Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Берегово. Закарпаття

Місто Берегово (Берегове, угор. Beregszasz) - районний центр Закарпатської області , розташований на берегах р. Вірке, що з'єднує р. Боржава з р. Латориця, відомий своїми традиціями виноградарства та виноробства. Це єдине місто Закарпаття, де переважна більшість населення угорці, поряд з якими проживають представники ще більше ніж 40 національностей. Мови спілкування: угорська, українська, російська.

1100 р. в місті було побудовано готичний костел, що є однією з найстаріших будівель Закарпаття (пл. Ф. Ракоці II).

Перед головним порталом храму стоїть бронзовий бюст короля Іштвана І Святого(р.п. 1000 - 1038), засновника Угорського королівства.

В 17 ст. землі перейшли у володіння трансільванського князя Габора Бетлена, який побудував у місті свій палац на місці зруйнованого реформаторами католицького монастиря (вул. Г. Бетлена, №1).

В центрі міста на площі Л. Кошута розташована реформаторська церква, перша згадка про яку сягає 1247 р. Храм неодноразово перебудовувався та відновлювався. Башта-дзвіниця з годинником з'явилася в середині 19 ст.

Навпроти церкви знаходиться колишній палац комітатського суду(пл. Кошута, №6), побудований в 1908-1909 рр. в стилі необароко з елементами архітектури ренесансу(арх. Ф.Яблонський, І. Копасів, Я.Копасів).

З 1967 р. в місті діє спортивна база "Закарпаття" (пл. Корятовича, №1) . На її території діє готель, кафе та відкритий 50-ти метровий басейн з термальною мінеральною водою. Спочатку база призначалась лише для спортсменів зі всього Союзу, а через деякий час геологи, зробивши лабораторні аналізи підземних джерел, заявили, що вода має цілющі властивості. Подібні за складом води знаходяться в Новій Зеландії, Ісландії, на Камчатці та Сахаліні. Напередодні Олімпіади-80 в Берегово проводилися всесоюзні підготовки.

Поруч, на березі каналу Верке, розташоване колишнє казино комітату Берег побудоване в 1841 р. за ініціативи другого піджупана Томаша Етвеша (пл. Ференца II Ракоці, №1).

Повний опис Берегово, дуже багато фото

0

Коментарі

118.04.11, 23:18