Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Яскрава забавка для дітлахів своїми руками.

  • 01.02.18, 00:44
Як зробити лизуна в домашніх умовах?Як зробити лизуна в домашніх умовах?

Півжиття втратив, якщо не тримав у руках лизуна. Це тобі скаже будь-який першокласник. Крихітна желейна медуза — чудова альтернатива смартфону. Пластичний і тягучий лизун допоможе відволіктися перед контрольною і просто гарно провести час.

2 7 015 0
Забутий герой

Лизуни завоювали прихильність Твоїх ровесників ще в 70-х роках ХХ століття, коли англійська компанія Mattel випустила в продаж зелену желеподібну кульку з дивовижними властивостями. При киданні об стіну вона прилипала та розтікалася, а потім знову набувала попередньої форми.

Кажуть, іграшку винайшла донька власника заводу. Дівчинка випадково змішала інгредієнти, серед яких були й харчові загусники. Англійці назвали іграшку «слайм» (slime) або «хендгам» (гумка для рук), однак у нашій країні прижилася інша назва — лизун.

Сталося це після виходу на екрани мультфільму про мисливців за привидами. Один з головних персонажів історії — Лизун — мав здатність розтікатися, з легкістю розтягувався та змінював форму. Ця кумедна властивість Лизуна одразу ж припала до душі глядачам, що й спричинило нову хвилю продажів липкої кульки. Кожен хотів погратися желе, що не тануло в руках!

Єдиний недолік лизуна — недовговічність: він швидко псується. Тож, аби тобі не доводилось щоразу купувати цю диво-іграшку в магазині, з задоволенням розповім, я к зробити лизуна своїми руками.

Виготовляємо лизуна з клею ПВА та прального порошку

Лизун — чудова іграшка-антистрес. М’який та приємний на дотик, він допоможе розслабитись після шкільного дня та забути про щоденні клопоти.

Тобі знадобляться:

  • гель для прання,
  • клей ПВА,
  • харчовий барвник або гуаш,
  • гумові рукавички,
  • ємність та лопатка.

Як виготовити?

Налий у посудину клей ПВА (кількість залежить від бажаного розміру іграшки), додай кілька крапель барвника. Відміряй дві-три столові ложки рідкого прального порошку. Додаючи гель порціями, ретельно перемішай його з клейкою масою та доведи суміш до потрібної пружності. Дістань заготовку з ємності та вимішуй, немов тісто, до однорідного стану. Готовий лизун зберігай в закритій посудині у холодильнику не більше місяця.

Маленька підказка! ПВА можна замінити силікатним клеєм та додати блискітки — тоді лизун вийде прозорим і дуже красивим.

Лизун із соди та гелю для миття посуду

Такі прості інгредієнти — а який результат!

Тобі знадобляться:

  • сода,
  • вода,
  • харчовий барвник,
  • засіб для миття посуду.

Як виготовити?

Налий у посудину 50–100 г гелю для миття посуду, додай трішки води, аби суміш не стала занадто рідкою. Тепер черга за барвником та содою. Перемішай суміш. Якщо помітиш, що маса стала надто густою, додай ще трохи води та добре перемішай інгредієнти. Пластичний хендгам готовий!

Як зробити безпечного лизуна для малюків?

Мийні засоби — не найкращі інгредієнти лизуна для маленьких дітей. Аби вберегтися від алергії та подразнення, краще виготовити безпечний хендгам із муки. Іграшка прекрасно розвиває дрібну моторику та відволікає малюка від пустощів. Чудовий варіант для молодшого братика або сестрички!

Тобі знадобляться:

  • мука,
  • холодна та гаряча вода,
  • натуральний харчовий барвник,
  • лоток із кришкою.

Як виготовити?

До 100 г просіяної крізь сито муки додай близько 50 г гарячої води (Не окропу!). Перемішай інгредієнти до однорідної маси, щоб уникнути грудочок. Додай натуральний барвник. Гарно перемішай. Вийде липка тягуча суміш. За потреби, додай ще муки або холодної води, щоб лизун був достатньо тугим. Щільно закрий лоток та залиш хендгам у холодильнику на кілька годин. Грайся із задоволенням!

Лизун із клею ПВА і тетрабората натрію

Без паніки! Тетраборат натрію легко придбати в аптеці, та й коштує він зовсім недорого — близько 10 грн.

Тобі знадобляться:

  • клей ПВА,
  • тетраборат натрію (бура),
  • гуаш,
  • пластикова посудина,
  • поліетиленовий пакет,
  • гумові рукавички.

Як виготовити?

Перед початком роботи вдягни рукавички. У пластмасову ємність налий 150–200 мл клею. Додай гуаш та перемішай до однорідності. Тепер візьми 1—2 пляшечки бури (на 100 мл клею — 1 флакон) та змішай її з клейкою масою. Виклади суміш на паперовий рушничок, щоб прибрати зайву вологу. Тепер поклади іграшку в пакет та добре розімни. Готово!

Та не кожен клей підійде для такого лизуна. Детальніше про особливості вибору матеріалів тобі розповість відео:

Увага! Поверхня лизуна притягує до себе увесь бруд, пил та дрібні ворсинки. Як наслідок — іграшка втрачає привабливий вигляд. Тож до та після гри з будь-яким лизуном обов’язково вимий руки з милом. Хендгам не любить брудних рук.

Маленькі секрети виготовлення та зберігання лизуна

Як правильно зробити лизуна й надовго зберегти іграшку охайною та чистою? Охоче поділюся з тобою таємницями створення та зберігання цієї дивовижної іграшки.

Як зробити ідеальний хендгам своїми руками?

1. Щоб лизун був яскравим та оригінальним, додай до суміші гуаш та блискітки.

2. Для приємного запаху можна капнути в заготовку кілька крапель ефірної олії.

3. Щоб лизун не залишав сліди на одязі та був більш тягучим, додай 2–3 краплі оцту.

Як правильно зберігати хендгам?

1. Зберігати лизуна краще в закритій баночці або лотку — інакше іграшка висохне.

2. Не залишай хендгам поблизу джерел тепла — на сонці, батареї, біля каміну.

3. Не варто класти лизуна на килим чи інші ворсисті поверхні — іграшка швидко забрудниться.

Покажи свій маленький витвір однокласникам. От побачиш, завтра такі ж з’являться і в них. Звісно, якщо Ти відкриєш їм свій секрет =).

Читай також:

7

Коментарі

11.02.18, 04:29

Браво!

    22.02.18, 01:57