Сучасні пам'ятники одній українській ваді.

  • 05.12.12, 02:30
В розвиток давнішньої ВІЧНОЇ української болючої теми: http://blog.i.ua/user/2675316/1074162/
 для тих, кому ця вада притаманна, з котрою чи не кожний другий з нас зіштовхується майже кожного дня, особливо тут - на сайті - як в маленькій моделі українського суспільства.



16 вересня у місті Дубно встановили пам’ятник жабі біля громадського туалету. Під пам’ятником розміщено напис: “Хто мене в душі не має, того я не задушу”.

Як повідомив порталу www.dubno.com.ua ініціатор його зведення екс-мера Дубна Леоніда Дудка, пам’ятник посприяє туристичній привабливості міста, а також, можливо, допоможе деяким людям позбутися жадібності та заздрості.

Дудко також зауважив, що місце розташування пам’ятника також обрано не випадково. “Туалет – відхідник, також і ці риси характеру людей повинні піти в минуле”, – зауважив він.

Виготовлення та встановлення пам’ятника обійшлося в 22 тис. гривень, які виділили місцеві підприємці.

Скульптор Володимир Шолудько відмовився від металу і виготовив пам’ятник з полімеру і бетону.

Раніше планувалося, що під самою фігурою жаби буде напис “заздрість і жадібність”. Пам’ятник буде виготовлено зі сплаву керамічного матеріалу і пластика.
    Дубно не є першим містом України, де встановили пам’ятник жабі. Аналогічні скульптури є у місті Гола Пристань, що на Херсонщині та у місті Бердянську Запорізької області.
    
   

Пам’ятник українській жабі встановили в місті Гола Пристань Херсонської області. 


Ідея прикрасити цією скульптурою набережну Гопри (скорочено від назви міста) виникла напередодні 299-річчя міста. 

Організатори створення пам'ятника оголосили конкурс серед місцевого населення на краще відтворення української вади. В результаті народного голосування було встановлено, що найбільше лихо - це жадоба і заздрість.

200-кілограмову скульптуру української жаби встановили в улюбленому місці городян – на набережній. За півроку до відкриття пам'ятника був оголошений народний конкурс на кращий підпис для композиції. Віршовані рядки повинні були визначити, що втілюватиме Голопристанська жаба. Перемогли в конкурсі такі рядки:

«Якби вас жаба не давила, І щоб була у нас ще сила,
І ще щоб мудрості додати - Яку б країну можна мати!».

Автором композиції виступив херсонський художник Олександр Тепляков. 

Ідея встановити в Голій Пристані незвичайний пам'ятник виникла у міського голови. За його словами, в Україні вже є бронзова жаба в Бердянську, але голопристанська скульптура - народна, тому що зроблена з підручних матеріалів: пінопласту, цементу, фарби.

Клімчук хоче поставити пам’ятник жабі.


Пам’ятник великій зеленій жабі, яка душить волинян, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук хоче встановити поблизу Київського майдану. Про це він розповів під час прямого ефіру на телеканалі «Аверс». Власне, це була відповідь губернатора на запитання глядача з Берестечка, який нагадав про «болюче» питання лазні у містечку. Зі слів чоловіка, наразі у Берестечку мешкає більше 2 тисяч людей. Приблизно 80% з них не мають систем водопостачання у своїх домівках. Тож, для багатьох єдиний спосіб помитися в належних умовах- піти до комунальної лазні, яка працювала у місті десятки років. Однак утримувати приміщення місцевій владі нібито стало невигідно і заклад закрили .

Президент корпорації «Аверс» Олег Величко під час прямого ефіру пояснив Клімчуку - проблема у тому, що лазню не хочуть передавати у «приватні руки», тим часом її нібито розбирають на будматеріали.

«Таке у нас буває. Жаба їсть. Жаба не повинна їсти чиновників чи сільського голову. Треба приймати рішення, не боятися цього робити. Або будувати баню за свої гроші. Або впускати бізнес. Ну чому має жаба душити, скажіть, будь ласка?», - поділився думками губернатор.

«Борюся я з тою жабою. Навіть є в мене така ідея, як доживу, поставити пам’ятник великій зеленій жабі. Десь там в районі Київського майдану. Може, ближче до податкової, не знаю. Автор Василь Рижук вже зліпив макет із пластиліну. Ми думаємо над цим. Це те, шо інколи заважає. От зазирни до сусіда і хай воно тебе душить. Не треба зазирати! Треба кожному робити своє», - додав Клімчук.


Любителям історії України.

  • 03.12.12, 21:50
Дорогі друзі, щойно я отримала лінк, який люб'язно надіслав мені Богдан Гордасевич (Богдан Бо) - автор історичного альманаху: "Наш Львів", який приурочено до 750-річчя славного міста Лева, де завдання митця  полягало в тому, щоб через історію цього унікального міста відтворити історію українського народу, причому не так хронологію подій історії, як хронологію українського Духу. Адже були періоди занепаду, але і відродження наставало!..
Той, хто у пана Богдана в друзях, можливо, вже знайомий з його новим твором, 
а хто ні - будь ласка приєднуйтесь до клубу любителів історії. 
Приємного цікавого вечора!

Цікаві історії життя в тему.

  • 01.12.12, 18:16


Зазвичай, я не пишу в своєму блозі всяку нісенітницю, але, бачу, що  погода заганяє друзів в депресію, ото ж хочу Вас хоч трішечки розвіяти.druzhba
Вчора всі, напевно, бачили на головній сторінці i.ua ролик про дівчинку-привида? Visual Fraud черкнув з цього приводу замітку, на кшталт:"А як би ви повели себе в даній ситуації?" Чи то година була пізня, чи у всіх осіння хандра, а може його круг друзів без почуття гумору?podmig Впевнена, що мої друзі не такі!nini
Ото ж, пропоную поповнити нашу колекцію своїми цікавими історіями з життя.
Початок:
Путлєр: Наш нарід би перехрестив привида сумкою з картоплею.podzatylnik 
Я: Колись у мене даунєцкій злодій хотів сумку відібрати. Було це зимою, коли рано темніє, йшла після роботи додому. Чую хтось біжить за мною, не встигла оглянутись, як той неборака вдарив кулаком по моїй сумці і став переді мною, як лист перед травою. Дивлюсь - ручку відірвав. shock Він знову підскакує і вдруге вибиває сумку із моєї руки, але сумка була важка, тому я її ще повісила на плече на довгу третю ручку. Я як побачила, look що і другу ручку відірвав,- тут моє терпіння луснуло!  Знімаю я правою рукою сумку з лівого плеча за останню ручку і як огрію злодюгу по башці! 
А в сумці було 2 кг картоплі і різак з нержавійки для нарізання картоплі-фрі!
У нахаби від несподіванки очі на лоб вилізли Побачив, що народ на нас увагу звернув - і втік!crazy

Східняк:
Уявляю! Замість переляканої дівчинки побачив розлючену кицьку! 

А мені попадався малюк-придурок. Поряд мама-відморозок, а цей маленький гавнюк зчепив кулачки "в замок" і ніби граючись робить повороти ліворуч-праворуч на 90 градусів, такою грайливою ходою підходить до мужика і як влиндить того по яйцях. Ну не бити ж тому "грайливу дитинку". Поки я підходив воно ще двоїх "отоварило".

У мене в руках дипломат набитий книжками, ота сіверодонецька "мильніца", міцний мов криця і важкий як шлакоблок. Роблю замріяний вигляд, роздивляюсь голубів, а малюк починає збільшувати амплітуду та сунеться в мою сторону. В останню мить перехоплюю діпломат в іншу руку, і трохи висуваю вперед...

Як же воно верещало та крутилося... А що? Я взагалі стояв, в іншу сторону дивився! 

Я: Жванецький був правий, коли стверджував, що :" Наличие в руках томика Ромена Ролана, не даёт хаму понять, что перед ним интеллигентный человек!"

Двадцять один рік тому...

  • 01.12.12, 01:13

 1 ГРУДНЯ 1991 РОКУ ВІДБУЛАСЬ ВИЗНАЧНА ІСТОРИЧНА ПОДІЯ - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ РЕФЕРЕНДУМ ПРО ПІДТРИМАННЯ ПОВНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ НАШОЇ УКРАЇНИ , ЇЇ - НАШИМ НАРОДОМ ..!

  1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум про незалежність України ..!

          Референдум на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт про державну незалежність України. 70 % виборців проголосували за повну незалежність своєї країни. В зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року та здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголосила незалежність України та створення самостійної української держави - УКРАЇНИ. Тоді ж, 24 серпня було оголошено про проведення всеукраїнського референдуму, який мав би підтвердити добру волю всіх громадян країни про створення нової держави. На референдум було винесено одне питання - чи "Підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". У голосуванні взяли участь 84,18 % що мають право голосу громадян Української РСР (31 891 742 людини). З них 28 804 071 (90,32 %) підтримали Акт проголошення незалежності України. Таким чином оголошення незалежності України було підтверджене всенародним голосуванням. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року пройшов в один день з першими виборами президента України, ним став Леонід Кравчук. На фото: всенародний референдум та вибори Президента України 1 грудня 1991 року. З фондів УКРІНФОРМу . 
 

                     

http://photo.ukrinform.ua

Чіп-карта маріонетки Кремля.

  • 30.11.12, 14:12
В Януковича - росiйський номер мобiльного телефону!
15.11.2012 15:40
В Януковича - росiйський номер мобiльного телефону!
Номер, який починається зi символiв "+7" i позначений прiзвищем "Янукович", помітили у телефоннiй книзi одного з регiоналiв, сумнозвiсного парламентського "диригента" Михайла Чечетова.

Дивно, але факт: Вiктор Янукович користується послугами росiйського мобiльного оператора. Це виявив один iз черкаських журналiстiв i блогерiв Захар Колiсниченко.

Власне, номер, який починається зi символiв "+7" i позначений прiзвищем "Янукович", вiн побачив у телефоннiй книзi одного з регiоналiв, сумнозвiсного парламентського "диригента" Михайла Чечетова. Як саме це сталося, Захар Колiсниченко розповiв нам в iнтерв'ю.

- Як вам вдалося дiзнатись про такий факт? 

- Пiсля виборiв я як журналiст вiдстежував подiї в однiй з окружних виборчих комiсiй у Черкасах. Зачастили туди i нинiшнi парламентарi вiд Партiї регiонiв, зокрема Михайло Чечетов. Так-от, я, як i решта журналiстiв та полiтикiв, мав нагоду поспiлкуватися з ним. 

У якийсь момент Михайло Чечетов "похвалився", що має дешевий телефон. Його мобiльний "Самсунг" справдi не з дорогих - гривень 300 коштує, не бiльше. Але я закцентував увагу на iншому, жартома запитав депутата: "А маєте номер мобiльного Вiктора Януковича?"  Чечетов гордо вiдповiв: "Єсть, канєшна", - i клацнув на клавiшу "телефонна книга" у своєму мобiльнику.

- Серед збережених контактiв ви побачили номер Президента?

- Так, але спершу пан Чечетов почав гортати телефонну книгу, починаючи з лiтери "А". Я встиг побачити прiзвища "Ахметов", "Азаров" - їхнi номери починалися на "050". Потiм мiй спiврозмовник зауважив, що я пильно вдивляюся у номери, намагаючись запам'ятати бодай один, клацнув на лiтеру "Я" i показав менi запис "Янукович". Я встиг побачити, що номер його починається з "+7". Як вiдомо, це мiжнародний телефонний код Росiї. Здивований, запитав Чечетова: "А чому номер росiйський?!" А вiн: "Не знаю, не знаю..."

- Як вважаєте, що це означає?

- Керiвником охорони нашого Президента є... громадянин Росiї. Кажуть, Янукович покликав собi на службу росiйських фахiвцiв, бо... не довiряв українським. Тому, мабуть, сам Президент слухавку не бере, це робить головний охоронець. Але розмовляти про важливi справи через центр зв'язку росiйського мобiльного оператора у Москвi просто вершина безглуздя! Не треба бути генералом вiд СБУ, щоб розумiти очевидне: всi розмови з цього номера "слухає" ФСБ!

Наталiя ВАСЮНЕЦЬ

Батько української демократiї.

  • 30.11.12, 11:11
Бунтар, батько української демократiї

                                                          
                                                     Бунтар, батько української демократiї
           Минуло 105 рокiв вiд народження знаменитого генерала Петра Григоренка.

 Спитайте студентiв унiверситету -- що знають вони про цю людину? Упевнена, що бiльшiсть навiть iменi такого не чула. А про школярiв я вже мовчу. Ось це i мучить, адже такi люди - гордiсть нацiї, на їхньому прикладi треба виховувати молоде поколiння
українцiв.
 Вiн свого часу зробив блискучу вiйськову i партiйну кар'єру. Син небагатого селянина iз Запорiзької областi, пiдлiтком пiшов з дому,  вивчився на офiцера, пройшов командиром дивiзiї Другу свiтову вiйну, отримав орден Ленiна. А по її закiнченнi став генерал-майором i створив власну кафедру у найпрестижнiшому вiйськовому закладi -- Московськiй вищiй академiї iм. Фрунзе. На пiдручниках Григоренка вивчились тисячi радянських офiцерiв, а його, як свiдомого комунiста, постiйно делегували на високi партiйнi з'їзди.
 А потiм в один момент усе змiнилось. У 1961 роцi генерал Григоренко виступив проти влади - вiн посмiв критикувати самого генсека Хрущова за повторення сталiнських методiв правлiння. Його вигнали з Москви, та вiн не припиняв боротьбу з режимом: виступав на захист кримськотатарських повстанцiв, вимагав звiльнення академiка Сахарова. I влада жорстоко вiдомстила непокiрному офiцеровi i чеснiй людинi.
 Петро Григорович був одним з перших, до кого в СРСР застосували метод каральної психiатрiї. Дисидентам, засудженим на табори, мабуть, ще пощастило, якщо порiвняти пережите ними з пеклом, через яке пройшов Григоренко.
Адже його, здорового чоловiка, сiм рокiв "лiкували" сильнодiйними препаратами, якi прописують шизофренiкам! Та попри старання медикiв-садистiв, генерал зберiг здоровий глузд, гострий розум i не зламався у боротьбi з тиранiєю.
 Ким була ця людина для українського народу - у розмовi з дисидентами Василем Овсiєнком, iсториком, громадським дiячем, та Семеном Глузманом, лiкарем-психiатром i правозахисником, який єдиний в СРСР насмiлився висловитися проти псевдодiагнозу генерала. 
 В. Овсiєнко: - Генерал Григоренко -- перший представник верхiвки влади, який насмiлився пiти проти неї. Здавалося б, досконала бiографiя взiрцевого комунiста. Вiн був учасником боїв на рiчцi Халхин-Гол 1939 року, а Другу свiтову вiйну пройшов з двома пораненнями i закiнчив її на посадi начальника штабу дивiзiї. Серед нагород -- орден Ленiна, два ордени Червоного Прапора, Червоної Зiрки i сила-силенна медалей. Потiм вiн пише майже сотню пiдручникiв для вiйськових кафедр i викладає у Вiйськовiй академiї iм. М.В. Фрунзе.
 I раптом 1969 року на партконференцiї Ленiнського району Москви генерал Григоренко рiзко критикує курс партiї! Вiн вiдкрито каже, що назрiває новий культ особи Хрущова i що країнi потрiбнi кардинальнi змiни.
- Можливо, Григоренко сподiвався, що до нього прислухаються, адже був шанованою i авторитетною особою?
 В. Овсiєнко: - Нi, вiн не плекав iлюзiй, чудово знав, якою буде реакцiя режиму. Просто, як людина чесна, не мiг мовчати. Григоренка пiсля того вислали з Москви на Далекий Схiд - командувати оперативним вiддiлом штабу армiї. Але тут вiн продовжує розпочату справу, створює органiзацiю "Союз боротьби" i розповсюджує листiвки антикомунiстичного змiсту.
 С. Глузман: - Влада розумiє, що то не просто бунтар, а небезпечний борець iз системою. Його позбавляють генеральського звання, пенсiї, усiх нагород. Але визнають... неосудним! Ще б пак, людина, яка стiльки зробила для радянської держави не може враз стати її ворогом. Отже, це шизофренiя! I у серпнi 1964 року Григоренка помiщають до Ленiнградської спецiальної психiатричної лiкарнi. Зважте, що надворi не сталiнiзм, а нiбито "вiдлига"...
 - Взагалi, дивно, як така волелюбна людина пережила сталiнськi часи, не потрапивши до катiвень НКВД пiд час розправи над Тухачевським та iншими червоними командирами... 
 В. Овсiєнко: - Григоренка врятувало те, що вiн спочатку учився в академiї, а потiм воював аж на Далекому Сходi, за тисячi кiлометрiв вiд Москви. Проте був момент, коли на нього намагалась донести рiдна дружина, вiддана комунiстка. Жiнцi не сподобалося листування Григоренка з братом Iваном, вона злякалась, що тi листи знайдуть i покарають всю сiм'ю. Петро Григорович якимось дивом зупинив дружину, i це його врятувало.
 - Важко уявити, як лiкарi, котрi давали клятву Гiппократа, могли знищувати здорову людину сильнодiйними препаратами...
 С. Глузман: - Вони не мали вибору. Дiагноз, написаний у високих кабiнетах ЦК КПРС, нiхто не насмiлився спростовувати. Для лiкаря це означало в кращому разi звiльнення з роботи, у гiршому - суд.
 - Але ви не злякались! Як сталось, що вчорашнiй випускник медунiверситету, киянин, раптом проводить психiатричну експертизу опального генерала, найнебезпечнiшого ворога i особливого в'язня, якого ретельно охороняють?
 С. Глузман: - Це була вже друга диспансеризацiя Григоренка у психiатричнiй лiкарнi, у 1972 роцi. Вiд друзiв я почув, що є людина, яку нiзащо мучать. I обов'язок i лiкаря, i людини пiдказав, що треба щось робити. Друзi зв'язались з адвокатом Петра Григоровича, вона зумiла переписати його картку.  Я вивчав, побував проконсультуватись зi старшими колегами, але на мене дивились як на прокаженого. Врештi я сам склав експертизу, а двох iнших експертiв - так треба було для протоколу - просто вигадав.
 - Цей вчинок вартував вам сiм рокiв таборiв i п'ять - заслання. Нiколи про нього не шкодували?
 С. Глузман: - Нi. Я жив, як пiдказувала совiсть. Лише гiрко було вiд того, що не змiг допомогти Петровi Григоровичу. 
Таран проти тиранiї
 - З iменем Григоренка пов'язують створення Української Гельсiнської групи. Який її внесок в iсторiю демократiї на наших землях?
 В. Овсiєнко: - Спочатку така органiзацiя з iнiцiативи Григоренка з'явилась у Москвi, у травнi 1976 року. Вона об'єднала рiзних свободолюбнивх людей, не згiдних з режимом. Але Петра Григорович завжди залишався українцем i переживав за свiй народ, вiн мав тут багато друзiв. Власне у розмовi з Миколою Руденком вiн висловився за створення такої ж органiзацiї в Українi. I вона з'являється в нас уже в листопадi. Григоренко пiдкреслював, що українська спiлка, на вiдмiну вiд московської, не тiльки боронить права людини, але й обстоює iнтереси нацiї.
  Взагалi, опальний генерал з великою повагою ставився до кожного народу. Не сдiд забувати, що перший його арешт був спровокований виступом у 1967 роцi, коли вiн захищав активiстiв кримськотатарського руху. Григоренко вважав, що в СРСР порушують права "малих" народiв, i не мiг з цим миритися.
 - Як дiяла Гельсiнська група?
 В. Овсiєнко: - Цi групи стали легальними, адже, за статутом, створювались для сприяння радянськiй владi у виконаннi нею гуманiтарної частини Пiдсумкового акта Гельсiнської наради. З погляду держави, цiлком законна i благородна мiсiя. Активiсти мали б збирати докази порушення постанов про права люджини i скарги потерпiлих, доводити факти порушення до вiдома громадськостi, до урядiв держав, якi пiдписали Пiдсумковий акт.
 I вони це робили чесно й активно! А крiм того, влаштовували акцiї протесту, виходили на мiтинги, писали звернення до європейських органiзацiй. Тобто вiдкрито висловлювали невдоволення "найгуманнiшою" i "найдемократичнiшою" владою робiтникiв i селян! Не дивно, що чи не всi члени УГГ згодом пройдуть в'язницi, табори, заслання. Але свою справу вони зробили, ставши потужним тараном, який розхитав основи тиранiчної держави. Василь Стус, Левко Лук'яненко, В'ячеслав Чорновiл, Стефанiя Шабатура i десятки iнших патрiотiв-дисидентiв -- це тi люди, який об'єднав довкола високої iдеї Петро Григоренко.
 Геть з СРСР! 
 - Мене вразили рядки автобiографiчної книги генерала: "З пiдпiлля вийшли щури, що захопили владу над людьми. Щури домоглися вигнання мене з Батькiвщини. Але майбутнього у щурiв немає. Ми повернемося на Батькiвщину i побачимо наш звiльнений вiд щурячої пошестi народ!"
 В.Овсiєнко: - Цю книжку "У пiдпiллi можна зустрiти лише щурiв" вiн писав у США у 80-х роках. Але на жаль, на батькiвщину, звiдки вигнала його радянська влада, повернутися не довелося. Серце Петра Григоренка перестало битися 25 рокiв тому в Нью-Йорку. А на похорон борця за свободу з'їхались люди з усього свiту.
 - Як бунтiвний генерал зумiв виїхати до США?
 С. Овсiєнко: - Пiсля психiатричних клiнiк його здоров'я було пiдiрване. I партiйнi чиновники вдали, що хочуть допомогти героєвi вiйни - його скеровують у 1977 роцi на операцiю до США. I вже за кiлька днiв видають указ про позбавлення Григоренка радянського громадянства. Дiзнавшись про це, Петро Григорович сказав: "Шкода. Тепер я не можу померти вдома".
 Але вiн прожив ще десять рокiв. Хворий i слабий, Петро Григоренко не здавався. Зустрiчався з чiльними представниками уряду США, з президентом Рейганом, керiвниками Європейських країн. Вiн поставив український нацiональний iнтерес на мiжнародну основу, у контекст протиборства демократичного Заходу з тоталiтарним Сходом. Пiсля свiдчень Григоренка та iнших правозахисникiв СРСР був змушений вийти з Мiжнародної асоцiацiї психiатрiв. Але лише з розпадом СРСР каральна психiатрiя була подолана.
 У рiзних країнах Григоренко домагався, аби Гельсiнськi групи чинили тиск на свої уряди, а тi -- на тоталiтарну систему СРСР. Щоб вимагали дотримання демократичних прав у країнi. До речi, вiдомий вислiв Ронадльда Рейгана про "iмперiю зла" виник пiд впливом листiв Григоренка.

 С. Глузман: -  Знаєте, що найперше зробив Петро Григорович у США? Вiн письмово звернувся до Американської психiатричної асоцiацiї, аби його обстежили. Вiдповiдь була такою -- експертизу проведуть, але її результати оприлюднять. Навiть у тому випадку, якщо хвороба пiдтвердиться. I Григоренко без вагань на це погоджується. Бо знає, що цiлком здоровий. I ось пiсля ретельного обстеження американськi професори дають висновок: Григоренко цiлком психiчно здоровий i адекватний.

 Вся тривала робота медикiв з генералом ретельно фiксувалась на плiвку. Я переглянув її у 1989 роцi, в офiсi американської асоцiацiї. I знаєте, що мене обурює? Минуло стiльки рокiв, а Україна так i не звернулась до США, щоб отримати копiї запису! Невже в демократичнiй країнi, якою ми себе називаємо, це нiкому не потрiбно? Чому цi матерiали не цiкавлять нi мiнiстерство охорони здоров'я, нi iсторикiв, нi полiтологiв? 

Життя Григоренка - яскравий приклад людяностi та стiйкостi за будь-яких умов. Його, мабуть, без перебiльшення можна назвати
християнським мучеником. 
 - Чи повернули Петровi Григоренковi звання i нагороди?

- Так, посмертно. Указом президента РФ Бориса Єльцина його визнали полiтв'язнем, скасували неправдивий дiагноз, а також поновили генеральське звання, усi регалiї та нагороди.

08.11.12. Iрина ЛЬВОВА

Апофеоз всього вищесказаного.

  • 30.11.12, 05:00

Янукович оцінив "заслуги" Кузьміна другим ступенем. А 10 прокурорів - "за працю і звитягу"
30.11.2012 00:40

Президент Віктор Янукович нагородив першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна орденом "За заслуги" II ступеня.

Відповідний указ від 29 листопада щодо відзначення державними нагородами з нагоди Дня працівників прокуратури опублікований на офіційному сайті президента.

Як відомо, Кузьмін у Генпрокуратурі курує справи порушені проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та справу про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Крім того, президент нагородив орденом "За заслуги" III ступеня заступника Генпрокурора Юрія Дьоміна.

Першого заступника прокурора Запорізької області Олену Герус нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня.

Медалями "За працю і звитягу" нагороджені також 10 співробітників органів прокуратури.

Справа на мільярд. Як купити заступника генпрокурора?

  • 29.11.12, 23:59
Справа на мільярд. Почерк мафії-2. Як купити заступника генерального прокурора?
13.10.2012 10:50
Справа на мільярд. Почерк мафії-2. Як купити заступника генерального прокурора?
Доля головних свiдкiв у “справi на мiльярд”: одна — в розшуку, другий — у психiатричнiй клiнiцi, третя — на тому свiтi. * Чи справдi Ренат Кузьмiн, заступник генпрокурора, такий недоумкуватий, що дав екс-зекам обдурити Генеральну прокуратуру? * Хто той невидимий режисер, який руйнує кримiнальну справу в найрезонанснiшiй фiнансовiй аферi часiв незалежностi?

"Справа на мiльярд" — це справа, де ми, незважаючи на шалений тиск, називаємо речi своїми iменами.

Багато кому це дуже не подобається. Минулого тижня люди в чорних гольфах спробували органiзовано скуповувати газету, кiоскерам, якi щось запiдозрили, — погрожували.

Такi повiдомлення безперервно приймала редакцiя, ми перевiрили —факти пiдтвердились. Удруге в iсторiї газети друкарня додрукувала спецiальний тираж — бо знаємо, як дiяти у таких випадках.

Агресивна i нервова — саме так можна описати реакцiю головних фiгурантiв нового журналiстського розслiдування “Справа на мiльярд. Почерк мафiї” пiсля виходу у свiт його першої частини.

Вони не знайшли нiчого кращого, як обрати таку ж тактику захисту, яку застосував у першi днi пiсля свого арешту знаменитий аферист-псевдолiкар Слюсарчук, — велика брехня плюс заперечення очевидних фактiв.

Це тепер тактика i української мафiї. Так вона, купивши прокурорiв i суддiв, пробує захиститись вiд журналiстiв “Експресу”.

Отже, що було надруковано у першiй частинi журналiстського розслiдування, яку ми опублiкували минулого тижня?

Залiзнi факти. Покази людей, якi вони давали у рамках кримiнальної справи, що має усi шанси стати справою про найбiльшу фiнансову аферу в iсторiї нашої країни.
На допитах люди зiзнались, що очолюванi ними свого часу “фiрми”, якi начебто щось поставляли у рамках тендерiв структур Мiнiстерства транспорту, — це фiкцiя. Нiхто нiчого не виготовляв й нiкому не постачав, все було лише на паперi.

Вони розповiли, що реальними у тiй аферi були лише грошi. Їх переказували фiрмам-привидам здебiльшого з рахункiв ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”. 
Грошi знiмав у банках Сергiй Онищенко, маючи на руках пiдписанi пiдставними директорами порожнi чеки. Таких грошей через фiрми-привиди за кiлька мiсяцiв пройшло декiлька мiльярдiв.

Усi свiдчення, якi зiбрали слiдчi, наводять на думку: у країнi дiє органiзована мафiозна група, яка має за основну мету добре продуманий грабунок держави. Грабунок кожної людини.

На початку лютого 2011 року одного з органiзаторiв цiєї мафiозної групи, Сергiя Онищенка, заарештовують. 
Справа, з огляду на її особливу важливiсть, перебуває на контролi особисто Рената Кузьмiна, заступника генерального прокурора, який посiв цю посаду три мiсяцi перед тим. Слiдство рухається швидко. Подiї розгортаються стрiмко. Лютий 2011 року запам’ятається багатьом фiгурантам “справи на мiльярд”.
У Днiпродзержинську вирiзають дверi автогеном. У квартирах Надiї Бенед, Дмитра Мазурчака, Наталiї Берези, Олександра Юршевича, Любовi Дубограй — “директорiв” фiрм-привидiв — проводять обшуки. Грошi, документи, печатки оперативники шукають в оселi 86-рiчної Анни Бойцової, яка вже кiлька рокiв не пiдводиться з лiжка i на квартиру якої оформлена фiрма-привид. Шукають i в хатi старої жiнки, яку знайшли мертвою, бо збожеволiла й викинулася з вiкна.
Проводять обшуки i у Львовi — у ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” — одному з ключових елементiв “схеми” з участю фiрм-привидiв.

Пiд час обшукiв знаходять договори, печатки “лiвих” фiрм, бухгалтерськi документи. Слiдчi проводять судово-почеркознавчi експертизи, прослуховують телефони членiв цього мафiозного угруповання. Все, як книжка пише.

Свiтлана Козинець, директор ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” — та сама, яка, за свiдченнями “директорiв” з Днiпродзержинська, разом з уже покiйною Гаранюк пiдписувала договори з їхнiми фiрмами-привидами, — втiкає свiт за очi. Її оголошують у розшук.

Старший слiдчий О. Бабiй, пiдполковник податкової мiлiцiї з Києва, видає постанову на проведення податкових перевiрок ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”. 
На сьомий день першої перевiрки головний бухгалтер корпорацiї Лiдiя Гаранюк, що перераховувала грошi фiрмам-привидам, несподiвано йде на той свiт.
Пiд час цих перевiрок, що вiдбуваються у рамках кримiнальної справи, податкiвцi пiдтверджують документально: на фiрми-привиди корпорацiя перераховувала сотнi мiльйонiв гривень. Податкiвцi дiють за законом — на цi кошти... нараховують несплаченi податки на суму понад 200 мiльйонiв гривень.
Здавалось би, усе. Красива iсторiя якiсно проведеного слiдства завершується.

Станом на початок червня 2011 року слiдство встановлює, що до складу мафiозної групи входили десятки пiдприємств, її оборот перевищив кiлька мiльярдiв гривень. Усе це переважно були грошi, якi з рахункiв постачальника Мiнiстерства транспорту надходили на рахунки фiрм-привидiв i знiмались готiвкою.

Усе йшло до фiналу. Справедливiсть ось-ось мала восторжествувати, i все було б, як у Висоцького: “злодiй повинен сидiти в тюрмi”. Але раптом щось у правоохороннiй машинi надламалось. Справа, за якою студенти мали б вивчати схеми мафiї, починає буксувати.

Отже, з доступних нам матерiалiв зрозумiло, що на той момент слiдство у кримiнальнiй справi №78-00164 має усi необхiднi докази, щоб передавати справу до суду. У справi фiгурують три ключовi свiдки — сам Онищенко, Козинець та Гаранюк. Слiдство розумiє, що саме цi люди можуть дати вичерпну iнформацiю про замовникiв “схеми”. Або, iншими словами, можуть допомогти вiдкрити доступ до високопоставлених ешелонiв мафiї. Оскiльки Гаранюк загадково помирає, а Козинець — у розшуку, “золотим свiдком” стає Онищенко.

Як можна збагнути, розумiє це не лише слiдство. I саме це, мабуть, стає основною причиною того, що вже незабаром починають вiдбуватися дивнi речi. Справу витребує Генеральна прокуратура. Кримiнальну справу, яка була єдиним цiлим, раптом дiлять на частини. Одна кримiнальна справа безпосередньо проти Онищенка, друга — проти посадових осiб ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” i ще пакет проти пiдставних директорiв фiрм-привидiв.

Хто i навiщо це робив?

Будь-який професiйний слiдчий скаже вам: цю справу дiлити не можна було нiяк. Адже йшлося про подiї, що вiдбувалися у рiзних областях, подiї, у яких були задiянi десятки людей, рiзнi державнi вiдомства. Навпаки, цю справу потрiбно було з’єднувати, як те, до речi, i зробили у справi доктора Пi, де справу взяло пiд свiй контроль центральне слiдче вiдомство.

Однак у планах невидимого режисера цiлi були своєрiднi. I цi цiлi, як показує подальший перебiг подiй, не мали нiчого спiльного з iнтересами держави.
Розбиту на друзки кримiнальну справу роздають новим слiдчим.

Сьогоднi ми на пiдставi вiдтворених фактiв маємо змогу зрозумiти, яким був кiнцевий задум режисера. 
Отже, справа №78-00164, справа “золотого свiдка” Онищенка. Людини, котра знає усе про те, що вiдбулося з мiльярдами гривень, якi створенi ним пiдприємства-привиди отримали з державних рахункiв. Вiн знає все про те, хто такi його спiльники — “братки Дубневичi”. Вiн знає усе про те, як на Укрзалiзницi, очолюванiй Костюком, списували матерiали, яких не iснувало й якi нiколи та нiкому не постачали фiрми-привиди. Вiн може розповiсти, кому i скiльки регулярно возив валiзами готiвку. Вiн може точно сказати, кому був призначений хабар — пiвмiльйона доларiв, з яким його затримують слiдчi.

Цiкаво, що Онищенко особисто контактував з усiма фiгурантами. Вiн також особисто пiдписав два фiктивнi контракти на понад 150 мiльйонiв гривень вiд iменi фiрм “Агробiзнес” та “Злагода Юг”.

Мафiя починає дiяти екстрено. Онищенка вiдправляють... у психiатричну клiнiку. 
7 червня 2011 року станцiо¬нарна судово-психiатрична експертиза видає висновок №211. У ньому йдеться про те, що “в даний час Онищенко виявляє ознаки тимчасового хворобливого розладу психiчного стану психiчної дiяльностi в формi помiрного депресивного епiзоду з соматичними симптомами реактивного генезу”. 
Далi лiкарi роблять однозначний висновок: Онищенко потребує застосування щодо нього заходiв примусового медичного характеру у виглядi госпiталiзацiї. У психiатричний заклад. До виходу з хворобливого стану. “Пiсля цього вiн може постати перед слiдством i судом”, — iдеться у документi.

Що цiкаво, лiкарi пiдтверджують, що погiршення, так би мовити, самопочуття пацiєнта вiдбулось досить несподiвано. “А в перiод часу, до якого стосуються iнкримiнованi дiяння, Онищенко не страждав яким-небудь психiчним захворюванням, мiг усвiдомлювати свої дiї та керувати ними”.

Отож, коли Онищенко пiдписував фiктивнi договори з панi Козинець, коли контрольованi ним фiрми-привиди начебто виготовляли “анкери” для Укрзалiзницi Мiнiстерства транспорту, коли вештався бiля держустанов iз пiвмiльйоном доларiв у валiзi, з якою його затримали, добре знав, що коїть.

Як розшифрувати цей фрагмент висновкiв лiкарiв? А лише так, що хтось там, “нагорi”, отримав повний контроль над “головним свiдком” . Хтось натякав комусь, що Онищенко може мовчати, жуючи галоперидол, або може заговорити будь-якої митi, називаючи прiзвища спiльникiв.

Хтось у такий спосiб робить спiльникам Онищенка i їхнiм високопоставленим покровителям пропозицiю, вiд якої неможливо вiдмовитись. Мафiя отримала можливiсть вийти з пастки. Хтось їй у цьому наполегливо допомагає. Усе вказує на те, що це мiг бути лише високопоставлений посадовець Генеральної прокуратури України.

 

 

Навiть не пробуйте шукати “золотого свiдка” Онищенка за цiєю адресою — безнадiйно.


Аби не бути голослiвними, простежмо, що вiдбувалося далi в життi Онищенка, головного потенцiйного свiдка у справi проти мафiї. Далi вiн начебто лiкується кiлька мiсяцiв у стацiонарi. Принаймнi на паперi.

У сiчнi 2012 року новi слiдчi звертаються з поданням у прокуратуру Святошинського району мiста Києва. Про що подання? Знову про необхiднiсть вирiшення питання про застосування примусових заходiв медичного характеру.

20 березня 2012 року суддя I.С. Бандура за участю прокурора Є. Дудка заслуховує на судовому засiданнi експерта, який проводив першу судово-психiатричну експертизу, а також двох його колег-психiатрiв. Усi одностайно запевняють, що стан здоров’я Онищенка погiршився, допитати його неможливо, “оскiльки останнiй не може давати показiв, його потрiбно лiкувати”. I додають: “хоч стан хворого не представляє суспiльної небезпеки”.

Суд вiрить їм на слово. Вiн навiть не вважає за потрiбне пересвiдчитись, чи головний свiдок i головний обвинувачений у багатомiльярдних аферах живий. Суд вiрить прокуроровi та психiатрам на слово. А далi, щоб журналiстiв не звинувачували в суб’єктивностi, пропонуємо завершальний фрагмент рiшення суду без будь-яких змiн:
“Хворий Онищенко С.М. потребує психiатричного лiкування у психiатра. Вiн також хворiє i на неврологiчнi захворювання i по неврологiчнiй частинi захворювання потребує лiкування у неврологiчному стацiонарi.

Хворий в контекстi сукупних хвороб адекватного лiкування не отримає у психiатричному вiддiленнi, оскiльки там не проводиться адекватна терапiя, спецiалiзована допомога.

Гострi порушення мозгового кровообiгу — це високоспецiалiзована допомога, i психiатричнi стацiонари до зазначеного не налаштованi, i знаходження Онищенка С.М. у психiатричному вiддiленнi при наявностi декiлькох супутнiх захворювань та вiдсутностi вiдповiдного медичного лiкування може призвести до подальшого погiршення його стану здоров’я.

Для того, щоб покращити психiчний стан хворого, не обов’язкове застосування примусових заходiв медичного характеру, для цього може бути достатньо лiкуватись у лiкаря-психiатра. Хворий може лiкуватися у будь-якому психiатричному стацiонарi, але зазначене буде в рамках Закону України “Про психiатричну допомогу”, i це не являється видом державного примусу на вiдмiну вiд примусових заходiв медичного характеру.

В даному випадку мова не може йти про суворий медичний нагляд, про посилений нагляд, тому що розлад є циклiчним, про стацiонар теж не може вестись мова, можна лише говорити про амбулаторне лiкування або взяття хворого на пiклування родичами. У хворого немає iдей розширеного суїциду, суспiльна небезпека є ключовим моментом медичного критерiю призначення примусових заходiв медичного лiкування i не вбачається даних, якi могли б свiдчити про можливiсть проведення повторної експертизи”.

Якщо ви не вiрите, що все написане правда, — перевiрте у Єдиному державному реєстрi судових рiшень. Номер судової справи — 2608/1871/12.
Дослiдивши матерiали справи, вислухавши думки прокурора, захисника, свiдкiв, експертiв, спецiалiстiв, суд вирiшує, що прокурорам слiд вiдмовити у застосуваннi примусових заходiв медичного характеру щодо Онищенка С.М.

А далi суд ухвалює небувале рiшення. Цитуємо: “звiльнити Онищенка С.М. вiд кримiнальної вiдповiдальностi за вчинення суспiльно небезпечного дiяння, передбаченого ст.ст. 27 ч. 3, 28 ч. 2, 205 ч. 2, 358 ч. 2, 358 ч. 3, 200 ч. 2, 27 ч. 5, 212 ч. 3 КК України i передати його на пiклування дружинi Леуськiй С.Ю., яка має медичну освiту з обов’язковим лiкарським наглядом”.

Нiхто цього разу не напише, що Онищенко перебуватиме на лiкуваннi “до виходу з хворобливого стану”. Не зазначає, що “пiсля цього вiн може постати перед слiдством i судом”. Нi, цього у постановi суду немає. Суд закриває провадження у справi! Мертвi, як кажуть, не пiтнiють.
Таким чином, людина, яка за матерiалами слiдства причетна до найбiльшої афери часiв незалежностi, опиняється на волi. Принаймнi якщо вiрити постановi суду. Слiдчим плюють в обличчя. Витирають об них ноги.

Цю постанову прокурори не оскаржують. Нiкого не обурює, що суд мав розглянути подання про примусове лiкування, а раптом усе закiнчилось казковим закриттям справи.

Прокурори не бiжать у прокуратуру, не телефонують своєму головному кураторовi пану Ренату Кузьмiну, заступнику генерального прокурора України, не пишуть апеляцiї. Не готують подання у Вищу раду юстицiї за порушення присяги суддi. Не порушують нової кримiнальної справи проти Онищенка, щоб унеможливити вихiд на волю головного свiдка багатомiльярдних махiнацiй. Усе шито-крито.

Чому все вiдбувається саме так?

Бо права рука Пшонки, пан Кузьмiн, знає правду? Знає про те, що в судi вiдбувалася вистава?

 

 

 

Прокурор Ренат Кузьмiн не змiг пояснити кореспондентовi “Української правди”, де ж вiн узяв мiльйони на вiллу в Пущi-Водицi.

 

Знає про те, що Онищенка на момент винесення судової постанови уже нема серед живих?

Чому мовчить заступник генерального прокурора Кузьмiн, головний слiдчий країни, головний куратор злочинiв на транспортi, головний борець iз корупцiєю у країнi?

I скiльки коштує це мовчання?

Свiтлана МАРТИНЕЦЬ, Iгор ПОЧИНОК
Фото Світлани МАРТИНЕЦЬ

Справа на мільярд.Як купити податкову?

  • 28.11.12, 17:34
Справа на мільярд. Почерк мафії—3. Як купити податкову?
22.10.2012 12:30
Справа на мільярд. Почерк мафії—3. Як купити податкову?
Мафiя виводить з-пiд удару своїх людей * Хто i чому дав вказiвку переписати акти податкових перевiрок, згiдно з якими до бюджету мали надiйти сотнi мiльйонiв гривень? * Скiльки коштувала аферистам гiднiсть податкових генералiв?

Крадеш трохи — сядеш за грати й будеш бiдним. Крадеш багато —будеш паном, а може, й депутатом. Журналiстське розслiдування “Справа на мiльярд” засвiдчує: у нашiй країнi ця приказка перестала бути приказкою. Вона стала фактом. 
Ось один iз прикладiв. Мiлiцiя недавно офiцiйно поширила заяву про затримання сiльського жителя. Чоловiк скосив на полi конюшину для кролiв. Як з’ясувалося, поле, де селянин вкосив ряднину зеленцю, було приватним. Експерти порахували, що збиток вiд того косiння — 486 гривень. Мiлiцiя помпезно запевнила — справа честi: вона доведе цю кримiнальну справу до кiнця, селяниновi загрожує в’язниця.
Зовсiм iнакше дiє мiлiцiя, коли справа торкається крадiжки великих грошей iз держбюджету. Як у “Справi на мiльярд”. Тут мiлiцiя не робить гучних заяв i не обiцяє посадити злодiїв.
На офiцiйнiй прес-конференцiї перед телекамерами та за аудiозаписiв, що їх вели журналiсти, питаємо новоспеченого генерала податкової мiлiцiї пана Плюща, родича вiдомого полiтика з Києва, чому заблоковане слiдство у “Справi на мiльярд”?
Спершу пан Плющ вдає, що не чує. Терпляче перепитуємо. Головний податкiвець Плющ сором’язливо опускає очi. А даремно.
Адже саме нинiшнi пiдлеглi податкiвця Плюща — податковi мiлiцiонери — неабияк доклалися до того, щоб члени таємної мафiозної групи, якi органiзували одну з наймасштабнiших за часiв незалежностi фiнансових махiнацiй, спробували уникнути вiдповiдальностi за скоєне. Чи не знає про це генерал Плющ? Знає.


Це — тепер вже генерал Плющ. Вiн, схоже, теж знає, що мовчання — золото. Особисто курував “справу на мiльярд”, працюючи в головному управлiннi ДПСУ.

Отже, у рамках нашого журналiстського розслiдування ми вже з’ясували чимало. За допомогою свiдчень свiдкiв у кримiнальних справах нам вдалося реконструювати ряд подiй, що допомагають зрозумiти, на чому i як саме ця мафiозна група “заробляла”, а точнiше — як саме обкрадала нас iз вами. Цинiчно i нахабно. 
Ми встановили, що група людей, серед яких два колишнi зеки — Онищенко та Дубневич, пiд прикриттям високопоставлених осiб у Генеральнiй прокуратурi органiзували такий собi “пилосос”, що висмоктував грошi з бюджетiв державних пiдприємств Мiнiстерства транспорту.
Ми розповiли, як десятки фiктивних пiдприємств — фiрм-привидiв — начебто постачали матерiали для Укрзалiзницi. Розповiли, опираючись на неспростовнi свiдчення й про те, що насправдi нiхто нiчого й нiкуди не постачав i не збирався постачати. Усе було тiльки на бухгалтерських паперах. Кошти знiмали готiвкою, за яку мафiя купувала мiлiцiонерiв, суддiв, прокурорiв, а головне — розкiшну нерухомiсть у рiзних куточках України.
Як пiдрахували журналiсти авторитетного журналу “Forbes”, котрi проводять паралельне з нами розслiдування, лише через рахунки такого собi ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”, що належить одiозним депутатам Дубневичам, за кiлька мiсяцiв пройшло понад 2,75 мiльярда коштiв залiзницi.
Що ж вiдбувалося iз грошима, якi потрапляли на рахунки корпорацiї “КРТ”? Зрозумiти це досить просто, ознайомившись iз матерiалами кримiнальної справи, що в березнi цього року потрапили до Святошинського суду м. Києва.
Тут детально описана схема за участю такого собi ТОВ “Желмашiнвест”, одного з фiктивних пiдприємств — фiрми-привида, оформленої на чоловiка з Днiпродзержинська, що живе, як i iншi пiдставнi фiгуранти цiєї справи, у злиднях, на одне з яких, власне, ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” Дубневичiв й перераховувало кошти.
Отже, суд встановив: “Реєстрацiя ТОВ “Желмашiнвест” в органах державної влади, отримання необхiдних реквiзитiв юридичної особи... надали можливiсть пiд виглядом зовнi законної дiяльностi здiйснювати незаконнi фiнансовi операцiї шляхом здiйснення безтоварних господарських операцiй. Тим самим сприяти службовим особам ТзОВ “Корпорацiя “Колiйнi ремонтнi технологiї” в ухиляннi вiд сплати податкiв в особливо великих розмiрах вказаного товариства”.
Ухиляння вiд сплати податкiв — це, варто визнати, лише вершина айсберга. Адже суд дiйшов тiльки до такого висновку тому, що судове слiдство в цiй справi так i не розпочали, походження грошей, якими оперували пiдприємства, нiхто не дослiджував.

Утiм, як свiдчать матерiали кримiнальної справи №78-00164, суду не потрiбно було б щось дослiджувати. Усе вже встановили навеснi 2011 року слiдчi, якi, власне, починали розслiдування справи. Їм вдалося довести, що кошти на рахунки пiдприємств-привидiв надходили з рахункiв державних пiдприємств Мiнiстерства транспорту. Все те у справi мало документальне пiдтвердження.
Зокрема, про це певним чином свiдчать i щонайменше три акти позапланових податкових перевiрок. Вони прямо вказують на те, яким був характер операцiй. 
Отож, 11.05.2011 року податковий ревiзор Наталя Думнич зайде в офiснi примiщення корпорацiї “КРТ” з постановою слiдчого в руках i складе акт за номером 78/23-а/33133794, де зафiксовано — хто й за що отримував кошти. Вона перевiряла стосунки корпорацiї “КРТ” зi сiмома фiрмами-привидами.
Ми вже розповiдали, що за час цiєї перевiрки загадково гине Лiдiя Гаранюк, головний бухгалтер ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”. Вмирає на сьомий день пiсля того, як на фiрму братiв Дубневичiв прийшли ревiзори. Покiйна вже не почує й не побачить, що перевiрка на пiд¬приємствi, де вона працювала до смертi, встановить порушень майже на 190 мiльйонiв гривень. Але це сума не всiх украдених у держави грошей. Це — лише податки з коштiв, що були переказанi на рахунки фiрм-привидiв, створених уже вiдомим нам паном Онищенком. 
Того самого дня — 11.05.2011 року, виконуючи постанову слiдчого О.В. Бабiя, податковi ревiзори Микола Подiльчик i Тарас Дзяний завершать ще одну позапланову перевiрку i складуть акт за номером 77/23-2/32201014.
Ревiзори чесно виконували свою роботу. Вони встановлять: пiдприємство “Львiвцентробуд”, що на сайтi ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” вказане як одне з “пiдроздiлiв корпорацiї”, теж активно переказувало кошти на рахунки фiктивних фiрм-привидiв. Того дня податкiвцi нарахують десятки мiльйонiв санкцiй.
Але й це ще не кiнець. Перевiрки тривали. За корпорацiю, яка активно кiлька рокiв активно “виймала” з бюджету залiзницi великi суми, слiдчi та податкiвцi взялися, як тодi видавалося, серйозно.
Через мiсяць, а саме 06.06.2011 року ревiзори-iнспектори Я.Б. Багрiй та С.М. Попик складають ще один акт (№615/23-8/33133794). На цей раз ревiзори перевiряли стосунки ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” ще з дев’ятьма фiрмами, якi начебто теж постачали частини для подальшого продажу Мiнiстерству транспорту. При цiй перевiрцi податкiвцi зафiксують порушень ще на 36 мiльйонiв гривень.
Три акти — i понад двохсот двадцяти мiльйонiв лише несплачених податкiв. Це вам не сiна вкрасти з поля для кролiв.
Здавалося, все. Податкiвцi зробили свою роботу — зафiксували порушення. Слiдство встановило десятки фiрм-привидiв i викрило всю схему мафiозного угруповання, що “вiдмивало” кошти бюджету. 
Слiдству залишались дрiбницi — передати матерiали практично завершеної кримiнальної справи про викриття наймасштабнiшої афери до суду. Мафiя опиняється за крок до погрому. Ще мить — i всi газети на перших шпальтах розповiли б про це викриття. Всi теленовини обговорювали б цю подiю. I не тiльки в Українi.
Але... справу екстрено витребовують у генпрокуратуру. Великi грошi не дають спати високопоставленим прокурорам. А також і податковим генералам. Усi думають, як обдурити державу та людей.


Ще один доказ: доля фiгурантiв “Справи на мiльярд” вирiшувалась у Генеральнiй прокуратурi

Як ми пам’ятаємо, на цей момент iз трьох ключових свiдкiв у слiдства залишався тiльки один — пан Онищенко. Бо директор ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” Свiтлана Козинець на той час опиняється за кордоном, її оголошують у розшук. А головний бухгалтер цього ж пiдприємства — уже лежала, бiдна, у сирiй землi.
Утiм, Онищенко знає все. Вiн добре знайомий з усiма фiгурантами цiєї “групи на мiльярд”. I, як пiдтверджують слiдчi, готовий був давати покази. Але 7 червня 2011 року стається несподiванка — лiкар¬ська комiсiя раптом знаходить в Онищенка, котрого, до речi, як i Дубневича-старшого, випустили з тюрми у 90-х, “ознаки тимчасового хворобливого розладу психiчного стану”. Онищенка ховають вiд слiдчих у психiатричному закладi. А слiдчу групу — змiнюють.
Так починається реалiзацiя iншого плану. Його мета єди¬на: мафiя починає виводити своїх людей з-пiд удару правоохоронної системи.
Отже, буквально наступного дня пiсля того, як ще донедавна здоровий та бадьорий Онищенко, що розгулював Києвом iз дипломатами, набитими доларами, потрапляє до пси¬хiат¬ричної клiнiки, податкова та, вiдповiдно, новi слiдчi отримують листи-заперечення вiд ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” з доволi цiкавою аргументацiєю.
У них iдеться про те, що: висновки податкового органу про багатомiльйоннi штрафи... необгрунтованi та недостатньо пiдтвердженi доказовою базою.
“Використання пiд час перевiрки документiв, не передбачених Податковим кодексом, є порушенням прав пiдприємства; не пiдтвердженi доказовою базою ознаки нiкчемностi угод з контрагентами; порушений порядок оформлення результатiв документальних перевiрок дотримання податкового законодавства; вiдсутнiсть доказiв фактичного невиконання угод”. Ось так.
А ви думали! А не було договорiв iз фiрмами-привидами! А не крали ми в держави! 
Вершина цинiзму — ось це речення в листi ТзОВ “Корпорацiя “КРТ”: “Фактично товар, який вказаний в податкових накладних, поставлений в повному обсязi, що пiдтверджується показами директора ТзОВ “Корпорацiя “Колiйнi ремонтнi технологiї” О. Мiсьонга”.
Такi пояснення могли би викликати у слiдчих смiх. У них на руках — численнi свiдчення директорiв фiрм-привидiв, котрi зiзнаються, що нiчого нiкому не поставляли, печатки, знайденi пiд час обшуку, чеки, банкiвськi рахунки. У них докази, що вкрали — мiльйони. А корпорацiя вирiшила надати залiзний “аргумент” — пана Мiсьонга.
Хто ж такий той пан Мiсьонг? Це — людина, яку призначають на посаду директора незадовго до смертi головного бухгалтера, уже пiсля порушення кримiнальної справи. Отож i двiєчник розумiє: пан Мiсьонг — неофiт. Не бачив товару, якого не мiг бачити, бо ще не працював тодi в КРТ.
Але нового слiдчого Устименка це не спиняє. Вiн не радить одiозним Дубневичам звернутись до суду, як це роблять мільйони підприємців у суперечках з податківцями, щоб довести в такий спосіб свою правоту. Вiн не повертає лист-заперечення, оскiльки той надходить на 21 день пiзнiше, нiж передбачено Податковим кодексом. Нi. Вiн — добрий слiдчий, “розумiючий”. Вiн чекає, доки Онищенка сховають у психiатричну клiнiку. А потiм Устименко призначає повторну перевiрку. З новими ревiзорами.
Цього разу ревiзори не вiдхилились вiд нової генеральної лiнiї. Дiяли “за планом”. Їм заздалегiдь надають для ознайомлення пояснення двох працiвникiв ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” — пана Мiсьонга та панi Бiлоус. Остання донедавна, як зазначено у матерiалах слiдства, “нiчого не пам’ятала i нiчого пояснити не могла”. Цi пояснення спецiально готує для ревiзорiв перед початком повторної перевiрки “старлей” податкової мiлiцiї Ю.Т. Городецький ...
Ось головне з того, що каже новий директор ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” пан Мiсьонг:
“У перiод 2009 — 2010 рокiв (у час, коли корпорацiя “КРТ” iз партнерами — фiрмами-привидами перераховували грошi найбiльш iнтенсивно. — Ред.) я працював директором ТзОВ “Галiцiя Сервiс”. До моїх обов’язкiв входило загальне керiвництво пiдприємством. Директором ТзОВ “Корпорацiя “Колiйнi ремонтнi технологiї” працюю з 21.02.2011 року по даний час.
Менi важко повiдомити, якi саме товари оприбутковувались вiд вищевказаних юридичних осiб (фiрм-привидiв. — Ред.), на якi складськi примiщення (власнi чи орендованi), оскiльки це не мiй перiод. Можливо, про це детальнiше вiдомо колишньому директоровi пiдприємства Свiтланi Анатолiївнi Козинець. З посадовими особами вищевказаних пiдприємств не знайомий”.
А ось головне з того, що сказала панi Бiлоус, до якої раптом повертається пам’ять:
“З посадовими особами ТОВ “Форумiнвест”, ТОВ “Регiонагро”, ТОВ “Бiзнес-Акцент”, ТОВ “Будперспектива-люкс”, ТОВ “Желмашiнвест”, ТОВ “Ремтрансервiс”, ТОВ “Агросельмашбiзнес”, ТОВ “Пальмiра — КС” особисто не знайома. Деякi прiзвища менi вiдомi з договорiв. Усi домовленостi проводила керiвник Свiтлана Анатолiївна Козинець”.
Отже, i Мiсьонг, i Бiлоус прямо кажуть на допитах, що ключi вiд “справи на мiльярд” — у колишнього директора Свiтлани Козинець. 
Однак її не допитують. Вона — у бiгах. Переховується. Але слiдчий Устименко на те не зважає. А ревiзори з податкової вчиняють, якщо хочете, героїчний подвиг — вони переписують усi акти, замiнюючи штрафи на сотнi мiльйонiв мiзерними сумами.
Яка пiдстава? Вони... вилучають з усiх актiв свiдчення директорiв фiрм-привидiв i... замiняють їх свiдченнями Мiсьонга i Бiлоус.
Ревiзори, наче у казцi, заплющують очi на все. Вони вдають, начебто вiрять у те, що фiктив¬нi пiдприємства щось постачали, що операцiї були товарними, що вони вiрять пановi Мiсьонгу, хоча той щиро запевняє, що нiчого не знає.
Звiсно, головний свiдок кримiнальної справи пан Онищенко мiг би обуритись, сказати, що це — неправда, що створенi ним фiрми-привиди нiколи i нiчого нi корпорацiї “КРТ”, нi залiзницi не постачали, що ревiзорiв хтось змусив скоїти посадовий злочин. 
Але Онищенко нiкому нiчого не каже. З Онищенка в цей час посилено роблять “психа” — лiкують у психiатричнiй лiкарнi. Однак Онищенко теж отримує винагороду за своє мовчання: у березнi 2012-го, як ми вже знаємо, рiшенням Святошинського суду м. Києва, за поданням прокурора, екс-зека, партнера “браткiв Дубневичiв” переводять на лiкування додому, “на пiклування дружини”.
Суд не з’ясовує, чи живий на цей момент Онищенко. Не царська то справа. Суд, за вiд¬сут¬ностi Онищенка, ще й закриває кримiнальну справу проти ньо¬го. I як не повiрити пiсля цього, що мовчання — золото.
Прокурори, якi здiйснюють нагляд над слiдством у цiй аферi, мали б однозначно оскаржити такi витiвки суду. Але прокурори — мовчать. Як ягнята, як риби. Сором’язливо, як податкiвець Плющ.
Мали б прокурори побачити й “витiвки” слiдчих та ревiзорiв. Але й тут прокурори не реагують. Мовчать, як благороднi дiвицi з пансiонатiв, де торгують тiлом. Чому ж прокурорiв так зацiпило?
Мовчання прокурора можна пояснити лише єдиним: Онищенко — мертвий. У судi ж вiдбувається вистава, замовлена мафiєю. Закриття справи — це всi кiнцi у воду. Механiзм мафiозного клану спрацював за накатаною схемою: суд поставив крапку, прокуратура “скромно” промовчала.
I нiхто нiчого нiколи не дiзнався б. Нiколи. Якби не журналiсти газети “Експрес”. 
Отже, пiдiб’ємо проміжні пiдсумки. 
Мафiя на цьому етапi заслуговує на аплодисменти. Сотнi мiльйонiв гривень, що з рахункiв пiдприємств Мiнiстерства транспорту були перепомпованi на рахунки фiрм-привидiв, розчиняються. 
Головнi свiдки — зникли. Кримiнальну справу, в рамках якої можна було б повернути грошi державi, — безпiдставно закрито. Акти податкових перевiрок — зухвало переписано. Суд зробив своє.
Здавалось би, крапка. Фiнiш “а-ля комедiя”. Й iсторiю успiшного пограбування Української держави можна друкувати у свiтових хрестоматiях.
Але крапку в цiй iсторiї ставити передчасно. Бо вже невдовзi стає зрозумiло, хто i навiщо виводив усiх цих людей з-пiд удару правосуддя у цiй величезнiй аферi.
Мафiя починає реалiзацiю нового плану. Ще цинiчнiшого.
Свiтлана МАРТИНЕЦЬ, Iгор ПОЧИНОК
Далi буде

 

Люди з досьє.

  • 27.11.12, 02:05
Справа на мільярд. Раби мафії. Раби Януковича
11.11.2012 13:00
Справа на мільярд. Раби мафії. Раби Януковича
"Головне, аби в мене були цi раби! Мажоритарку вiддамо їм". Чому декому так потрiбен депутатський мандат i якою є його справжня цiна. Таємницi виборiв, якi не потрапили у жоден випуск новин

У той час, коли опозицiя ще досi вважає, що вона виграла вибори, на Банковiй, в Ад­мiнiстрацiї Президента, а особливо в кабiнетi начальника штабу партiї влади Андрiя Клюєва цими днями, поза сумнiвом, шампанське ллється рiкою.Тут теж святкують перемогу. Але не ту, ефемерну, яку начебто отримала опозицiя, а ту iншу, справжню, що дозволить Партiї регiо­нiв та її сателiтам не лише зберегти свiй вплив у парламентi, а й значно його пiдсилити. Хитрий i багатоходовий план спрацював.

 Злиденним українцям знову вiддали їхнє — злиднi.
 У чому ж полягав їх план? Ви здивуєтесь, але найкращу вiд­повiдь на це питання дає журналiстське розслiдування — “Справа на мiльярд”. Воно є беззаперечною iлюстрацiєю, як грошi, великi грошi впливають на полiтику, а в пiдсумку — на наше з вами життя.
Нашi дiти доношують одяг ровесникiв iз Нiмечини та Польщi. Нашi батьки перед­час­но помирають, бо не можуть купити дорожезнi лiки.
 Люди в нас — добрi, працьовитi, землi — багатi, чому ж ми такi бiднi? Чому стоїмо у чергах, аби мити горщики старим панам i паням?
 Ми кажемо: влада — винна. I правильно кажемо. Лише не розумiємо, що цю владу, яка потiм нас обдирає, вибираємо самi. I самi ж дозволяємо, аби вона, вибрана нами, нахабно нас грабувала.
 I саме з тiєї причини вибори не стали святом простого люду. Нинiшнi вибори — то найперше їхнє свято. Свято олiгархiв, злодiїв, нечесних на руку людей, котрi звикли жити на краденому.
 Справа на мiльярд” допомагає зрозумiти, чому ми, простi люди, поки що програємо їм, мафiї, у вiйнi за власну країну.
 Справа на мiльярд. Почерк мафiї” — це наше журналiс­т­ське розслiдування про життя окремого мафiозного клану. Вiн не один у країнi. Таких кланiв, таких “КРТ”, що присмокталися до бюджетних грошей намертво, — безлiч. Вони — при кожному мiнiстерствi, у тiнi. Але на прикладi цього клану можна зрозумiти, як функ­цiонують невидимi механiзми української держави та полi­тики.
 Отже, у трьох статтях “Справи на мiльярд. Почерк мафiї” ми розповiдали про те, як дiє мафiозний клан в українських реалiях. Про схеми здобування ним грошей.
 На документальних фактах ми показали, як цей клан через ряд фiрм-привидiв “вiдмив” сотнi мiльйонiв грошей пiд­приємств Мiнiстерства транспорту.
 Як високопоставленi посадовцi Генеральної прокуратури i Державної податкової служби, суддi паралiзували розслiдування кiлькох кримi­нальних справ, якi мали б поставити всi крапки над “i” та спiйманих на гарячому злодiїв запроторити до в’язницi надовго.
 Але чомусь так у нашiй країнi стається, що до в’язниць потрапляють, як правило, невиннi або тi, хто поцупив дрi­б’язок.
 Великi злодiї сьогоднi живуть за iншими правилами. Вони —зрадять. Пiдуть на всяку пiд­лiсть. Вони належать до тiєї категорiї, хто встромить ножа у спину чи натисне на курок, аби добити. Люди мафiозного клану готовi на все. Чому? Бо...
 БО ЇМ Є ЩО ВТРАЧАТИ/
 У цi тижнi нас часто питали: чи знайшли ми слiди того, у що могли матерiалiзуватись кошти, якi потрапляли на рахунки фiрм-привидiв, а згодом, через пiдробленi банкiвськi чеки, знiмались i перетворювались у “чорний нал”?
 Звiсно, прямого зв’язку мiж чиїмись статками i такими коштами довести годi. Але ми пiшли iншим шляхом. I проаналiзували, якими статками за останнi кiлька рокiв заволодiли головнi фiгуранти “Справи на мiльярд”.
 Ось, до прикладу, два власники ТзОВ “Корпорацiя “КРТ” зi “Справи на мiльярд”, через рахунки якої було перераховано 99,5% коштiв, що потрапили на рахунки фiрм-привидiв. Пiдкреслимо, це лише офiцiй­но здобутi нами данi.
 Отже, Богдан Дубневич, спiв­власник ефемерної корпорацiї має у своєму розпорядженнi власностi не мало й не багато, а всього... 12 житлових будинкiв, 47 квартир рiзної площi та iншої нерухомостi — ще 16 будiвель.
 75 одиниць нерухомого майна — це ще не все.
 Має чоловiк для себе й родини земельних дiлянок — 105 гектарiв. А бiльшiсть квартир та будинкiв — у центральнiй частинi Львова, так званому житловому фондi елiтного класу.
 Вiн також спiввласник пiд­при­ємств, що за останнi роки отримали понад 300 тисяч гектарiв мисливських угiдь, тисячi гектарiв чорнозему. На звiра у “лiсах Дубневича-пана” прийнято полювати “модно”, з вежi. Старi мисливцi таке називають пiдлiстю i прирiвню­ють подiбне до того, коли зрадник — ножа у спину.
 Партнер” Б. Дубневича, молодший “браток” Ярослав ще донедавна працював представником Укрзалiзницi в парламентi. I вiн добре “заробив” на вiртуальних поставках запчастин для залiзницi, якi начебто виготовляла для нього фiрма, наприклад, 86-рiчної лежачої баби Анни Бойцової з Днiпро­дзержинська.
 I також неабияк полiпшив свої статки останнiми роками. У розпорядженнi його родини — 22 квартири та 8 житлових будинкiв.
Крiм житлових об’єктiв, Я. Дубневич має й 11 об’єктiв “iншого нерухомого майна”.
 Земельних дiлянок — майже 100 гектарiв.
 Чудовi справи й у партнерiв “браткiв Дубневичiв” — сiмей­ства Онищенкiв. Щоправда, оскiльки доля самого Онищенка, якого торiк запроторили до психiатричної клiнiки, щоб вивести з-пiд удару членiв усього клану, наразi невiдома, то насолоду вiд життя дiстає його дружина Свiтлана Леуська.
 Як ми встановили, саме вона продає i здає в оренду ряд елiт­них об’єктiв у Києвi — на вулицi Героїв Сталiнграда, Оболонськiй набережнiй, вулицi Маршала Тимошенко, а ще комплекс пiд столицею з кiль­кома гектарами землi i т.д.
 Дуже добре почувається й екс-керiвник Укрзалiзницi Михайло Костюк.
 Звiсно, без вiдома цього чоловiка жодна копiйка не могла б потрапити на рахунки фiрм-привидiв. I це, мабуть, найкраще пояснює, як вiн, людина, що все життя працювала начебто на державу, дожився до величезних статкiв. Найбiльший у Карпатах готельний комплекс “Станiславський”, дорожезна вiлла, кiлька респектабельних авто, мiльйони гривень на рахунках у банку — це лише те, що офiцiйно має Костюк.
 Небiдно живуть фiгуранти “Справи на мiльярд”? Не рахують гривнi на бензин, хлiб-молоко й оплату тепла в тiсних квартирах?
I ось у червнi 2011-го цi люди опинились за крок вiд того, щоб втратити все. Втратити та ще й сiсти до тюрми надовго.
Мабуть, так i було б. Пiшли б мафiозi до в’язницi, а вкраденi ними в людей грошi повернулися б дiтям, пенсiонерам, студентам, iнвалiдам. Так мало би бути в країнi, де поважають закон.
 I, можливо, так i в нас було б. Якщо б не вибори 28 жовтня 2012-го, до яких країнi тодi залишалось iти неповнi пiвтора року.
 ЛЮДИ З ДОСЬЄ
 ...“Всю владу, яка є, — область, губернатор, СБУ, прокуратура — все буде пiд них. Весь адмiнресурс. Так жорстко, що всi оху...ють”.
 Ви, мабуть, чули цю фразу зi знаменитих “плiвок Забзалюка”. На них звучить голос депутата Рибакова, який хвалиться, що Адмiнiстрацiя Президента зробила його вiдповiдальним за органiзацiю виборiв у Захiднiй Українi.
 Уся країна — й не тiльки наша — почула, як представник влад­ної партiї розповiдає, що отримав завдання привести до нового парламенту “рабiв”. Рабiв слухняних, безвiдмовних. Рабiв, якi вiрою-правдою служитимуть Януковичу. Бо саме вiн дав це завдання — привести до парламенту “рабiв”.
 За певним збiгом обставин, в однiй iз найскладнiших для теперiшньої влади областей — Львiвськiй — Рибаков зробить ставку на потенцiйних “рабiв” — фiгурантiв “Справи на мiльярд” та пов’язаних iз ними осiб.
 Чому? У ходi розслiдування ми яскраво побачили, що саме штовхнуло цих людей в обiйми Рибакова. Це певнi дефекти їхнiх бiографiй. Дивнi дефекти.
 Отож, Богдан Дубневич. Свого часу сидiв цей чоловiк за розкрадання державного майна. Вирок — вiсiм рокiв тюрми. Вiдсидiв вiн лише половину. Згiдно з документами, випустили тодi зека Дубневича не за добру поведiнку, а як iнвалiда по зору. Дiагноз звучав так: “повна слiпота, а також стан, коли на грунтi стiйких патологiчних змiн гострота зору ока, що краще бачить, не перевищує 0,03, i вона не може бути коригована, або коли поле зору обох очей концентрично звужено до 10 град.”.
 Багато слiпло у тюрмах. I досi слiпнуть. Не вiдпускають їх. I Юрiя Шухевича, вiдомого по­лiтв’язня, котрий почав втрачати зiр у тюрмi й ослiп там остаточно, не вiдпустили, а Дубневичу прочинили дверi — iди на всi чотири боки, не досидiвши, вiдповiдно до вироку, чотири роки.
 
 

Екс-зек пiд час телепрограми читає з аркуша без окулярiв, забувши про дiагноз окулiстiв двадцятирiчної давнини: “повна слiпота...”

Ми встановили: не так усе гладко. Насправдi у Дубневича зiр i досi чудовий, вiн добре читає без окулярiв iз вiдстанi 65 сантиметрiв, керує авто, полює на великого звiра.

Вiн отримав посвiдчення во­дiя та дозвiл на зброю, пройшов­ши двi медичнi комiсiї, у скла­дi кожної є окулiст. Отже, якщо його достроково випустили з в’яз­ницi, начебто як людину, що “втратила зiр”, це тiльки тому, що комусь те потрiбно було, а не тому, що у нього справдi виникли проблеми з очима.

 Сергiй Онищенко, який сидiв за тiєю ж статтею, що й його “бiзнес-партнер” Дубневич, теж, за дивних обставин, не доїв тюремної баланди кiлька ро­кiв. Його вiдпустили з тюрми в тих же 1990-х, що й Богдана Дубневича, i також як... iнва­лiда по зору.
 Що найцiкавiше, анi Онищенко, анi Дубневич не ходили з бiлою паличкою чи собаками-поводирями. Хоча, згiдно з iнс­трукцiєю 6.6 Мiнiстерства внут­рiшнiх справ України вiд 13.05.1992 р. про звiльнення в’язнiв, якi захворiли на тяжку хворобу, цим двом не позаздрити: лiкарi при їх дiагнозах безсилi. Зiр не повернути. То як туберкульоз на останнiй стадiї, коли легенiв уже нема. Але у життi усе виявилось iнакше. Тi, хто мав би бути калiкою-iнва­лiдом, пашать здоров’ям та розкошують.
 Не меншi дефекти й у бiогра­фiї Костюка. Цього чоловiка прилюдно звинуватив Володимир Говоруха, науковець, у тому, що разом iз Дубневичем той привласнив його винахiд. Тобто вкрав. Так само, як крали людськi грошi фiгуранти цього клану.
 Є ще один факт, який єднає Костюка та Дубневичiв, i є сумним у цiй їхнiй дефектнiй бiо­графiї. Це — смерть Георгiя Кирпи.
 Мiнiстр транспорту та зв’язку свого часу також був “бiзнес-партнером” цих людей. Двi кулi, пущенi в голову... Над фактом смертi Кирпи, яку дехто хоче назвати самогубством, й досi таємнича завiса. Так загадково — двiчi стрiляти собi в голову й кожен пострiл смертель­ний — не йшов на той свiт добровiльно ще жоден самогубець на землi. Костюк був правою рукою Кирпи.
 А тепер додайте до цього перелiку кiлька томiв кримi­нальних справ, де фiгурують цi люди, яких спiймали на створеннi десяткiв фiрм-привидiв та несплатi понад 200 мiльйонiв гривень податкiв. I цi дефектнi бiографiї стануть ще бiльш вражальними.
 А далi все просто: Адмiнi­страцiя Президента руками Рибакова вирiшила використати цi дефекти фiгурантiв, що крали людське, й перетворити їх на “рабiв” — ручних, контрольованих депутатiв. Простiше кажучи, тримати їх на гачку. Так, як тримали колись стукачiв, за доносами яких убито багато вкраїнського люду.
 Наприклад, кримiнальну справу, де фiгурують прiзвища Костюка, Дубневичiв, Онищенка й яку наразi не оскаржила прокуратура, можна будь-якої митi знову витягти на свiт i зробити все так, як зробили з Тимошенко. Витягли справу — i за грати.
 А ще можуть свiдки заговорити. Свiтлана Козинець, до прикладу, чи ще хтось iз десяткiв днiпродзержинських “пiдставних директорiв”.
 Усiма цими людьми з дефектами у їхнiй бiографiї, з грошима i маєтками надзвичайно легко управляти. Бо вони мають страх. Вони бояться про­мiняти незлiченнi статки на камеру десь у Лук’янiвсьому СIЗО.
 Вони бояться жити на тi злиденнi зарплати, жити так, як живемо ми, мiльйони україн­цiв.
 I ось такi люди, як кажуть, за вказiвкою “згори”, пiшли здобувати мандат. Дубневичi, Козаки, Гички... А скiльки їх у кожнiй областi.
 У деяких округах таких “рабiв Рибакова” виставляли по двоє. Щоб напевно. Щоб без осiчки.
 НАМ ПОТРIБНI ЦI РАБИ”
 I їм справдi дали усе. Усе, щоб вони виграли цi вибори й мали мандат. Наприклад, так, як фiгурантам “Справи на мiль­ярд”.
 Костюку — дали крiсло губернатора. То на певний час —забезпечити адмiнресурс на пiдтримку потрiбних людей. Мiлiцiя i прокуратора — до їх послуг. Найкращi високооплачуванi полiттехнологи, спец­пiдроздiл СБУ, що надавав їм спецiальнi послуги. Усi канали мiсцевого телебачення — навiть тi кланялися їм у ноги, що ще вчора називали себе незалежними.
 Двi соцiологiчнi компанiї впродовж трьох мiсяцiв дезiн­формували населення. Уся агентура, що десятилiттями назбирувалась у силових органах, у мiстах та селах працювала на них. “Нам любые кандидаты нужны. Главное, чтобы они были с нами. Те, которые имеют рейтинг на Западной Украине. По х...ю откуда они там — “бютовские”, не “бютовские”.
Главное, чтобы у меня были эти рабы”.
 Такi завдання ставила Ад­мiнiстрацiя Президента i її уповноважений Рибаков.
 Представник Партiї регiонiв чiтко сказав це ще задовго до виборiв — їм потрiбнi раби. Чули всi? Потрiбнi раби!Тобто пiдконтрольнi особи. Тi, якими можна управляти. Тi, хто, як пес, слiпо виконуватиме волю хазяїна. I вони потрiбнi не на сходi чи в центрi, а саме тут, на заходi України.
 Регiонал Рибаков знав, що говорить. Вiн добре усвiдом­лював, що Захiдна Україна нiколи не проголосує за про­владну партiю. Тому, щоб перемогти тут, їм й довелося використати цю спецтехнологiю: проштовхнути лише псевдопатрiотiв, пiдконтрольних, тих, хто має один вибiр: до парламенту або — до тюрми.
 I їм лишилося мало: знайти людей, котрi зодягають вишиванку як бронежилет, котрi, аби не нести покарання за крадiжку людського, не йти до тюрми та зберегти маєтки, робитимуть усе, що їм накажуть. Усе — як маленькi ручнi собаки, що провинилися перед хазяїном.
 Главное, чтобы у меня были эти рабы...” Раби пiдконт­роль­нi, яких можна тримати до­строковим звiльненням з тюрми, епiзодами з їхнiх дефектних бiографiй та кримiнальними справами на короткому ланцюгу.
 Коли одного з Дубневичiв рiк тому у вузькому колi людей спитали, навiщо йому “полiтика”, вiн вiдрубав коротко: “У мене нема iншого варiанту”. Це означало таки єдине: Рибаков не помилився.
 I вони почали сипати грошима. Купували комп’ютери для шкiл, роздавали по 100 — 300 гривень, ремонтували “благодiйно” дахи на церквах, вручали грошi на дзвони, возили людей на прощi...
 Хто за це платив насправдi? Ви знаєте, як “заробляли” тi грошi, тому вiдповiсти на це запитання можете самi.
 А навзамiн “раби Рибакова” хотiли єдиного — вiддати за них голос на виборах.
 ФIНАЛ ПОПЕРЕДУ
 Люди виявились мудрiшими, анiж про них думали. I ге­нiальний план, озвучений Рибаковим, спрацював не до кiнця.
 Наприклад, екс-зеку Дубневичу всi замовнi соцiологiчнi компанiї гарантували перемогу. Вiн програв звичайному 29-рiчному хлопцевi, Юрiю Михальчишину, аспiранту-нау­ковцю.
 Не все купується.
 Програла Козинець. За неї проголосувало менш як 400 осiб.
 Програв Гичка.
 Програли Соскiн i десяток iнших технiчних кандидатiв, яких щедро, аби забезпечити собi дорогу до перемоги, до життя поза Лук’янiвським СIЗО, фiнансували фiгуранти “Справи на мiльярд”.
 Лише один пройшов у парламент. На його окрузi пра­цiв­ники КРТ були записанi як члени виборчих комiсiй вiд семи партiй. Тож на Львiвщинi мандат отримає лише один — молодший “браток”.
 Ми свiдомо не пишемо — виграв. Бо представниця опозицiї Таня Чорновол упевнена: вона здобула на цьому окрузi переконливу перемогу. Але голоси рахували комiсiї, де засiдали люди з посвiдченнями пра­цiвникiв КРТ. I це правда: сiм партiй, абсолютно рiзних, чомусь погодились узяти спостерiгачами на цей округ.
 Усюди, де не було моїх представникiв, я зафiксувала вкидання бюлетенiв моїми опонентами. Вони сiяли тут грошима. Вони купили тут усе. Усе — навiть представникiв опози­цiйних партiй”.
 Ось так вiдбувалися вибори за кулiсами.
 ДЕПУТАТИ-ПРИВИДИ
 А тепер головне.
 За нашими пiдрахунками, 90 вiдсоткiв мажоритарникiв, що перемогли на цих виборах у рiзних областях, — люди, якi збили свої статки завдяки доступу до бюджетних коштiв. Якi крали наше.
 Десятки з них мали проблеми iз законом. Дехто й досi у мiлiцейських файлах числиться як “член органiзованого злочинного угрупування”.
 Усе це дуже зручнi люди, щоб ними управляти в новому парламентi. Усе це — “раби”, яким за кiлька мiсяцiв до виборiв представник владної партiї надавав у повне користування “для роботи” губернаторiв, прокурорiв, мiлiцiю та спец­служби. Саме такi люди оголошенi переможцями по бiль­шостi округiв, де голосування вiдбувалось саме за кандидатiв, а не за партiї.