Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

«Хрест Святої Тверезості»

  • 21.05.12, 00:39
«Хрест Святої Тверезості» встановлено в 1874 р. в горішній частині с. Ясень. Напис на хресті: “В пам’ять святої тверезості. На пам’ятнику є п’ятикутна зірка, наявність якої є і сьогодні загадкою. Над цим ведуться дослідження.
Колись в Ясені найбільшим промислом була заготівля лісу і заробітчани які важко працювали в лісі, щоб заробити на прожиття, часто весь заробіток залишали в корчмі. Їхні жінки довго терпіли і зібравшись спалити корчму, а на її місці спорудили цей Пам’ятник. Здивованні чоловіки вранці побачили, що на місці їхньої улюбленої корчми височів Хрест, на якому був напис, що свідчив про те, з якою метою це зроблено.
Іншою версією спорудження хреста є така: після скасування панщини в Галичині в 1848 році майже по всіх селах при фільварках були створені гуральні. Селянам за роботу частково платили оковитою, що призводило до споювання чоловіків. В цих умовах, на Галичині шириться рух тверезості, по селах створюються Братства тверезості при церквах. Ініціатором руху також було товариство «Просвіта». Кожен мирянин чоловічої чи жіночої статі міг вступити в братство, даючи присягу на Євангелію, що не буде вживати алкоголю. В селах відбувалися місії за участю духовенства (можливо й митрополита Йосифа Сембратовича) та встановлювався пам’ятний хрест з відповідним написом: «Хрест переміг поганство, Хрест переможе пияцтво» або «На пам’ять святої тверезості» та датою. Під натиском такого руху поміщики були змушені закривати свої гуральні. Селянство було врятоване від повної руїни матеріальної та було закладено основи для піднесення моралі, духовності, національної свідомості. Молодь вступала до лав товариства «Відродження» девізом якого було «Ми не п’ємо і не куримо».
В роки більшовицького режиму багато хрестів тверезості за іронією долі були знищені. Збереглися вони переважно в тих селах, де селяни встигли перенести їх на цвинтар або біля церкви.
3

Коментарі

121.05.12, 00:55

Лучше б установили Хрест качественного бухла. А то водяру местную уже пить нельза, ацетон сплошной

    221.05.12, 01:28Відповідь на 1 від S_LUCAS

    Лучше б установили Хрест качественного бухла. А то водяру местную уже пить нельза, ацетон сплошнойбедненький уж и выпить нечего

      321.05.12, 01:33Відповідь на 1 від S_LUCAS

      Лучше б установили Хрест качественного бухла. А то водяру местную уже пить нельза, ацетон сплошнойне гони.

        421.05.12, 08:03Відповідь на 1 від S_LUCAS

        Лучше б установили Хрест качественного бухла. А то водяру местную уже пить нельза, ацетон сплошнойэто для того чтобы быдла стало меньше

          521.05.12, 09:46Відповідь на 2 від Tas371

          та не гавари