хочу сюди!
 

Марина

47 років, овен, познайомиться з хлопцем у віці 40-50 років

Екологія

  • 26.05.10, 14:28
Під забудову має відійти близько 28 га на схилах урочища «Саржин яр». Ділянка, безумовно, становить комерційний інтерес для забудовників та інвесторів, адже поряд центр міста і транспортні шляхи. Не останнє місце посідає і живописний  пейзаж. Неподалік славнозвісна канатна дорога. Вклавши певні кошти з неї можна зробити популярний рекреаційний об’єкт. А відтак, успішність спорудження розважальних комплексів і житла не піддається сумніву. За оцінкою експертів, ціна ділянки може сягати 250 мільйонів долларів.

Природоохоронці стверджують, що реалізація запланованого проекту стане порушенням мінімум 10 Законів України і низки міжнародних конвенцій. Крім того, ботсад є територією природно-заповідного фонду України і знаходиться під охороною держави.

Крім того, вилучення земель зі складу природно-заповідного фонду можливе лише при наявності відповідного наукового обґрунтування. Таке обґрунтування має аргументувати, що територія втратила природну цінність і не виконує покладених на неї функцій. Але це не так.

Прибічники забудови, в числі яких є і директор ботанічного саду Олександр Альохін, опираються на те, що територія захаращена, здичавіла, не огороджена, на її благоустрій не вистачає коштів. Головні функції ботанічних садів – природоохоронна, наукова і рекреаційна. Наукова функція стосується лише спеціальної наукової частини ботсаду. Отож рекреаційна і природоохоронна. Природоохоронні організації наполягають, що саме рекреаційну функцію і виконують, в першу чергу, землі Саржиного яру, задовольняючи потреби харків’ян у відпочинку на природі. На території Харкова не така велика кількість місць, де можна відпочити на природі. Втрата ще однієї такої ділянки погіршить умови життя мешканців Дзержинського та Київського районів міста. Крім того, Саржин яр є частиною екологічної мережі та місцем мешкання диких тварин, багато з яких охороняються міжнародним угодами та конвенціями.

У Відділі моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології стверджують, територія Саржиного яру не може бути виключена зі складу ботанічного саду, адже як територія природно-заповідного фонду та зона відпочинку, цілком виконує всі покладені на неї функції. Наукового обґрунтування втрати нею природної цінності просто не може бути.

Враховуючи заповідний статус земель ботсаду, питання землевідведення, відчудження або передачі земель може вирішувати лише Харківська обласна рада. За твердженням Арсена Авакова, голови Харківської облдержадміністрації, обласна рада ніколи не підтримує це землевідведення, адже вважає його безпрецедентним і протизаконним. Крім того, цей проект суперечить встановленому міським головою Харкова М.Добкіним курсом «Зберігати паркові зони!». Самостійно ж, університет не має повноважень відвести землі.

0

Коментарі