150 людяних сміливців.

  • 24.11.12, 00:48


Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Кожен із доброчинців, жертвуючи власним здоров’ям та комфортом, а часто й ризикуючи життям, рятував голодуючих від страшної смерті.

Роботу над списком ще в 2009 році розпочав Український інститут національної пам’яті в рамках всеукраїнської акції "Людяність у нелюдяний час". Тоді історики отримали значну кількість листів зі спогадами врятованих про своїх рятівників, а також очевидців доброчинності.

"Ті, хто серед хаосу, безкінечних смертей і страху не злякалися, не втратили людської гідності й простягнули руку допомоги приреченим, були серед різних верств населення, - зазначив один із упорядників списку, історик Володимир Тиліщак. - Це і вчителі, й лікарі, й священики. Окремо потрібно сказати про місцевих керівників: голів колгоспів, сільських рад, бригадирів, директорів підприємств та шкіл, багато з яких зробили все можливе для порятунку односельців."

За словами історика, часто наслідки такої допомоги ставали фатальними для самих керівників. Попри все, їхня мужність збереглася в народній пам’яті, й досі мешканці українських сіл пам’ятають своїх рятівників.

Спогади читачів УП про те, як їхні родини пережили Голодомор

Наприклад, голова колгоспу "Незаможник" у селі Великий Хутір на Черкащині Яків Дробот організовував громадську кухню, на якій роздавали хліб тим, хто найбільше потребував, а також дитячі ясла для сиріт та бідних.

Директор школи села Дударків на Київщині Василь Івчук організував у школі харчування для школярів усіх класів, завдяки чому протягом 1933 року врятував від голодної смерті всіх дітей шкільного віку цього села.

На Миколаївщині лікар Іван Картава з смт Березнегувате рятував життя хворим, продовжуючи їм перебування у лікарні, де надавалося харчування. Він також ділився з хворими харчами з власного пайка.

Були непоодинокі випадки, коли бездітні сім’ї брали до себе сиріт чи дітей із багатодітних сімей, в яких уже не було нічого їсти. Завдяки цьому діти виживали. Ті родини, які тримали корів, ділили молоко не лише серед своїх, але й віддавали опухлим з голоду сусідам.

Цей список стане частиною книги "Людяність у нелюдяний час", яка наразі готується до друку. Упорядники — історики Володимир Тиліщак та Вікторія Яременко.

Як відомо, цьогорічна громадська кампанія до Дня вшанування пам’яті жертв Голодоморуприсвячена якраз тим, хто в роки геноциду рятував співвітчизників від страшної смерті.

Учасники Громадського комітету наголошують, що без знання таких праведних людей-доброчинців у часи Голодомору національна пам’ять про цей злочин проти українського народу буде неповною.

Читайте також на цю тему:

Павуки, очерет і лелеки. Що їли українці у 1932-33 роках

"В Україні було два Голодомори" - американський історик

"Чорні дошки". Економічний метод знищення населених пунктів (+список сіл)

Майже 60% українців вважають Голодомор геноцидом

Як Голодомор змінив свідомість людей

Радянська преса 1932-33: "В Україні відкриваються нові ресторани" (ФОТО)

Чому не було спротиву під час Голодомору?

"Активісти забирали речі і одежу. А потім на базарі продавали"

"Мою прабабусю врятував сон, який указав на сховок із зерном"

"Мама сиділа в калюжі крові і гралася, хлюпала долоньками"

"Одна родина наїлася мухоморів, щоб умерти - і завдяки їм вижила"

Італійсько-французький комікс про Голодомор. ФОТО

Голоди 1833 і 1933 років: різниця в політиці влади

Геббельс у 1935-му: "Голодомор був". Навіть нацисти визнали

Чеський підручник з історії. Як пишуть про Голодомор (ФОТО)

                                           http://www.youtube.com/watch?v=33kwW0T6vcw



Анекдот чули?

  • 23.11.12, 23:30
          Гепа - Патріот Вітчизни! 

Запитання:" Якої?"



Заробітки на "СВОБОДІ".

  • 23.11.12, 01:10
Олег Ярославович Тягнибок и ВО «Свобода» не успели принять присягу в парламенте, а уже приносят пользу небрезгливым украинцам. Замечательные ребята. Сегодня утром украинский (и российский тоже) интернет завела новость о том, что на борьбу с ВО «Свобода» готовы выделять деньги Европа и Россия. В первом случае это будут гранты фондов и организаций, а во втором – наверняка государственная программа. В общем – пиши-говори гадости и воздастся тебе щедро. 
                                   Например:http://politrada.com/dossier/persone/id/1322
 
Конечно, официальных заявлений о такой программе не было (и быть не может). Эту позицию высказал Андрей Окара. Но, разбираясь в вопросе, я готов подписаться под этим тезисом. Тягнибок реально раздражает одновременно европейские корпорации и «русских братьев». Раздражает настолько сильно, что они готовы и наверняка будут платить. Давайте будем реалистами – сильная и независимая Украина не нужна никому. Кроме нас, конечно. И Евросоюз и Россия хотели бы видеть нас в качестве своих марионеток. И кто против – огребет по полной программе. 
 
Вопрос – «кому продаваться Украине?» действительно стоит на повестке дня. И ответ «все равно» вовсе не очевиден. И Европа и Россия будут не просто использовать нас, но и перестроят по своему образу и подобию. И, на мой взгляд, лучше быть перестроенным по образу и подобию стран с независимым правосудием, честными выборами и гражданскими свободами. Впрочем, вера в «сильного и доброго царя» тоже имеет место и право жить. Но главный приз и высший пилотаж – построить свою, независимую страну, с тем же честным правосудием и гражданскими свободами. Свою. Дружить и торговать с теми, с кем выгодно, а не с теми – с кем укажут. Свой дом, даже бедный, всегда лучше роскошной съемной квартиры. 
 
Бодаться сразу и с РФ и с ЕС – очень трудно. Отстаивать свои интересы всегда процесс непростой. И дяди с добрыми глазами, наблюдающие за экономическим ростом и становлением сильного геополитического игрока с именем «Украина», существуют, как предварительные ласки, только в сказках. И Тягнибок со своим лозунгом «Украина – превыше всего» просто первым мозолит глаза. Яценюк, Кличко или Гриценко, отстаивая исключительно национальные интересы, так же быстро попадут под прицел. С одной стороны против них будут работать транснациональные холдинги и МВФ, с другой – всякие Фонды русского мира и Гомосеки за дружбу с Россией. Но решать все равно нам. Потому что пока это наш дом. Грантоеды и «странно богатые Медведчуки» еще попьют у нас крови, но выбор сделаем мы сами. Деньги, это всегда приятно. Но халявный сыр всегда в наличии только в мышеловке. 
 
Выбор у журналистов, гражданских активистов и просто избирателей получается достаточно широкий. Можно написать, что Олег Тягнибок по утрам пьет кровь русских детей. А Ирина Фарион вообще принимает ванну из крови всех, кто говорит на русском языке. Можно рассказать, как Игорь Славгородский гуляет с собакой и спрашивает у горловчан – «Котра годына?», а при ответе на русском спускает пса с поводка. В Горловке его собака может хорошо питаться круглый год. Как выяснилось – эта писанина хорошо оплачивается. И можно заработать. Если деньги – главное. А можно махнуть рукой на деньги, решив для себя, что «Украина превыше всего». Так и останешься бедным. Зато с шансом жить в своей, независимой стране. Выбор – дело добровольное. Пока страна независима.
© Donchanin [22.11.2012] 

Справа на мільярд.

  • 22.11.12, 16:01
Справа на мільярд. Почерк мафії. (Част.1)
05.10.2012 19:40
Справа на мільярд. Почерк мафії. (Част.1)
Що роблять постачальники мiнiстерства Бориса Колесникова в морзi? Чи може 86-рiчна паралiзована бабуся виробляти комплектуючi для української залiзницi? Чи є вигадкою українська мафiя? Усi подробицi однiєї з найрезонанснiших фiнансових афер в iсторiї незалежної України

Справа на мiльярд — це справа про мафiю. Не ту далеку, з Iталiї чи США, описану в лiтературi, а нашу мафiю. Справжню українську мафiю. Мафiю, яка не зупиняється нi перед чим.

Справа на мiльярд — це справа про те, як в Українi окремi люди, втоптуючи у злиднi iнших, йдуть по трупах i стають мiльярдерами.

I зрештою, справа на мiльярд — наче дзеркало, розбите на тисячi частинок, якi хтось навмисне порозкидав увсебiч.

Крок за кроком ми педантично вiдновлювали всi елементи цiєї справи кiлька мiсяцiв. Це не була звична робота журналiста. У ходi цього розслiдування стало чiтко зрозумiло: ми знову купили собi квиток на вiйну.

З одного боку опинились ми, журналiсти “Експресу”, а з другого — високопоставленi чиновники й полiтики, а також прокурори, мiлi­цiонери, податкiвцi та суддi — прислуга мафiозного клану. I перебiг подiй розслiдування скоро пiдтвер­див — усiх їх об’єднали не державнi iнтереси. Усiх їх об’єднало те, що об’єднує мафiю, — спiльний iнтерес у вiдвертому й цинiчному пограбуваннi держави.

Про мафiю сьогоднi говорять багато. Про це говорять полiтики, про це говорять люди. Але досi нiхто не зумiв документально довести, що вона — iснує. I не вiртуальна, яка ховається за словами “олiгархи та мiльярдери”, а справжня. З прiз­вищами та обличчями. Уперше в iсторiї України в рамках журна­лiстського розслiдування “Справа на мiльярд” ми доведемо iснування української мафiї документально.

I вперше документально демонструємо, як мафiя функцiонує.

Усе почалося навеснi. У редакцiю конфiденцiйними каналами потрапили матерiали допитiв декiлькох громадян України, якi були здiй­сненi в рамках кримiнальної справи... Спершу ми не збагнули: навiщо їх передали нам? Розпочали поглиблене вивчення фактiв та подiй, що згадувались у свiдченнях.

I висновок напросився сам — передача матерiалiв з кри­мi­нальних справ журналiстам “Екс­пресу” — це крок вiдчаю тих чесних офiцерiв українських спецслужб, якi зрозумiли: iн­шого способу боротьби з мафiєю сьогоднi не iснує.

Однак i ми в ситуацiї, що склалася, опинились наче у першому коридорi величезного лабi­ринту. Зрозумiло, що це — лабi­ринт, зрозумiло, що з нього є вихiд, але немає гарантiй, що пощастить цей лабiринт подолати, а тим паче — знайти вихiд.

Ми ризикнули пiти уперед, озброївшись лише одним — жагою докопатись до сутi речей.

Отже, про що йшлося в отриманих матерiалах? Повторимось, це були протоколи допиту декiлькох громадян України, якi зi­знавались у скоєннi надзвичайно цинiчних злочинiв. Образно це можна назвати пограбуванням держави — на сотнi мiль­йонiв гривень.

Тут потрiбно надати деякi пояснення. Усi ми добре розумiємо, що таке пограбування банку. Часто, мабуть, бачили це в кiно. Озброєнi гра­бiжники знешкоджують сигналiзацію, проникають у бан­кiвське сховище, вiдгадують код до банкiвського сейфа i мiш­ками виносять з банку грошi. Якщо хтось їм перешкоджає — вбивають.

Пограбування держави закiн­чується за подiбним сценарiєм: з банку виносять грошi мiш­ками. Але це роблять не гра­бiжники. Це роблять люди в дорогих костюмах. Це — люди мафiї.

I для цього їм зовсiм не потрiбно ламати сигналiзацiї чи банкiвськi сейфи. Для цього треба зовсiм iнше — бути членом мафiозної групи, що спецiа­лiзується на викраданнi держав­них коштiв. Себто тих коштiв, якi кожна людина як податки сплачує, отримуючи зарплати або пенсiї, користуючись мо­бiль­ним зв’язком чи купуючи долари в обмiнних пунктах.

З усiх цих операцiй держава стягує податки. За логiкою, цi податки мали б iти на зарплати працiвникам бюджетної сфери, безплатне лiкування наших громадян, пiдвищення пенсiй, утримання армiї, допомогу iнва­лiдам i т.д. I, як ви знаєте, чиновники завжди нарiкають, що цих коштiв нiколи “не вистачає, бо це залежить вiд можливостей економiки”.

Це не так. Коштiв вистачало б на всiх. Але вони, мафiозi, — їх крадуть. За добре вiдпрацьо­ваною схемою. Грошi держави, якi мали б бути спрямованi на потреби мiльйонiв українцiв, до українцiв не потрапляють. Їх крадуть. Це i є основний заробiток української мафiї.

А щоб це не були лише загальнi слова, занурмося в подробицi. Саме вони допоможуть нам зрозумiти, як усе вiдбувається.

Отже, про що йшлося у матерiалах допитiв, якi потрапили в нашi руки. Вiдновiмо це у своїй пам’ятi.

У серпнi 2008 року я випадково зустрiлася з Онищенком С.М. Дiзнавшись, що я нiде не працюю i шукаю роботу, вiн запропонував менi роботу, а саме: зареєструвати на моє iм’я пiд­приємство та стати його директором. Онищенко С.М. пояснив, що менi не потрiбно буде займатися господарською дi­яль­нiстю, директором я буду формально та лише пiд­пи­суватиму документи, якi вiн буде надавати.

Я погодилася у зв’язку з важким матерiальним становищем.

Так, на протязi 2008 — 2010 рокiв на моє iм’я було зареєстровано три фiрми — ТзОВ “Будперспектива-люкс”, ТзОВ “Форумiнвест” та “Паль­мiра-КС”. Всi товариства було створено за аналогiчною схемою: Онищенко телефонував менi, повiдомляв час, дату та мiсцеперебування нотарiуса, i я пiдписувала необхiднi документи.

Приблизно раз на мiсяць Онищенко привозив документи фiнансово-господарської дiяльностi: рахунки, податковi накладнi, договори та iншi документи, якi я, не читаючи, пiдписувала”, — це протокол допиту вiд 2.02.2011 р. — Наталiї Берези.

Через 16 днiв, а саме 18 лютого, слiдчий у рамках тiєї ж кримiнальної справи допитував ще одну жiнку — Надiю Бенед. Ось що розповiла вона:

Пiсля реєстрацiї ТзОВ “Регiонагро” Онищенко наказав менi вiдкрити в установах банкiв рахунки. На цьому пiдприємствi, яке я створила на прохання Онищенка, крiм мене, нiхто не значився. Нi­якого товару на адресу пiд­приємцiв-покупцiв ця фiрма не поставляла та жодних послуг не надавала. Я лише пiд­писувала податкову звiтнiсть та, за вказiвкою Онищенка, документи фiнансово-господарської дiльностi.

Це вiдбувалося так: Онищенко телефонував менi й казав їхати до Львова з метою пiд­писання первинних докумен­тiв, бухгалтерських докумен­тiв про взаєморозрахунок з ТзОВ “Корпорацiя “Колiйнi ремонтнi технологiї”.

Слiдчий виявився впертим. Йшов далi. 18 числа на його столi, а нинi — на редак­цiйному, з’явився ще один протокол допиту. Ось вiн:

Фiнансово-господарську дiяльнiсть пiдприємства я не вела, крiм пiдписання бухгалтерських та звiтних документiв. Також нiякого товару на адресу пiдприємств-покупцiв ТзОВ “Бiзнес-акцент” не поставляла та жодних послуг не надавала.

Я вiдкривала рахунки у банках, доступу до рахункiв я не мала — цим займався Онищенко С.М., йому я передавала чековi книжки. ТзОВ “Регiо­н­агро”, де я є засновником, я реєструвала також без мети фi­нансово-господарської дiль­ностi.

Я здiйснювала виїзд до Львова для пiдписання документiв фi­нансово-господарської дiль­ностi”, — це протокол допиту ще одного “директора фiрм” — Любовi Дубограєвої.

А ось ще одне цiкаве свiд­чення:

...Онищенко попросив зареєструвати на себе фiрму для його бiзнесу. Фiнансово-господарської дiяльностi я не здiйс­нював...” — з протоколу допиту Олександра Юршевича.

А ось ще два майже анало­гiчнi:

...У вереснi 2009-го Онищенко С.М. запропонував менi зареєструвати на своє iм’я пiд­приємство ТзОВ “Ремтрансервiс” та пообiцяв матерiальну винагороду в розмiрi 1000 гривень кожного мiсяця, на що я дав згоду...” — це з допиту Дмитра Мазурчука.

...У серпнi 2009-го я познайомився з чоловiком, який запропонував менi 100 доларiв за те, аби я зареєстрував на своє iм’я ТзОВ “Агросельмашбiзнес”. Я погодився. Дозволу на виготовлення печатки я не оформляв. На податкових накладних стоїть не мiй пiдпис. Всi цi пiдписи вiд мого iменi є пiдробленi”, — протокол допиту свiдка Олександра Тим’яковського.

Чому саме ми так педантично подаємо цi сухi рядки з протоколiв допитiв? Бо це саме вони могли б стати зачiпкою для слiдчих органiв, щоб спробувати знайти надалi ключовi докази у справах, порушених проти мафiї.

Бо будь-якому слiдчому, який зiбрав таку колекцiю свiд­чень, неминуче слiд було далi з’ясувати, хто i навiщо створював цi фiктивнi фiрми. Скажемо бiльше: хто i навiщо робив це — то ключове запитання, адже за станом на сьогоднi ми встановили, що мафiозною групою, яка потрапила у поле нашої уваги, таких фiрм було створено щонайменше шiст­десят три, а сума коштiв, що пройшли через їх рахунки, перевищує п’ять мiльярдiв гривень.

То хто ж цi люди, яких допитували у рамках кримiнальної справи? Звiдки вони, де живуть? Навiщо створювали цi фiктивнi фiрми? Звiдки кошти, що надходили на їх рахунки? Хто цей загадковий Онищенко, який фiгурує у всiх допитах? Чи мiг вiн сам прокручувати багатомiльярднi операцiї? На кого вiн працював?

Отже, спочатку ми, використовуючи свої зв’язки, встановили декiлька суттєвих фактiв. Перший: бiльшiсть цих людей, якi фiгурували як керiвники фiрм-привидiв, живуть у Днiп­родзержинську. Другий факт: гроші на рахунки цих фiк­тивних фiрм здебільшого над­ходили з рахунків такого собi ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”, як вважається, одного з головних постачальникiв матерiалiв i комплектуючих для державних пiдприємств Мiнiстерства транс­порту та iнфраструктури, яке сьогоднi очолює регiонал Борис Колесников. Третiй: справу, матерiали допитiв щодо якої ми отримали, контролював особисто перший заступник Генерального прокурора України.

То хто i навiщо створював фiрми-привиди i чому слiди постiйно ведуть до Львова? Навiть наведених фрагментiв прото­ко­лiв допитiв достатньо, щоб зро­зумiти: один iз головних пос­тачальникiв Мiнiстерства транс­порту — ТзОВ “Корпора­цiя “КРТ”, що розташоване у Льво­ві, — повномасштабно пра­цював з фiрмами-приви­дами.

Але, погодьтеся, таке твердження можна визнати засмiливим, якщо воно не базується на конкретних фактах. Протокол допиту — перший факт. Юридичний факт. Та все-таки ми вирiшили усе пере­вiрити: а може, згаданi фiрми таки працюють, виготовляють рiзне, те, що потрiбно для роботи тiєї ж Укрзалiзницi? Мо­же, це хтось хоче допекти “Корпорацiї “КРТ”, звести по­рахун­ки з її власниками, сумно­звiсними “братками” Дубневичами, один iз яких вiдсидiв декiлька рокiв у тюрмi за те, що крав людське?

Декiлька тижнiв витратили на те, аби усе перевiрити, знайти людей, вивчити документи. Ми знайшли достатнi пiд­твер­дження, щоб зрозумiти: маємо справу не просто з фiрмами-привидами, а — з мафiєю.

Але про все — поступово.

Спочатку ми спробували вiд­шукати тих людей, котрi свiд­чили на допитах, приїздили з Днiпродзержинська до Львова на “фiрму” Дубневичiв й там пiдписували фiктивнi документи про поставки товарiв, яких не iснувало. Так самi вони стверджували на допитах. Бо непокоїло одне запитання — чи живi вони?

Вiд зiбраної iнформацiї й досi важко оговтатися.

Отож, ласкаво просимо у мiсто Днiпродзержинськ Днiп­ропетровської областi. Саме тут живуть тi люди, що очолювали фiрми-привиди i на допитах “розкололися”.

 

 У цiй розвалюсi, за документами, працювала фiрма, що начебто постачала державi матерiали на десятки мiльйонiв.Фото Світлани МАРТИНЕЦЬ

 



 Цi дверi встановлювали нашвидкуруч — замiсть тих, якi правоохоронці вирiзали автогеном пiд час обшуку у ще однiй фiрмi-привидi iз назвою “Будперспектива-люкс”.

Отже, фiрма — “Форум­iн­вест”. Директор — Наталя Береза. За всiма правилами логiки, ця фiрма мала б постачати пiдприємствам теперiшнього мiнiстерства Колесникова через корпорацiю Дубневича частини для залiзничних колiй. Ми ще наївно сподiвалися знайти у Днiпродзержинську хоч якийсь маленький завод.

За документами, директор цiєї фiрми живе на вулицi Iн­тернацiоналiстiв, 5Д, квартира 9. Їдемо на мiсце. Люди, коли чують, що шукаємо тут фiрму “Форумiнвест”, дивляться на нас, як на чужопланетян. Дев’ятиповерхiвка. За обшарпаними дверима квартири номер 9 — тиша. Дзвiнка немає. Бiд­нiсть, аж болить.

Сусiди кажуть: даремно стукати — нiхто не вiдчинить. “Там Анна Бойцова живе. Лежача старенька, 86 лiт має. Сама живе, бiдолашна. Син Володя приходить їсти дати й помогти, аби нужду справила. Яка фiр­ма? Ви що? Баба Аня не встає з лiжка вже рокiв п’ять”.

Наталiї Берези ми тут не знайшли, але знайшли iншого фi­гуранта схеми — Володимира Бойцова. Того самого, який разом з Березою та Дубограєвою їздив до Львова на “КРТ” братiв Дубневичiв пiдписувати “якiсь пiдготовленi документи”.

Паралiзована старенька — це мати Володимирова. На Бойцова також оформлено кiлька фiрм-привидiв. Його лежача стара мати не знає, що в її хатi — дирекцiя якогось ТзОВ “БК Сiтi”.

Форумiнвест” знаходимо на Кiрова, 12. Колись тут було депо. Нинi у примiщеннi з прогнилою пiдлогою — мiсцевi офiси. Бiдненькi, але на дверях — вивiски з назвою. Фiрми “Форумiнвест” тут не знає нiхто. На дверях 29-ї кiмнати, де все-таки мала б бути фiрма, — жодної вивiски. Люди, якi тут працюють роками, кажуть, що й не було її там нiколи.

На цiй же адресi “висить” ще одна фiрма-партнер корпорацiї Дубневичiв — “Бiзнес-акцент”. Засновник — Надiя Бенед.

Слiди цiєї фiрми ведуть нас на вулицю Нiколенка, 5. Старенька п’ятиповерхiвка. Тут усi знають одне одного дуже добре.

— У нас фiрми нiякої немає. У 39-й квартирi Надя Бенед жила зi сiм’єю. Виїхали кiлька мiсяцiв тому, i не знаємо куди, а в квартирi вже — чужi. Така сiм’я добра була, чоловiк Надiї у лiкарнi працював. Дочка, зять, внучка. I як її у тi афери втягнули? — сусiди питають, чи ми не слiдчi часом з Києва? “Минулого року тут людей на­їхало. Дверi Бенедам хотiли вирiзати. Казали — обшук. А Надя й так все у суди винесла. Все”, — скрушно хитають головами люди.

Кажуть, як прощалися Бенеди з ними, то й телефонiв не залишили. Плакала тiльки На­дя дуже. Вона ж усе життя тут прожила. А тепер сусiди навiть не знають, чи жива ще.

На цю жiнку також було задокументовано ще чотири фiр­ми-привиди. Одну iз них, “Альта-спектр”, панi Бенед “роз­мiстила” в однокiмнатнiй квартирi своєї матерi на Глаголєва, 31. Там, де живе панi Зося, стара мати Бенед, — зареєстровано кiлька “фiрм”.

Йдемо далi. Шукаємо на­ступ­ну фiрму-партнера Дубневичiв у Днiпродзержинську — “Будперспектива-люкс”.

Ну, думаємо, може, хоч цього разу поталанить нам побачити величезнi офiси фiрми, яка забезпечувала б братiв Дубневичiв якщо не анкерами, то хоча б цвяхами. “Будперспектива-люкс” мала б показати своє “фiрмове” обличчя партнерiв мiльярдерiв Дубневичiв за адресою: проспект Карла Маркса, 22/69.

Знаходимо. Тiльки не фiрму, де вона, згiдно з адресами на документах, мала б бути, а... Все правильно. Ще одну квартиру. Такi ж обшарпанi дверi, як i тi, де бабця паралiзована лежить. Такий же злиденний пiд’їзд дев’ятиповерхiвки, де смердить фекалiями i щурами.

У цiй квартирi-“фiрмi” “Будперспектива-люкс” живе колишнiй бухгалтер мiсцевого заводу, що зазнав краху, як i всi iншi, — Наталя Береза. Жiнцi за п’ятдесят. Сусiди вiдводять очi, показують на “китайськi” две­рi. Навколо дверей — слiд свi­жої штукатурки. “Ви­рiзали. Обшук був. Увесь будинок збiгся дивитись. Що там у тiй хатi шукати було — бiднiсть суцiльна. Надя ж сама, без чоловiка сина на ноги ставила. Вона пiсля того обшуку — мов не своя ходить. Мовчить усе. Людей цуратися стала. Тож бiда її змусила у те влiзти — завод закрили, без роботи й копiйки лишилася. Сволота...” — похмурнiють сусiди, чоловiки стискають кулаки.

Що у Днiпродзержинську, що у Тернополi, Сумах чи Львовi — несправедливiсть болить однаково всiм. I бiднiсть однакова скрiзь.

Дослiджуючи цю тему, ми боялися за життя Наталi Берези. Бо знали, що у цiй iсторiї вже є мертвi. Сусiди переконують: жiнка жива. Переховується досi тiльки бiдна, кажуть. За Наталею Березою числиться шiсть таких фiрм-привидiв.

Ми шукали ще одну фiгу­рантку кримiнальної справи, яка їздила до “бiзнес-партнерiв Дубневичiв”, — Любов Дубограєву. I знайшли її. I стало страшно: жiнка, якiй ледве за п’ятдесят, приходить до власної квартири вночi, тодi, коли всi сплять. Як i Наталi Березi, Любовi Дубограєвiй також рiзали автогеном дверi квартири.

Пiсля цього випадку сусiди позаводили собак. На Любу Дубограєву стали дивитися скоса. На неї також зареєстровано кiлька пiдприємств. Одна iз таких ось фiрм бiзнес-партнерiв Дубневичiв — на останньому поверсi п’ятиповерхiвки на вулицi Димитрова. Там жила старенька жiнка. Вже кiлька рокiв, як її немає. Сусiди знайшли жiнку закривавлену на вулицi. Кажуть збожеволiла й викинулася з вiкна своєї хати- “фiрми”...

У вкрай збiднiлому, як i багато iнших мiст України, Днiп­родзержинську знайшли ми й “пiдприємства” одного з ос­нов­них фiгурантiв кримiналь­ної справи — головного у спiв­працi мiж фiрмами-привидами, корпорацiєю “КРТ” та Укрзалiз­ницею Сергiя Онищенка. Позаочi його тут називають “лисим аферистом”, який осiв у Києвi, а родом — тутешнiй. Онищенко свої фiрми реєстрував на­вiть не на паралiзованих бабусь. Вiн пiшов далi.

Знаєте, що там? Нi, не квартира, де самогубство було, а... дитяча лiкарня. Обходимо лi­карню кiлька разiв. Де ж та фiрма?

— Ми тут понад двадцять рокiв працюємо. Жодної фiр­ми в нас немає й не було — тут дiти хворi, — сердяться лiкарi. Виявляється, ми не першi, хто тут фiрму партнера братiв Дубневичiв шукає.

— Зачекайте, — задумується лiтня жiнка у бiлому халатi. — Он, бачите, на розi лiкарнi — морг для новонароджених дi­ток з патологiчними вiдхиленнями. У ньому вже не проводять розтини трупiв, то хiба та фiрма там, у морзi, i є.

 Лiворуч — морг. Цiкаво, що звiдси могло отримувати ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”, начебто постачальник Укрзалiзницi?

Сергiй Онищенко, який створював для корпорацiї “КРТ” фiрми-привиди i для цього робив усе: використовував морги, паралiзованих бабусь та квартири, де божеволiли й помирали, — тут перевершив самого себе. Наступна фiрма, “Злагода Юг”, яка також “постачала анкери” корпорацiї “КРТ” та залiзницi, — це руїна.

Так, так, суцiльна руїна. Короленкiвська, 36 — стара розвалюха iз забитими навхрест вiкнами та дверима. Сусiди вже звикли, що в них шукають “фiрми”. Тут рокiв десять нiхто не живе. Було двоє стареньких, але вони все продали i, кажуть, уже померли. На ту хату немає документiв. То — темна iсторiя. З Києва якийсь бандюк ту хату тримає. Їдьте звiдси, радять нам на Короленкiвськiй.

На цю руїну бiзнес-партнери Дубневичiв та Костюка записали фiрм як блiх.

Вокзальна, 1. За документами, тут “крута фiрма” Онищенка —”Агробiзнес”. Насправдi — занедбане примiщення. З внутрiшнього боку — захаращений вхiд. Тут навiть ворони не живуть, а людей залiзна буда не бачила вже давно.


 Ось тут ви можете скiльки завгодно шукати ще одну фiрму-привид, ТзОВ “Агробiзнес”, очолювану особисто Онищенком, — її тут немає i нiколи не було.

Люди, за документами, директори та засновники цих пiд­приємств з гучними назвами, вражали одним — бiднiстю. З маєткiв — злиденне життя. — Навiщо ви погоджувалися на такi афери? — допитуюся у фi­гурантiв кримiнальної справи.

— Ви не розумiєте, як нам. Нiщо не працює. Нема роботи. А Онищенко обiцяв грошi кожного мiсяця тiльки за те, що ми пiдписуватимемо документи, — похмурнiє Володимир Бойцов.

— Але ж так ви могли пiд­писатися й пiд вбивствами, якi хтось скоїв? — не вгаваю.

— До пенсiї далеко. У нас не було грошей навiть на хлiб, —вiдвертається. Важко визнавати, коли продаєш самого себе. Продаєш свою совiсть, гiд­нiсть, майбутнє своїх дiтей та онукiв.

У людей не було грошей на хлiб... А звiдки ж вони були в Онищенка Сергiя? Хто вiн такий i як втягнув Березу, Дубограєву, Бойцова, Надiю Бенед та ще з пiв­сотнi людей у таку кабалу?

...Колись у Днiпродзержин­ську була вулиця Суворова. Особняки знесли, старi повмирали, а тi, що молодшi, залишилися. I Онищенко, i Наталя Береза, Володя Бойцов, Любка Дубограй та iншi жили на цiй вуличцi з дитинства. Потiм доля розкидала їх. Бiльшiсть пiшла працювати, а Сергiй Онищенко — до тюрми. Працював на овочевiй базi й став красти, то й посадили, як i Дубневича, — не можна людське чiпати.

Вийшов iз “зони” Сергiй Онищенко i знову став красти людське. Для того й познаходив друзiв юностi та їх навчив “бiз­несу”.

Отже, слiдчi не помилялися: усi ті фiрми, якi мали справу з одним iз головних постачальникиiв Мiнiстерства транспор­ту, — фiрми-привиди. ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” отриму­ва­ла кошти вiд залiзницi. Перека­зувала їх на рахунки фiрм-привидiв. Онищенко їхав у банк i знiмав цi кошти з рахункiв. Го­тiвкою. Чорним налом. Бухгал­тери списували цi кошти фiк­тивними документами.

Слiдчим вдалося усе це розкрити. Здавалось, усе так просто: група нечесних людей, яких пов’язує одне хобi — грошi, створила схему крадiжок дер­жав­них грошей. Онищенко три­мав усе “знизу” фiрмами-привидами з дешевими “директорами”. Посерединi була корпорацiя братiв Дубневичiв, а зверху щедрою рукою Укрзалiзницi контролював вiд­прав­лення грошей “браткiв” кум одного з них — Михайло Костюк, який тодi очолював залiзницю.

За цiєю схемою через зазначенi рахунки за якихось два роки пройшло кiлька мiльярдiв гривень.

Хтось скаже, що цi кошти вкрадено у матерi з дiтьми, чийогось старого батька, в iн­валiда, у лiкаря, студента, вчителя. Вкрадено у нас з вами. Хтось скаже, що певна групка людей збудувала державу в державi — вiртуальний свiт поставок, який дає реальнi грошi.

Саме так думали, мабуть, i слiдчi, коли ретельно взялися розкривати цю чи не наймасштабнiшу фiнансову аферу з усiх вiдомих на сьогоднi.

На початку лютого минулого року цiй схемi, серед органі­заторів якої два колишні зеки — Онищенко і Дубневич, — здавалося, буде покладено край: Онищенка заарештовують iз саквояжем, у якому слiдчi на­рахували 500 тисяч доларiв.

Проти Онищенка порушили кримiнальну справу за кiль­кома статтями. Почались масовi затримання, обшуки, вилучення. Автогенами вирi­зали дверi в багатьох квартирах, за­арештували рахунки. Свiтлана Козинець, один iз керiвникiв корпорацiї “КРТ”, втiкає вiд правосуддя у сусiдню Бiлорусь, її оголошують у розшук. Загадково помирає головний бухгалтер корпорацiї “КРТ” панi Гаранюк. За деяким даними, були виписанi постанови на затримання “браткiв” Дубневичiв та їхнього бiзнес-партнера, екс-голови Укрзалiзницi Михайла Костюка.

Здавалось, нiщо на врятує цього разу головних фiгурантiв цiєї кримiнальної iсторiї, якi мають потрапити до в’язницi, а слiдчi — за розкриття — отримають ордени.

Але раптом, наче на помах чарiвної палички, все зупинилось.

Що ж сталося за лаштунками? Чи справдi все, що встановили слiдчi, усе, викладене вище, — то був лише такий собi приватний кримiнальний бiз­нес саме цих людей — Костюка, Онищенка, Дубневичiв? Їхня вдала спроба пограбувати державу з власної iнiцiативи?

Вiдповiдь проста — нi. I пер­ший доказ цього — мафiя своїх не здає. I мафiя починає дiяти.

Свiтлана МАРТИНЕЦЬ, Iгор ПОЧИНОК, фото Світлани МАРТИНЕЦЬ
Далi буде

 

Качается вагон, стучат Колеса глухо...

  • 22.11.12, 15:55
"Справа на мільярд": нові факти шокують
08.06.2012 10:00
"Справа на мільярд": нові факти шокують
Список учасникiв операцiй з вiдмивання бюджетних грошей розширюється — рахунок коштiв перевищив уже 600 мiльйонiв гривень * Джерела небаченого багатства екс-начальника Укрзалiзницi, теперiшнього представника Президента стають зрозумiлiшими * Фiгуранти “Справи на мiльярд” пробують щось пояснювати * Коло довкруг фiгурантiв розслiдування звужується, ниточки ведуть до високопоставлених покровителiв

Чому нашi зарплати такi мiзернi? Чому пенсiї зростуть лише на якiсь сто гривень? Чому вартiсть квиткiв на поїзд цими днями зросла у два-три рази? Наше нове журналiстське розслiдування дає вiдповiдi на всi цi запитання.
Так, ця “справа на мiльярд” — вона, як дзеркало, у якому видно, чому однi люди бiднi, а iншi — незаслужено розкошують. Вона пояснює, як у нашiй країнi з’являються мiльйонери, i дає вичерпне розумiння, якого походження їхнi капiтали.
Днями я зустрiчався з керiвником великого українського пiдприємства. Вiн переконував мене, що людей, у яких в гаражах два-три дорогi авто, можна спокiйно садити до в’язницi — без суду i слiдства. Я спитав, чи не занадто вiн категоричний, адже талановитi люди можуть сьогоднi заробити великi грошi.
— Заробити, звiсно, можуть, — парирував мiй спiврозмовник. — Але якщо хтось заробив їх чесно, то нiколи не дозволить собi витратити зароблене на дорогi цяцьки. А мерседеси i лексуси колекцiонують тi, хто вмiло присмоктався до бюджету.
Ця розмова згадалася менi, коли я вивчав факти iз життя одного з головних фiгурантiв “справи на мiльярд”, екс-керiвника Укрзалiзницi, теперiшнього представника Президента Михайла Костюка, якого у вузьких колах чомусь запопадливо величають “Дон”.
Людина усе життя заробляє на державнiй службi мiзер, а живе у величезнiй вiллi, має кiлька дорогих машин, дорогi годинники. А його бiднi родичi чомусь раптом стали власниками величезних та дорогих об’єктiв нерухомостi.
Чому так важко повiрити такому чиновниковi, який б’є себе у груди i стверджує, що живе тiльки на зарплату? Начебто нiхто його за руку на крадiжках чи хабарах дотепер не спiймав, а все одно довiри до таких слiв немає. 
Довiри тому й немає, бо чиновника видають його витрати, його спосiб життя. Усе життя пан Костюк працює на державних роботах. Але як живе! Купається в розкошi! Звiдки ж грошi? 
Дещо ранiше ми встановили, що, крiм зарплати, яку йому платить держава, впродовж кiлькох рокiв вiн отримує ще одну — вiд сумнозвiсного ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”. Щомiсяця у розмiрi майже 15 тисяч гривень. Так, це саме те пiдприємство, яке за хитрою i, як кажуть експерти, наскрiзь корупцiйною схемою отримало вiд Укрзалiзницi за декiлька тижнiв сотнi мiльйонiв гривень. Потiм, як ми встановили, щонайменше 554 мiльйони гривень були адресованi на рахунки фiктивних фiрм i згодом перетворенi у так званий “чорний нал”. 
Усе це не припущення i здогади. Це пiдтверджено документальними зiзнаннями директорiв отих фiктивних фiрм, на рахунки яких за хитрою схемою надходили кошти Укрзалiзницi.
Звiсно, те, що пiсля того ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” почало регулярно, щомiсяця виплачувати Костюковi зарплату, можна було б вважати збiгом обставин. Може, хтось так хоче вважати i досi.
Дивувало iнше — розмiр зарплати, яку ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” платило Костюковi. Ну щось тут викликало сумнiв. Адже ж нiкому не вiдоме пiдприємство — безперечно, завдяки керiвниковi залiзницi пану Костюку — починає отримувати рекорднi суми надходжень на свої рахунки. А подяка — лише 15 тисяч зарплати? Не вкладалося це в якусь логiчну схему. I головне, навiть якщо людина отримує двi зарплати — одну вiд держави, а другу вiд приватного пiдприємства, це не пояснює геть нiчого, бо спосiб життя свiдчить про значно бiльшi витрати. Отже, мали бути ще якiсь джерела доходу в Костюка, людини, яка провадить розкiшний спосiб життя.
Ми почали, як то кажуть, копати глибше. Скажу щиро, що шукали. Намагалися знайти новi додатковi зв’язки мiж учасниками всiх цих грошових операцiй. Шукали, як то кажуть, по крупинках, зiставляли рiзнi подiї, аналiзували доступну бухгалтерську iнформацiю. I знайшли. А знайшовши, не повiрили. Перевiрили. Нi, жодного сумнiву. Ми можемо вам розповiсти тепер про те, звiдки беруться у державних чиновникiв багатомiльйоннi статки.

Декiлька мiсяцiв тому ми писали про незвичайний об’єкт будівництва, який вiдшукали у карпатському курортному містечку Яремчi. Це чи не найбільший тутешній готельний комплекс з назвою “Станiславський”, який стрімко розбудовується. Хоч місцеві люди казали, що будує його залізниця, ми встановили, що це не зовсім так. Належить готельний комплекс такому собі ТзОВ “Карпатський стандарт”. Його власник — дружина Костюка, колишня колгоспна секретарка. Уже тоді закрався сумнів у тому, що вона справжня власниця, а не, як то кажуть, підставна. Але сумнів залишився сумнівом, бо, як ви розумієте, навіть підставні власники у цьому зізнаються неохоче.
Ми тоді зробили багато фотографій цього об’єкта. Потрапив в об’єктив і паспорт будівельного майданчика. Розглядаючи днями уважно ці фото, звернув увагу на назву генерального підрядника будови — ТзОВ “Львівцентробуд”. Починаємо глибше вивчати це підприємство. І вже перші зусилля були винагородженi — одразу кілька важливих відкриттів. По-перше, і ТзОВ “Корпорація “КРТ”, і ТзОВ “Львівцентробуд” мiстяться за однією адресою. По-друге, тривалий час головним бухгалтером одного підприємства була пані Гаранюк, іншого — теж пані Гаранюк, мабуть, її дочка. В обох компаній — кілька спільно використовуваних об’єктів нерухомості. На комп’ютерній візитці на сайті “Львівцентробуду” навіть зазначено, що це підрозділ “Корпорації “КРТ”, хоча юридичний аналіз засновницьких документів цього не підтверджує.

Паспорт будiвництва

Отже, усі непрямі докази свідчили, що ці дві компанії тісно пов’язані між собою, перебувають на спільній орбіті. 
Втім, головне відкриття нас чекало попереду. Ми встановили, що обидва підприємства пов’язані, крім усього, тісними фінансовими вiдносинами. “Корпорація “КРТ” регулярно переказувала на рахунки “Львівцентробуду” величезні суми — по кілька мільйонів за один платіж — у той же перiод, коли отримувала грошi вiд залiзницi.
А що робило далi ТзОВ “Львiвцентробуд” з отриманими вiд ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” коштами? Не повірите! Переказувало ці кошти на ті ж таки рахунки фіктивних фірм, куди пішли й сотні мільйонів гривень безпосередньо з рахунків “Корпорації “КРТ”.
За що платив “Львівцентробуд”, який будує готельний комплекс родинi Костюка, на рахунки декількох фірм в далекому Дніпродзержинську? Начебто за будівельні матеріали. 
Наприклад, договір від 02.01.2010 №01-02-10 з ТзОВ “Будперспектива-Люкс” начебто передбачає поставку деревини, цементу, плитки, цегли, руберойду і навіть пісуарів “Президент”. Разом — 142 товарні позиції на суму понад 12 мільйонів гривень. Підписала договір на поставку вже знайома нам з попередніх частин розслідування пані Береза Наталія Петрівна.
А 07.06.2010 ТзОВ “Львівцентробуд” укладає договір №07/06-1 з ТзОВ “Бізнес-Акцент”. Підписує договір на поставку теж знайома нам пані Дубограєва Любов Володимирівна. Начебто береться поставити за цим договором цемент, радіатори, труби, грунтовку. Разом 42 товарні позиції — на понад 16 мільйонів гривень
Схожий договір і з ТзОВ “Регіонагро”, який підписує Бенед Надія Володимирівна. Ще один договір, від 22.11.10 №22-11/1 з ТзОВ “Форумінвест”, який теж підписує пані Береза Наталія Петрівна.
Разом — новi 52 152 082,25 гривнi.
Отже, підприємство, що будує готельний комплекс родині екс-керівника Укрзалізниці пана Костюка, скеровує кошти, отримані від залізниці через ТзОВ “Корпорація “КРТ”, на рахунки чотирьох фірм. І що це за фірми? Так, це так звані фірми — “пральні машини”, які з бюджетних грошей роблять “чорний нал”.
Докази? Докази, як то кажуть, залізні. Їх неможливо спростувати. Бо це — свідчення екс-директорів цих фіктивних фірм, які зізналися, що їх просто використали як підставних директорів для махінацій з бюджетними коштами. 
Зокрема, пані Дубограєва Л.В., яка була підставним директором ТзОВ “Бізнес-Акцент” та засновником ТзОВ “Регіонагро”, зізналась: “Я, Дубограєва Любов Володимирівна, була директором таких підприємств: ТзОВ “Бізнес-Акцент”, ТзОВ “Технобудстандарт”, ТзОВ “Олімпус-К”, ТзОВ “Ліона плюс”. Також я була засновником ТзОВ “Тарсіс-Л”, ТзОВ “Регіонагро”. Я зареєструвала вищезазначені підприємства без мети ведення фінансово-господарської діяльності. Фінансово-господарську діяльність підприємств я не вела, крім підписання бухгалтерських та звітних документів, також ніякого товару та послуг на адресу підприємств-покупців не поставляла та не надавала”.
Пані Бенед Н.В., яка була директором ТзОВ “Регіонагро”, теж зізналася: “Я зареєструвала вищезазначені підприємства без мети ведення. В офісі ТзОВ “Корпорація “КРТ” невідомі мені особи надавали велику кількість бухгалтерських документів для підпису безпосередньо, що я і робила. На даному підприємстві (де я є директором), крім мене, ніхто не значиться. Участі в діяльності підприємства я не брала, крім підписання бухгалтерських документів та податкової звітності, також ніякого товару та послуг на адресу підприємств-покупців ТзОВ “Регіонагро” не поставляла та не надавала”.
Схожі зізнання зробила і пані Береза Н.П.: “Реєструючи ТзОВ “Будперспектива-люкс”, ТзОВ “Форумінвест”, я не мала наміру займатись статутною, тобто господарською діяльністю вказаних товариств.
Я підписала заяву про видачу чекової книжки, віддала її Онищенковi С.М., після чого він приніс чекову книжку, я проставила в порожнiх бланках грошових чеків свій підпис, також підписала доручення на видачу готівки Онищенку С.М. Всі документи, що стосувались відкриття рахунку, чекову книжку я відразу передала Онищенку С.М. У подальшому, приблизно раз на місяць, Онищенко С.М. в м. Дніпродзержинськ привозив мені документи фінансово-господарської діяльності ТзОВ “Будперспектива-люкс”, ТзОВ “Форумінвест”: рахунки-фактури, накладні, податкові накладні, договори та інші документи, які я, довіряючи Онищенку, підписувала не читаючи, хто проставляв печатки, мені не відомо.
Фактично я як директор ТзОВ “Будперспектива-люкс”, ТзОВ “Форумінвест” фінансово-господарських відносин з ТзОВ “Корпорація “КРТ”, ТзОВ “Львівцентробуд” не мала, жодних товарно-матеріальних цінностей на адресу вказаних товариств не реалізовувала та нічого не придбавала. Лише рахувалась директором”.
Погодьтесь, усе сказане вище — сенсація. Підприємство, що будує готельний комплекс дружинi керівника Укрзалізниці, як свідчать покази, робить це на кошти Укрзалізниці, відмиті через треті рахунки! Оце тепер пояснює усе, навіть те, як бідна колгоспна секретарка, дружина керівника Укрзалізниці, змогла забезпечити таке грандіозне будівництво.

Ось такi готельнi комплекси будує дружина Михайла Костюка, яка, як вiн колись прохопився в розмовi зжурналiстами, “iмiтує бiзнес.


Звісно, після виходу двох перших частин журналістського розслідування я нетерпляче чекав, що скажуть його головні фігуранти. Хто говоритиме, вони думали понад два тижні. І головне, що говоритиме. На жаль, головні фігуранти не з’явилися на публіці — не прийшли на прес-конференцію ні пан Костюк, ні його бізнес-партнери одіозні “братки Дубневичі”, ні, скажу більше, їхнi високі покровителі у прокурорських мундирах i мундирах податкової міліції. Люди, які повиннi пояснити, як уже понад 600 мільйонів гривень державних коштiв потрапили на рахунки фiктивних фiрм, побоялись з’явитися на публіці. Натомість з’явилася така собі заложниця ситуації, екс-директор ТзОВ “Корпорація “КРТ” пані Козинець.
Пані Козинець можна лише поспівчувати, у неї ситуація дійсно безвихідна: свого часу саме вона теж ставила усі підписи під угодами, які, за оприлюдненими нами зізнаннями директорів псевдофірм, ніхто і ніколи насправді навіть не намагався виконувати та якi прикривали незаконнi операцiї. 
Панi Козинець чудово імітувала обурення, розкидалася примітивними звинуваченнями на мою адресу. Але, скажу вiдверто, за двадцять років професійної кар’єри я уже не раз пересвідчувався, що підміна аргументів брутальним звинуваченням на адресу журналіста — пряма ознака вини, яка мучить героїв публікації, змушує їх вдаватися до приниження інших, щоб відвернути увагу від себе.
Втiм, даремнi всi цi зусилля. Бо, нагадаю, “справу на мільярд” нам вдалося викрити лише завдяки ЗАДОКУМЕНТОВАНИМ ЗІЗНАННЯМ директорів фіктивних фірм. Саме вони неспростовно підтверджують, що операції на сотні мільйонів гривень були фіктивними, що ніхто і ніколи не поставляв нічого за цими угодами.
Це — не думки журналіста. Не його припущення. Це, кажучи мовою кримінального кодексу, докази, на які правоохоронні органи мусять реагувати. Усі — і міністр внутрішніх справ, і керівник податкової, і генеральний прокурор, і Президент. Бо ця справа — це ляпас державі. Це приклад небаченої корупції, який проситься у “Книгу рекордів Гіннесса”.
Мене у ці дні часто питали, чи не боюся я програти суд, якщо такий буде, фігурантам “справи на мільярд”. Ні, не боюсь. Не боюсь за умови, що люди, які дали сенсаційні свідчення про чи не наймасштабнішу фінансову аферу з часу здобуття незалежності, досі живі. Я це кажу неспроста, адже зв’язок з ними несподiвано обiрвався. Поки що пояснення цьому я не маю
Так само немає у мене пояснень, чому несподiвано пішла з життя головний бухгалтер “ТзОВ “Корпорація “КРТ” пані Гаранюк. Трохи вiдхилю завiсу таємницi: саме її прізвище (одне із небагатьох) було назване у свідченнях пiдставної директорки пані Берези, яка заявила, що мала справу з “головним бухгалтером Людмилою”. Пані Людмила — це якраз Людмила Гаранюк, вона, як головний бухгалтер, могла дати неоціненні свідчення правоохоронним органам. Але — несподівано іде на той світ. Вона уже не скаже нічого.
Якщо я чогось і боюсь, то лише того, щоб услід за пані Гаранюк не пішли на той світ ще чотири важливi свідки, які зізнались у махінаціях, — і пані Бенед, і пані Береза, і пані Дубограєва, і пан Онищенко, як один з безпосередніх організаторів схеми.
Чи живі ці люди? Я адресую це запитання міністровi внутрішніх справ пану Захарченку і генеральному прокуроровi пану Пшонцi. Саме вони персонально відповідальнi за життя цих свiдкiв, що зробили резонансні зізнання. Саме вони — i згодом я теж поясню чому.
А ми тим часом ідемо далі. Мушу визнати, що вони усе спланували чудово — ці “діти Кирпи”, якi органiзували “iдеальну схему”, що давала змогу класти державнi кошти у свої кишенi впродовж тривалого часу, не зроджуючи пiдозр. I, мабуть, ніхто і ніколи не розгадав би цю схему, якби не збіг багатьох обставин. 
Уже незабаром — ще більш сенсаційні деталі цієї резонансної справи.

Ігор ПОЧИНОК, фото з архіву 
P.S. Прокуратура заявляє, що таки нарешті почала перевірку викладених у газеті фактів. СБУ розповсюдила заяву, у якій зазначено, що правоохоронні органи зобов’язані відреагувати на оприлюднені факти. 
Редакцiя газети “Експрес”, зi свого боку, звернулась у Мiнiстерство внутрiшнiх справ iз заявою щодо порушення кримiнальної справи проти президента ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” Я. Дубневича та його заступницi панi Козинець за статтею 171 Кримiнального кодексу України, що передбачає пряму вiдповiдальнiсть за переслiдування журналiстiв. Належнi докази додано.

Початок розслідування, Як "вiдмити" мiльярд, читайте за цим лінком

та "Справа на мільярд": ще чотири приголомшливі зізнання учасників афери


 

За крок до прірви.

  • 19.11.12, 15:59
Закон про референдум узаконить державний переворот.

***
Для тих, кому многабукаф:

Референдум проти влади неможливий

Щоб отримати право на збирання 3 мільйонів підписів, потрібних для призначення референдуму, треба провести збори за спеціальною процедурою, створити ініціативну групу а також отримати дозвіл. Причому не лише ЦВК, але й від Президента. Бо у статті 22 законопроекту є геніальна норма:

«Президент України, Центральна виборча комісія зобов'язані здійснювати перевірку щодо відповідності Конституції України, законам України питань (питань та тексту), які пропонується винести на всеукраїнський референдум, зокрема за народною ініціативою».

Можете не сумніватися, що або Президент, або контрольований ним виборчком обов’язково вирішить, що будь-яке питання, небезпечне для режиму, не відповідає якомусь закону.

А щоб главу держави чи «незалежну» ЦВК не звинувачували в упередженості, відмовлятиме вона громадянам у праві на народну ініціативу на підставі висновку не менш «незалежного» Міністерства юстиції. Причому саме висновок Мін’юсту буде вирішальним.

Зате якщо порадитися з народом вирішить влада, не існує способу завадити їй проштампувати шляхом референдуму будь-яке рішення.

Як фальшуватимуть волю народу

Працює цей механізм так. Придумують на Банковій нову Конституцію – пишуть туди все, що заманеться – двомовність, вибори Президента в парламенті, членство України в якомусь московському союзі. Після цього за допомогою адмінресурсу швидко збираються (чи й просто «малюються») 3 мільйони підписів, і Президент, призначений ним же міністр юстиції та ручна ЦВК дають старт референдуму.

Щоб народне волевиявлення часом не вийшло з під контролю, передбачено простий, як двері, спосіб формування всіх виборчих комісій. Вони формуються на 100% органами влади, без усіляких партій чи громадських об’єднань.

***

І навіть якщо через рік чи два Верховна Рада захоче внести до найбезглуздішого з прийнятих у такий спосіб законів зміни, вона не зможе цього зробити. Саме так – законодавчий орган не зможе внести зміни до закону! І не лише законодавчий, але , як випливає з закону, будь-який орган, хоч би й Конституційний Суд. Не вірите? Читайте:

«2. Нова Конституція України (нова редакція) набуває чинності з дня оголошення Центральною виборчою комісією результатів всеукраїнського референдуму про прийняття Конституції України (нової редакції) на всеукраїнському референдумі.

3. Закон України, прийнятий на всеукраїнському референдумі, набирає чинності з дня оголошення Центральною виборчою комісією результатів всеукраїнського референдуму, окрім випадків коли дата набрання чинності таким Законом прямо передбачена положенням цього Закону.

Закон України, прийнятий на всеукраїнському референдумі, не може бути змінений, скасований або визнаний таким, що втратив чинність, протягом п’яти років з дня набрання чинності всіма його положеннями.»

ХТО ЗУПИНИТЬ ДЕРЖАВНИЙ ПЕРЕВОРОТ?

Ідеться, без жодного перебільшення, про державний переворот, закамуфльований під «торжество народовладдя». Безумовно, цей закон відверто суперечить Конституції, але хіба ручний Конституційний Суд наважиться це визнати?

Варто пам’ятати і ще про одну обставину. Конституція і законодавство для України може бути написане не лише в Межигір’ї, а й у Кремлі. Важелів для шантажу Януковича у Москви достатньо, а кум Путіна Віктор Медведчук не даремно витрачає мільйони на рекламну кампанію, що готує громадську думку до майбутніх референдумів.

Обставини цілком можуть скластися так, що Януковича припруть до стінки і він задля збереження бодай номінальної влади буде змушений запустити референдуми за московським сценарієм.

Мова, отже, про загрозу не лише для демократії, але й для державності.

Україна ніколи не стояла так близько до катастрофи, як з прийняттям цього закону. Опозиція виступила з протестом проти змісту закону та проти незаконного способу його прийняття (як і у випадку з мовним законом, Адам Мартинюк раптово вніс на голосування текст проекту, зігнорувавши процедуру другого читання). Микола Томенко зареєстрував проект постанови про скасування результатів голосування карток 265 регіоналів, комуністів, литвинівців та тушок.

Однак очевидно, що ті, хто протягували це рішення, не збираються його скасовувати. Це значить, що після 20 листопада, коли проект Томенка провалять, на закон чекає віза відомого своєю «принциповістю» Литвина, а потім і Януковича, для якого саме цей закон, а не якісь там вибори до парламенту, є головною подією нинішнього року.

Очевидно, що реакція опозиції, громадянського суспільства та журналістів на цей закон не адекватна рівню загрози, яку він становить.

Зупинити цю загрозу будь-якою ціною – саме це має бути зараз головним завданням опозиції і всіх, для кого українська державність і демократія – не порожній звук.

Час бити на сполох, задіюючи всі методи – від мобілізації опозиційних сил до закликів до Заходу заблокувати рахунки організаторів заколоту. Якщо джина закону про референдум буде випущено з пляшки, дуже сумнівно, що хоч хтось зможе запхати його назад.

Запрошую в "Країну МРІЙ".

  • 18.11.12, 14:07
Алаверди української верби дубові з Лукомор'я.



Стоїть верба обабіч лісу
Уся в стрічках, така краса
Довкола ходить кіт-гульвіса
І коїть справжні чудеса …

Піде праворуч – сонце гріє,
Піде ліворуч – враз мороз...
В ліску кацапи зачаїлись
І кожен другий є малорос!

Плекають наглую надію
Красуню-вербу ізвести
Спилять, спалить, а прах розвіять
Із ними військо і менти.

Та кіт муркоче – hui вам в рота!
Скоріш удавитеся ви,
Ніж зчините ось цю гидоту,
Бо на сторожі той весни

Богатирі стоять поліські,
Дніпровських мавок омофор.
Мольфари всі, татари кримські,
І з ними дядько Чорномор.

Той дух живий, наш дух Вкраїнський,
Наш руський дух, Бо РУСЬ ЦЕ МИ!
А не мордва чувашофінська,
Комуно-хохло-москалі.

Хохломоскаль – рідня Кощею.
Баби Яги він курви син.
Хахол продажний всій душею.
І брат його алкан-москвин.

Нам не потрібні оті пики,
Брехливе бидло, владний хам,
Духовні покручі, каліки,
Табачник, Путін, Чингісхан.

Не тільки душу але й розум,
Усе життя положим ми,
За нашу правду і свободу,
Хай згинуть хохо-москалі,

Стоїть верба обабіч лісу,
У розмаїтті квітів – трав,
І я там був, і кіт гульвіса,
Мені той вірш подарував. 

Орест Лютий "Країна Мрій" 2012


Вуха сусіда.

  • 13.11.12, 14:11
8 листопада, 2012    Алла Лазарева   
«Регіонали» в Парижі звинувачують міжнародних спотерігачів у злочинах
“Кожне людське спілкування — це насамперед війна за вуха сусіда”, - зауважив чеський письменник Мілан Кундера. Він не помилився. Принаймні, політична комунікація на виборчі теми цілком відповідає дотепній метафорі.

За вуха сусіда, - а точніше за прихильність дослідників, депутатів, сенаторів та журналістів Західної Європи, - змагаються і речники Партії регіонів. “Треба ж і владі колись пояснити свою позицію стосовно виборів”, - зауважив колега, акредитований в Парижі. Важко заперечити. Після фотосесій українського “Беркута” в Первомайську та на виборчих дільницях у світу виникло до України чимало запитань.

У Парижі позицію української правлячої партії захищали два депутати від Регіонів: Леонід Кожара та Іван Попеску. Жодних прес-конференцій чи інших публічних заходів у перший тиждень листопада не відбулося. Згідно з інформацією Тиждень.ua, спілкування з потенційно зацікавленою аудиторією відбулося на рівні особистих зустрічей.

Комунікацією регіонів на французькій землі опікується співробітниця компанії FLEISHMAN - HILLARD Paris Жюстін Жіль. Саме вона, після розміщення на фасаді одної з паризьких мерій величезного фото Юлії Тимошенко, безуспішно намагалася зорганізувати візит до Парижа колишнього президента Віктора Ющенка. Нині та сама пані, згідно з листами, що має в розпорядженні Тиждень.ua, пропонувала потенційній аудиторії зустрічі з Леонідом Кожарою.

Читайте також:  Спецоперація “Ющенко у Парижі”

Тиждень.ua також спробував звернутися до пані Жіль по посередництво, аби послухати  міркування президентського радника про зловживання під час виборів. Скажімо,  про такі: “Називаючи українські вибори до ВР недемократичними, міжнародні спостерігачі порушують закон” (заголовок до інтерв’ю  Леоніда Кожари російській газеті  “Известия”). Але нам не пощастило. “Весь час пана Кожари вже розписаний”, - повідомила електронною поштою Жюстін Жіль. А сам речник між часом поїхав до Лондона — розповідати в Палаті громад Великої Британії про небезпеку від партії “Свобода”.

Звертаючись до преси та політиків, французька помічниця  «регіонів» представляється не співробітницею відомої міжнародної комунікаційної фірми, поштову скриньку якої вона використовує, а активісткою “громадської організації, що базується в Брюсселі та відстежує українську проблематику й усе, що стосується української інтеграції до ЄС.” Йдеться про структуру з просування регіоналів на Заході, про яку Тиждень.ua писав півроку тому  : “Європейський центр сучасної України”.

Читайте також: Дерек Фрейзер: «Виявлені нами факти маніпуляцій – зовсім не на користь українській демократії. Це називається «пригадуванням 2004 року»

Здавалося б, які проблеми? У програмі - самі європейські прагнення, налагодження прямих зв’язків між українськими та європейськими політиками та діалог між активістами громадянського суспільства. Щоправда, з-поміж співзасновників брюccсельської ГО з українського боку — самі регіонали: Леонід Кожара, Віталій Калюжний та Євген Геллер. Та хто сказав, що наша влада не хоче насолоджуватися комфортом від безвізового режиму з ЄС?

Якщо на рівні декларацій дискурс “Європейського центру сучасної України” цілком відтворює навколодемократичну риторику, за суттю дії організація наштовхує на аналогії з радянською пропагандою. “Я був на єдиному, мабуть, публічному паризькому заході “Європейського центру”, - розповів Тиждень.uaодин з активістів української громади Франції. - То була зустріч з членом ЦВК Охендовським у серпні цього року. Рекламували виборочий закон, чесноти влади, та та http://admin.tyzhden.ua/Manager/Journal/Publications/Post/?Id=64508к незграбно, що знайомий викладач історії, який сидів поряд, лише приговорював: “Та хто ж вам повірить?”. Адресу на запрошенні гонорово вказали : “Сорбонна, Пантеон”. Але за нею молоденька дівчина перехоплювала гостей та доправляла в сусіднє приміщення, яке навряд чи мало відношення до славетного університету: четвертий поверх без ліфта, розхитані крісла...”

Комунікація дослідницького плану в “Європейського центру сучасної України” також селективна. Візьмемо до прикладу розсилку від 7-10 жовтня. Йдеться про доступ до медіа напередодні виборів. Вправною англійською та французькою “Центр” повідомляє, що опозиційні партії на українському телебаченні мали ... в півтора рази більше часу, ніж провладні. Посилаються на Держкомітет з телебачення та радіомовлення. Дійсно, такі цифри є.  Але ситуація стає зрозумілою, коли побачимо: до опозиції зараховано Наталю Королевську, рекламу якої не помітили лише мертві.

Ідилічну офіційну картинку не врівноважують інші дані. Хоч вони є. Наприклад, висновки Наглядової ради Мемерандуму “Відкриті новини заради чесних виборів”, що об”єднала під спільним дахом кілька експертних та моніторингових структур. За висновками кількісного моніторингу цієї ради, наприклад, канад “Інтер” у жовтні приділяв 50 відсотків часу владі та 38% - опозиції, на “Україні” та Першому Національному пропорція доступу влади та опозиції до глядача визначалася як 3 до 2... Існують й інші обрахунки. Проте “на експорт” вони не потрапляють.

Читайте аткож: Спостерігач ОБСЄ: Влада вдалася до порушень, бо ризик ротації еліт був дуже високим

“На війні як на війні!” - мають право заперечити прихильники Партії регіонів. Опозиція також не рекламує владу в спілкуванні з закордонними експертами. Воно десь так. Але існують демаркаційні лінії, за які не гідно переступати. Коли до виборчих підрахунків втручається “Беркут”, закон порушують не міжнародні спостерігачі. Коли перемогу зухвало крадуть, проблема не в публічно висловлених спостереженнях голови місії ПАРЄ Андреаса Ґросса. Коли влада відверто зневажає своїх громадян, навряд чи їй вдасться обдурити іноземців, навіть якщо до спілкування з ними вона винайме зарубіжних фахівців комунікації.

Вуха сусіда, - хоч як не дориваються до них піарники, - зазвичай добре відрізняють технології від інформації. Наскільки легше працювалося б брюссельським та паризьким лоббістам «регіонів», якби офіційний Київ і справді діяв згідно з демократичними стандартами!

P.S."Часто простое кажется вздорным - 

       чорное белым, белое чорным".