб журналісти не зашкодили президенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжня причина скасування візиту Януковича до Москви — його вчорашня розмова з Баррозу - експерт

Запланована на 4 липня прес-конференція глави держави в Українському домі так і не відбулася. Її перенесли за кілька годин до початку у зв'язку із акцією протесту проти ухвалення мовного закону.

Крім того, 25 вересня була скасована заздалегідь оголошена прес-конференція Януковича у Нью-Йорку. Однак у прес-службі президента заявили, що, по-перше, планувалася не прес-конференція, а підхід до преси, а по-друге, про нього повідомили усіх представників ЗМІ, які акредитувалися, і вони на нього потрапили.

Діяльність і позицію президента активно висвітлює прес-служба глави держави. При цьому журналісти іноді ловлять це відомство на поданні неповної інформації.

За даними прес-служби президента, цього року Янукович дав 10 інтерв'ю: українським телеканалам (Перший національний, Інтер, ICTV та "1+1"), а також російському інформагенству ІТАР-ТАРС, "Российской газете", південнокорейському інформагентству Yonhap News Agency, а також The Wall Street Journal, ВВС, польському виданню Dziennik Gazeta Prawna та кіпрській газеті "Філелефтерос".

Нагадаємо, остання прес-конференція Віктора Януковича відбулася 21 грудня 2011 року.

Згідно із даними прес-служби Януковича, у 2011 році він провів дві підсумкові прес-конференції, провів 57 коротких брифінгів, дав 27 інтерв'ю українським та іноземним ЗМІ.
Джерело: Gazeta.ua

"Свобода" пікетувала прокуратуру міста Києва

  • 20.12.12, 21:49
Попри лютий мороз група активістів вийшла на пікет до київської прокуратури. Присутні вимагали активізувати слідчі дії у кримінальній справі щодо фальсифікацій на у 223-му виборчому окрузі.


Фракція "Свободи" у парламенті обіцяє не випускати з поля зору ситуацію у 223 окрузі. Слідчі ж, окрім допиту свідків, збирають зразки почерків та планують провести хімічний аналізу чорнил із зіпсованих бюлетенів.

Україна профінансує будівництво "русского міра"?

  • 17.12.12, 19:30
Версія для друку
Коментарі
14

Фото gipoteza.net

У листопаді Кабмін ухвалив рішення, яке залишилося майже непоміченим.

Але цим рішенням ненайгірший об'єкт державної власності був переданий в управління людям, які покликані будувати "русскій мір" від імені президента Росії Володимира Путіна.

Група, очолювана спецпредставником Путіна Олександром Бабаковим, завдяки уряду в цілому, і міністерству інфраструктури Бориса Колеснікова зокрема, успішно розширила свою українську мережу готелів

Фактично таким чином держава профінансувала більш ніж суперечливу діяльність Москви, самостійно визначивши винагороду для росіян.

"Економічна правда" спробувала розібратися, що та як отримала від Кабміну Миколи Азарова так звана лужниковська група.

Трохи історії

11 років тому, 2001-го, в Одесі відкрився перший п'ятизірковий готель. Мова йде про готель "Одеса" - колишній "Кемпінські", висотна будівля якого стоїть прямо на березі, навпроти легендарного Дюка та Потьомкінських сходів.

Рішення про будівництво готелю було ухвалено ще у кінці 1990-х керівництвом державного Одеського порту, на території якого й знаходиться будівля.

Щоправда, громада міста дуже неоднозначно сприйняла будівництво. Багато хто вважає, що висотка зі скла та бетону безнадійно спотворила панораму Одеської затоки.

Тим не менш, готель побудували. На сайті компанії, яка брала участь у зведенні будівлі, зазначається, що загальна площа будівництва становила 25 тисяч квадратних метрів біля найбільш синього моря.

"Одесу" називали "містом в місті". Там організували власну електростанцію, конференц-зали, ресторани, панорамні ліфти і навіть турецькі лазні.

Готельні портали повідомляють, що у номерному фонді готелю передбачили 158 номерів: 132 стандартних, 15 номерів категорії "напівлюкс", 10 "люксів", а також один президентський номер. Ціни на проживання стартували від 100 дол за ніч.

Загальна вартість будівництва і сьогодні виглядає більш ніж пристойно, а для 2001 року була взагалі космічною - 24,7 млн дол. Відкривали "Одесу" тодішні керівники міста та області - скандальний екс-мер Руслан Боделан та екс-губернатор Одещини, а нині депутат від Партії регіонів Сергій Гриневецький.

Втім, в останні роки "Одеса" переживає не найкращі часи. Гігантська будівля опинилася в епіцентрі скандалу навколо зловживань у державному порту, якому належить 80% підприємства.
Фото wikipedia.org


У квітні 2012 року одеські ЗМІ навіть повідомляли, що готель деякий час не працював. Ходили чутки, що будівлю взагалі можуть знести.

Однак у ситуацію втрутилося Мінінфраструктури, очолюване Борисом Колесніковим. У листопаді державну частку готелю передали в управління приватній структурі на десять років. "Щасливчиком" стала так звана лужниковська група на чолі з колишнім віце-спікером Державної думи Росії Олександром Бабаковим.

Історія питання

Ще влітку 2011 року стало відомо, що у керівництва Одеського порту, якому належить 80% готелю "Одеса", почалися проблеми. Саме тоді в управління порту прийшли "маски-шоу" з виїмкою документів.

Колишній керівник порту Микола Павлюк тоді заявив, що у слідчих "був припис на пошук якихось документів, пов'язаних з готелем на морвокзалі". "У прокуратури є питання, що стосуються цього готелю. Раніше ми вже давали їм свої пояснення з цього питання", - розповідав він.

Невдовзі виявилося, що прокуратура порушила щодо Павлюка цілу низку кримінальних справ, які згодом об'єднали в одне провадження. За версією слідства, він завдав державі збитків на 2,5 млн грн.

Один з епізодів, зокрема, стосувався витрат порту на ремонт готелю. Слідчі заявляли, що він, зловживаючи службовим становищем, витратив більше 170 тис грн на користь комерційної структури.

Згодом Павлюк, якому тоді вже був 71 рік, опинився в СІЗО, а пізніше - у реанімації. Під вартою літній начальник порту провів лише кілька місяців і був відпущений під підписку про невиїзд.
Фото ukkatravel.com.ua


У лютому 2012 року справа Павлюка дійшла до суду.

Його визнали винним у завданні збитків підприємству в розмірі 650 тис грн.

Втім, екс-керівник порту відшкодував майже півмільйона збитків і був амністований.

Поки Павлюк поневірявся, тривав інший процес.

Одеський порт будував готель "Одеса" разом з приватним інвестором ТОВ "Бруклін-Київ".

Серед засновників цієї компанії був одеський бізнесмен Олег Немировський, який обирався до Верховної ради четвертого скликання від СДПУ(о).

Приватний інвестор отримав 20% підприємства, а 80% - держава через Одеський порт.

Першим оператором готелю була мережа "Кемпінські". Однак потім угода з всесвітньовідомою структурою була розірвана. З 2005 року готелем "Одеса" управляло ТОВ "Цезар", пізніше перейменоване в ТОВ "Готель Одеса".

Ця компанія наразі володіє 20% готелю. За умовами угоди, вона повинна була керувати державною часткою готелю протягом 49 років, виплачуючи Одеському порту 1,5 млн грн щорічно. Однак 2011 року, коли правоохоронці розслідували справи щодо керівництва порту, за ініціативою прокуратури Вищий господарський суд розірвав цю угоду.

Конкурс

Про подальшу долю готелю "Одеса" редакція попросила розповісти Мінінфраструктури, до сфери компетенції якого входить Одеський порт. У відомстві Колеснікова повідомили, що у жовтні 2011 року Одеський порт оголосив конкурс з визначення оператора готелю "Одеса".

За інформацією міністерства, у конкурсі взяли участь шестеро учасників. Крім ТОВ "Готель Одеса", на управління державною часткою претендували ТОВ "Моцарт-готель", компанія "Прем'єр інтернешнл", ДП "Чабанка", ТОВ "Фірма "На привалі" та ТОВ "Л.А.Р.К.". Всі названі компанії працюють у готельному бізнесі.

Учасників конкурсу оцінювали за рівнем рентабельності готелю, рівнем плати за управління, надійністю фінансового стану та досвідом роботи. Перемогла компанія "Прем'єр інтернешнл".
"Прем'єр-палац", Київ. Фото chictravel.com.ua


Досі, за версією Мінінфраструктури, п'ятизірковий готель на самому березі моря був безнадійно збитковим.

"Тільки за десять місяців 2011 року збитки ДП "Одеський морський торгівельний порт" від експлуатації готельного комплексу "Одеса" становили 328,4 тис грн. Крім того, за період простою готелю після розірвання мирової угоди до кінця 2011 року збитки від експлуатації становили 247,5 тис грн", - зазначили у міністерстві.

За результатами конкурсу, Мінінфраструктури навесні 2012 року подало до Кабміну пропозицію укласти угоду з "Прем'єр інтернешнл", і 7 листопада український уряд погодив укладення угоди з цією компанією.

Згідно з розпорядженням, яке підписав Микола Азаров, базова винагорода управителя у грошовій формі становить 2% суми доходу від управління державною часткою щокварталу. Також передбачена мотиваційна винагорода - 12% суми фінансового результату за квартал.
"Прем'єр-палац", Київ. Фото chictravel.com.ua


Окремо уряд наголосив, що продаж або відчуження в інший спосіб частки готелю, яка належить Одеському порту, заборонено.

У Колеснікова заявили, що від передачі державної частки в управління приватній компанії у 2012 році очікується фінансовий результат в розмірі 9 млн грн, а за п'ять років - 64 млн грн.

"Лужниковські"

Але кому ж держава довірила свою частку у п'ятизірковому готелі?

За інформацією Мінінфраструктури, "Прем'єр інтернешнл" управляє 12-ма готелями: у Києві, Львові, Ялті, Одесі, Харкові, Мукачеві та Кривому Розі. Зокрема, компанія працює під брендами "Прем'єр-готель" та "Акорд-готель".

"Українська правда" звернулася за коментарем щодо цих подій до екс-керівника Мінінфраструктури Бориса Колеснікова.

"Готель "Одеса" півтора року простояв. Якесь одеське мафіозне угрупування управляло ним до цього. Він мав 300 тисяч збитків щорічно", - розповів він. Колесніков нагадав, що "Прем'єр інтернешнл" управляє "Прем'єр-палацом" у Києві, готелем "Ореанда" у Ялті, готелем "Дністер" у Львові та іншими.

"Я не чув від тих, хто проживає у цих готелях, якихось чисельних негативних відгуків щодо сервісу. Навіть якщо запитати киян, які відвідують кафе та ресторани у "Прем'єр-палаці", я теж не чув поганих відгуків", - сказав він. Колесніков також заявив, що йому не відомо, кому належить "Прем'єр інтернешнл".

Втім, в Україні власники київського "Прем'єр-палацу" відомі. Мова йде про групу VS Energy, більш відому під назвою "Лужниковські". І готелі - це лише частина їх бізнесу. Основні активи групи зосереджені в електроенергетиці та металургії.

Зокрема, їм належать пакети акцій в "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Херсонобленерго", "Одесаобленерго", "Севастопольенерго", "Хмельницькобленерго", "Чернівціобленерго" і "Закарпаттяобленерго".

VS Energy контролюють російські бізнесмени Михайло Воєводін, Сергій Шаповалов, Євгеній Гінер та колишній віце-спікер Держдуми Росії Олександр Бабаков.
Олександр Бабаков. Фото electionsmeter.com


До цієї ж групи відносили бізнесмена Максима Курочкіна, убитого 2007 року снайперським пострілом на подвір'ї суду в Києві.

"Біографія" групи та методи ведення бізнесу у 2000-х роках викликали багато питань. Чого тільки варті їхні конфлікти з "Приватом" Ігоря Коломойського, Геннадієм Корбаном, Костянтином Григоришиним, Костянтином Жеваго та іншими видатними особистостями.

Найцікавіше, що в часи, коли весь український бізнес здригається під ударами "сім'ї", а в конкурсах з приватизації державних об'єктів беруть участь лише завчасно визначені "переможці", у "лужниковських" все добре.

Пакет акцій "Закарпаттяобленерго" група придбала вже 2012 року. Тепер держава довірила їм свою мажоритарну частку у п'ятизірковому готелі в центрі Одеси.

Однак найпоказовішим є те, що влітку 2012 року "духовний лідер" VS Energy Бабаков був призначений спеціальним представником президента Росії Володимир Путін із взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном.

У перекладі на людську мову це означає, що Бабаков є повіреним Путіна у питаннях всіляких "Руських блоків", зокрема, й в Україні.

Очевидно, що відмовляти таким людям не прийнято. Краще їм дати грошей.

Опозиціонери збиралися ліквідувати "Беркут", але їм не дозволили

  • 17.12.12, 19:24
Апарат Верховної Ради відмовився зареєструвати постанову, якою передбачалася ліквідація спецпідрозділу МВС "Беркут".

Про це повідомив один зі співавторів законопроекту, пише "Тиждень".

Законопроектом зокрема передбачалося визнати таким, що не відповідає Конституції і законам України діяльність підрозділів "Беркут", котрі "на чинному етапі застосовують МВС України не за своїм призначенням і фактично підміняють та дублюють функції інших підрозділів, що входять до структури МВС та спецчастин внутрішніх військ МВС України".

У постанові також вказано, що утримання підрозділів "Беркут" є суттєвим обтяженням для бюджету України і тому є невиправданим і неефективним.

Постановою передбачено розформування підрозділу до 30 березня 2013 року.

Окремим пунктом в постанові вказано, що у зв’язку з чисельними фактами ігнорування співробітниками "Беркуту" закону про міліцію, а також порушення ними прав і свобод громадян, весь особовий склад підрозділу "Беркут" має бути звільнено без права працевлаштування в органах МВС та СБУ протягом 10 років з моменту звільнення.

В пояснювальній записці до постанови зазначено, що у випадку прийняття постанови щорічно буде економитися 600 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Попри те, що за словами авторів постанови ними було дотримано всіх формальних вимог, необхідних при подачі законопроектів, в реєстрації було відмовлено.

Співавторами постанови є депутати від опозиції Ірина Луценко, Геннадій Москаль, Роман Забзалюк, Юрій Одарченко та інші.