хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

«Хабарництво», «Беззаконня», «Свавілля правоохоронних органів» -

  • 22.11.09, 16:00

«Хабарництво», «Беззаконня», «Свавілля правоохоронних органів» - лозунги сьогодення.

        «Хабарництво», «Беззаконня», «Свавілля правоохоронних органів» - лозунги сьогодення. Півтора року тому в провінційному містечку на Сумщині сталося жахливе вбивство молодої дівчини. Більше тридцяти шести тілесних пошкоджень виявлено на тілі потерпілої. Наступного дня (2 квітня 2008р) після вбивства міліція затримує юнака (А), тримає його до ночі – допитує після чого йдуть разом з ним до його до дому. Потім близький родич хлопця (А), який є капітаном міліції (!) просить його посидіти на кухні, а сам разом із старшим лейтенантом про щось спілкується на кухні… Яким чином міліція вийшла на цього юнака(А) в той же самий день, коли виявили тіло загиблої? Чому саме його допитували до пізньої ночі після вбивства? Ці питання слідство не чіпає. На судовому слуханні свідок (В) розповів, що в цього хлопця (А) та у його подруги були конфлікти із вбитою, і що тієї рокової ночі вони відпочивали в барі, де працювала Людмила… Слідству не цікаво з’ясовувати правду і що з насправді відбулося тієї ночі. За що була вбита Шестопалова Людмила?
        Але 5 травня того ж року правоохоронні органи «знаходять злочинця». Із сімнадцятирічного Р.В. Мойсеєнко в кабінеті начальника міліції отримають необхідні для справи «зізнання». На протязі декількох місяців до Руслана не допускають батьків. І лише у восени 2008 року мати хлопця, як офіційний захисник дізналися, що довелося пережити її сину, як його катували працівники міліція для отримання «явки з повинною».
        Те що правоохоронні органи не реагують на звернення «звичайних» громадян, це вже стало нормою. Та коли до Генеральної прокуратури України, Верховного Суду України, МВС України, Департаменту з захисту прав людини звертаються депутати Верховної Ради України, заступники президента України…. Що буде далі??? До кого звертатися за допомогою, щоб припинили правоохоронне свавілля?
Народні депутати України:
І.Г.Богословська (10.03.2009р. №168-03/09) до Генеральної прокуратури України;
Ю.А.Кармазін (15.04.2009р. № 366) своє звернення адресує прокурору Сумської області О.П.Горбаню, начальнику управління МВС України у Сумській області В.М.Горпинченко, уповноваженому ВРУ з прав людини Н.І.Карпачовій;
В.М.Стретович (30.01.2009р, № 06-19/І-36 нд) депутатське звернення до прокурора Сумської області О.П.Горбаню;
С.Головатий (22.01.2009р. № 6-34) звернення до прокурора Сумської області О.П.Горбаню;
О.В.Герасим’юк (22.01.2009р № 11) звернення Генеральному прокурору України О.І.Медведько.
Ю.Р.Мірошниченко (30.06.09р. № 289/1/05-8) звернення до Глухівського міського суду Сумської області.

В.О.Баранов (04.08.09р. № 366) звернення до міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценко.
«Секретаріат Президента України» – И.Пукшин ( 26.05.09. № 43-02/2103)
Відповіді на всі звернення отримали типові:
«Секретариат Уповноваженого ВРУ з прав людини» (П.П.Господаренко) - на будь-яке звернення знаходили законно-обгрунтовану відповідь – невтручання.
«Прокуратура Сумської області» - «…звернення було розглянуто (!)… підстав для внесення документів прокурорського реагування на судові рішення стосовно Мойсеєнко Р.В. не вбачається (!)» перший заступник прокурора області С.Кулинич.
«Генеральна прокуратура України» - «Хід перевірки взято (!) на контроль» - О.Микитенко; «…відповідь до чинного законодавства виключну компетенцію вирішення будь-яких питань у даній справі надано лише суду» - М.О.Шорін;
«УМВС України в Сумській області» - «…працівниками прокуратури Сумської області вивчений (!) матеріал, порушень вимог чинного законодавства не встановлено» - В.О.Афанасієв.
«Рада Суддів Загальних Суддів Сумської області» - «…враховуючи наявну інформацію з приводу розгляду кримінальної справи, підстав на реагування на Ваше звернення не вбачається» - Голова Ради суддів С.В.Попруга.
Десятки подібних відповідей отримують люди звертаючись за допомогою.
«Підстав не має» - цікаво, а які потрібні підстави, якщо неповнолітнього Р.В.Мойсеєнко затримали і без присутності батьків, опікуна та адвоката отримали потрібне слідству «зізнання». Натомість ігноруючи залізне алібі хлопця, експертизи ДНК (тканина знайдена під нігтями вбитої Л.А.Шестопалової не належить обвинуваченому), кросівки, на яких виявлена кров загиблої навіть по розміру не підходять Р.В.Мойсеєнко, не кажучи вже про індивідуальні особливості …
«Втручатися не маємо права»
        Виникає питання: а коли взагалі ми маємо право втручатися? В період, коли велося слідство, не можна, оскільки це може розцінюватися, як тиск… Добре, почався суд. Та на суд ніхто також «тиснути» не має права… Вирок першої та другої судової інстанції на руках, коли ж разбиратися будемо? Ні, не можна, щоб на вирок Верховного Суду Украиїни не дай Боже не вплинути … А те що судове слідство було проведено однобічно з безліччю порушень законодавства України ні кого не цікавить…А коли невинну людину до в’язниці увезуть, почуємо питання: «А що ж Ви раніше мовчали??? Зараз вирок вступив у законну дію і ми нічого нажаль зробити вже не можемо…»
        Невинно-засудженний Руслан Мойсеєнко із слідчого ізолятора відправив десятки скарг і звернень в надії добитися проведення розслідування з метою встановлення істини по його справі. На сьогоднішній день хлопець ні за що вже півтора року перебуває за гратами, коли справжні вбивці ходять на свободі…

А коли взагалі можливо щось зробити???
        До Секретаріату Президента України зі сторони захисника невинно-засудженного Р.В.Мойсеєнко була направлена скарга «Прошу разобраться в непрофессиональных преступных действиях судьи (Г….), которая вела судебное следствие односторонне, предвзято, с нарушением норм УПК Украины». Хочу звернути увагу на те, що у скарзі були зазначені конкретні порушення із силками на законодавство України. Ми отримали дві відповіді: від 22.10.2009р. № 43-02/3827 «Чинним законодавством забороняється втручатися у діяльність суддів, надавати їм доручення з приводу розгляду конкретних справ та перевіряти ухвалені ними рішення». П.Шатковский. 2-ий лист: від 27.10.2009р. № 43-02/3879 «…звернення надіслано для розгляду згідно з компетенцією до Генеральної прокуратури України, яка проінформує Вас про результати» з повагою П.Шатковський. Виникає питання: що змусило все ж таки направити нашу скаргу ? Ні акція протесту 21 жовтня біля Верховної Ради України?
Прес-конференції, пікетування, акції протесту проводять і будуть проводити в рамках «Коаліції проти правоохоронного терору». 26 жовтня представники громадської ініціативи «Чорний Комітет» та ВГО «Свобода» принесли до МВС відро крові потерпілих від злочинних дій працівників міліції та зароблені на цьому криваві гроші під гаслом «Міліціонер, захищай від злочинності, а не очолюй її».
        Все більше і більше людей, які постраждали від незаконних дій міліції, судів, прокуратури звертаються до правозахисних громадських організацій та об’єднуються. Ініціативна група коаліції буде підіймати народні маси на боротьбу з правоохоронним терором, доки ця хвиля боротьби не захлисне всю державу і нарешті «слуги народу» не почнуть захищати права людей і боротися із справжньою злочинністю.


Тетяна Прохода,
правозахисниця ВГО «Центр захисту прав людини «СВОБОДА»
одна із засновників «Коаліції проти правоохоронного терору»

 

Источник:

http://www.odnasprava.org.ua/?menu=info&id=25&idnew=188

 

Пресс-группа проекта Региональная Правозащитная Группа « ПОЛУОСТРОВ КРЫМ»

 

http://groups.google.com/group/markbennayim

 

http://www.og.com.ua/

 

 

0

Коментарі